Употребљивост веб сајта 101

Употребљивост је темељна за успех било које веб странице. Ако је веб локација изазовна за коришћење, то неће само бити фрустрирајуће за кориснике, већ ће и наштетити вашем предузећу.


Корисници ће провести мање времена на веб локацији коју тешко користе и одустати пре него што заврше позиве на акцију. Такође ће се мање сећати онога што су прочитали и вероватно је мање вероватно да ће се вратити.

Укратко, лоша употребљивост сајтова је ужасна за посао. Али шта можете да учините у вези с тим?

Одговор лежи у:

 • Разумевање шта веб локацију чини тешком за употребу на првом мјесту.
 • Познавање техника за побољшање ствари.
 • Имплементација текућег програма тестирања употребљивости током живота веб странице.

Управо ове три компоненте истражујемо у овом посту, почевши од онога што веб локацију чини тешким за употребу у првом реду.

Шта веб локацију чини тешком за употребу

Постоје три главна разлога због којих неко сматра да је веб страница тешко користити.

Први разлог је тај сајт је само збуњујући. Можда на екрану има превише елемената које корисник мора обрадити. Алтернативно, може бити пуно ометајућих анимација или слика. Без обзира на случај, корисник брзо постаје презадовољан.

Други разлог је тај веб локација није у складу са очекивањима. На пример, ако бих вас питао како претражујете на веб локацији, велике су шансе да ћете отићи у горњи десни део странице и уписати свој упит за претрагу у тамо унесено поље пре притиска на дугме за претрагу.

Међутим, ако поље за унос није било у горњем десном углу или дугме недостаје, одмах бисте били збуњени јер се веб локација није понашала онако како сте очекивали.

Пример примера Википедије
Дуго времена је Википедија збуњивала кориснике с позицијом и означавањем њиховог објекта за претрагу.

Коначни разлог због којег се људи боре са веб локацијама је тај они једноставно превише траже од њих. Многе веб локације пружају кориснику превише опција у једном потезу са дугим списковима производа, безброј позива на акцију или надувану навигацију.

Људи постају преплављени, пате од анализа парализе када се суочите са превише могућности. заправо, Хицкс Лав показао је директну везу између броја опција и времена потребног за избор. То је време када већина корисника није вољна да улаже на мрежи.

Више избора значи веће време одзива
Хицкс Лав показује нам да што више избора понудимо кориснику, дуже ће им требати да одлуче, тако да повећавамо шансу да напусте веб локацију.

Без сумње када погледате вашу веб страницу, чини се да је довољно лаган за употребу. Међутим, нажалост, ви сте лоше постављени да процените употребљивост своје веб странице. Постоје два разлога за то.

 • Први, што смо више упознати са нечим, то постаје интуитивније. На то морате размишљати тек када сте научили да возите да бисте схватили да је то истина. Када људи први пут науче да возе, то је претерано са толико различитих ствари које треба узети у обзир. Међутим, након што сте возили неколико година, лако је доћи на своје радно место без сећања на путовање, а камоли са чином вожње.
 • Друго, када погледамо нашу веб страницу, обично јој посвећујемо пуну пажњу. Међутим, корисници ретко јесу. Размислите о начину на који се крећете по другим веб локацијама. Често сте окружени раздорима, било да су то бучне колеге у канцеларији, или ваша деца која траже пажњу код куће.

Ствари су још горе на мобилним уређајима, где их често користимо када смо вани и када раде или раде друге активности као што су гледање телевизије.

Дакле, ако не можемо да верујемо нашој процени у вези са нашом веб страницом, како ћемо почети да побољшавамо њену употребљивост? Одговор је да морамо да тестирамо.

Како тестирати употребљивост веб локације

Многи сматрају тестирање употребљивости луксузом који не могу да приуште. Да је то дуготрајно и скупо. Међутим, иако то сигурно може бити и једно и друго, не мора бити.

За почетак, постоји много заблуда око тестирања. Не треба тестирати са много људи. Пет или шест људи је довољно јер више не открива значајно више проблема. Такође вам није потребна ваша права публика. Иако је увек боље тестирати са својим стварним корисницима када је реч о тестирању употребљивости, већина људи ће се борити са истим изазовима. Демографски подаци су важни само када радите са људима са специфичним потребама (као што су старији или деца).

Више тестера не значи да је пронађено више проблема
Број пронађених додатних проблема драматично се смањује приликом тестирања са више од 5 или 6 корисника.

