WordPress historie: Det gode, det dårlige og det stygge

For ti år siden var WordPress bare en gaffel. Nei, ikke den typen du ville brukt til middag. I en verden av programvareutviklere er en gaffel …


… skjer når utviklere tar en kopi av kildekoden fra en programvarepakke og starter uavhengig utvikling på den, og skaper et tydelig stykke programvare. Begrepet innebærer ofte ikke bare en utviklingsgren, men en splittelse i utviklermiljøet, en form for skisma.”- Wikipedia.

I en alder av 18 år begynte Matt Mullenweg – programmeringssønnen til en programvareingeniør – å bruke b2 aka cafelog for å dele bilder han tok mens han var på tur i Washington, DC. Bloggen? Photomatt.net, som omdirigerer til Matt sin offisielle blogg, Ma.tt.

Ett år senere sluttet Michel Valdrighi – fyren bak b2 – å gi ut oppdateringer til plattformen, et trekk som fikk Mullenweg til å gaffle b2-programvaren (for å bringe den oppdatert og imøtekomme bloggbehovene hans). Ååååå, Matt blogget aktivt i en alder av atten, og det var dette han sa på en bloggplass, Dilemmaet for bloggprogramvare, som markerte fødselen til WordPress for ti år siden:

… Min loggprogramvare (som betyr b2) har ikke blitt oppdatert på flere måneder, og hovedutvikleren (Michel Valdrighi) har forsvunnet, og jeg kan bare håpe at han har det bra.
… Heldigvis er b2 / cafelog GPL, noe som betyr at jeg kunne bruke den eksisterende kodebasen for å lage en gaffel, integrere alle de kule greiene som Michel ville jobbet med akkurat nå hvis han bare var rundt …
Jeg har bestemt meg for at dette handlingsforløpet jeg vil gå i, nå trenger jeg bare en Navn. Hva skal den gjøre? Vel, det ville være fint å ha fleksibiliteten til MovableType, analysering av TextPattern, hackbarheten til b2 og enkel konfigurering av Blogger.
En dag, ikke sant?

Jeg kontaktet Matt Mullenweg via e-post, men antar at han er veldig opptatt, eller han bare får en bazillion e-post hver dag, så jeg klager ikke fordi jeg aldri har fått svar. Ha ha. Men dette er historien om en dedikert mann og hvordan hans visjon forvandlet verdenen til publisering av nettet for alltid.

Matt sitt blogg om dilemma for programvaredilemma fikk svar fra Mike Little, nå en WordPress spesialist og et stort navn i WordPress-samfunnet. Klokka 15.58 25. januar 2003, postet Mike:

Matt,
Hvis du er seriøs når det gjelder forking b2, ville jeg være interessert i å bidra. Jeg er sikker på at det er en eller to andre i samfunnet som også ville være det. Kanskje et innlegg til B2-forumet, som antyder at en gaffel ville være et godt utgangspunkt.

La oss gå tilbake til historietimen vår.

Tidlige grunnleggere

historie-of-wordpress-matt-Mullenweg

Matt

Matt handlet om å eliminere utfordringene som forfattere sto overfor når det gjaldt nettpublisering. Hans visjon var å gjøre nettpublisering enkel for deg og meg.

Han prøvde forskjellige bloggplattformer, inkludert Text Pattern og Movable Type, før han slo seg ned på b2. Men etter at Michel ble forsvunnet, ble Matt igjen i en dødmann.

Han var ikke forberedt på å gi slipp på bloggen sin, så han bestemte seg for å gaffel b2. Du kan også hevde at han så muligheten sin der og grep den.

Mike var enig med ham, og sammen presset de WordPress fra en ren gaffel som ble brukt av mindre enn ti (10) mennesker til det morsomme bloggskriftet det er i dag..

Dette trinnet gjorde Matt Mullenweg og Mike Little the tidligste gründerne av det som nå er kjent som WordPress. jeg vil legge til Christine Tremoulet til den listen fordi WordPress-merkevarebygging var ideen hennes. Så ja, Matt og Mike hadde grunnarbeidet dekket, men uten Christine ville WordPress ikke ha det navnet vi kjenner og elsker i dag.

WordPress tidslinje

1. april 2003 opprettet Matt en b2-gaffel og lagret den på Sourceforge<.

wordpress-gaffel-wpexplorer

WordPress Fork

Herfra fokuserte Matt på å standardisere koden og HTML semantikk. Husk at det overordnede målet hans var å gjøre plattformen enkel for den gjennomsnittlige Joe uten PHP- eller MySQL-ferdigheter.

