WordPress vs Squarespace: diferențe și caracteristici

Căutați să proiectați un nou site web, dar nu sunteți sigur ce platformă să utilizați? Atunci ai ajuns la locul potrivit. În acest ghid WordPress vs Squarespace, comparăm aceste două soluții pentru a vă ajuta să luați o decizie în cunoștință de cauză care este cea mai potrivită pentru proiectul dvs..


Astăzi, obiectivul nostru este să vă prezentăm în WordPress și Squarespace – două platforme web puternice și populare. Vom analiza prețurile, modul în care sunt găzduite ambele, opțiunile dvs. pentru teme sau șabloane, personalizare, funcții sau integrări adăugate, securitate și asistență disponibilă.

Sunteți gata să începeți? Sa mergem…

O introducere în WordPress

WordPress vs Squarespace

WordPress.org este un sistem popular de gestionare a conținutului open source (CMS) care este obișnuit sprijin peste 60 de milioane de site-uri web. Când discutăm WordPress în acest articol ne referim la WordPress.org. Pentru mai multe informații despre WordPress.com și cum diferă de WordPress.org, consultați articolul nostru de pe WordPress.com față de WordPress.org.

WordPress.org este folosit de câteva nume mari, printre care Microsoft, Mercedes Benz, Walt Disney și TED Blog, pentru a numi câteva. Există multe motive pentru popularitatea de care se bucură WordPress, dar controlul și flexibilitatea pe care această soluție le oferă este un contribuabil major. Iată câteva dintre alte caracteristici ale sale de top …

 • Gratuit de utilizat
 • Mii de teme gratuite și premium
 • Mii de plugin-uri pentru a adăuga o funcționalitate suplimentară
 • Numeroase opțiuni de personalizare, inclusiv construitori de drag and drop, panouri cu opțiuni tematice și posibilitatea de a codifica
 • Comunitatea WordPress înfloritoare
 • Total proprietate și control asupra site-ului dvs. web

Comunitatea WordPress este o entitate globală, care lucrează în permanență la îmbunătățirea și îmbunătățirea WordPress, fără să mai vorbim de aducerea de noi instrumente și produse. Acest lucru asigură că nu numai WordPress este întotdeauna înaintea jocului său, la fel și site-ul dvs. web.

O introducere în spațiu

Squarespace

Squarespace este o soluție integrală care alimentează milioane de site-uri web în sute de industrii. Modelele sale moderne, la modă, permit întreprinderilor să creeze site-uri web profesionale, portofolii frumoase sau magazine online profitabile.

Utilizată în prezent ca platformă la alegere de Keanu Reeves, Sadie Williams și John Malkovich, Squarespace este o soluție ideală pentru toți, de la umilul blogger până la mărci consacrate. Conține numeroase funcții care vă pot ajuta să proiectați un site web, inclusiv …

 • Gazduire nelimitată gratuită
 • Infrastructura de calitate superioară
 • Șabloane frumoase
 • Intuitive Drag-and-Drop Web Builder
 • Securitate de vârf
 • Suport 24/7

Odată ce site-ul dvs. web a fost creat, Squarespace oferă, de asemenea, un set de instrumente de marketing care vă vor ajuta să vă angajați cu audiența dvs., să vă găsiți în căutare și în rețele sociale și să vă dezvoltați următoarele.

Preț WordPress

După cum am menționat deja, software-ul WordPress este liber de utilizat. Singurele costuri necesare sunt costurile de gazduire și de domeniu (discutate în continuare). Cu toate acestea, frumusețea WordPress este că poate fi redus în sus sau în jos pentru a se potrivi nevoilor dvs., iar acest lucru este valabil și pentru cheltuielile monetare.

WordPress oferă tot ceea ce ai nevoie gratuit, de la teme și pluginuri, până la instrumente de generare și marketing. Cu toate acestea, sunt disponibile produse premium avansate pentru toate aspectele WordPress și pot merita să fie actualizate pe măsură ce site-ul dvs. web crește.

Prețuri spațiale

Prețuri

Squarespace este un serviciu premium, care percepe un proces continuu taxă lunară să-și folosească platforma. Există patru planuri de a alege, începând cu Personal plan care se adresează celor cu bloguri sau site-uri web mici, extindând la Avansat plan, creat pentru magazine profesionale de comerț electronic.