Постоји много једноставних тестова које можете покренути, а који се могу направити бесплатно или највише неколико долара. Шта више, често можете да добијете резултате у року од једног сата. Можете потрошити дуже од расправе о исправном приступу када сте тек могли тестирати и добити коначан одговор.

Најбољи је приступ усвајању начина размишљања „хајде да тестирамо то“. Другим речима, кад год одлучите да донесете одлуку коју стратегију да изаберете, не претпостављајте, тестирајте.

Не чекајте до краја редизајна веб локације пре тестирања. У тој фази је прекасно. Ако наиђете на проблеме, предуго и скупо је решити проблем.

Када је у питању тестирање употребљивости ваше веб странице, никада не можете прерано да почнете са тестирањем. Могуће је чак и тестирање помоћу скице или жичаног оквира. Међутим, недвојбено бисте требали тестирати нацрт дизајна прије него што било шта направите.

Без обзира да ли је скица, жичани оквир или концепт дизајна, постоје два једноставна теста која можете покренути са корисницима који ће вам рећи да ли идете у правом смеру.

1) Тест првог клика

Када посећује веб локацију, први клик који корисник изврши можда може утврдити да ли је успешан у испуњавању задатка.

Добро уважена студија о употребљивости веб локација Боб Баилеи и Цари Волфсон открили су да ако корисник први кликне право, имају 87% шансе да правилно изврше свој задатак. Међутим, ако погрешно схвате први клик, пада на 46%.

Можемо тестирати колико је вероватно да ће корисник први клик кликнути показујући им концепт дизајна и питати на шта ће кликнути да доврши одређени задатак који им дајемо.

То можете учинити лично или покренути анкету коју шаљете људима путем е-поште, друштвених медија или ваше веб странице. Такође, постоје многе услуге које ће у ваше име регрутовати учеснике за само један долар по особи.

Ако се одлучите покренути као анкету, требат ће вам посебан софтвер који може пратити гдје корисници кликну на статичку слику ваше веб странице. Добар пример овакве врсте софтвера је Усабилити Хуб. Не само да вам дозвољавају да покренете неквалификоване тестове првог клика, већ подржавају и други тест који бих препоручио – тест од пет секунди.

Употребљива топлотна карта слике Хуб слике
Усабилити Хуб ће вам омогућити да покренете тестове првог клика и чак помогне регрутовању учесника.

2) Тест од пет секунди

Док вам тест првог клика помаже да схватите колико је ефикасна навигација, тест од пет секунди тестираће визуелну хијерархију ваше веб локације. Другим речима, омогућава вам да разумете да ли корисници виде битне елементе на страници.

Као што име говори, током теста од пет секунди кориснику приказујете страницу пет секунди пре него што је сакријете. У овом тренутку тражите од корисника да се присети онога што су видели.

Имајте на уму не само оно што су позвали, већ и редослед понављања тих елемената. Људи ће обично поменути ствари које су прво имале најзначајнији утицај. Ако се људи муче да се присете вашег позива на акцију или критичне поруке, знате да имате проблем који треба да поправи.

Такође можете да питате кориснике шта мисле о веб локацији. Можда ћете бити изненађени одговорима. Оно што се нама чини очигледним неће бити за ваше кориснике. Није неуобичајено да корисници потпуно погрешно разумеју тему веб странице или шта ваша организација нуди.

Није да је ваше тестирање ограничено на концепте дизајна. Такође можете тестирати постојећу веб локацију или прототип покретањем тестирања употребљивости.

3) Лагано тестирање употребљивости

Постоји много начина за покретање тестирања употребљивости, али за наше потребе предлажем најлакшу од свих опција тестирања. То ће вам помоћи да утврдите вредност тестирања употребљивости у вашем уму и можда ће вас подстаћи да постанете амбициознији у будућности.

Врста тестирања употребљивости коју желим напоменути позната је као нециклирано, даљинско тестирање. Другим речима, нећете лично тестирати и нећете морати бити присутни када се експеримент одвија.

Да бисте обавили ову врсту тестирања, потребан вам је начин да поставите тест на мрежи и снимите људе који га испуњавају. Срећом, на располагању је много алата као што су УсерБраин.

УсерБраин тестирање употребљивости
УсерБраин је један од многих алата који вам омогућавају да покренете нестручно тестирање на даљинско коришћење.