Derfor gjorde Matt semantiske endringer av index.php, som er filen som laster inn bloggens hjemmeside.

Han siktet etter XHTML streng samsvar, som gir WordPress-nettsteder muligheten til å laste ganske bra på forskjellige nettlesere og enheter. Hva det betyr er at han eliminerte noen få overflødige merker og fikset et par kjente b2-problemer.

Hvor var Michel hele denne tiden? Ingen vet.

Tre uker senere, Mike repopulerte filer i b2-gaffelen for å fikse manglende filer. Dette ble Mikes første forpliktelse, som også fulgte med utdragsfunksjonen som gjør at WP-brukere kan legge til tilpassede oppsummeringer i RSS-feeds blant andre steder. Omtrent samtidig introduserte Matt sin første funksjon, WP-Texturize, som gjorde teksten “… mer typografisk korrekt” iht. Siobahn McKeown.

Samme måned lanserte Matt WordPress.org, som hadde støttefora, skjematisk dokumentasjon og en utviklingsblogg. På hjemmesiden var det denne taggen:

“WordPress er en semantisk personlig publiseringsplattform med fokus på estetikk, nettstandarder og brukervennlighet.”

Dette var Matts visjon og snart nok ble WordPress.org et stadig voksende WordPress-samfunn.

Nettstedet gjorde det lettere for brukere å bli involvert. Det spilte ingen rolle, de fleste som prøvde WordPress synes det var spennende og fant måter og engasjerte seg. Samfunnet vokste raskt og det besto av bloggere, utviklere og ikke-utviklere.

Støtteforumene vokste i popularitet om dagen. Likevel var de ikke nok, så det var behov for å lage offisiell WordPress-dokumentasjon. Dette skulle skje syv måneder senere i desember 2003 da WordPress Wiki ble født av nødvendighet.

Mediawiki-Logo-wpexplorer

Mediawiki

Wiki-en vokste raskt fra støtteforaene fordi “… det føltes som en mye mer uformell og fritt form for å lage dokumenter.”

Wiki-en ble bygd på Mediawiki, det samme manuset bak enorme prosjekter som Wikipedia. Senere på WordPress Wiki ble døpt “Codex“, Et begrep som ble foreslått av Monkinetic i et WordPress-chatterom.

Det var ikke slutten på det, Matt og Mike ville gjøre over hundre forpliktelser til WordPress. Dette betyr at WordPress-repository på Sourceforge fortsatte å vokse, og med veksten kom nye funksjoner som endringer i administrasjonspanelet, forbedringer av installasjonsprosessen, Mike’s b2links hack og WordPress ‘merkevarebygging.

Mike og Matt var spesielt opptatt av å lage en enkel installasjonsprosess som WordPress er kjent for. Michel’s b2 involverte en kompleks installasjons- og konfigurasjonsprosess fordi han, ifølge ham selv, fortsatt lærte PHP da han utviklet b2. Med andre ord, Matt’s og Mike sitt tidlige arbeid innebar mye refactoring av Michel-koden og å lage tweaks.

Noen uker etter at Matt kunngjorde at han skulle gaffel b2, hadde b2 flere andre gafler, inkludert b2evolution, som var gaffel av Francois Planque, en utvikler fra Frankrike, og b2 ++, som ble gaffel av Donncha O Caoimh fra Irland, som var opptatt av å utvikle et templeringssystem som ville skille kode fra presentasjon. Dette vil gjøre det lettere for brukere å endre utformingen av nettstedene sine. Matt følte at Donncha’s templeringssystem var “så smertefullt” at han ikke ville ønske å utsette det på noen, så WordPresss templeringssystem ble ikke implementert før i 2005.

Wordpress-knapper-wpexplorer

WordPress

Med forskjellige gafler som dukket opp overalt, gjorde Michel sin beslutning WordPress til den offisielle grenen av b2. Dette var 23. mai 2003. Fire dager senere 27. mai 2003, WordPress 0.7, den første versjonen av WordPress ble utgitt.

Mens det meste av den underliggende koden var b2-er, ble brukerne behandlet på nye funksjoner inkludert den berømte WordPress Links Manager, som ga bloggere muligheten til å opprette blogroller.

