Поређење ЦМС-аАко размишљате о изради веб странице или блога, размислите о употреби једног од најбољих ЦМС-а доступних на тржишту.


ЦМС (систем за управљање садржајем) помаже вам да креирате, управљате и мењате садржај ваше веб странице без потребе за вештинама кодирања ХТМЛ или ЦСС..

Природа модерних ЦМС платформи која се лако користи значи да свако може сам да направи сјајан веб сајт. Не морате бити веб програмер, дизајнер или имати било какво претходно искуство са израдом веб локација.

У овом посту ћемо прегледати три најпопуларније и најбоље ЦМС платформе које долазе у 2020. годину, упоређивати њихове предности и недостатке и помоћи вам да одаберете једну.

Три најбоље ЦМС које гледамо су:

 • ВордПресс
 • Јоомла
 • Друпал

Ево свега што треба да знате о њима:

1. Поређење трошкова и трошкова за најбољи ЦМС

Када причамо о трошковима коришћења било којег од ових ЦМС-а, врло је лако. Ево договора:

 • сваки од ова три најбоља ЦМС-а је 100% бесплатан сам по себи – можете га преузети директно са званичних веб локација у само неколико кликова, али:
 • постоје и други споредни трошкови које морате сами да преузмете

Ови споредни трошкови укључују углавном две ствари: име домена и веб хостинг.

 • Назив домена је адреса ваше веб локације на вебу. Име домена ове веб странице је вебситесетуп.орг. Куповина и чување домена на мрежи кошта око 15 долара годишње.
 • Подешавање веб хостинга је место на ком ваш веб локација стоји и одакле посетиоци могу да му приступе. Добар хостинг почиње од ~ 3 УСД месечно. Ево наших препорука за хостинг.

Изградња ваше веб странице на било којем од наша три најбоља ЦМС-а коштат ће исто у погледу имена домена и хостинга.

Још једна ствар…

Иако су ЦМС платформе бесплатне за преузимање, у неким случајевима ће корисници желети да прошире нативне функције скупа својих ЦМС-а додатним модулима и / или дизајном.

Наћи ћеш:

 • ВордПресс додаци доступни за 0 до 200 УСД
 • Јоомла додатци: $ 0- $ 70
 • Друпал додатци: $ 0- $ 100

Иста ствар односи се и на теме – дизајнерске пакете који се могу инсталирати. Наћи ћеш:

 • ВордПресс теме доступне за 0 до 250 долара
 • Јоомла теме: $ 0- $ 200
 • Друпал теме: $ 0- $ 80

Сва три најбоља ЦМС имају додатке у приближно истом ценовном рангу. На крају, не морате да купујете никакве додатке ако немате буџет.

На крају, ако намеравате да добијете само минимални минимум, ваш рачун ће бити:

 • $ 15 (име домена) + $ 3 * 12 (хостинг) = ~ 51 $ годишње

2. Потребан ниво стручности

На крају дана моћи ћете да користите било који од наших најбољих ЦМС-ова из ове линије без икаквог претходног искуства.

Уз то, ваши резултати могу варирати у зависности од очекивања и напредности веб локације коју желите да изградите.

ВордПресс је сигурно најлакши за употребу. Проширење функционалности ваше веб локације и проналажење и прилагођавање дизајна много је приступачније.

Поред тога, многе компаније за хостинг сада нуде оно што се назива „управљани ВордПресс хостинг“, што значи да не морате да бринете о техничком подешавању сервера или чак да бринете о томе да ли ћете сами инсталирати ВордПресс. Хостинг компанија ће се носити са свим тим.

Што се тиче прилагођавања, ВордПресс долази са пријатељским интерфејсом за подешавање изгледа ваше веб локације, промену боја, позадине и других визуелних елемената.

Најбољи ЦМС демо: ВордПресс алатка за прилагодбу

Јоомла и Друпал су више усмерени на програмере и очекују да ћете бити удобан за рад са ХТМЛ и ПХП – односно ако желите да направите веб локацију која прилагођава раду и прилагођеном раду.

Нема толико свестраних додатака за било који ЦМС, а они који су тамо нису толико рафинирани као њихови панели за ВордПресс.

У већини случајева можете очекивати да ћете или морати запослити некога или научити унутрашње функционисање или Јоомле или Друпала ако желите довршити веб страницу прилагођену потрази.

Најбољи ЦМС демо: јоомла креирање новог поста

То се све своди на величину заједнице – много је више људи који раде на производима и додацима који се односе на ВордПресс него што раде на Јоомли или Друпалу. То значи да ако желите да добијете функцију за своју веб локацију која није доступна преко додатка, то ћете морати сами да креирате.

