Istoria WordPress: Bunul, Răul și Urâtul

Acum zece ani, WordPress era doar o furculiță. Nu, nu genul pe care l-ai folosi la cină. În lumea dezvoltatorilor de software, o furculiță …


… se întâmplă atunci când dezvoltatorii iau o copie a codului sursă dintr-un pachet software și încep dezvoltarea independentă a acestuia, creând un software distinct. Termenul implică adesea nu doar o ramură de dezvoltare, ci o divizare în comunitatea dezvoltatorilor, o formă de schismă.”- Wikipedia.

La vârsta de 18 ani, Matt Mullenweg – fiul programatorului unui inginer software – a început să folosească b2 aka cafelog pentru a împărtăși fotografiile pe care le-a făcut în timpul unei călătorii în Washington, DC. Blog-ul? Photomatt.net, care redirecționează către blogul oficial al lui Matt, Ma.tt.

Un an mai târziu, Michel Valdrighi – tipul din spatele b2 – a încetat să lanseze actualizări pe platformă, o mișcare care a determinat-o pe Mullenweg să forțeze software-ul b2 (să-l actualizeze și să-și satisfacă nevoile de blogging). Oh, da, Matt făcea bloguri în mod activ la vârsta de optsprezece ani, iar asta a spus într-un spot pe blog, Dilema software de blogging, asta a marcat nașterea WordPress acum zece ani:

… Ale mele software de logare (în sensul că b2) nu a fost actualizat de luni de zile și principalul dezvoltator (Michel Valdrighi) a dispărut și nu pot decât să sper că este în regulă.
… Din fericire, b2 / cafelog este GPL, ceea ce înseamnă că aș putea folosi baza de cod existentă pentru a crea o furculiţă, integrând toate lucrurile frumoase la care ar lucra Michel acum, doar dacă ar fi în jur …
Am decis că acest curs de acțiune aș dori să merg, acum tot ce îmi trebuie este Nume. Ce ar trebui să facă? Ei bine, ar fi frumos să avem flexibilitatea MovableType, analiza TextPattern, hackabilitatea b2 și ușurința de configurare a Blogger.
Într-o zi, corect?

Am contactat Matt Mullenweg prin e-mail, dar cred că este foarte ocupat, sau doar primește un bazillion e-mailuri în fiecare zi, deci nu mă plâng pentru că nu am primit niciodată o replică. Haha. Dar aceasta este povestea unui om dedicat și modul în care viziunea sa a transformat lumea publicării web pentru totdeauna.

Postarea în dilemă cu software-ul lui Matt a primit o replică de la Mike Little, acum a Specialist WordPress și un nume mare în comunitatea WordPress. La 25:58 la 25 ianuarie 2003, Mike a postat:

Matt,
Dacă sunteți serios în legătură cu falsificarea b2, aș fi interesat să contribui. Sunt sigur că în comunitate există unul sau doi alții. Poate că o postare pe forumul B2, care să sugereze o furculiță ar fi un bun punct de plecare.

Să revenim la lecția noastră de istorie.

Fondatori timpurii

istorie-de-WordPress-mat-Mullenweg

Matt

Matt se referea la eliminarea provocărilor cu care autorii se confruntau în ceea ce privește publicarea web. Viziunea lui era să faciliteze publicarea web pentru tine și pentru mine.

El a încercat diverse platforme de blogging, inclusiv Pattern Pattern și Mobile Type înainte de a se baza pe b2. Dar, odată cu dispariția lui Michel, Matt a fost lăsat în impas.

Nu era pregătit să-și dea drumul pe blogul său, așa că a decis să forțeze b2. Ai putea, de asemenea, să argumentezi că și-a văzut oportunitatea chiar acolo și a apucat-o.

Mike a fost de acord cu el și împreună au împins WordPress de la o simplă furculiță folosită de mai puțin de zece (10) oameni către scriptul de bloguri mamut, care este astăzi.

Acest pas i-a făcut pe Matt Mullenweg și Mike Little primii fondatori a ceea ce este acum cunoscut sub numele de WordPress. voi adăuga Christine Tremoulet la acea listă deoarece brandingul WordPress a fost ideea ei. Așadar, da, Matt și Mike au avut temelia acoperită, dar fără Christine WordPress nu am avea numele pe care îl știm și îl iubim astăzi.

Cronologie WordPress

La 1 aprilie 2003, Matt a creat o furcă b2 și a păstrat aceeași pe Sourceforge<.

wordpress-furculiță-wpexplorer

Furculiță WordPress

De aici, Matt s-a concentrat pe standardizarea codului și semanticii HTML. Rețineți că obiectivul său general a fost acela de a face platforma simplă pentru Joe mediu, fără abilități PHP sau MySQL.

