Веб хостинг и домена (објашњено)


Веб хостинг и називи домена (објашњено)


Имена домена и веб хостинг две су потпуно различите услуге. Помисли на име домена као улична адреса која помаже људима да пронађу и приступе локацији ваше веб локације.

Осим дигиталне адресе, на вашој веб локацији налазиће се датотеке и код који ће заузети простор и треба их сачувати. веб хостинг је стварни простор на рачунару (серверу) где су смештене све датотеке ваше веб локације, укључујући ХТМЛ, документе и медије.

Ако своју веб локацију сматрате кућом, а име ваше домене као адресом, веб хостинг би био права некретнина.

Сада када смо покрили основе, једноставне и једноставне, можемо ући у више детаља.

 • >>> Желим знати више о доменама
 • >>> Желим знати више о веб хостингу

Уобичајена питања о домену:

Уобичајена питања о домену1. Шта је име домена?

Као што је претходно поменуто, име домена је једноставно ваше име на Интернету или оно што људи уписују у траци УРЛ-а прегледача када желе да посете вашу веб локацију. Примери за то су Гоогле.цом, Хотмаил.цом или Фацебоок.цом.

Не можете да поставите веб локацију а да претходно не добијете име домена. Али ако се питате како тачно то радите, једноставно је – купујете га од регистрара домена.

Након што купите одређени домен, он постаје ваше власништво и нико други на Интернету неће имати исти домен као ваш. Овај јединствени низ знакова пружиће вашој веб локацији карактеристичан идентитет.

2. Колико кошта куповина и обнављање имена домена?

Цена имена домене зависи од више фактора, као што су регистратор домена који сте изабрали и да ли ћете користити ново име домене или купити старо.

Старије домене, посебно оне које имају једнобеседно име као што је Инсуранце.цом, скупе су, а поступак њиховог добијања је компликован. Али ако намеравате да добијете потпуно ново име домена, то би требало да кошта око 10-15 долара годишње.

Сваки регистрар има своју стандардну накнаду за обнову. Имајте на уму да обнављање имена домена зависи од регистрара домена који одаберете, ТЛД (домен највишег нивоа) који одаберете и дужине времена обнављања..

Обично, што је уговор дужи, то је јефтинија месечна стопа.

3. Који су главни ТЛД-ови за домене?

Домен највишег нивоа (ТЛД) једноставно је последњи сегмент имена домене или кратак део који следи тачку. ТЛД-ови се називају и суфикси домена.

Тхе Интернет корпорација за додељена имена и бројеве (ИЦАНН) је корпорација одговорна за управљање именима домена и ИП адресама на Интернету. ИЦАНН категорише ТЛД на следећи начин:

 • Генерички домени највишег нивоа (гТЛД)
 • Домене највишег нивоа земље (ццТЛД)
 • Спонзорисани домени највишег нивоа (сТЛД)
 • Домена највише разине инфраструктуре (иТЛД)

Најпопуларнији ТЛД-ови су обично генеричка подручја.

Неки од најпопуларнијих ТЛД-ова су:

 • .цом – Комерцијални
 • .орг – Комерцијални
 • .нето – Комерцијални
 • .влада – америчке владине агенције
 • .мил – војна
 • .еду – Образовни објекти попут универзитета

4. Који су најпопуларнији регистратори домена?

Тренутно су најпоузданији регистратори имена домена:

Када бирате регистраре имена домена имајте на уму следеће:

 • Цене: Сваки регистар домена нуди различите накнаде за цене и обнављање. Неки од њих такође имају скривене накнаде, па будите сигурни да проверите њихове услове услуге.
 • Преноси домена: Регистри домена обично омогућавају клијентима да лако преносе своја имена домена без плаћања додатне накнаде. Међутим, неке компаније намерно отежавају овај процес или наплаћују додатну накнаду. Увек проверите политику преноса домена пре него што одаберете регистратора домена.
 • Правила истека домена: Имена домена имају датум истека. Ако своје име домена не обновите на време, оно ће истећи, што значи да га свако може регистровати као своје. Због тога је врло важно одабрати регистратор имена домена који нуди аутоматско обнављање или клијентима омогућава грејс период да обнове своје име домена чак и након његовог истека.
 • Додатне услуге: Увек проверите које друге услуге пружа регистратор домена. Можда вам ове услуге можда неће требати, али ствари се могу мењати како посао расте. Ове услуге укључују хостинг хостинг, веб маркетинг, маркетинг е-поште итд.

5. Могу ли да купим име домена без хостинга?

