ВордПресс.цом вс ВордПресс.оргАко сте нови у ВордПресс простору, вероватно се питате која је разлика између ВордПресс.цом и ВордПресс.орг.


У овом посту откривамо све тајне и детаљно се упуштамо у фине разлике између локација. Али пре него што то учинимо, ево шта треба да знате на кратко:

 • ВордПресс.цом је све-у-једном „градити-сопствени-веб-сајт“ платформа. За почетак је бесплатан, а не треба вам спољни хостинг или спољни назив домена. Све што треба да урадите је да одете на ВордПресс.цом, пријавите се за рачун и моћи ћете одмах да почнете да правите веб локацију или блог.
 • ВордПресс.орг је софтвер са веб локацијама отвореног кода – оперативни систем за вашу веб локацију или блог. Овај софтвер вас сам по себи не кошта, али за његово коришћење морате имати хостинг налог (веб сервер), који често долази са ценом.

Унутрашњи рад обе платформе су врло слични и омогућавају углавном исти ниво прилагођавања.

Детаљно о ​​ВордПресс.цом и ВордПресс.орг

Ево шта ћемо покрити:

�� Садржај:

 • Поређење трошкова
 • Процес подешавања
 • Број тема
 • Број додатака
 • Опције прилагођавања
 • Подршка / помоћ на располагању
 • Резервне копије и безбедносне опције
 • Опције зараде
 • САЖЕТАК

�� 1. Поређење трошкова

ВордПресс.цом:

ВордПресс.цом нуди и бесплатне и премиум планове:

 • Тхе бесплатно план је заиста 100% бесплатан, без прикључених жица. Као део тога можете да поставите веб локацију на поддомени ВордПресс.цом (нпр. ИОУРСИТЕ.вордпресс.цом), користите до 3 ГБ простора на диску и морате бити у реду са сопственим огласима ВордПресс.цом-а на целој вашој веб локацији.
 • Премиум планови крећу се од 4 до 45 УСД месечно и долазе са различитим карактеристикама и погодностима. Чак и најјефтинији план (зван Лични) долази са бесплатним именом домена у трајању од једне године.

ВордПресс.цом цене

ВордПресс.орг:

Сам ВордПресс.орг софтвер је 100% бесплатан.

Међутим, ако желите да ваша веб локација постане видљива јавности, мораћете да набавите веб хостинг и име домена – а они добијају цену.

ВордПресс.цом вс ВордПресс.орг у пракси:

Ево како упоређује трошак између ВордПресс.цом и ВордПресс.орг у пракси. Ово ће отприлике коштати покретање основног вебсајта са прилагођеним називом домена на било којој платформи:

 • ВордПресс.цом Лични план = 4 УСД месечно. = 48 УСД годишње. У овај план већ долази и прилагођено име домена.
 • ВордПресс.орг + хостинг на улазном нивоу од Блуехоста = $ 2,95 / месечно. = 35,40 УСД годишње. Међутим, требате га купити три године унапред како бисте постигли што нижу цену. Куповина краћег времена биће скупља. У овај план је укључено и прилагођено име домена.

Један трошак који требате да додате обе опције је цена обнављања имена домена након прве године. Обично је у опсегу од око 15 долара годишње.

Закључак: Који је јефтинији?

 • Ако само желите да започнете са основним личним веб страницама, ВордПресс.цом је јефтинији
 • У било којем другом сценарију, ВордПресс.орг ће бити јефтинији – већа вредност за новац, све узете у обзир
ВордПресс.цомВордПресс.орг
⭐⭐⭐⭐⭐

�� 2. Процес подешавања

ВордПресс.цом:

Почетак рада са ВордПресс.цом-ом је једноставан као што може бити. Само идите на ВордПресс.цом и кликните на Покрените веб локацију дугме.

ВордПресс.цом почетна страница

ВордПресс.цом ће вас провести кроз кораке, један по један, омогућавајући вам да лако конфигуришете своју нову веб локацију. Довољно је да унесете имејл, име своје веб локације и изаберете дизајн из низа унапред припремљених тема.

Након пар минута изаћи ћете ван функционалне веб странице или блога који можете почети да користите одмах.

ВордПресс.орг:

Подешавање са софтвером ВордПресс.орг није тако једноставно.

Прво, у већини случајева заправо не идете на веб локацију ВордПресс.орг да бисте започели своју авантуру платформом. Уместо тога, започните тако да одете до свог веб домаћина и пријавите се тамо.

Током процеса подешавања на платформи домаћина, добићете приступ једној или више метода инсталирања ВордПресс-а на ваш хостинг налог.

Ако ћете користити платформу за хостинг као што је Блуехост (коју препоручујемо), добићете приступ инсталатеру са једним кликом. У овом случају, слично као и на ВордПресс.цом, само наведите име своје веб локације, испуните неколико формулара и спремни сте за употребу.