Utgivelsen av WordPress 0.7 drev veksten av WordPress brukerbase. 29. mai 2003 inviterte Matt Donncha til å slå sammen b2 ++ med WordPress. Donncha var glad for å slå seg sammen og økte antallet utviklere til tre. Francois derimot var ikke like entusiastisk, og han følte at WordPress var “… for mye arbeid for lite nytte.”

Matt er en forskerlig forsker, så han besøkte b2-fora for å forstå hva bloggere og webutviklere ønsket. Da WordPress 0.71 ble utgitt en måned etter WordPress 0.7, hadde den nye funksjoner designet for å tilfredsstille bloggere og utviklere.

Disse forbedringene inkluderte oppgraderinger til adminpanelet og oppdateringsprosessen sammen med forbedringer av koblingsbehandleren. WordPress 0.7 feil og sikkerhetsproblemer ble løst, og OPML-importfunksjonaliteten ble introdusert.

Samme år (2003), Alex King og Dougal Campbell hoppet på WordPress bandwagon. Dougal gjorde sitt første engasjement i september. Han forbedret RSS-funksjonaliteten ved å bruke en HTTP 304 Response for å redusere serverbelastningen og dermed gjøre WordPress raskere. Alex ble en medvirkende utvikler i august 2003, men forslagene hans til å omgi innhold med HTML-koder ble aldri brukt, ettersom de ble erstattet av pluginsystemet.

the-great-døpe-of-wordpress-wpexplorer

The Great Renaming – Muppets Edition

Sent i 2003 begynte Matt å gi nytt navn til “b2” -filer til “wp-” i en prosess som Alex King kalte The Great Rename. Denne ‘store omdøpet’ forårsaket en rekke problemer med inkonsekvens, men det var viktig for fremtiden til WordPress. Matt konsoliderte også de fleste filene i wp-admin og wp-inkluderer mapper.

Da 2003 nærmet seg en slutt, Ryan Boren ble medlem av samfunnet. Han var en tidligere bidragsyter til open source-prosjekter som Linux-kjernen og Gnome. Hans bidrag til WordPress førte til utviklingen av plugin-systemet. Matt var den første som opprettet en “nyttig” plugin – blogtimes plugin – som genererte en rapport som viste når innlegg ble opprettet. Tidligere hadde han utviklet Hallo Dolly-plugin for å demonstrere hvordan plugins kan brukes.

Se Matt Mullenweg andre plugins her.

I mai 2004, et år etter den første utgivelsen, men nå med et aktivt og voksende samfunn, ga utviklerne ut WordPress 1.2 som så introduksjonen av store forbedringer.

Og takket være et drastisk lisensbevegelse fra Six Apart, selskapet bak Movable Type, lastet WordPress ned fra 8000 i april til 19 000 i mai.

Temasystemet som vi er veldig glad i i dag ble utgitt i 2005 sammen med statiske sider. Dette ble samlet i WordPress 1.5 alias Strayhorn. Et nytt backend-brukergrensesnitt (brukergrensesnitt), vedvarende cache-funksjonalitet og nye brukerroller ble senere introdusert i WordPress 2.0 (Duke) samme år. Jeg vil legge det der ute bare så du vet, alle WordPress-versjoner er oppkalt etter Jazzlegender.

2006 var ikke så begivenhetsrik som de foregående årene utviklingsmessig, og ingen nye versjoner ble utgitt. Men investorer begynte å ta Matt på alvor, så i 2006 så de første finansieringspartnerne bli med i WordPress-teamet. Millioner av dollar de hentet inn holdt selskapet flytende, og mer finansiering kom i 2008 på et tidspunkt da WordPress bare hadde atten ansatte.

Ti år etter at den første versjonen ble utgitt, har WordPress mer enn to hundre ansatte og over tjue tusen bidragsytere utviklere over hele verden.

Hva mer? WordPress driver mer enn seksti (60) millioner nettsteder, som er omtrent atten prosent (18%) av nettet. Dette antallet vokser med hundre tusen (100 000) nettsteder hver dag. Plattformen er i stadig utvikling og 12. desember 2013 lanserte Automattic WordPress 3.8. Har du oppdatert plattformen din ennå?