Toate planurile includ hostingul și taxele de domeniu din primii ani, precum și accesul la șabloanele Squarespace și la constructorul drag-and-drop, suport 24/7 și altele. Planurile avansate includ instrumente de marketing și comerț electronic, care vă permit să creșteți și să susțineți o afacere profitabilă.

Squarespace oferă o probă gratuită de 14 zile, permițându-vă să creați un site web și să accesați platforma. Acesta este un mod minunat de a vedea dacă această soluție este potrivită pentru dvs. și v-aș recomanda să vă înscrieți și să vă jucați dacă aveți în vedere să utilizați Squarespace pe termen lung.

Gazduire WordPress și nume de domeniu

WordPress vs Squarespace: Gazduire

Software-ul WordPress este liber de utilizat și va fi întotdeauna. Aceasta face o opțiune atractivă pentru multe companii, deoarece pot crea un site web cu siguranța că costul site-ului nu va crește de la an la an..

Acestea fiind spuse, WordPress nu este o soluție all-in-one. Deci, atunci când utilizați WordPress, tot ce obțineți este software-ul. Pentru a vă înregistra și utiliza un nume de domeniu și a găzdui site-ul dvs., va trebui să plătiți o taxă lunară sau anuală.

Numele domeniului – Majoritatea numelor de domeniu costă câțiva dolari pe an și nu vor rupe banca. Puteți înregistra un nume de domeniu printr-un număr de furnizori terți (puteți obține un domeniu GoDaddy cu doar 0,99 USD cenți în primul an) și aveți un control complet asupra domeniului pe care îl alegeți pentru site-ul dvs..

Hosting – Odată cu găzduirea obțineți ceea ce plătiți. Planurile încep de la câțiva dolari pe an (cum ar fi Bluehost pentru doar 2,95 USD / lună), dar pentru site-urile mai mari, cu urmări mari, va trebui să optați pentru planuri mai scumpe, care să ofere suport pentru volume mari de trafic și de stocare a site-ului..

Gazduire specifică WordPress – Cel mai bun hosting WordPress este adesea găzduirea WordPress. Aceasta este furnizată de numărul de servicii de hosting de top și este o alegere bună, deoarece serverele sunt optimizate în special pentru WordPress. Pentru mai multe informații despre alegerea unei gazde web pentru site-ul dvs. WordPress, consultați articolul nostru despre ce să căutați în hostingul WordPress.

Pe lângă plata plății pentru găzduire, există o gamă largă de servicii și planuri, astfel încât, indiferent de bugetul și site-ul dvs. aveți nevoie, veți găsi ceva care se potrivește.

Gazduire spațiu și nume de domeniu

Întrucât Squarespace este un complet gestionate serviciu web, toate site-urile Squarespace sunt găzduite pe cloud hosting. Nu există nicio limită la găzduirea de stocare sau lățimea de bandă, iar Squarespace folosește propria rețea CDN globală pentru a asigura timpi de încărcare rapidă pentru toți utilizatorii site-ului web, oriunde s-ar afla

Numele de domenii sunt, de asemenea, înregistrate și achiziționate prin Squarespace. Domeniul dvs. are un certificat SSL și este întotdeauna reînnoibil la același ritm, economisindu-vă orice surprize nedorite. Puteți achiziționa mai multe domenii și le puteți conecta la contul Squarespace. Și dacă aveți nevoie, puteți transfera cu ușurință un nume de domeniu al unei terțe părți în Squarespace.

Teme WordPress

WordPress vs Squarespace: Teme

Privind spre WordPress vs Squarespace, WP are o mulțime de teme care să vă permită să creați site-uri web frumoase și elegante. Aproape toate temele moderne sunt sensibile, ușor de utilizat și conțin o varietate de caracteristici care vă ajută să atingeți obiectivele site-ului dvs..

Tema gratuită sau premium?

Atunci când alegeți o temă WordPress, sunt multe de luat în considerare. În primul rând, trebuie să decideți dacă doriți să utilizați o temă gratuită sau premium. Temele WordPress gratuite pot fi găsite pe site-urile dezvoltatorilor de pe internet. Sau puteți instala teme din Repositoriu WordPress din tabloul de bord WordPress. Aceste teme sunt bine construite, sigure și ușor de observat, ceea ce este o alegere bună indiferent de proiectul tău.