Укратко, одговор је „не“.

Људи ће бити усмерени на вашу веб локацију на Интернету само ако имате услугу веб хостинга која омогућава чување датотека вашег вебсајта. Добијање имена домена без куповине веб домаћина у основи је бескорисно. Да бисте скратили дугу причу, за постављање веб странице вам је потребно и име домена и налог за хостинг.

Али ако је ваше питање „Да ли могу да купим име домене од једне компаније и користим га код друге компаније за веб хостинг?“, Одговор је „да“.

Име домена можете да региструјете код једног провајдера и да још увек купите план хостинга код другог сервиса.

6. Могу ли користити своје име домене са било којим хостом?

Да ти то можеш. Могуће је купити име домена од једне компаније и користити другу за веб хостинг. Имате две могућности: можете добити име домена и веб хостинг као пакет 2 у 1 код истог добављача или купити две услуге одвојено.

За много људи је регистровање имена домена и постављање хостинга за њихову веб локацију помоћу истог хостинга најлакши пут. Неки, међутим, сматрају да им задржавање имена домене и хостинг одвојено више одговара. Ако нисте задовољни услугом веб хостинга и желите да се пребаците на другу, вероватно ћете желети да пренесете и име вашег домена, што може бити много времена.

7. Како да повежем свој домен са веб хостом?

Повезивање имена вашег домена са вашим веб хостингом је лакше него што мислите. Само следите ове кораке:

 1. Региструјте име домена – Запамтите, не можете покренути веб локацију ако немате име домена.
 2. Пријавите се за план веб хостинга – Да бисте своје име домена усмерили на хостинг сервер, прво морате да купите услугу веб хостинга.
 3. Пронађите подешавања ДНС-а (сервера имена домена) вашег веб хостова – Веб домаћини ће вам послати е-пошту добродошлице са ДНС адресама или адресама сервера имена домена, која ће изгледати овако: нс1.екампле.цом или нс359.екампле.цом.
 4. Сачувајте свој сервер имена код регистрара – Пријавите се на администраторски панел вашег регистратора, пронађите „ДНС поставке“ или „Ареа Наме Сетуп Ареа“ и копирајте и залепите адресе сервера имена домена у ДНС поставке (обично НС1 и НС2)
 5. Сачекајте ширење ДНС-а – Морат ћете сачекати да се ажурирају ваше ДНС поставке. Процес може да траје 48-72 сата. Када завршите, успешно сте повезали име вашег домена са веб хостом.

Најчешћа питања веб хостинга:

Најчешћа питања веб хостинга1. Шта је веб хостинг и зашто ми треба??

Без куповине услуге веб хостинга не можете у потпуности да поставите нову веб локацију. У основи, регистровање имена домена без добијања услуге веб хостинга неће послужити без сврхе – ваша веб локација неће бити комплетна.

Компаније које пружају услуге веб хостинга продају или изнајмљују простор на својим серверима где можете да сместите датотеке веб локације, као што су ХТМЛ и ЦСС датотеке, документи, видео снимци и слике. Све су то датотеке које заузимају простор и потребно их је похранити.

Свако може да креира веб локацију на свом рачунару, али уколико нема датотеке својих веб локација учитане на хостинг серверу, нико неће моћи да приступи њиховој веб локацији. Када људи упишу ваше име домена у УРЛ адресу прегледача, они ће бити усмерени на вашу веб локацију. Ово је могуће само ако су датотеке вашег веб локације сачуване на серверу за веб хостинг.

2. Колико кошта куповање и обнову веб хостинга?

Цијене веб хостинга овисе о врсти услуге хостинга коју ваша веб страница треба. Дељено веб хостинг је обично најјефтинија опција, јер се ваша веб локација чува на серверу који хостује и друге веб странице. Цене дељеног хостинга обично се крећу од 3 до 10 УСД месечно.

Намјенски сервери коштају руку и ногу, али клијентима пружају побољшану сигурност и осигуравају ефикасну дистрибуцију оптерећења. Ако желите већу флексибилност и већу контролу над својом веб страницом, али нисте спремни да платите наменски сервер, размислите о виртуелном приватном серверу (ВПС) хостингу. Цене за ВПС хостинг крећу се од 29 до 69 долара месечно.

Имајте на уму да ваши почетни трошкови приликом прве куповине услуге веб хостинга неће остати исти када будете требали да обновите уговор.

3. Које су главне врсте веб хостинга??

Све услуге веб хостинга имају једну заједничку ствар – делују као место за складиштење веб локације – али нису све исте.