Подешавање је једноставно. Дефинишете задатак који желите да корисници изврше на вашој веб локацији и затим позовете људе да га доврше.

Оно што сте добили је кратак видео снимак корисника који покушава да доврши свој задатак, укључујући аудио коментар у којем корисник објашњава шта мисли и зашто доноси одлуке које ради на вашој веб локацији.

Још једном, алати попут УсерБраин ће често регрутовати кориснике у ваше име са трошковима који почињу од око 15 УСД. Међутим, своје учеснике можете уписати и од пријатеља, породице или колега. У складу с тим, покушајте и избегавајте употребу људи из ваше компаније јер ће они знати превише да би били добри учесници.

Као што видите, тестирање не мора бити напорно, а ако одлучите да користите трећу особу за помоћ у регрутовању, често добијате резултате за само сат времена. Као резултат тога, можете тестирати током процеса редизајна, па чак и редовно, и на својој веб локацији. То је добра идеја, јер што више рунди тестирања проведете, то ћете више проблема открити.

Више тестова са мање тестера је боље
Вишеструки кругови тестирања су ефикаснији од једног круга са пуно људи.

То значи да ћете брзо почети да проналазите проблеме на својој веб локацији које је потребно решити. Како ћете решити ове проблеме, зависиће од тога шта су они. Међутим, у остатку овог чланка желим да поделим са вама неке уобичајене начине на које можете помоћи у превазилажењу већине препрека употребљивости на вашој веб локацији..

Како побољшати употребљивост веб локација

На много је начина да побољшате употребљивост своје веб странице. Међутим, на три области треба обратити посебну пажњу. Су:

 • Једноставност вашег интерфејса.
 • Видљивост критичних садржаја и позива на акцију.
 • Релевантност и јасноћа садржаја.

Погледајмо ове три детаље детаљније.

1) Поједноставите свој интерфејс и садржај

У већини случајева поједностављење корисничког интерфејса и садржаја најефикаснији је начин побољшања употребљивости ваше веб странице.

Често су веб локације испуњене непотребним елементима, као што су бесмислене слике дионица, секундарне навигацијске везе и неважни садржај о којем корисник не мари..

Пречесто имамо став да би га неко могао сматрати корисним, па нека то постави на мрежи. Резултат тога је да су наше веб странице толико збијене да људи не могу да пронађу елементе који би их занимали.

Срећом, то можете решити једноставним поступком у три корака.

Први корак је процијените сваки елемент на одређеној страници и запитајте се можете ли уклонити тај елемент. Какав негативан утицај би имао и да је трошак вредан плаћања веб употребљиве веб странице?

Други корак је погледајте преостале елементе екрана и питајте да ли неки од тих елемената испуњава споредну улогу. Можда задовољавају потребе секундарне публике или омогућавају кориснику да решава мање важан задатак.

Ако је то случај, запитајте се да ли бисте тај елемент могли сакрити да не би ометали људе од важнијих задатака. Да ли је могла бити скривена више закопана у веб локацији или је можда испод картице или хармонике? То значи да је и даље доступан људима, али не комплицира искуство већине корисника.

Коначно, време је да погледамо шта смо оставили на страници. Морамо донети неке одлуке о томе на шта желимо да корисник посвети највише пажње.

На пример, који је ваш основни позив на акцију? Да ли се томе посвећује значајно више пажње него накнадне акције попут „пратите нас на друштвеним медијима?“

Шта је са садржајем? У ком редоследу ће људи вероватно видети ваш садржај? Да ли ће то имати смисла? Да ли ће људи видети ваш ремен који објашњава шта радите пре него што виде нешто мање критично као што је ваша поштанска адреса?

Ту вам може добро доћи тест од пет секунди. Помоћи ће вам да откријете да ли имате исправну визуелну хијерархију странице.

Наравно, да бисте пресудили да ли имате ствари како треба, потребна вам је јасна идеја у глави који су елементи најважнији на страници.

Један од начина за то је додељивање тачака пажње елементима. Дајте себи 25 бодова пажње. Сваки елемент странице мора имати најмање једну тачку, али ако желите да људи више пажње посвете једној ствари, мора имати више бодова. Тако, на пример, ваш примарни позив на акцију може имати шест бодова, док би политика приватности имала један.

Након што то учините, можете дизајнирати страницу тако да одражава те релативне приоритете. Поставља се питање како дизајнирати страницу како бисте осигурали да привучете пажњу на праве елементе.