Temele premium WordPress au în general funcții mai avansate și adesea încorporează pluginuri premium ca parte a taxei de achiziție. Când cumpărați o temă premium, asigurați-vă întotdeauna că selectați tema de la un cumpărător de încredere. Dezvoltatorii WordPress precum StudioPress sau Elegant Themes sunt o opțiune bună. ThemeForest este, de asemenea, o piață populară cu teme, care vinde o gamă largă de teme. Aici puteți parcurge evaluările și recenziile, oferindu-vă o idee bună despre cum este să folosiți tema înainte de a face o achiziție.

Pentru mai multe informații despre alegerea unei teme gratuite sau premium, citiți articolul nostru despre teme gratuite sau premium?

Construit pentru scop sau polivalent?

Al doilea factor major care trebuie luat în considerare atunci când alegeți o temă WordPress este dacă ar trebui să optați pentru o temă integrată sau cu scop multiplu.

Temele WordPress de nișă integrate pentru scopuri servesc scopuri unice și vor conține caracteristici relevante și specifice. De exemplu, o temă integrată pentru blogging-ul alimentar va include probabil un producător de rețete, permițându-vă să afișați cu ușurință rețetele într-un format care poate fi citit pe site-ul dvs. Utilizarea unei teme WordPress integrate pentru scop face ca procesul de proiectare și creare să fie rapid și foarte simplu, întrucât toate funcțiile de care aveți nevoie sunt imediat disponibile.

O temă polivalentă vă va oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a crea orice tip de site web. De obicei, care conțin construitori de pagini avansate, temele polivalente vă vor permite să personalizați cu ușurință oricare și toate părțile site-ului dvs., permițându-vă să proiectați un site cu adevărat unic. Un exemplu excelent este Tema Total WordPress, creată de mințile inteligente de aici, la WPExplorer.

Caracteristici și funcționalități

Având în vedere ce caracteristici și funcționalități de care aveți nevoie este ultimul aspect cheie de care trebuie să țineți cont atunci când selectați o temă WordPress. Gândiți-vă cu atenție la ce are nevoie proiectul dvs. și asigurați-vă că faceți cercetarea dvs. pentru a afla ce include o temă înainte de a face o achiziție sau o instalare.

Nu uitați, funcționalități suplimentare pot fi adăugate prin intermediul pluginurilor (discutate în continuare). Dar cumpărarea de pluginuri premium separat poate ajunge să coste mai mult pe termen lung decât să cumpere pur și simplu o temă premium din start.

Consultați articolul nostru prezentând cele mai bune teme WordPress pentru a vă face o idee despre ce există.

Șabloane spațiu

WordPress vs Squarespace: Templates

Selectarea template-uri oferit de Squarespace este impresionant (deși nu se compară cu WordPress). Toate șabloanele Squarespace sunt incluse în fiecare plan. Toate sunt construite de echipa premiată de design Squarespace și sunt concepute pentru a fi utilizate exclusiv pe platforma lor.

Șabloanele sunt împărțite într-o serie de categorii, inclusiv magazine online, servicii profesionale, fotografie, comunitate și non-profit și multe altele. Fiecare șablon este un punct de plecare și, cu sute de funcții personalizabile, îl puteți stila în orice mod doriți.

Squarespace face extrem de ușoară selectarea șablonului potrivit. Pur și simplu faceți clic pe categoria care coincide cu nișa site-ului. Apoi vizualizați fiecare demo live, verificând designul, aspectul, caracteristicile și experiența utilizatorului. Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți ce oferă fiecare șablon și modul în care utilizatorii dvs. vor interacționa cu site-ul dvs..

Dacă sunteți mulțumit de un șablon, pur și simplu selectați Începeți cu acest design din colțul din dreapta sus și noul dvs. șablon se va deschide în Squarespace. Dacă vă răzgândiți, puteți schimba pur și simplu șabloane în orice moment.

Personalizare WordPress

După cum am menționat anterior în secțiunea Introducere, WordPress are o varietate de opțiuni de personalizare. În funcție de tema pe care o alegeți, veți putea personaliza site-ul dvs. web prin intermediul panoului de opțiuni tematice sau al personalizatorului WordPress, folosind un constructor de pagini drag și drop și / sau adăugând și modificând codul.

