постати веб програмер


Одређене вештине расту потражњу. Вештине које вам готово могу гарантовати посао и прилике за године и деценије које долазе.

Једна од ових вештина је и развој веба.

Да ли сте се питали како постати веб програмер?

Супротно увреженом мишљењу, не треба вам фенси степен дипломирања рачунарских наука да бисте постали веб програмер и створили функционалну веб страницу.

У ствари, ако следите упутства из овог чланка, можете постати веб програмер много брже него што мислите (али ипак ће требати напорног рада!).

Спреман? Идемо…

Шта / Ко је Веб програмер?

Ево једноставног одговора на ово питање: Они граде и одржавају веб странице.

Другим речима – они буквално стварају како доживљавате интернет. Веб странице које желе да корисници уживају у њиховом искуству требају сјајне програмере веба – и обично су вољне да издвоје нешто озбиљног новца да би добиле ове сјајне веб програмере.

Одговорности веб програмера:

 1. Пишите веб странице комбинацијом означних језика.
 2. Креирајте квалитетне макете и прототипове.
 3. Направите ВордПресс локацију од нуле.
 4. Разумевање ХТМЛ-а и ЦМС-а.
 5. Схватите УИ и УКС.
 6. Развити функционалне и привлачне веб странице и веб-базиране апликације.
 7. Омогућите одржавање и побољшања веб локација.

Ово су најчешћи захтеви, али ваше одговорности и задаци ће се разликовати у зависности од концепта веб развоја, као и од ваше специјалности веб развоја..

Када говоримо о специјалитетима за развој веба, постоје 3 која би требало да будете свесни:

 1. Развој фронтенда. “Предњи део” се односи на “ствари” на веб локацији које видите и у интеракцији са њима, нпр. менији, падајућа места, итд.
 2. Бацккенд девелопмент. “Бакенд” је попут дела леденог бријега испод површине. Без њега, веб локација не може да функционише. Потпора се бави серверима, апликацијама, базама података итд.
 3. Развој целог стака. Ово је комбинација развоја и подршке и фронтенда.

Зашто бисте постали веб програмер?

Развој веба је индустрија која неће ускоро изумрети.

У ствари, амерички Биро за статистику рада је предвидио да 13% раста доступних послова за развој веба до 2028. године.

Једноставно речено – ако успијете развити ову вјештину, неће вам бити тешко пронаћи посао у догледној будућности.

Ево пет великих предности / предности бити веб програмер:

 1. Можете радити на даљину. Икад се запитао како би то изгледало радите било где у свету, у своје време? Као веб програмер, имат ћете обиље могућности за даљински рад. Можда коначно можете да испуните тај сан о путовању светом, истовремено штедећи новац.
 2. Можете користити своје вештине за израду сопствених веб локација и веб апликација. Желите да направите профитабилну веб локацију или апликацију? Уз ову вештину, нећете морати да платите тону новца да бисте је изградили. Можете га сами израдити за делић цене.
 3. Можете радити самостално. Више не морате да радите под окриљем шефа ако то не желите. Када знате о веб развоју, можете пуно лакше или покренути сопствени посао.
 4. Уђите у профитабилну технолошку индустрију. Веб развој је у основи ваша карта за технолошку индустрију. Већина технолошких стартапа има неке потребе за веб програмере, тако да ово може бити ваш начин да уђете ногом у врата.  
 5. Можете направити сјајне ствари! Забавни део је што можете бити креативни колико желите. Уместо да гледате веб странице и размишљате: “Вау, то изгледа феноменално. Волио бих да могу створити тако нешто “, сада ћете моћи креирати властити врло сјајан веб мјесто.

Шта мислиш? Да ли вас све ово узбуђује због идеје да постанете веб програмер? Ако је тако, на правом сте месту – јер ћете ускоро научити кораке које морате предузети да бисте постали!