ВордПресс.цом вс ВордПресс.орг: добродошли у ВордПресс

Ваше искуство може варирати код различитих домаћина. Неки би вам могли дати алат за инсталацију скрипте који се зове Софтацулоус, а који у основи чини исту ствар као инсталатер Блуехоста, само на мање прилагођен начин.

софтакулозан

Закључак: Који је лакши за постављање?

ВордПресс.цом. Платформа је направљена тако да процес подешавања буде што лакши.

ВордПресс.цомВордПресс.орг
⭐⭐⭐

�� 3. Број тема

Теме су свеобухватни дизајнерски пакети за вашу ВордПресс локацију. Можете их инсталирати у неколико кликова.

ВордПресс.цом:

Број тема којима ћете имати приступ зависи од конкретног плана ВордПресс.цом који одаберете:

 • тхе тхе бесплатно и Лични планови вам омогућавају приступ 150+ бесплатних тема
 • тхе тхе Премиум, Посао, и е-трговина планови вам омогућавају приступ свим бесплатним темама плус још 200+ премиум тема

ВордПресс.орг:

Једноставно речено, број бесплатних и врхунских тема доступних софтверу ВордПресс.орг креће се у хиљадама.

Прво, можете да изаберете између 7,500+ бесплатних тема из службеног именика на ВордПресс.орг. Затим ћете такође инсталирати било коју другу бесплатну тему коју пронађете другде на вебу – такође их има на хиљаде.

ВордПресс.цом вс ВордПресс.орг: теме

На крају, можете бирати између више хиљада премиум тема. На пример, ТхемеФорест (водеће тржиште тема за ВордПресс), нуди више од 11.000 тема.

Закључак: Која има више тема за бирање?

ВордПресс.орг. На мрежи је на хиљаде и хиљаде тема.

ВордПресс.цомВордПресс.орг
⭐⭐⭐

�� 4. Број додатака

Додаци су инсталирани пакети који проширују подразумевани скуп функција ВордПресс веб локације.

ВордПресс.цом:

Омогућава вам да инсталирате додатке само ако сте на Посао или е-трговина план, који иде за 25 УСД и 45 УСД месечно.

На тим плановима добијате приступ 50.000+ додатака.

ВордПресс.орг:

Можете да инсталирате нове додатке на веб локацију ВордПресс.орг, без обзира на то где сте домаћин или колико платите за то хостинг.

Подразумевано добијате приступ 50.000+ додатака (истих оних који добијате са Посао или е-трговина планови на ВордПресс.цом), али можете инсталирати и хиљаде других бесплатних, као и премиум додатака са веба.

ВордПресс.цом вс ВордПресс.орг: додаци

Закључак: Који има више додатака за избор?

ВордПресс.орг. Без додатног плаћања, можете да изаберете између десетина хиљада додатака – како бесплатних, тако и премијских.

ВордПресс.цомВордПресс.орг
⭐⭐⭐

�� 5. Опције прилагођавања

Под хаубом оба ВордПресс.цом и ВордПресс.орг покрећу исти софтвер – изворни ВордПресс софтвер.

Међутим, кључни детаљ о ВордПресс.цом-у је тај што он поставља низ различитих механизама, интерфејса и ограничења.

На крају дана, прилагођавања доступна за веб локације ВордПресс.цом представљају подскуп онога што се може урадити са веб локацијама које раде на софтверу ВордПресс.орг.

Помоћу ВордПресс.орг-а, будући да је у потпуности опен-соурце, можете да уђете у грубост веб локације, промените теме, инсталирате нове теме са веба, инсталирате и конфигуришете додатке, запослите професионалце да прилагођавају код на вашој веб локацији ( ако је потребно) или самостално радите на писању прилагођеног кода.

Укратко, с ВордПресс.цом-ом можете радити само оно што ВордПресс.цом вам дозвољава урадити. Са ВордПресс.орг можете радити било шта *ти* желите да урадите.

Закључак: Који има боље могућности прилагођавања?

ВордПресс.орг. Ништа вас није ограничило.

ВордПресс.цомВордПресс.орг
⭐⭐⭐

�� 6. Подршка / помоћ на располагању

ВордПресс.цом:

 • Нема подршке за бесплатно план.
 • Подршка за е-пошту и цхат уживо доступна је од стране Лични планирање (од $ 4 месечно).

ВордПресс.орг:

Не постоји подршка од самог званичног канала ВордПресс.орг. Међутим, где можете да добијете подршку је ваш ВордПресс провајдер веб хостинга.

Већина веб домаћина нуди подршку 24 сата на дан. Ако одаберете домаћина који зна за ВордПресс, добићете приступ и обучених тимова за прилагођену подршку за ВордПресс.