Prin urmare, Matt a făcut modificări semantice la index.php, care este fișierul care încarcă pagina de start a blogului tău.

El ținea Conformitate strictă XHTML, ceea ce oferă site-urilor WordPress posibilitatea de a încărca destul de bine pe diferite browsere și dispozitive. Ceea ce înseamnă asta este că a eliminat câteva etichete redundante și a rezolvat câteva probleme cunoscute ale b2.

Unde a fost Michel în tot acest timp? Nimeni nu stie.

Trei saptamani mai tarziu, Mike fișiere repopulate în furculița b2 pentru a remedia fișierele lipsă. Aceasta a devenit primul angajament al lui Mike, care a venit și cu funcția de extragere care permite utilizatorilor WP să anexeze rezumate personalizate în fluxurile RSS printre alte locuri. Cam în același timp, Matt a prezentat prima sa caracteristică, WP-Texturize, care a făcut ca textul să fie „mai corect tipografic” în funcție de Siobahn McKeown.

În aceeași lună, Matt a lansat WordPress.org, care avea forumuri de suport, documentație schematică și un blog de dezvoltare. Pe pagina de start, exista această linie:

„WordPress este o platformă de publicare personală semantică cu accent pe estetică, standarde web și capacitate de utilizare.”

Aceasta a fost viziunea lui Matt și destul de curând, WordPress.org a devenit o comunitate WordPress în continuă creștere.

Site-ul a facilitat implicarea utilizatorilor. Nu a contat niciodată, majoritatea oamenilor care au încercat WordPress au considerat că sunt captivante și au găsit modalități și s-au implicat. Comunitatea a crescut rapid și a cuprins bloggeri, dezvoltatori și non-dezvoltatori.

Forumurile de sprijin au crescut în popularitate cu ziua. La fel, nu au fost suficiente, așa că a fost necesară crearea documentației oficiale WordPress. Acest lucru s-ar întâmpla șapte luni mai târziu, în decembrie 2003, când WordPress Wiki s-a născut din necesitate.

Mediawiki-Logo-wpexplorer

MediaWiki

Wiki a depășit rapid forumurile de asistență, deoarece „… se simțea ca o modalitate mult mai informală și mai liberă de a crea documente.”

Wiki a fost construit pe MediaWiki, același scenariu din spatele unor proiecte uriașe precum Wikipedia. Mai târziu, WordPress Wiki a fost botezat „Codex„, Termen care a fost sugerat de Monkinetic într-o sală de chat WordPress.

Acesta nu a fost sfârșitul, Matt și Mike ar face peste o sută de angajamente pentru WordPress. Aceasta înseamnă că depozitul WordPress de la Sourceforge a continuat să crească, iar odată cu creșterea au apărut funcții noi, cum ar fi modificările panoului de administrare, îmbunătățiri ale procesului de instalare, hack-ul b2links al lui Mike și marca WordPress.

Mike și Matt erau dornici să creeze un proces ușor de instalare pentru care WordPress este renumit. B2 a implicat un proces complex de instalare și configurare, deoarece, în opinia sa, încă învăța PHP când a dezvoltat b2. Cu alte cuvinte, munca timpurie a lui Matt și Mike a implicat o mulțime de refactorizare a codului lui Michel și de modificări.

La câteva săptămâni după ce Matt a anunțat că va furca b2, b2 avea mai multe alte furci, inclusiv b2evolution, care era furcă de Francois Planque, un dezvoltator din Franța, și b2 ++, de care a fost forțat Donncha O Caoimh din Irlanda, care a dorit să dezvolte un sistem de șabloane care să separe codul de prezentare. Acest lucru ar facilita utilizatorilor să modifice designul site-urilor lor. Matt a considerat că sistemul de șablonare al lui Donncha este „atât de dureros” încât nu ar fi vrut să îl supună nimănui, așa că sistemul de șablonare WordPress nu a fost implementat până în 2005.

Wordpress-butoane-wpexplorer

WordPress

Cu diferite furculițe apărute peste tot, decizia lui Michel a făcut ca WordPress să fie sucursala oficială a anului b2. Aceasta a fost pe 23 mai 2003. Patru zile mai târziu, pe 27 mai 2003, WordPress 0.7, prima versiune a WordPress a fost lansată.

În timp ce cea mai mare parte a codului de bază a fost b2, utilizatorii au fost tratați cu noi caracteristici, inclusiv celebrul Manager de legături WordPress, care le-a oferit bloggerilor posibilitatea de a crea blogroll-uri.