Како постати веб програмер

1. Научите основе ХТМЛ, ЦСС и Јавасцрипт

Језик за опис хипер-текста

Ово су матице и вијке читавог развоја веб страница са којима ћете свакодневно радити ако одлучите да направите веб странице за живот.

 • ХТМЛ диктира структуру
 • ЦСС ће изгледати прилично
 • Јавасцрипт ће учинити да функционише

Хајде да разговарамо о сваком од ових и како их можете научити.

ХТМЛ

ХТМЛ означава Хипертект Маркуп Лангуаге. То је један од главних састојака било које веб странице и један од такозваних језика фронтенда.

Укратко – пружа основни костур веб странице, углавном кроз низ тагова.

Ознака је ХТМЛ код који контролише изглед садржаја ХТМЛ документа.

Ево неких уобичајених ХТМЛ тагова са којима би требало да се упознате:

 • – Ова ознака се приказује на почетку и на крају ХТМЛ документа. Означава да је документ написан у ХТМЛ5.
 • – Насловна ознака је наслов странице. Ово је корисно како за претраживаче (када скенирају и индексирају странице), тако и кориснике (приказује се у насловној траци прегледача) изричито наводећи примарну тему сваке странице
 • – Ово садржи информације о одређеној страници, укључујући ознаке наслова, метаподатке и линкове до скрипти и таблице стилова.
 • – Ово укључује сав садржај који ће се приказивати корисницима, укључујући и све оне које ће видети и прочитати.

Напомена: Све ознаке почињу као „“И завршавају попут”“. “/” Означава да одређена ознака после тога више није у употреби. Важно је ставити крајњу ознаку. Иначе, цео документ ће га користити.

Ево неких ресурса за учење ХТМЛ-а:

 • ХТМЛ Водич за почетнике
 • ХТМЛ Цхеат Схеет

ЦСС

ЦСС означава Цасцадинг Стиле Схеетс.

Поставља стил иза ХТМЛ структуре. У основи, без ЦСС-а, ХТМЛ-а и, последично, цела веб страница би изгледала досадно.

Ево како се комбинују: У оквиру ХТМЛ кода референцирате ЦСС листу стилова.

Ево примера како ЦСС изгледа на делу:

ЦСС пример

Ево одличног ресурса за учење ЦСС-а: ЦСС Цхеат Схеет

Јавасцрипт

Јавасцрипт је програмски језик који вам омогућава имплементацију елемената на веб страницама. Покреће функције попут интерактивних мапа, 2Д / 3Д графике и више.

Ево одличног ресурса који ће вам помоћи да научите ЈаваСцрипт: Јавасцрипт Цхеат Схеет

2. Научите основе ВордПресс-а

Систем за управљање садржајем

Да бисте постали веб програмер, мораћете да се упознате са ВордПресс-ом. После свега – 58% свих веб локација Покреће их бесплатни софтвер отвореног кода који можете уградити у било који други веб хост.

Једном када поставите ВордПресс веб локацију, клијентима је прилично лако да сами додају садржај (чак и ако немају искуства у развоју веба).

На овој веб страници имам доста водича за ВордПресс. Погледајте линкове у наставку:

 • Како направити веб страницу ВордПресс
 • Како направити ВордПресс блог
 • Како прилагодити ВордПресс

3. Упознајте УИ и УКС 

УИ (кориснички интерфејс) и УКС (корисничко искуство) су основе дизајна корисничког искуства.

Већина програмера нису стручњаци за дизајн – то су две различите области. Неће вам требати да будете дизајнерска звезда.

Још је важно имати на уму да, научећи основе дизајна корисничког искуства, можете боље да схватите како веб локација треба да функционише. То ће задржати више корисника на веб локацији, помоћи им да пронађу оно што траже и на крају потрошити више новца на тој веб локацији.

Да бисте научили грађевинске блокове дизајнерских вештина, препоручујемо да их научите Адобе Цреативе Суите. Пхотосхоп би требао бити прва ствар у коју зароните, јер је то циљ већине озбиљних дизајнера. Ако вам се не свиђа Адобе, можете и заронити Скица, која је звезда у успону међу дизајнерима.