Concluzia cu WordPress este că este 100% personalizabilă prin codare sau prin instalarea și utilizarea instrumentelor potrivite. Deci, dacă doriți un control complet asupra site-ului dvs. web, WordPress este alegerea potrivită pentru dvs..

Personalizare spațiu

Site Web Builder

Pentru a face personalizări la șablonul dvs. în Squarespace, veți utiliza constructorul de site-uri drag-and-drop încorporat. Acest lucru este foarte ușor de utilizat și oferă o experiență de design distractivă. În cadrul constructorului de site-uri web, puteți adăuga pagini pe site-ul dvs. web, adăuga elemente de design precum titlu și logo, scrie postări pe blog, verificați-vă analiza, gestiona instrumente încorporate și multe altele.

Elementele vizuale ale unui șablon pot fi modificate folosind Editorul de stil. Fiecare șablon diferă în ceea ce privește modificările de stil pe care le puteți face. În general, puteți modifica tipografia, culorile, imaginile de fundal, antetul și barele laterale. Există, de asemenea, un editor CSS care vă va permite să adăugați propriul cod personalizat dacă aveți nevoie.

Nu există nicio îndoială că constructorul de site-uri Squarespace este intuitiv, iar pentru cei cu experiență limitată în proiectare web, poate fi o opțiune bună. Cu toate acestea, personalizările pe care le puteți face sunt limitate și acest lucru poate deveni frustrant, mai ales pe măsură ce site-ul dvs. crește.

Pluginuri WordPress

Pluginuri WordPressCând am discutat despre temele WordPress, am atins ideea de a alege o temă încorporată care are caracteristici integrate. Majoritatea temelor moderne vin cu numeroase caracteristici integrale și funcționalități deja încorporate. Dar există momente în care veți avea nevoie de o funcționalitate suplimentară care nu este furnizată prin tema dvs. În egală măsură, o caracteristică specifică poate fi inclusă în tema dvs., dar site-ul dvs. are nevoie de o versiune mai avansată.

Frumusețea WordPress este că orice funcționalitate suplimentară de care aveți nevoie poate fi adăugată rapid și ușor folosind un plugin WordPress. Există mii de plugin-uri disponibile și, pentru fiecare funcție pe care doriți să o instalați, există întotdeauna un număr de pluginuri utile pentru a alege dintre acestea care pot face treaba bine. Această flexibilitate oferită de WordPress, care permite utilizatorilor să integreze orice instrumente suplimentare necesare, este de neprețuit pentru extinderea site-urilor și a companiilor.

Atunci când alegeți pluginurile potrivite pentru site-ul dvs. web, asigurați-vă că faceți cercetarea. Există atât o gamă largă de pluginuri gratuite, cât și premium, deci cel mai bun loc pentru a începe o căutare este Depozitul WordPress sau CodeCanyon.

Caracteristici și integrări în spațiu

Când vine vorba de WordPress vs Squarespace, ulterior vine cu numeroase funcții încorporate pentru a putea utiliza. Acestea includ…

 • Galeria blocurilor – Afișare galerii, machete grilă, glisiere și multe altele.
 • Fundaluri video – Adăugați videoclipul ales pentru a crea un fundal captivant.
 • Colecții audio – încărcați și partajați albumele dvs. pe site-ul dvs. web.
 • Bară de anunțuri (cunoscută și sub numele de Hello Bar) – Evidențiați promoțiile sau anunțați știri pe pagina principală a site-ului dvs..
 • Blocuri de formulare – Adăugați un formular pentru a capta datele vizitatorului dvs. sau permiteți-le să ia legătura cu dvs..

Integrații spațiale sunt de asemenea încorporate în platformă și configurare gata de utilizare. Acest lucru vă scutește de la nevoia de a naviga pe piețe pentru a găsi orice caracteristici suplimentare de care aveți nevoie și apoi instalați pluginurile. Pentru un constructor de site-uri integral în unul, selecția de integrări oferite de Squarespace este remarcabilă. Iată doar o selecție a ofertelor …

 • Disqus – Folosiți acest sistem avansat de comentarii în loc de sistemul de comentarii implicit Squarespace.
 • Stripe, Apple Pay și Paypal – Acceptați plățile pe site-ul dvs. în mai multe moduri.
 • Social Media – Conectați-vă cu conturile dvs. de socializare, inclusiv Facebook, Twitter, Instagram, iTunes Store, LinkedIn, Tumblr și multe altele.
 • Fonturi Google și Typekit – ambele încorporate în editorul de stil.
 • Adobe Creative Cloud Image Editor – Vă permite să editați și să îmbunătățiți imaginile direct în Squarespace.
 • YouTube și Vimeo – încorporați videoclipuri pe site-ul dvs. de pe aceste canale.