3. Популарност најбољег ЦМС-а

Такмичење популарности заправо је без такмичења. ВордПресс спушта ове округле руке. Погледај овај графикон – представља употребу система за управљање садржајем на вебу:

Најбољи ЦМС: Популарност ВордПресс-а

Видите ове две мале спецификације у углу? Тако су популарни Јоомла и Друпал.

Ево бројева у сировом:

 • ВордПресс користи се више од 35% целокупног веба. Прочитајте: више од једне од три веб локације ради на ВордПрессу
 • Јоомла 2,7%
 • Друпал 1,7%

Пример веб локација које раде на ВордПрессу:

Бела кућа

Бела Кућа

Универзитет у Вашингтону

Васхтон

ПлаиСтатион Блог

пс4

Примјер веб локација на Јоомли:

РогерФедерер.цом

Роџер Федерер

Регионални информативни центар Уједињених нација

унриц

итвире

итвире

Примјер веб локација на Друпал-у:

НАСА

наса

Универзитет Харвард

харвард

Тесла

тесла

4. Избор дизајна

Квалитет дизајна је огроман фактор у одабиру вашег ЦМС-а. Сви желимо да наше веб странице изгледају лепо и да не буду очи.

Прво, хајде да разговарамо ван оквира – што значи, како добро изгледа ЦМС у свом подразумеваном подешавању одмах после инсталације.

Ево ВордПресс-а:

Најбољи ЦМС: ВордПресс дизајн

Јоомла:

Најбољи ЦМС: јоомла дизајн

Друпал:

Најбољи ЦМС: друпал дизајн

И Јоомла и Друпал изгледају помало архаично ако мене питате. ВордПресс има модеран и оптимизован дизајн.

Одбацивањем подразумеваног дизајна на страну, већина корисника ће желети да се промени у јединствени. Овде се играју теме / предлошци.

На хиљаде тема је доступно ВордПресс. И бесплатне и плаћене. За почетак, можете отићи у званични директориј тема на ВордПресс.орг. Тамо је доступно око 10 000 бесплатних тема. Затим ћете такође пронаћи хиљаде других бесплатних тема широм веба.

Онда дођите у плаћеним темама. Постоји више квалитетних тематских кућа које ће вам продати оптимизоване и лепе теме за 10 до 250 долара.

Све у свему, ВордПрессу сигурно неће недостајати избора дизајна.

тхемефорест

Избор за обоје Друпал и Јоомла је много мањи. Оно што је најважније, скоро да нема слободних тема које добро изгледају. Разговарамо у домету стотине у поређењу са хиљаде за ВордПресс.

Ипак, плаћене теме изгледају добро и нуде добар избор дизајна и функционалности. Постоји само много мање њих од ВордПресс-а.

5. Опције прилагођавања

Сваки од најбољих ЦМС-ова овде нуди своје прилагођавање инсталирању нових функција на вашој веб локацији:

 • ВордПресс позива све нове додатке додаци
 • Јоомла их зове екстензије
 • Друпал их зове модула

Идеја која стоји иза њих у основи је иста – како би вам омогућили да проширите задани распон функција које долазе са вашим ЦМС-ом.

Прво разговарајмо са бројевима:

 • Наћи ћете више од 50 000 додатака за ВордПресс доступно у званични именик сама. Постоје хиљаде више доступних од других произвођача.
 • На располагању је око 8000 проширења Јоомла у званични именик, и још пар стотина широм веба.
 • На располагању је око 44 000 модула Друпал у званични именик, али само неколицина места на вебу.

ВордПресс нуди највећи број додатака, а ти додаци су са највише корисника. Значи, требало би да их користи крајњи корисник веб локације, пружају рафинирани кориснички интерфејс и лако разумљиве контролне табле. Такође можете са сигурношћу да очекујете да ако вам је потребна нова функција за веб локацију ВордПресс, вероватно ће за то бити додатак.

Јоомла нуди и добар каталог проширења, иако много мања од оне за ВордПресс. И даље ћете пронаћи проширења за обраду свих најважнијих аспеката веб локације, као што су галерије, СЕО, аналитика, обрасци за контакт и још много тога.

Друпал модули су много више фокусирани на програмере. Пронаћи ћете различита решења за проширење АПИ-ја, подешавање додатних токена за развојне програме, за напредније управљање корисницима и тако даље.

Свеукупно, они ће вам помоћи да додатно прилагодите унутрашње механизме компаније Друпал ако радите на озбиљнијем пројекту. Ипак, нема толико модула који су окренути кориснику. Чак и ако претражите у директоријуму модула нешто једноставно попут „контактног обрасца“, не даје оптимистичне резултате.

6. Безбедност и исправке

Можете да очекујете да се нова верзија ВордПресс верзије ажурира отприлике сваких 50-60 дана. Многе од тих ажурирања су мање и само поправљају мале грешке и проблеме ту и тамо. Већа издања ВордПресса излазе неколико пута годишње.