Statistikk: Forbes

Matt’s WordPress Awards

wordpress-matt-Mullenweg-awards

Matt – en kjenner av jazzmusikk – har mottatt mange priser. I 2007 ble han utnevnt til den sekstende viktigste personen på internett av PC World. I 2008 ble han tildelt Information Technology Innovator Award av Temple University Fox School of Business Management. I 2009 ble han utnevnt til ære for University Philosophical Society. Samme år ble han tildelt Overall Best Open Source CMS Award for sitt arbeid med WordPress.

Da fortsatte prisene å komme og sent i 2012, gjorde Matt det til 2012 Forbes ’30 Under 30 i Media liste. Bortsett fra det er Matt en kjent støttespiller for flere filantropiske organisasjoner som Free Software Foundation, Innocence Project, Electronic Frontier Foundation og Archive.org.

Jeg kunne fortsette og fortsette med WordPress og Matt, men det vil kreve et helt innlegg helt. Så dette her markerer slutten på historietimen vår i dag. Skal vi se på det gode, det dårlige og det stygge av WordPress?

Det gode

Brukervennlighet

Det er enkelt å installere, konfigurere (eller mangel på dem) og bruke WordPress. Du kan raskt legge til nye innlegg, sider, bilder, osv. Uten problemer.

Dette betyr at du kan konsentrere deg om viktige problemer siden det kreves lite krefter og tid for å formatere og designe nettstedet ditt.

Fleksibilitet og tilgjengelighet

wordpress-wpexplorer

WordPress er fleksibelt

Når du ser at WordPress er nettleserbasert, kan du logge deg på WP-nettstedet hvor som helst i verden forutsatt at du har en internettforbindelse.

Med introduksjonen av WordPress for mobil kan du til og med logge på og redigere nettstedet ditt fra en mobilenhet.

WordPress er SEO-vennlig

Søkemotor edderkopper har et mykt sted for WordPress siden koden er enkel og ren, noe som gjør det enkelt for søkemotorer å gjennomsøke og indeksere innholdet ditt. I tillegg kan du optimalisere nettstedet ditt med nøkkelord, meta i oversikten, tagger og SEO-plugins som WordPress SEO av Yoast.

Ingen FTP-klienter eller HTML-redigering er nødvendig

Du trenger ikke HTML-kunnskap for å opprette eller redigere innlegg og sider. Det hele er dra og slipp nå. Dessuten kan du laste opp filer til WordPress-nettstedet ditt uten FTP-programvare. Det er en lek som skapes med WordPress.

En klar-til-gå-blogg

WordPress ble opprinnelig bygget som en bloggplattform, og betyr at når du installerer den, trenger du ikke en egen bloggprogramvare. Med WordPress kan du opprette en blogg, en webside eller en sammenslåing av de to.

The Bad & The Ugly

Sikkerhets smutthull

PHP er mottakelig for mange sikkerhetsproblemer og feil. Dette er grunnen til at WordPress slipper regelmessige oppdateringer; hvorfor det er viktig å holde WordPress-plattformen din oppdatert til enhver tid. Uten disse oppdateringene kunne nettstedet ditt blitt hacket, og du ville grått stygt. Ha ha. Bare oppdater WordPress-plattformen din, og hvis du virkelig vil være trygg, kan du investere i et godt backup-system som VaultPress eller tenke på en sikkerhetstjeneste som Sucuri.

Endring av maler krever kunnskap om PHP

php = elefant i rommet

php = elefant i rommet

Dessverre er det modifikasjoner du ikke kan implementere ved å bruke plugins uansett hva du prøver. Disse modifikasjonene krever at du redigerer malfilene for WordPress-temaet.

Det eneste problemet er at du trenger å ha god kunnskap om PHP, eller at du vil ødelegge noe.

Plugins Inkompatibilitet

Når en ny versjon av WordPress slippes, tar forfattere tid å oppdatere pluginsene sine, noe som resulterer i problemer med inkompatibilitet. Dette kan føre til funksjonsproblemer, spesielt hvis du er avhengig av at en plugin (eller plugins) kjører viktige prosesser på ditt WordPress-nettsted.

Historie om WordPress Resources

Hvis du vil lese mer om historien til WordPress, kan du sjekke den offisielle eboken: På Forking WordPress, Forks in General, Early WordPress and the Community [Chapter III]


En historietime går bra med en diskusjon, så spre ordet og legg igjen en kommentar i avsnittet nedenfor for å fortsette samtalen. I mellomtiden vil jeg sjekke om Matt fikk e-posten vår til vår neste historietime ��

Gledelig høytid!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me