2) Дизајн за максималну видљивост

Дизајнери користе многе технике којима корисница скреће пажњу на битније елементе екрана попут каишева или позива на акцију. Међутим, постоји пет који су посебно снажни. Су:

 • Положај.
 • Слике.
 • Негативни простор.
 • Боја.
 • Величина.

1) Размотрите позицију

Због начина на који читамо веб странице и како очекујемо да се понашају, неке позиције на страници вероватније ће привући пажњу него друге.

На пример, зато што на западу читамо лево десно, преферирамо леву страну. Такође смо сазнали да на већини веб локација десна колона има секундарни садржај у њој. Ова два фактора заједно значе да стављање драгоценог садржаја у десну колону смањује вероватноћу да га корисник види.

Корисници дају предност левој страни
Пажња корисника је пристраност према левој колони.

Корисници такође више пажње посвећују садржају који је виши на страници, па ако желите да људи нешто примете, често је боље да га поставите близу врха.

Међутим, време је такође неопходно. Ако желите да се неко пријави на ваш билтен, на пример, можда је боље да тај позив на акцију ставите ниже на страницу након што буду имали прилику да процене квалитет вашег садржаја.

Зато савјетујем тестирање када се зна да ли је најбоље позиционирати елементе. Да, као опште правило, најбоље ће се показати позивање на акцију на страници и на левој или у средини. Међутим, постоји много изузетака, од којих није најмањи утицај слике.

2) Пажљиво користите слике

Слике су снажно привлачиле нашу пажњу. Наше очи су привучене сликама, а нарочито ако слика садржи лице. Биолошки смо програмирани да обратимо пажњу на људе.

То може бити од помоћи или ометати употребљивост ваше веб локације, зависно од тога како користите слике.

На пример, кориснику је лако прескочити позив на акцију ако у близини постоји слика која ће привући њихову пажњу.

Слике могу смањити ефикасност ЦТА
Лако је пажња прескочити позиве на акцију на слике у близини.

Међутим, такође можемо да користимо слику да привучемо пажњу корисника. На пример, склони смо да следимо линије очију које видимо на сликама. Ако особа гледа ваш позив на акцију или неки други критични део садржаја, вероватније је да ћемо га приметити.

Слике повезане са ЦТА су боље
Повезивање слика са позивом на акцију може вам помоћи привући пажњу корисника.

Није да је само линија очију коју смо склони следити. Помоћу стрелица или смерних линија можемо да скренемо пажњу на други садржај или га одвојимо од њега.

Такође, релативна удаљеност између критичног дела садржаја и придружених слика утицаће на оно што људи виде. Кад се два елемента зближе, склони су међусобном повезивању. Дакле, слика одмах поред позива на акцију обично је скрећемо нашу пажњу на тај позив на акцију.

Суптилни дизајн позива на акцију
Суптилни редови дизајна могу повући поглед корисника према критичним позивима на акцију.

Однос између елемената такође може помоћи на други начин. Може нам дозволити да негативни простор користимо у своју корист.

3) Искористите негативни простор

Сигуран сам да сте видели Где је Валли у прошлости. Оно због чега је Валли толико тешко уочити није да је лик посебно камуфлиран. У ствари, он има ведро и препознатљиво одело. Тешко га је видети јер је окружен са толико елемената на страници, који се такмиче за нашу пажњу.

Већ смо говорили о одузимању броја елемената који се такмиче за нашу пажњу на страници. Али друга техника коју можемо да користимо је да окружимо наш критични садржај простором. Без ичега другог у близини, наше око ће се усредсредити на тај део садржаја. То је исти разлог што ћемо видети најмањи траг на белом зиду.

Негативни простори
Негативни простор фокусира пажњу на било које елементе екрана у близини.

Није тај негативни простор једини начин да се ваш критични садржај издвоји од осталих елемената. Можемо користити и боју.

4) побољшати бојом

Сви знамо како птице и цвеће користе јарке контрастне боје како би се истакле из своје околине. На нашим веб локацијама можемо користити исту технику, резервишући другу боју искључиво за критични садржај, попут наших позива на акцију.

Истакните боје
Креативни дигитални дизајнер, Анди Цларке, ефикасно је користио истакнуте боје у свом раду са ВВФ.

Међутим, морамо бити опрезни да се не ослањамо само на боју, јер сви видимо нешто другачије.

