Врсте веб локација које треба да се израде помоћу примераБез обзира јесте ли нови у веб развоју или имате искуства, може вам бити од користи да знате или подсетите се различитих типова веб локација за изградњу.


Ако желите да покренете посао или научите развој веба, корисно је знати шта је могуће када је у питању врста веб локације коју можете да креирате. Открићете шта можете постићи.

Ако имате искуства, разматрање следеће врсте веб локација може вам помоћи у одабиру пројеката који желите да прихватите, у којој агенцији желите да радите или у којој врсти клијента желите да служите у свом послу..

Гледање примера може вам послужити и као инспирација у раду. Можете почети да схватите које веб локације желите да креирате, који тип веб локације је најбољи у изградњи и како можете да се побољшате у складу са тренутним дизајнерским трендовима.

Дакле, ево различитих типова веб локација за изградњу, како функционишу и како можете да их поставите са примером за сваку врсту веб локација.

Врсте веб локација које треба да се израде: Цавеат

Доље наведени типови веб страница заједно су са стварним примерима популарних веб локација.

Иако ово никако није потпуна листа, одлична је почетна тачка с неким ресурсима који ће вам помоћи да започнете у њиховом креирању.

Иако се свака врста веб локација може правити са различитим алаткама и програмима, они су сјајни примери када је у питању одговор на питање „Које веб локације могу да створим?“

Свака од типова веб локација за изградњу имаће наведене ресурсе и алате који су кориштени за израду те врсте веб локација. Али, једном када је ресурс наведен, он се неће поновити ако га користи неко друго место на листи.

Дакле, слободно мешајте и упоредите наведене ресурсе када одлучите да започнете изградњу сопствене веб локације.

1 – Веб локације за мала предузећа (Јое Цоффее Цомпани)

Пример врсте веб страница за мала предузећа. Веб страница Јое Цоффее.

У протекле две деценије или тако, за продавнице опека и малтера постало је пресудно да имају веб локацију. Како време пролази, постаће све релевантније. Сада вам је потребно и присуство на друштвеним медијима.

То је постало критично јер је интернет постао потреба у нашем животу, а не новост каква је била пре више деценија.

Ми не само да гледамо забавне видео записе, већ плаћамо рачуне, комуницирамо, организујемо живот, рад и купујемо већину ствари, од намирница и намештаја до одеће, електронике и свега осталог између.

Због тога предузећа морају имати веб страницу која је прилагођена кориснику и која би требало да буде у могућности да брзо пружи све детаље купцу.

Ови детаљи укључују сате рада, податке за контакт, податке о локацији са мапом и друге релевантне детаље. То чак може укључивати и могућност резервисања услуга или наручивања путем Интернета.

За ове типове веб локација коришћених у овом конкретном примеру, такође можете да инсталирате и користите следеће ресурсе ако имате веб локацију ВордПресс:

2 – веб странице са портфељем (Студио Сигнорелла)

Које су веб странице које вам помажу да пронађемо клијенте? Портфолио веб странице. На овом месту је Студио Сигнорелла.

Које су веб локације направљене ако желите да покажете свој рад? То је врста портфеља веб странице. Они приказују слике ваших пројеката или уметности у фотогалерији.

Слике не морају бити распоређене у мрежу, али често су, како је у тренду. Када корисник кликне на слику, не види је само детаљније, већ и више аспеката вашег рада на том конкретном пројекту.

Портфељски сајт је идеалан вебсајт за креирање ако желите да будете у могућности да усмеравате потенцијалне послодавце или клијенте на примере вашег рада како бисте се брзо запослили.

Често је укључена и страница „контакт“ или „запосли ме“ тако да постоји једноставан начин да вас контактирам у вези потенцијалног посла.

Ево ресурса који овај пример користи као и онога што ће вам можда требати да направите ову врсту веб странице:

3 – Веб странице са непрофитним организацијама (Институт Јане Гоодалл)

Веб локација коју треба да креирају за непрофитне организације. Пример је Института Јане Гоодалл.

Непрофитне врсте веб локација имају за циљ да пруже информације о добротворним организацијама као и начин да људи донирају. Иако бисте само могли да наведете телефонски број како би га људи могли назвати, то је прилично старомодно.

Данас можете да направите непрофитну веб страницу за добротворну организацију која прима донације директно на њиховој веб локацији.

Ако сте фрееланцер који тражи врсту веб локације за креирање, непрофитна врста веб локација је одлична опција. Добротворне организације често траже помоћ у креирању веб странице јер обично имају строги буџет и не могу да приуште да ангажују велику агенцију.

Добра непрофитна веб локација има беспрекорну продајну копију. Стварно би требало навести кориснике да донирају. Процес би такође требао бити једноставан.

Горњи пример има систем за куповину и наплату за прихватање донација путем Интернета, као и доле наведене алате, које такође можете да користите за креирање ових типова веб локација:

4 – Веб странице са блоговима (Матт Мулленвег)

Остали типови веб локација за изградњу су блогови. Овај пример је блог Матт Мулленвег-а.