Ево неких ресурса за разумевање и учење корисничког сучеља и УКС-а:

4. Научите СКЛ и ПХП (необавезно)

Скупит ћемо ово двоје заједно јер су попут двије стране исте кованице.

СКЛ је технологија базе података (види СКЛ цхеат схеет) која чува информације. ПХП је „скриптни“ језик који смешта или извлачи ствари из базе података (види ПХП варалицу).

Размислите, на пример, о ВордПрессу.

Користи МиСКЛ за чување и управљање информацијама (постови блога, садржај странице, коментари, информације о кориснику итд.) У табели базе података. ПХП је оно што чини ВордПресс веб локацију динамичном, у интеракцији са свим тим различитим елементима и исправним ажурирањем базе података док идете.

Сазнање о томе како СКЛ и ПХП раде заједно може вам помоћи да савладате развој веб места ВордПресс, које буквално стотине (ако не и хиљаде) људи свакодневно траже на даскама за посао и пројектима широм интернета.

Додатни ресурси за учење ПХП и СКЛ:

Није лако. Нећете савладати све ове недеље или две. Али с временом, упознавање и добри у овим сетовима вештина значи да ћете увек имати профитабилну каријеру пред собом.

5. Научите основе СЕО-а

СЕО представља Оптимизацију претраживача. Ово се односи на процес побољшања рангирања веб локације у претраживачу попут Гооглеа. То је једна од најважнијих вештина на мрежи.

Можда размишљате: “Ако сам програмер, зашто се морам бринути о томе колико се добро место налази у претраживачима? Није ли то посао блогера и стваралаца садржаја? “

Па да, велики део СЕО веб локације има везе са садржајем. Али стварна структура и код веб странице такође играју улогу.

На пример, ознаке наслова (ХТМЛ) су изузетно важне за СЕО. Они претраживачима кажу шта је заиста важно на веб локацији.

Да ли треба да будете СЕО стручњак? Апсолутно не. Али требало би да научите основе СЕО-а и да имате у виду током стварања сваке веб странице. На тај начин ћете дати веб страници много веће шансе за успех и учинити клијента за развој веба много срећнијим.

Ево неколико СЕО савета за веб програмере:

 • Оптимизирајте своје мета ознаке. На страници за претрагу мета ознака говори прегледачима о чему се ради на вашој веб локацији – што је бољи, то је већа вероватноћа да ће их кликнути на локацију.
 • Проверите да ли су ознаке заглавља у одређеном редоследу. Х1 би требао бити главни наслов, а затим бисте се требали спустити кроз заглавља ниже разине кроз страницу (тј., Х2, Х3, Х4, и тако даље). То олакшава претраживачима да прегледају сајт.
 • Провјерите је ли насловна ознака правилно описала веб страницу. Наслов треба да наглашава о чему се ради на страници.

Ево неких ресурса за учење основа СЕО:

Посветите најмање 3-5 сати читању ресурса и учењу основа. Ово ће вас припремити да развијате веб локације са СЕО на уму.

6. Осигурајте да ваша веб локација реагује

Када правите сопствену веб локацију (што ће бити добра идеја ако желите да добијете више клијената) – требало би да проверите да ли ваша веб локација реагује.

Реактиван значи да се елементи веб локације прилагођавају у складу са величином екрана. То значи да ће ваша веб локација изгледати добро да ли је посетилац на лаптопу или мобилном уређају.

У 2018. години, одазив дизајн био је пресудан. Сви ваши клијенти ће то очекивати – водите пример и побрините се да ваша веб локација реагује.

***

У реду, тако да кад прођете кроз ових 6 корака, имат ћете основно разумијевање веб развоја. Знат ћете како то учинити (барем на основном нивоу).

Одвојите време овим корацима – потражња за веб програмерима ускоро неће опадати, тако да имате времена за учење.