Eliberarea WordPress 0.7 a alimentat creșterea bazei de utilizatori WordPress. Pe 29 mai 2003, Matt l-a invitat pe Donncha să îmbine b2 ++ cu WordPress. Donncha s-a bucurat să se alăture, ridicând numărul de dezvoltatori la trei. Pe de altă parte, Francois nu a fost la fel de entuziasmat și a considerat că WordPress este „… prea multă muncă pentru prea puțin beneficii”.

Matt este un cercetător astept, așa că a vizitat forumuri b2 pentru a înțelege ce au dorit bloggerii și dezvoltatorii web. Când WordPress 0.71 a fost lansat la o lună după WordPress 0.7, acesta avea funcții noi concepute pentru a satisface bloggerii și dezvoltatorii.

Aceste îmbunătățiri includeau actualizări ale panoului de administrare și ale procesului de actualizare, împreună cu îmbunătățiri ale Managerului de linkuri. Bugetele și problemele de securitate WordPress 0.7 au fost rezolvate și a fost introdusă funcționalitatea de import OPML.

În același an (2003), Alex King și Dougal Campbell a sărit pe bandwagonul WordPress. Dougal și-a făcut primul angajament în septembrie. El a îmbunătățit funcționalitatea RSS utilizând un răspuns HTTP 304 pentru a reduce încărcarea serverului, făcând la rândul său WordPress mai rapid. Alex a devenit dezvoltator contribuitor în august 2003, dar sugestiile sale pentru a conține conținut cu etichete HTML nu au fost niciodată folosite, deoarece acestea au fost înlocuite de sistemul de pluginuri.

the-stră-redenumire-de-WordPress-wpexplorer

The Great Renaming – Muppets Edition

La sfârșitul anului 2003, Matt a început să redenumească fișierele „b2” în „wp-” într-un proces pe care l-a apelat Alex King Marea redenumire. Această „mare redenumire” a provocat o serie de probleme de incoerență, dar a fost importantă pentru viitorul WordPress. De asemenea, Matt a consolidat majoritatea fișierelor în wp-admin și wp-include foldere.

Pe măsură ce 2003 se apropia, Ryan Boren s-a alăturat comunității. El a fost un contribuabil trecut la proiecte open source, precum kernel Linux și Gnome. Contribuțiile sale la WordPress au dus la dezvoltarea sistemului de pluginuri. Matt a fost primul care a creat un plugin „util” – pluginul blogtimes – care a generat un raport care arată când au fost create postări. Mai devreme, el a dezvoltat Salut Dolly plugin pentru a demonstra cum ar putea fi utilizate pluginurile.

Vedeți celelalte pluginuri ale lui Matt Mullenweg aici.

În mai 2004, la un an de la prima lansare, dar acum cu o comunitate activă și în creștere, dezvoltatorii au lansat WordPress 1.2 care a văzut introducerea de îmbunătățiri majore.

Și datorită unei mișcări drastice de licențiere de către Six Apart, compania din spatele Movable Type, descărcările WordPress au filmat de la 8.000 în aprilie la 19.000 în mai.

Sistemul tematic care ne place foarte mult a fost lansat în 2005 alături de paginile statice. Toate acestea au fost incluse în WordPress 1.5 alias Strayhorn. Un nou UI de backend (interfață de utilizator), funcționalitate persistentă în cache și funcții noi de utilizator au fost introduse ulterior în WordPress 2.0 (Duke) în același an. Voi pune-o acolo doar ca să știți, toate versiunile WordPress poartă numele legendelor Jazz.

2006 nu a fost la fel de plină de evenimente ca anii precedenți, nu a fost lansată nici o nouă versiune. Însă investitorii au început să-l ia în serios pe Matt, așa că 2006 a văzut primii parteneri de finanțare alăturați echipei WordPress. Milioanele de dolari pe care le-au adus au menținut compania la linie, iar mai multe finanțări au venit în 2008, într-un moment în care WordPress avea doar optsprezece angajați.

La zece ani de la lansarea primei versiuni, WordPress are peste două sute de angajați și peste douăzeci de mii de dezvoltatori contribuitori din întreaga lume.

Ce este mai mult? WordPress are peste șaizeci (60) milioane de site-uri web, ceea ce reprezintă aproximativ optsprezece la sută (18%) din web. Acest număr continuă să crească cu o sută de mii (100.000) de site-uri zilnic. Platforma este în continuă evoluție, iar 12 decembrie 2013 a lansat Automattic WordPress 3.8. Ați actualizat încă platforma?