Реч “блог” је скраћени облик за “веблог”. То је дигитални дневник. Започео је као тренд за појединце, али растао је како су их предузећа почела користити за ажурирање купаца као и за нуде вриједне и информативне садржаје.

Ове врсте веб локација могу само понудити материјал за читање. Али, они такође могу продавати производе попут књиге коју је написао аутор блога или огласног простора.

Разлика између блога и обичне веб странице је да је блог веб локација коју треба да креирате ако желите да објављујете само чланке на блогу. Типична веб локација има друге функције и компоненте као и остале врсте веб локација на овој листи.

Они су тип веб локације који се креира ако желите брзо да поделите ажурирања о животу пријатељима и породици.

Или можете покренути блог који би хроничио ваше одређено путовање. Многи људи то раде како би стекли много тога. Затим могу продати рекламни простор и зарадити новац радећи нешто у чему уживају или су већ и радили.

Подешавање блога је прилично једноставно. То је случај са горњим примером и ресурсима који се користе:

5 – личне веб странице (Јане Фонда)

Остале врсте веб локација укључују личне веб странице попут овог примера странице Јане Фонда.

Који су веб сајтови за јавне личности и утицајне људе? То су лични веб сајтови, који постављају имењаке испред и у средину.

Ово је врста веб странице која треба да се створи ако особу желите да представите као бренд. Одређујућа карактеристика личног веб сајта је наслов који је особа око које се веб локација налази.

Осим тога, не постоји конвенција о томе шта ове врсте веб локација могу да садрже. Генерално гледано, тема која је обухваћена јесте тема која се изражава искрено и у тону, стилу и гледишту личности.

Лична веб локација је, као што и име каже, лична. Дакле, можете да одаберете само објављивање постова на блоговима или можете проширити и продавати робу, створити заједницу и још много тога.

На личном веб сајту Јане Фонда налазе се следећи ресурси и алати који вам могу бити корисни ако одлучите да је ово једно од веб локација које ћете направити за свој следећи пројекат:

6 – веб странице е-трговине (Вјеровали или не!)

Риплеи је вјеровала или не е-трговина.

Помоћу трговине е-трговине можете продавати производе и услуге на мрежи. Ове врсте веб локација садрже компоненте попут страница производа с типкама које или воде директно на страницу за наплату ради обраде плаћања или се предмети могу ставити у виртуалну кошарицу.

Предмети се прикупљају тамо док купац не буде спреман за куповину и наручивање.

Они су тип веб локација које треба да израдите ако желите да зарађујете на страни или желите да покренете посао.

То чак ни не мора да кошта много да бисте га поставили. На пример, можете да користите исплативе или бесплатне платформе и софтвер попут ВордПресс-а и ВооЦоммерцеа, Скуареспаце-а или Вик-а само да набројите неколико.

Доступан је много више софтвера са већим ценама, али сигурно можете да поставите трговину еЦоммерце без њих. Или их можете додати касније како ваше предузеће расте.

Ево и других ресурса и алата који се користе у Риплеи-овој верници или не еЦоммерце продавници који би вам могли бити од помоћи ако је ово један од типова веб локација које желите да направите:

7 – Веб локације са нишама (Невлин)

Веб локација у ниши Невлин.

Ове врсте веб локација које треба изградити односе се на одређене теме. На пример, веб страница у Невлину усредсређена је на услуге типографије за предузећа.

Нише странице су идеалан тип веб странице за креирање ако желите да се ваша публика уведе на нула или ако имате публику са одређеним интересовањем.

Стварање нишне веб странице за ове сврхе може вам помоћи да стекнете више пратилаца и купаца или клијената, јер можете веб локацију да структуишите тако да циља одређену групу људи.

Ово је за разлику од стварања сајта који ће се свидјети широкој публици, што је тешко јер су сви различити. Дакле, свима може бити тешко апелирати.

Како правите ове типове веб локација зависи од вас и шта ће радити за вашу нишу. Можете да комбинујете елементе са других типова веб локација.

На пример, своју нишу веб локацију можете претворити у веб продавницу или на форум или у вики.

Ево неких ресурса које страница Невлин користи која би вам могла бити корисна за изградњу ове врсте веб локација:

8 – веб странице са портфељем (Плутон ТВ)

Пример сајта за забаву: Плутон ТВ.

Када је у питању одговор на питање: „Које веб странице треба да се направе даље?“ често превидјене опције су забавне врсте веб локација.

У горњем примеру, Плутон ТВ, можете преносити ТВ уживо уживо и бесплатно. Постоје и друге врсте веб локација које можете креирати у забавне сврхе. Такође можете да направите веб локацију за дељење музике, е-књига, видео записа и блогова као и свега осталог што вас занима.

Узмите инспирацију на другим типовима веб локација и комбинујте забаву, на пример са е-трговином, чланством, викијем и веб форумима.

Можете створити веб страницу за чланство попут Нетфлик-а који продаје претплаћене претплате на њиховој веб локацији за стриминг видео записа. Можете чак да направите нешто слично, али то такође има вики и форум, тако да би гледаоци могли да уче и разговарају о њиховим омиљеним емисијама и филмовима.