Али ево великог питања: Једном када се осећате као да имате основно разумевање, како заправо пронаћи клијенте за развој веба?

Имате среће – о томе ћемо разговарати следеће!

Како пронаћи свог првог клијента за развој веба (или постати ФРЕЕЛАНЦЕР)


То што имате вештину не значи да ће вам људи пребацити новац. Треба мало да се потрудите и да се продате. Такође се морате поставити на права места да бисте добили могућности.

Сада као веб програмер имате два избора. Можете 1) покушати да нађете посао са пуним радним временом на лицу места код компаније или 2) да идете путем фрееланцинга и потражите интернетске свирке..

Препоручујемо фрееланцинг. Иако не нуди исту загарантовану плату као посао са пуним радним временом, постоје 3 велике предности:

 • Слобода: Нема више упада и напуштања. И даље ћете радити исте сате (или више), али потпуно овиси о вашем распореду, локацији и животним околностима. (Плус – без путовања на посао, што вам штеди сате сваке недеље!)
 • Новац: Једном када постанете добар фрееланцер, имаћете бољи учинак у зарађивању више новца (него чекању повишица од 3% сваке године).
 • Престиж: Временом ћете имати прилику да изградите свој лични рад и бренд до тачке која вам на крају гарантује стални прилив нових клијената (а да их чак и не морате тражити!).

У следећем одељку ћемо се фокусирати на то како да набавите своју прву бесплатну свирку као веб програмер.

1. Уђите на огласне плоче

Већина фрееланцера поседује даске за посао како би пронашли своје прве свирке за веб израду. Они могу бити одлични за стицање искуства, али вероватно их не желите да користите као дугорочну стратегију.

Квалитет клијената може бити веома погођен или промашен. Неки могу бити сјајни. Други мање …

Много пута привлаче људе који немају искуства са запошљавањем, што може створити пуно проблема када покушавате да радите са њима. Често ће одбори за посао привући и људе са нереалним временским оквирима и буџетима.

Превелико ослањање на плоче за посао (предуго) неће вам дати прилику (или слободно време) да започнете изградњу сопственог бренда. Привлачење „улазне“ пажње на ваш посао на крају ће вас сматрати најбољим (и најплаћенијим) клијентима на крају дана.

Али као што смо рекли, није лоше да започнете и стекнете искуство.

Само схватите да ће вам свака свирка коју сте добили на дасци за посао (иако можда неће платити изузетно добро) помоћи да стекнете искуство и добијете више будућег посла.

Такође је прилично лако започети рад на даскама за посао …

Испод је слика резултата брзе претраге на УпВорк-у:

(Као што видите, постоји много могућности за посао за веб програмере!)

Послови за веб развој

Ево неколико плоча за посао на којима можете наћи концерте за развој веба:

2. Саставите сајт за портфолио

Да бисте олакшали привлачење више клијената (и клијенте да вас пронађу), требало би да направите портфолио сајт. Овде ћете показати своје најновије пројекте, показати сведочанства срећних клијената, потенцијалним клијентима пружити лак начин да вас контактирају, а такође покажете и своје могућности веб развоја..

Ево неколико савета за израду сајта за ваш веб портфолио:

 • Користите изјаве прошлих и садашњих клијената. Ово ће обезбедити посетиоцима да одлично радите и да су други радо радили с вама. (Нека буде навика питати сведочанства кад год завршите пројекат.)
 • Улијте у своју личност. Шта је сјајно у раду са вама и шта вас издваја? Кад унесете личност у свој портфолио сајт, аутоматски ћете се раставити.
 • Укључите праве елементе. Инаше име, кратка верзија ваше приче о томе како / зашто сте постали веб програмер, ваши подаци за контакт, недавни рад и ваше вештине.
 • Одговорите „Шта је то за мене?“ питање. У основи, реците им главну предност рада са вама, тј. Шта ће клијенти добити радом са вама.