Statistici: Forbes

Premiile WordPress ale lui Matt

WordPress-mat Mullenweg-premii

Matt – cunoscător al muzicii jazz – a primit numeroase premii. În 2007, a fost numită cea de-a șaisprezecea persoană mai importantă pe internet de către PC World. În 2008, a fost distins cu premiul inovator pentru tehnologia informației de către Școala de Management de Afaceri de la Temple University Fox. În 2009, a fost numit onorific al Societății Filozofice a Universității. În același an, a primit premiul general CMS Best Source Source CMS pentru munca sa cu WordPress.

Apoi premiile au continuat să vină și la sfârșitul anului 2012, Matt a ajuns la 2012 Forbes 30 ani sub 30 ani în media listă. În afară de asta, Matt este un cunoscut susținător al mai multor organizații filantropice, cum ar fi Free Software Foundation, Innocence Project, Electronic Frontier Foundation și Archive.org.

Aș putea continua despre WordPress și Matt, dar asta ar necesita o postare completă. Așadar, aici marchează sfârșitul lecției noastre de istorie astăzi. Aruncăm o privire asupra binelui, răului și urâtului WordPress?

Binele

Ușurință în utilizare

Instalarea, configurarea (sau lipsa acestora) și utilizarea WordPress este ușor. Puteți adăuga postări noi, pagini, imagini și altele, fără probleme.

Acest lucru înseamnă că vă puteți concentra pe probleme importante, deoarece sunt necesare eforturi reduse și timp pentru a vă format și proiecta site-ul.

Flexibilitate și accesibilitate

wordpress-wpexplorer

WordPress este flexibil

Văzând că WordPress este bazat pe browser, vă puteți conecta la site-ul dvs. WP de oriunde din lume, cu condiția să aveți o conexiune la internet.

Odată cu introducerea WordPress pentru mobil, puteți chiar să vă autentificați și să modificați site-ul dvs. de pe un dispozitiv mobil.

WordPress este prietenos cu SEO

Păianjenii motoarelor de căutare au un punct moale pentru WordPress, deoarece codul este simplu și curat, ceea ce face ușor pentru motoarele de căutare să vă crawleze și să indexeze conținutul. În plus, vă puteți optimiza site-ul cu cuvinte cheie, meta în secțiunea cap, etichete și plugin-uri SEO, cum ar fi WordPress SEO de Yoast.

Nu sunt necesare Cliente FTP sau modificări HTML

Nu aveți nevoie de cunoștințe HTML pentru a crea sau a edita postări și pagini. Acum toate glisează și scad. Mai mult, puteți încărca fișiere pe site-ul dvs. WordPress fără software FTP. Creează o creștere cu WordPress.

Un blog pregătit

WordPress a fost construit inițial ca o platformă de blogging, ceea ce înseamnă că, după ce îl instalați, nu aveți nevoie de un software separat de blogging. Cu WordPress, puteți crea un blog, un site web sau o amalgamare a celor două.

The Bad & The Ugly

Lacune de securitate

PHP este susceptibil la numeroase probleme de securitate și erori. Acesta este motivul pentru care WordPress lansează actualizări periodice; de ce este important să vă mențineți actualizată platforma WordPress în orice moment. Fără aceste actualizări, site-ul dvs. web ar putea fi hacked și ați plânge prost. Haha. Actualizați-vă doar platforma WordPress și, dacă doriți cu adevărat să fiți în siguranță, investiți într-un sistem de backup bun precum VaultPress sau gândiți-vă la un serviciu de securitate precum Sucuri.

Modificarea șabloanelor necesită cunoașterea PHP

php = elefant în cameră

php = elefant în cameră

Din păcate, există modificări pe care nu le poți implementa folosind pluginuri indiferent de ce încerci. Aceste modificări necesită să editați fișierele șablon ale temei dvs. WordPress.

Singura problemă este că trebuie să ai cunoștințe acceptabile despre PHP sau vei rupe ceva.

Incompatibilitate plugin-uri

Când este lansată o nouă versiune a WordPress, autorii își fac timp să își actualizeze pluginurile, ceea ce duce la probleme de incompatibilitate. Acest lucru poate duce la probleme de funcționalitate, în special dacă vă bazați pe un plugin (sau pluginuri) pentru a rula procese importante pe site-ul dvs. WordPress.

Istoricul resurselor WordPress

Dacă doriți să citiți mai multe despre istoricul WordPress, consultați ebook-ul oficial: Despre Forking WordPress, Forks în general, WordPress timpuriu și Comunitatea [Capitolul III]


O lecție de istorie merge bine cu o discuție, așa că răspândește cuvântul și lasă un comentariu în secțiunea de mai jos pentru a continua conversația. Între timp, voi verifica dacă Matt mi-a primit e-mailul pentru următoarea lecție de istorie ��

Sărbători fericite!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me