Домаћини који су познати по својој ВордПресс подршци:

Остале ствари које треба узети у обзир:

Осим званичних канала за подршку, на вебу ћете наћи и мноштво савета и упутстава о темама везаним за ВордПресс. Имамо их и прегршт. Како је речено, већина онога што ћете пронаћи односиће се на софтвер ВордПресс.орг, а не толико на платформу ВордПресс.цом.

Закључак: Који пружа бољу помоћ?

То још увек морамо дати ВордПресс.цом – с обзиром на чињеницу да ВордПресс.орг уопште нема званичну подршку, већ само од трећих домаћина.

ВордПресс.цомВордПресс.орг
⭐⭐⭐

�� 7. Резервне копије и могућности безбедности

ВордПресс.цом:

Помоћу ВордПресс.цом-а добијате основне безбедносне опције и уграђене резервне копије одмах од почетка.

У основи се ослањате на унутрашњу безбедност ВордПресс.цом и на све механизме које је компанија изградила око свог сервиса. То је више или мање црна кутија, али још увек није било озбиљних кршења или провала.

ВордПресс.цом ће се такође побринути за ажурирање софтвера који ради под хаубом.

ВордПресс.орг:

Сам ВордПресс.орг софтвер је транспарентан (сви могу видети изворни код) и изграђен је с пажњом да се придржава савремених безбедносних захтева и стандарда.

Чиста инсталација ВордПресс-а је већ прилично сигурна и хакери не могу превише лако ући. Биће више него довољно за лични пројекат.

Да бисте додатно побољшали безбедност веб локације (на пример, о пословном веб месту о ком говоримо), можете да инсталирате додатни безбедносни додатак (као што је Вордфенце или Суцури).

Резервне копије су такође нешто о чему ћете морати сами да се побринете – помоћу додатка. Опет, имате много могућности избора (као што су Бацкуп Гуард или УпдрафтПлус).

Када су у питању ажурирања, оне које требате урадити полу-ручно. Кад год је доступно ажурирање софтвера, видећете обавештење о ажурирању на вашој ВордПресс контролној табли. Ажурирање можете да инсталирате у једном клику.

ВордПресс ажурирања

Закључак: Који је лакши за одржавање?

ВордПресс.цом. Једноставно не морате ништа да радите у смислу одржавања. Исто важи за безбедност и резервне копије.

ВордПресс.цомВордПресс.орг
⭐⭐⭐

�� 8. Опције зараде

ВордПресс.цом:

бесплатно и Лични сајтови се уопште не могу уновчити.

Ако желите да зарадите новац са своје веб локације ВордПресс.цом, требаће вам најмање Премиум план.

Уновчавање ВордПресс.цом-а

Такође, на бесплатно планирајте да ВордПресс.цом приказује чак и сопствене огласе на вашој веб локацији, а ви их не можете онемогућити.

ВордПресс.орг:

Може се уновчити на било који начин који желите. Нема никаквих ограничења. Пошто је ВордПресс.орг софтвер са отвореним кодом, можете да инсталирате / омогућите / додате било који метод монетизације који желите.

Закључак: Шта је најбоље за уновчавање?

ВордПресс.орг. Када покрећете ВордПресс.орг софтвер можете учинити шта год желите у смислу уновчавања.

ВордПресс.цомВордПресс.орг
⭐⭐⭐

ВордПресс.цом вс ВордПресс.орг: САЖЕТАК

Ако нисте постигли резултат, ево сажетка:

КатегоријаВордПресс.цомВордПресс.орг
Поређење трошкова⭐⭐⭐⭐⭐
Процес подешавања⭐⭐⭐
Број тема⭐⭐⭐
Број додатака⭐⭐⭐
Опције прилагођавања⭐⭐⭐
Подршка / помоћ на располагању⭐⭐⭐
Резервне копије и безбедносне опције⭐⭐⭐
Опције зараде⭐⭐⭐
ВЕЛИКО15 звездица18 звездица

Као што видите, и ВордПресс.цом и ВордПресс.орг имају своје предности и недостатке, а нема јасног победника. Све зависи од очекивања од платформе веб странице, ког је буџета и каквог веб сајта желите да покренете.

Ево неколико тачака које би вам могле помоћи да се одлучите:

 • Ако само желите да покренете лични пројекат, било за тестирање, дељење мисли, хоби странице итд., Урадите то на ВордПресс.цом. Можете почети бесплатно, подешавање је лако и уопште не морате да бринете о одржавању.
 • Ако желите да покренете озбиљнију веб страницу – било да је то пословна страница, веб локација пројекта, пројекат који се бави блоговима – учините то на софтверу ВордПресс.орг Ово је такође ваш избор ако желите на било који начин уновчити своју веб локацију или ако желите да добијете неограничен број могућих прилагођавања.

Кликните овде да бисте сазнали како сами да направите веб локацију на софтверу ВордПресс.орг. Уопште није тешко.

Ако желите да пређете са ВордПресс.цом на ВордПресс.орг, прочитајте овај водич.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me