Највише од свега – требали бисте бити сигурни да ваша веб локација са портфељем изгледа феноменално! Желите да га потенцијални клијенти виде и помисле: „Вау! Желим нешто такво и за своју веб страницу! “ На тај начин они ће бити много више заинтересовани да раде с вама.

Ево неколико примера сјајних веб локација веб програмера које можете користити као инспирацију:

 • МаттФарлеи.ца
 • Цаферати.ме (Када говоримо о уношењу личности, овај програмер то чини на велики начин на својој веб локацији. Идите на почетну страницу и видећете на шта мислим!)
 • Пиерре.ио

Ево неколико ресурса који ће вам помоћи да направите веб локацију са својим веб портфолио:

3. Покрените умрежавање

Не трошите само своје време претражујући мрежне плоче за посао. Ако желите да добијете сјајне могућности, морате изаћи и у стварни свет.

Нека буде поента присуствовати најмање 2-3 релевантна догађаја умрежавања сваког месеца. Под претпоставком да живите у или у сат или два дана од великог града, не би требало бити тешко пронаћи такве врсте догађаја.

Започните претраживањем састанака Меетуп.цом и Евентбрите. Само на ове две платформе требали бисте пронаћи мноштво релевантних догађаја.

Тежите догађајима који привлаче предузетнике, јер ће они највероватније желети да направе нову веб страницу. Када се повежете и повежете са више ових људи (и нека буде познато да сте веб програмер), изложит ћете се више и бољих свирки од оних које пронађете на огласним плочама. Такође ћете почети да растете свој лични бренд.

Ево још једног сјајног ресурса који ће вам помоћи да пронађете догађаје:

Како пронаћи догађаје умрежавања који се заправо вреде пратити

Предности фулл-тиме веб програмера

Пуно смо разговарали о фрееланцингу као веб програмеру. Међутим, ако радите у компанији са пуним радним временом, то има сопствене користи:

 • Сарађујете са другим програмерима – ово вам даје предност заједничког искуства, посебно ако сте сасвим нови. Рад са другима омогућава им да поделе своје искуство са вама, што је прилично драгоцено.
 • Организована је подршка за клијенте – када радите у компанији, нисте дужни да радите у различито доба дана. То значи да клијенти компаније знају када да се обрате и очекују да ваш посао буде готов.
 • Много фокусираније радно оптерећење – неколико фрееланцера данас ради на различитим пројектима истовремено. Ово дели њихов фокус који може утицати на општи квалитет. Као програмер са пуним радним временом, већа је вероватноћа да ћете радити на једном пројекту који захтева вашу пуну пажњу.

Закључак

Тржиште посла је све теже. Традиционалнији послови се укидају сваког дана. Дакле, зашто не бисте научили вештину која ће вас у догледној будућности задржати запосленим (и евентуално богатим)?

То је велика предност веб развоја. Велики део је – да вам не треба скупо скупо степено да бисте ушли у поље. Једноставно, пратећи кораке које смо овде навели, можете кренути путем постајања веб програмера.

Такође, постоји много софтверских опција интегрисаног развојног окружења (ИДЕ) које знатно олакшавају живот програмеру.

Да бисте рекапитулирали, ево основних основа корака да бисте постали веб програмер:

 1. Научите основе ХТМЛ-а, ЦСС-а и Јавасцрипта
 2. Прођите кроз ВордПресс туторијале
 3. Научите основе корисничког сучеља и УКС-а
 4. Научите СКЛ и ПХП
 5. Научите основе СЕО-а
 6. Увјерите се да је ваша веб локација реактивна

И ево основних корака за проналажење вашег првог концерта за веб развој:

 1. Идите на огласне плоче
 2. Саставите сајт за портфолио
 3. Покрените умрежавање

Сада је време да предузмете акцију и покажете свету какав си сјајан веб програмер!

Ако имате било каквих питања успут, слободно коментирајте испод или пошаљите нам е-пошту и обавести нас. Имаћемо вам леђа током овог процеса!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me