Puteți integra și alte servicii terțe, inclusiv Google AdSense, Etsy, Eventbrite și Facebook Pixel. Cu toate acestea, Squarespace nu oferă niciun suport pentru integrări terțe și nu poate garanta compatibilitatea deplină cu șabloanele lor. Opțiunea integrărilor terților nu este de asemenea disponibilă pentru cei din planul personal, așa că va trebui să faceți upgrade.

Performanță și securitate WordPress

Toate în One WP Security și Firewall

Dacă optați pentru a utiliza WordPress, performanța și securitatea site-ului dvs. sunt responsabilitatea dvs. Alegerea unui furnizor eficient de găzduire vă poate ajuta, dar va trebui, de asemenea, să instalați o serie de pluginuri pentru a vă asigura că site-ul dvs. este sigur, sigur și funcționează fără probleme în orice moment..

Securitate – Instalați pluginul gratuit WordPress Toate în One WP Security și Firewall și pentru alte sfaturi de securitate citiți articolul nostru despre cum să vă îmbunătățiți securitatea site-ului WordPress.

Viteză – Puteți face multe pentru a îmbunătăți viteza site-ului dvs. WordPress, de la menținerea site-ului actualizat, la utilizarea unui optimizator de imagini și a unui plugin de memorie în cache. Vezi articolul nostru despre cum să grăbești WordPress pentru mai multe detalii.

Performanţă – Site-urile web care primesc volume mari de vizitatori sau care conțin cantități mari de media, trebuie să fie atent la performanță. Site-ul se încarcă întotdeauna rapid, calitatea fluxurilor media este constant constantă și timpul de oprire scăzut? Dacă răspunsul la oricare dintre aceste întrebări este „Nu”, atunci trebuie să luați în considerare utilizarea unei rețele de livrare de conținut (CDN).

Să fii la curent cu întreținerea site-ului și să fii cu ochii pe securitatea și performanța site-ului tău este o necesitate pentru proprietarii site-urilor WordPress. Cu toate acestea, există o mulțime de dezvoltatori web și agenții care furnizează aceste servicii dacă mai degrabă externalizați această lucrare.

Performanța și securitatea spațiului spațial

Deoarece Squarespace este o soluție găzduită all-in-one, toate problemele de performanță și securitate ale site-ului web sunt îngrijite pentru tine. Iată câteva dintre cele mai performante funcții și securitate …

 • Parteneriatul spațiului este partener cu furnizorii DNS pentru a vă oferi rutare de trafic de top, fiabilitate și funcționare.
 • Squarespace CDN global gestionează miliarde de accesări în fiecare lună.
 • Toate site-urile Squarespace au certificate SSL, asigurând conexiunile vizitatorilor pe site-ul dvs..
 • Tehnicile avansate de atenuare a DDoS sunt utilizate pentru a vă proteja site-ul împotriva traficului rău intenționat.
 • Site-urile spațiului spațial sunt monitorizate în fiecare minut din mai mult de 20 de locații din întreaga lume, cu o echipă de operații la îndemână 24 de ore și 7 gata să răspundă la orice incident detectat.

Asistență WordPress

WordPress.org oferă servicii extinse documentație pe site-ul lor web. Totuși, acest lucru se compară cu greu cu informațiile partajate și discutate de comunitatea globală WordPress.

Blogurile, la fel ca ale noastre aici, la WPExplorer, oferă articole utile, tutoriale și ghiduri practice pentru începători chiar și către dezvoltatorii profesioniști WordPress. Forum, unde puteți pune întrebări și împărtăși probleme, sunt obișnuite. Și pentru probleme mai presante, puteți încerca un serviciu de întreținere WordPress sau să angajați un dezvoltator.