Мала Јоомла ажурирања излазе мало чешће, отприлике сваких 10-40 дана, али већа долазе само једном годишње или још рјеђе. На примјер, Јоомла верзија 3 је већ седам година.

Друпал ради на заданом распореду издања, испоручујући једно ажурирање грешке и једно сигурносно ажурирање месечно. Већа ажурирања – главне верзије – излазе два пута годишње. Оно што додаје збрку са Друпал-ом је да тренутно постоје две верзије за које се чини да се истовремено покрећу – Друпал 7 и 8.

Хајде да разговарамо сигурност. Прво, бројеви. Ево годишњег Извештај о тренду хакета на веб локацији Суцури – компанија за веб безбедност:

хакерске веб странице

Као што видите, то не изгледа добро за ВордПресс. Око 90% свих заражених ЦМС веб локација ради на ВордПрессу.

Низак резултат ВордПресс-а резултат је неколико фактора. Прво, то је једноставно најпопуларнији ЦМС на вебу. Природно ће добити пуно већи комад пите за сјецкање.

Такође, будући да оволики број сајтова ради на ВордПрессу, хаковање у ВордПресс доводи до већег РОИ-а за нападаче – улагање у изградњу експлоатације за ВордПресс може резултирати пробојем на хиљаде веб локација у односу на много мањи број за Јоомла или Друпал.

С друге стране, вреди нагласити да су и Друпал и Јоомла пропорционално мање од ВордПресс-а – чак и када факторимо ниво популарности сва три ЦМС-а. То није случајност. Заправо, сигурност је једно од главних продајних места Друпала. Многе владине агенције и друге институције веровали су Друпалу углавном због његовог снажног фокусирања на безбедност веб локација.

7. Подршка и заједница

Сва три наша најбоља ЦМС нуде начине за помоћ ако се борите са задатком:

Што се тиче квалитета свих тих докумената, чини се да су Јоомла-ове и Друпал-ове понуде на врху. Иако ВордПресс има одељак са документацијом и упутствима за кориснике, вероватно ћете пронаћи више детаљних водича и информација другде на вебу (као што је на пример на нашој веб локацији).

Сви званични форуми за подршку су прилично слични било са ЦМС-ом.

И на крају, ако требате ангажовати стручњака који ће вам помоћи да схватите неке сложеније ствари или чак радите на целој веб локацији, онда ће бити много лакше пронаћи програмере ВордПресса него Јоомла или Друпал програмере.

На пример, ако идете Фрееланцер.цом (једна од најпопуларнијих веб локација за запошљавање фрееланцера) и потражите сваки ЦМС, добићете ове резултате:

 • „ВордПресс“ – преко 68 000 фрееланцера који нуде посао везан за ВордПресс
 • „Јоомла“ – око 10.000
 • „Друпал“ – око 5.200

фрееланцер.цом

Да ће завршити:

Када користити ВордПресс?

ВордПресс је одличан свеобухватни ЦМС ако желите да направите веб локацију, а такође осигурајте да ће изгледати правилно и имати све функције које су вам потребне.

То је најлакша платформа за употребу ако сте почетник, а такође нуди и најбољи дизајн и највећи избор њих.

Поред тога, ако икада желите да проширите веб локацију, можете да изаберете међу хиљадама додатака који могу поднијети било коју нову функцију коју се сјетите.

 • Прочитајте ово да бисте научили како да започнете са ВордПресс-ом

Када користити Друпал?

Друпал може бити ваше решење ако ће веб локација коју желите да изградите имати много прилагођених функционалности и истовремено ће требати првокласну сигурност..

Друпал је више окренут програмерима, а не корисницима “уради сам” који раде на њиховим веб локацијама у поподневним сатима.

Такође ћете вероватно захтевати много прилагођеног рада и кодирања како бисте постигли свој коначни жељени ефекат помоћу Друпала.

 • Прочитајте ово да бисте сазнали како започети с Друпал-ом

Када користити Јоомла?

Јоомла вас некако упознаје у средини између ВордПресс-а и Друпал-а. С једне стране, пружа пуно функција окренутих кориснику, али очекује и да прилагођавате кодове нестандардних елемената.

Јоомла има напреднију шему за управљање корисницима, која може бити корисна ако вашу веб локацију треба да управља више људи. Исто важи и за вишејезичну подршку. Помоћу Јоомла можете да поставите вишејезичне веб локације одмах, док то за ВордПресс захтева посебан додатак.

Кад се каже, Јоомлинина крива учења и даље ће бити прилично стрма. Ово може бити проблематично ако је једино што желите за сада једноставно „радна веб локација“.

 • Прочитајте ово да бисте сазнали како започети с Јоомлом
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me