Искрено, можете направити било коју врсту веб странице која вам је потребна у забавне сврхе.

Ево ресурса и алата које Плуто ТВ користи и које такође можете користити ако желите да направите ове врсте веб локација:

9 – Веб странице магазина и вести (Нев Иоркер)

Веб страница Нев Иоркер-а.

Постоје и часописи или вести са веб локација које ћете изградити за свој следећи пројекат. За разлику од блогова, они су фокусирани на новинарство, а не на личне интересе.

Помоћу ове врсте веб локација можете да направите нову вест на мрежи, дигиталну моду или посебан часопис за интересе, попут различитих индустрија или хобија..

Такође можете да направите ове типове веб локација са премиум функцијом претплате. Посетиоци би могли платити да се пријаве да би прочитали више од само неколико чланака дневно или да би могли прочитати више од неколико одломака сваког чланка..

Ове врсте веб локација које се граде обично имају и чисту, минималну структуру и изглед тако да елементи странице могу правилно истакнути објављене чланке. На тај начин елементи попут позадине не прекривају садржај да би повећали интеракцију корисника.

Ево неких ресурса и алата које горњи пример, Тхе Нев Иоркер, користи. Можете их инсталирати и користити за израду следећих типова веб локација:

10 – Веб странице форума (ВордПресс.орг форум за подршку)

Форум за подршку ВордПресс.орг

Веб странице типа форума пружају организован начин објављивања јавних дискусија о темама. Корисници се могу регистровати како би могли започети и допринијети дискусијама, а можда чак и прегледати више тема.

Можете да креирате форумску врсту веб странице која би расправљала о било чему, од хобија, савета и популарне културе до академских тема и било чега другог.

Можете чак и да направите форум као у горњем примеру да бисте корисницима понудили начин да помажу једни другима у решавању техничких проблема на својим веб локацијама.

Многа предузећа користе форум на овај начин да понуде корисничку подршку за своје клијенте. На тај начин корисници не морају контактирати службу за кориснике толико често, што смањује трошкове подршке као и укупни износ карата за подршку.

Форуми су сјајна подлога за врсту веб странице која ће се креирати за ваш следећи пројекат ако вам је потребан директан и организован начин за омогућавање корисницима да се укључе у јавне расправе у јавности. Иако можете да креирате форум који захтева да се пријавите за преглед дискусија.

Ево извора ВордПресс.орг форум за подршку користи са којима можете да креирате сопствени форум ако такође користите ВордПресс:

11 – Веб странице Вики (Случајно)

Пример Вики веб локације под називом Фандом.

Вики веб странице су дигиталне енциклопедије у којима се информације достављају и објављују.

Веб странице попут Википедије су викији који имају за циљ створити слободно доступно знање о великом броју тема. Са друге стране, неки викији као што је горе наведени пример, Фандом, усмерени су на специфична интересовања попут популарне културе.

Није битно који је предмет за вики. Многа предузећа га такође користе на сличан начин као и форуми. Они користе викије за објављивање корисне документације која одговара на уобичајена питања подршке.

Ово помаже у смањењу трошкова услуга подршке корисницима као и укупног броја улазница за подршку које корисници подносе.

Али, не морате бити посао да бисте имали викије на својој листи типова веб локација које ћете градити у будућности. Можете га створити ако сте јавна личност или утицајни човек, а желите на пример да привучете своје фанове.

Ево ресурса који се користе на случајеве који такође можете користити ако су вики-ови врста веб странице за креирање у ваше сврхе:

12 – Веб странице за чланство (Скиллцрусх)

Веб локација Скиллцрусх.

Веб локација са чланством је још једна од врста веб локација која се може израдити за могући надолазећи пројекат. На веб локацији за чланство одаберите садржај заштићен лозинком. Корисници морају да се региструју да би видели приватни садржај.

Веб локације за чланство могу понудити бесплатне и премиум регистрације или обоје. Постоје и многе друге могућности.

На пример, можете да понудите неограничен или ограничен приступ приватном садржају након једне уплате или можете понудити понављајуће се претплате које се аутоматски обнављају.

Са овим последњим можете чак и да поставите претплате које се обнављају било којом фреквенцијом, као што су дневна, недељна, месечна или годишња.

Можете чак и да направите веб локацију за чланство на којој садржај није доступан одједном, али се пушта у изабраним интервалима. Ово је познато као врста капи садржаја и веб локација.

Ево алата и ресурса који горњи пример користи а који би вам могли бити корисни ако одлучите да направите ову врсту веб странице:

Укратко

Постоји много опција када се ради о типовима веб локација за изградњу. Надамо се да је овај чланак био користан и пружио вам инспирацију о томе како да направите ове врсте веб локација за себе.

Које типове веб локација желите да правите? Да ли се и даље питате: „Које веб странице треба да изградим за мој следећи пројекат?“ Делите своје искуство у коментарима испод.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me