Pentru cei care decid să achiziționeze o temă premium WordPress, pluginuri sau alte instrumente, suportul inclus în aceste produse poate fi adesea în valoare de eticheta de preț. Adesea, un e-mail sau un bilet de asistență în formă de 24 de ore nu este în mod frecvent neobișnuit pentru produsele mai scumpe, ceea ce vă poate ajuta să vă asigurați că site-ul dvs. funcționează la întreaga capacitate..

Suport spațiu

Suport spațiu

Squarespace oferă asistență personalizată din partea lor Echipa de îngrijire a clienților. Asistența este 24/7 prin intermediul unui chat live sau prin e-mail. Centru de ajutor este, de asemenea, plin de ghiduri populare și subiecte, videoclipuri și seminarii web, care vă vorbește prin toate funcțiile Squarespace și cum să le utilizați pe site-ul dvs..

WordPress.org vs Squarespace – O comparație

Deci, acum avem o bună înțelegere a ceea ce oferă ambele aceste platforme. Dar cum se măsoară unul împotriva celuilalt? Să aruncăm o privire asupra domeniilor cheie de comparație …

WordPress vs Squarespace – prețuri

WordPress este o soluție gratuită, singurele costuri lunare în curs fiind găzduirea și înregistrarea numelor de domeniu. Cu toate acestea, există o mulțime de instrumente premium disponibile, care vă permit să extindeți funcționalitatea site-ului dvs. așa cum doriți. Practic, WordPress este un fel de „plată cât mai puțin sau cât ai dori”.

În comparație, pentru a utiliza Squarespace va trebui să optați pentru un plan lunar. Și dacă selectați un plan de ultimă generație, acest lucru vă va costa. Acestea fiind spuse, instrumentele, suportul și funcțiile integrate oferite fac din Squarespace o valoare bună pentru bani.

WordPress vs Squarespace – Teme, șabloane și funcții

WordPress oferă mii de teme și pluginuri gratuite și premium, cu funcții și funcții integrate și instalabile. Orice suplimente doriți să adăugați pe site-ul dvs., WordPress poate satisface nevoile proiectelor dvs. Aceasta face o platformă excelentă pentru ca site-urile să crească și să se dezvolte în timp.

Squarespace oferă, de asemenea, o selecție impresionantă de șabloane, funcții și integrări. În special în comparație cu alte platforme all-in-one precum Wix și Weebly, Squarespace este cu mult înaintea concurenței. Cu toate acestea, sunteți în continuare limitat la limitele Squarespace și nu veți găsi aceeași flexibilitate pe care o oferă WordPress.

WordPress vs Squarespace – Personalizare și ușurință de utilizare

WordPress câștigă mâinile pe personalizare. Această platformă vă oferă un control final asupra site-ului dvs. web. Cu toate acestea, dezavantajul este că nu oferă aceeași ușurință de utilizare ca Squarespace și are o curbă de învățare abruptă pentru începători.

Squarespace are mai multe restricții, dar constructorul intuitiv de drag-and-drop a site-urilor și funcțiile încorporate fac din proiectarea unui site web o experiență rapidă și distractivă.

WordPress.org vs Squarespace – Asistență

Atât WordPress cât și Squarespace au o rețea puternică de suport în jurul lor. Sprijinul Squarespace este mai centralizat, cu un centru dedicat de asistență și o echipă de asistență pentru clienți. Acest lucru se poate potrivi începătorilor sau celor cărora le place să aibă un suport unu la unu și o asigurare la îndemână.

WordPress.org nu oferă un suport unu la unu ca atare, deși este adesea disponibil ca parte a pachetelor de produse premium. Totuși, puterea comunității WordPress asigură că, indiferent de problema sau întrebarea dvs., veți găsi răspunsul online. Asistența este acolo – trebuie doar să o căutați.

Gânduri finale pe WordPress vs Squarespace

Ambele platforme vă vor permite să creați site-uri web frumoase, profesionale și ușor de utilizat. Deci soluția pe care o alegeți ar trebui să depindă exclusiv de propriile nevoi și de site-ul dvs. Luați în considerare bugetul dvs., restricțiile de timp, abilitățile dvs. personale de proiectare web și, mai ales, aspirațiile pe termen lung pentru proiectul dvs..

WordPress vs Squarespace – pe care îl veți alege pentru proiectul dvs.? Vă rugăm să vă împărtășiți gândurile în comentariile de mai jos …

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me