Farë është një bazë e të dhënave MySQL?

Një bazë e të dhënave MySQL është një sistem i menaxhimit të bazës së të dhënave me burim të hapur që përdoret dhe ofrohet nga shumica e shërbimeve të mbajtjes në internet. Sipas përkufizimit, një bazë e të dhënave është një koleksion i strukturuar mirë i të dhënave që shkon nga më themeloret deri tek më komplekse, siç është nga një listë e thjeshtë e emrave deri në një koleksion të sasive të mëdha të informacionit. Ashtu si një bankë e të dhënave fizike, bazat e të dhënave përdoren për të siguruar lehtësi dhe organizim në mbledhjen dhe marrjen e të dhënave.


Baza e të dhënave MySQL janë baza të të dhënave relacionale që do të thotë se ato i ruajnë të dhënat në të dhënat e dyqaneve në tabela të ndara, sesa thjesht t’i vendosin të gjitha në një dhomë të madhe magazinimi. Avantazhi i këtij lloji të bazës së të dhënave është që ruajtja e të dhënave dhe rikthimi janë shumë efikase pasi skedarët organizohen në lokacione specifike të ruajtjes. Në fakt, termi SQL nënkupton “Language Query Structure” dhe që atëherë është bërë gjuha më e kërkuar për qasjen e të dhënave.

Si mund të krijoj një bazë të dhënash MySQL?

Drejtimi i shumë aplikacioneve siç është softueri për eCommerce, aplikacionet CMS dhe forume shpesh kërkojnë një bazë të dhënash MySQL. Si i tillë është thelbësore të krijoni një në sistemin tuaj.
Krijimi i bazës së të dhënave MySQL është një proces me tre hapa; e para është krijimi i një përdoruesi dhe fjalëkalimi të bazës së të dhënave, procesi i dytë është dhënia e privilegjeve një përdoruesi për të hyrë në bazën e të dhënave dhe e treta, krijimi aktual i bazës së të dhënave. Kjo mund të tingëllojë pak e frikshme, por me përdorimin e Wizard MySQL Database që gjendet në cPanel tuaj, detyra e krijimit të bazës së të dhënave bëhet e shpejtë, e thjeshtë dhe e thjeshtë. Vetëm ndiqni hapat pasues:

 •  Së pari, duhet të identifikoheni në cPanel tuaj;
 •  Tjetra, klikoni në “Wizard MySQL Database” i cili mund të gjendet nën titullin “Bazat e të dhënave”.
 •  Pastaj pranë “Databaza e Re”, duhet të shkruani emrin e bazës së të dhënave tuaja;
 •  Tjetra, klikoni në butonin “Hapi tjetër”;
 •  Do t’ju kërkohet të shkruani emrin tuaj të përdoruesit pranë skedës “Emri i përdoruesit”;
 •  Pastaj, gjithashtu duhet të shkruani një fjalëkalim pranë skedës “Fjalëkalimi”. Ju kërkohet të shkruani fjalëkalimin dy herë dhe pastaj të klikoni “Krijo përdoruesin”;
 •  Tjetra, duhet t’i caktoni përdoruesit tuaj privilegjet në bazën e të dhënave tuaja. Ju thjesht mund të klikoni “Të gjitha privilegjet” përveç nëse kërkohet ndryshe nga një zhvillues.
 •  Pas vendosjes së privilegjeve, duhet të klikoni në skedën “Hapi tjetër” i cili në të vërtetë do të përfundojë procesin e konfigurimit. Vini re se emri i të dhënave tuaja dhe përdoruesi i bazës së të dhënave përdor emrin e përdoruesit cPanel si prefikse. Nëse keni nevojë të krijoni baza të të dhënave shtesë, gjithçka që duhet të bëni është të përsërisni procesin e shënuar më lart.

A mund të eksportoj një bazë të dhënash MySQL në phpMyAdmin?

Ka raste kur ju gjeni nevojë për të bërë një kopje rezervë të bazës së të dhënave tuaja, ose si masë sigurie ose si kërkesë gjatë procesit të transferimit të faqes tuaj në një server tjetër. Në të vërtetë, kopjet rezervë të bazës së të dhënave bëhen lehtësisht përmes eksportimit të tij duke përdorur phpMyAdmin, një mjet që mund të gjendet në cPanel tuaj. Për të eksportuar, thjesht bëni hapat e mëposhtëm:

 •  Hyni në cPanel tuaj.
 •  Nën titullin “Databaza”, klikoni në ikonën phpMyAdmin dhe më pas zgjidhni bazën e të dhënave që dëshironi të eksportoni nga lista në menunë e majtë duke klikuar atë.
 •  Pastaj, kliko në butonin “Eksport” që mund të gjendet në menunë në krye të faqes.
 •  Nën titullin “Eksporti”, kontrolloni më poshtë “Shiko hedhjen (skemën) e bazës së të dhënave” dhe sigurohuni që të gjitha tabelat si dhe opsioni SQL janë zgjedhur..
 •  Pastaj, nën “Strukturën”, aktivizoni opsionin “Shto DROPTABLE / VIEW / PROCEDURE / FUNCTION” dhe sigurohuni që “Ruaj si skedar” që gjendet në të majtë të poshtëm të faqes. Merrni parasysh që nëse baza e të dhënave tuaja është mjaft e madhe, mund të zgjidhni ose “zinxhir” ose “gzipped” për një shkarkim shumë më të shpejtë.
 •  Klikoni butonin “Shko” në fund të djathtë dhe pastaj kliko “Ruaj” kur të kërkohet. Ky veprim fillon procesin e shkarkimit në kompjuterin tuaj lokal.

Si të importoni në një bazë të dhënash MySQL në phpMyAdmin?

Ndërsa ekziston nevoja për të eksportuar një bazë të dhënash, ju gjithashtu gjeni nevojën për të importuar një nga një server tjetër në serverin tuaj. Për ta bërë këtë, mund të përdorni gjithashtu phpMyAdmin. Sidoqoftë, për ta importuar, duhet të keni një skedar rezervë të bazës së të dhënave e cila zakonisht merr zgjatjen “.sql” edhe pse .zip dhe tar.gz pranohen gjithashtu. Për të importuar një skedar, duhet të bëni sa më poshtë:

 •  Hyni në cPanel tuaj.
 •  Pasi të jeni regjistruar, klikoni në ikonën phpMyAdmin që do të gjendet nën “Bazat e të dhënave” të ekranit fillestar cPanel tuaj.
 •  Pastaj, zgjidhni bazën e të dhënave që dëshironi të importoni nga lista në menunë e majtë.
 •  Në menunë e sipërm, klikoni në butonin “Import”.
 •  Pastaj, nën “File to Import”, klikoni në butonin “Shfleto” dhe pastaj gjeni skedarin tuaj të kopjimit të bazës së të dhënave.
 •  Pastaj klikoni në butonin “Shko” në të djathtën e poshtme të ekranit tuaj për të filluar procesin e importit. Pasi importi të ketë mbaruar, duhet të shihni një shenjë gjelbër kontrolli nën skedat dhe një njoftim që duhet të thotë diçka si kjo, “Importi ka përfunduar me sukses.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me