Речено је да боја може бити моћан алат за привлачење пажње у комбинацији са другим техникама, попут коришћења величине у нашу корист.

5) Користите релативну величину

Један релативни значај елемената процењујемо према величини. Ми инстинктивно знамо да је велики позив на акцију важнији од ситне везе са политиком приватности.

Међутим, није толико битна сама величина колико релативне величине између предмета. Ако је све велико, онда ништа није. Све је подједнако важно у главама људи.

Такође, што је значајнија разлика између величина елемената, то се више прави разлика између њих. Дакле, контраст између наше политике приватности и примарног позива на акцију је очигледан.

Међутим, пречесто релативна величина елемената на веб локацији није довољно велика, па разлика није очигледна да би направила разлику.

Као што видите, дизајн је моћан алат за привлачење пажње, али морамо узети у обзир и садржај на нашој веб локацији.

3) Узмите у обзир корисника приликом креирања садржаја

Примарни проблем са садржајем на веб локацијама је тај што га не стварамо с обзиром на корисника. Полазимо од премисе „шта желимо рећи о себи.“ Уместо тога, требало би да се запитамо „шта корисник жели знати“.

То значи, из перспективе употребљивости, морамо да у право време ставимо праве информације пред кориснике.

1) Немојте налагати корисника да тражи одговоре

Пречесто корисници морају да траже информације које су им потребне. На пример, замислите да се пријављујете на билтен. Непосредно пре него што то учините, читав низ питања вам пролази кроз памет о томе да ли ће вас проверити у пошту и колико ће бити сигурна адреса е-поште. Међутим, пречесто бисте морали да тражите одговоре у некој политици приватности која је закопана дубоко на веб локацији. Уместо тога, на та питања би требало да одговарамо дизајн нашег обрасца за пријаву на билтен.

Адреса корисника питања
Обратите се питањима корисника где је тренутно њихова пажња. Немојте их натерати да траже одговоре.

Није да је то једини проблем у начину на који приступамо садржају. Такође имамо навику да структуишемо садржај око свог погледа на свет. Заборављамо да корисник свет види другачије.

2) Ускладите ментални модел корисника

Сви имамо ментални модел света. То утиче на то како видимо свет и на везе које успостављамо између концепата или ствари.

Проблем је што више смо специјализовани, више се наш ментални модел разликује од оних око нас. На пример, да сам вас питао шта бисте радили ако одете у банку, вероватно бисте помислили на неку врсту финансијске трансакције. Међутим, ако бих поставио исто питање професионалном рибичу, они можда добро мисле на обалу реке.

Ови различити ментални модели могу бити велики изазов приликом стварања структуре веб локације, јер је ваш ментални модел вероватно врло различит од ваше публике. Ви сте специјалиста своје теме и начин на који гледате на свет биће другачији од ваших корисника.

Зато морамо или укључити корисника у креирање структуре сајта, користећи се таквом техником разврставање картица, или бар тестирање било које информационе архитектуре коју нађемо.

Други проблем са којим се можете сусрести са вашом архитектуром информација је број приказаних навигацијских ставки.

3) Ограничите опције и учините их јаснијим

Значајна препрека употребљивости на многим веб локацијама је сложеност навигације. Многи сајтови једноставно имају превише елемената на свим нивоима своје навигације. То је проблем из два разлога.

 • Први, ужасни смо што имамо много информација у нашој краткорочној меморији. У исто време можемо да држимо око четири елемента, због чега је број ваше кредитне картице групиран у четири групе од четири цифре.
 • Друго, што више навигацијских елемената имамо, већа је вероватноћа да ће бити слични. Када се опције не разликују једна од друге, корисници постају несигурни и већа је вероватноћа да погреше.
Учините избор јасним
Ако имате више избора, проверите да ли су различити. Ако су превише слични, корисници неће изабрати.

Као резултат, требали бисмо ограничити број опција које показујемо корисницима у било којем тренутку и осигурати да свака опција буде што јаснија и јасно означена. То се односи било да говорите о навигационим ставкама, категоријама производа е-трговине или позивима на акцију.

Мала инвестиција може направити велику разлику

Употребљивост веб страница је огромна и компликована тема. Међутим, лако је покренути, а направиће значајну разлику са само малим напором.

Не само да ћете завршити са срећнијим корисницима, већ ћете и видети побољшања стопе конверзије и број посетилаца који се враћају, а да не спомињемо препоруку усменог преноса.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map