Све веб странице функционишу путем услуге веб хостинга, што је услуга која омогућава појединцима и организацијама да своје веб странице јавно објаве путем Ворлд Виде Веб-а. Веб домаћин је у основи компанија која изнајмљује простор на веб серверу како би власници учинили своје веб локације доступним на Интернету. Иако нису сви домаћини власници својих сервера, многи од њих их изнајмљују од већих компанија које имају приступ центрима података или колекцијама сервера, а заузврат изнајмљују ове сервере другим компанијама или појединцима. Постоји неколико врста веб хостинга. Али овде ћемо расправљати о три: заједнички веб хостинг, виртуелни приватни сервер (ВПС) и наменски веб хостинг.

Заједнички веб хостинг

Дељено гостовање

Заједничка услуга веб хостинга може се упоредити са животом у стамбеном комплексу. Баш као што различити појединци и породице живе у својим становима у згради, у заједничкој услузи веб хостинга, тако се на веб локацији налази и веб локација. Разумљиво је да је ово најекономичнији облик хостинга. Идеалан је за једноставне веб странице које не садрже превише функција и оне за које није вероватно да ће видети много промета. Услугом дељеног веб хостинга управља администратор система. Прикладност овога зависи од ваших склоности. То може бити корисно ако не желите да обрађујете техничку страну веб странице, али може бити проблематично ако вам је потребна већа контрола веб локације. Управљањем сервером, инсталацијом софтверског сервера, безбедносним исправкама и техничком подршком управља провајдер сервиса. Дељена услуга веб хостинга такође може бити неприкладна ако вам је потребна опсежна израда софтвера изван онога што пружа пружатељ услуга хостинга. Има ограничења употребе и мора имати опсежне карактеристике поузданости. Још један недостатак ове услуге је тај што мноштво веб локација дели исти сервер, ако је једна веб локација умешана у било какву неетичку радњу или нежељену пошту, целокупна ИП адреса може се наћи на црној листи.

Намјенски веб хостинг

посвећено хостинг

Намјенски сервис за веб хостинг може се упоредити са животом у независном пребивалишту. Ово је врста услуге у којој је читав сервер заузет једним веб сајтом. Као резултат, власник веб локације има потпуну контролу над сервером. Не постоје ограничења пропусне ширине и простора на диску. У заједничкој услузи веб хостинга, администратор управља подешавањем и техничким радом сервера. За посвећени сервер долази мноштво техничких вештина које тамо морају бити. Постоји додатна потреба за подешавањем, администрирањем и управљањем сервером, међутим, с новим и потпуно посвећеним плановима хостинга то се може искористити по мало вишој цени. Поред тога, наменске хостинг услуге нуде високе перформансе, стабилност е-поште, сигурност и контролу. Такав сервис је идеалан за веб локације које добијају висок промет и користе опсежне функције. Портали за куповину на мрежи обично користе наменски веб хостинг. У складу са коришћењем дељеног веб хостинг сервиса, мање су шансе да се на црној листи искористите коришћењем наменског сервиса за веб хостинг јер имате потпуну контролу над сервером..

Хостинг виртуалног приватног сервера (ВПС)

Виртуал Привате Сервер

ВПС хостинг је врста хостинга која спада између дељеног веб хостинга и наменског веб хостинга. То се може упоредити са животом у стамбеном дому, где делите ствари на имању, али ви сте на крају одговорни за одржавање своје имовине у стану. Нуди употребу великог простора на диску и пропусног опсега. Такву услугу хостинга идеално користи компанија која има велике апликације и сигурне податке. Као у случају наменског веб хостинга, ВПС хостинг користе веб странице које доживљавају пуно промета. Међутим, јефтиније је од употребе наменске услуге веб хостинга јер сервер и даље дели више корисника. Иако можете да конфигуришете сервер на било који начин, и даље ће вам требати наменски системски администратор који би се бринуо о вашем серверу. Следећа табела резимира у чему се свака хостинг услуга разликује од друге:

Заједнички веб хостингНамјенски веб хостингВПС веб хостинг
Сервер дијели на више веб страница. Нуди ограничену пропусност и простор на диску. Успоредно је јефтин због дијељених трошкова. Не захтијева од власника веб странице да посједује много техничких вјештина. Велики саобраћај може успорити сервер. Нуди најмање контроле међу три Типови су најмање сигурни међу три врсте.Сервер је посвећен само једној веб локацији. Нуди велику пропусност и простор на диску. Доста је скуп јер нема дељених трошкова. Власник веб локације мора да има техничке вештине јер има потпуну контролу над сервером. Сервер је дизајниран за управљање великим прометом.Он нуди високу контролу.Он нуди високу сигурност.Сервер дели са више веб локација. Нуди велику пропусност и простор на диску. Скупо је, али је јефтинији од наменске услуге веб хостинга. Не захтева да власник веб странице има много техничких вештина, али захтева системског администратора. Сервер Дизајниран је за управљање великим прометом. Нуди високу контролу. Нуди високу сигурност.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me