Разликују се у погледу капацитета складиштења, контроле, брзине сервера и поузданости, као и нивоа техничког знања потребног за њихово постављање. Важно је да научите конопце и схватите који тип услуге веб хостинга треба вашој веб локацији.

 • Дељено гостовање: Ово је савршено решење за хостинг веб локација на нивоу нивоа. Дељено гостовање долази по малој цени јер ће ваша веб локација бити смештена на истом серверу као и многе друге веб странице. Све веб локације деле исте ресурсе сервера, укључујући РАМ (меморија са случајним приступом) и ЦПУ (централна процесорска јединица).
 • Виртуелни приватни сервер (ВПС) хостинг: ВПС хостинг решење је савршено за напредне кориснике који требају наменске ресурсе, специфичан софтвер и инсталације пакета. ВПС план хостинга ставља више веб локација на исти сервер, али свака веб локација има свој простор на серверу. ВПС хостинг пружа власницима веб локација бољу перформансу и стабилност.
 • Намјенски сервер хостинг: Намјенски хостинг значи да ће ваша веб локација бити једини домен на серверу. Наменски хостинг сервер пружа власницима веб локација приступ приступу роот-у и домену и омогућава им контролу свега, од безбедности до оперативних система. Ово је најскупље решење за хостинг веб локација и погодно је за сложене сајтове који добијају пуно промета.
 • Цлоуд хостинг: Цлоуд хостинг омогућава многим рачунарима заједнички рад, покретање апликација и коришћење комбинованих рачунарских ресурса. Цлоуд хостинг је у стању да поднесе велике количине саобраћаја и пружа бољу безбедност и заштиту.
 • Управљани хостинг: Управљани хостинг пружа корисницима свакодневно управљање хардвером и оперативним системима. Компаније које пружају успехе да угосте услуге као што су одржавање, конфигурација, надгледање, замена хардвера, исправке и техничка подршка.
 • Цолоцатион: Колокација пружа клијентима могућност да изнајме простор у колокацијском центру. У тим врстама центара, корисници изнајмљују простор у регали и ормарићима, а центар својим веб локацијама обезбеђује системе за напајање, пропусност и хлађење..

4. Постоје ли бесплатни веб домаћини?

Па, све што блиста није злато. Да, постоје бесплатни веб хостови – од којих су најпопуларнији домаћини попут 000вебхост, ИнфинитиФрее, СитесГоогле и АвардСпаце – али свакако би требало да размислите двапут пре него што га употребите.

Ако имате буџет, можда ћете помислити да испробате бесплатне веб домаћине. Међутим, не можемо препоручити силазак овим путем. Бесплатни веб домаћини нуде ограничен капацитет складиштења, пропусност и брзину сервера. Они су нестабилни и обично немају основне функције као што су налози за е-пошту и инсталације веб локација.

Клијентима пружају непоуздане сервере који ће урушити шансу вашег вебсајта да успе у данашњем високо конкурентном онлајн простору. Поред тога, бесплатни веб домаћини ће вероватно доживети велика кршења безбедности. Дакле, уместо да се одлучите за бесплатан домаћин, учините себи услугу и ставите веб локацију у сигурне руке.

Увек имајте на уму да је најважнији елемент успешне веб странице поуздан веб хостинг сервис.

5. Које су најпопуларније добре услуге веб хостинга?

Интернетски простор препун је различитих веб хостинг рјешења, а одабир правог може бити застрашујући задатак.

Оно што можемо препоручити је да будете опрезни и увек проверите услове услуге домаћина, јер се веб хостинг услуге често приказују и не иду у прилог. Дакле, проверите све два пута. Поуздан веб домаћин требало би да буде у могућности да означи све ове оквире:

 • Количина складиштеног простора
 • Ширина опсега / пренос података
 • Уптиме
 • Подршка муштеријама
 • Функције контролне табле
 • Грађевински алати
 • Транспарентне цене
 • СКЛ база података
 • Статистике и алати за праћење
 • Унапријед инсталиране апликације
 • Функције е-поште
 • Приватност и сигурност
 • Бесплатни бонуси

Према нашем искуству, то су најпопуларнија добра веб хостинг решења која успевају да пруже купцима све најважније потребе:

 • Блуехост
 • СитеГроунд
 • Хостингер
 • ГоДадди
 • А2 хостинг
 • Дреамхост

Имате питање у вези са именима домена или веб хостингом који нису овде укључени? Оставите коментар испод. ��

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map