Трендови веб дизајна

Трендови веб дизајна се стално мењају и 2020. није изузетак.


Ове године, многи дизајнери покрећу храбре експерименте – кршећи правила, измишљајући постојеће стилове и узимајући још више инспирације из индустријског и штампаног дизајна – док други и даље гурају границе разигране типографије и смелог минимализма толико популарних у последњих неколико година.

Поглед из пејзажа дизајнерског пејзажа јасно даје до знања да су приступи дизајну разноврснији него икад.

Али иза ове разноликости естетике и темељних приступа стоји растући јаз. Иако је УКС дизајн и његова усредоточеност на употребљивост и функције постају све више маинстреам, растућа техничка флексибилност која је доступна дизајнерима довела је до тога да се друга група још више фокусира на веб дизајн као уметнички медиј.

Све ово значи да је 2020. година година крајњих дизајна. Дани јединственог приступа олуји (сећате се равног дизајна у 2012.?) Су завршили. Оно што је остало је далеко нијансираније и много занимљивије.

Погледајмо врхунске трендове дизајна 2020.

Трендови естетског веб дизајна 2020

1. Блацк ис Бацк

Када су Аппле и Гоогле скоро 2019. године скоро истовремено објавили подешавања мрачног режима, започели су тренд популарних веб локација које развијају алтернативне теме дизајниране посебно за ситуације са слабом светлошћу..

Али дугорочни утицај мрачног мода може бити и шири. Одједном, веб локације Геоцитиес из 1997. више нису имале монопол на тамну позадину и неонске боје. А дизајнери 2020. године то користе.

Хиљаде дизајнера објавили су веб странице са темним темама већ ове године, а њихови дизајни нису намењени само за употребу при слабом осветљењу. Тамне позадине су опет маинстреам. Црно се вратило.

ДевАрт мрачна тема

Гоогле-ових ДевАрт и Две кашике шимпанзе су два сјајна примера стила.

2. Дидоне типови

Дизајнери су широко експериментирали са типографијом 2019, а тај тренд већ убрзава брзину 2020. године, кристализирајући се у специфичном подскупу типова знаних као Дидонес.

Дидонес су слова с дугим, уским серифима, дебелим вертикалним потезима и контрастним танким хоризонталним линијама.

Штампари су популаризовали Дидоне у раним 1800-има, а ти су типови уживали у поновном успону 2020. године. Неки су већ звани Дидонес „Типографија наредне деценије“, и ми смо склони да се сложимо.

дидоне логотипе

Логотипи Аллсвелл, Вок и Винц упечатљиви су примери овог стила, али нису само брендови директних потрошача и медијске компаније у тренду. Много технолошких стартапа, попут Скиллсхаре и Робин, користе Дидонес као секундарне типове текста како би унели дашак хуманости брендовима који би се иначе 2020. осећали мало хладно и роботски..

Скиллсхаре користи дидонес типографију

3. Превелики тип

Када говоримо о типовима слова, Дидонес нису једини тренд типографског дизајна ове године.

Почетком 2020. већ су се видела бројна места која експериментишу са драматично великим димензијама. У многим случајевима дизајнерски фонти су тако велики да један или два ретка текста заузимају већину, или чак целокупно поље приказа.

Цовбои Бицицле користи већа слова

Дизајнери често спајају овај тренд са одважним бојама и илустрацијама у комбинацији са самим типом. Каубојски бицикли фантастичан је пример стила.

4. Винтаге Стилови

Тифтови нису једини мошти који се враћају. Винтаге стилови су се ове године вратили на сјајан начин.

Од психоделичних боја 60-их и топлијих земељских тонова 70-их, до аркадног сензибилитета 80-их и грунге текстура 90-их, носталгија ове године никада није већа од неколико кликова..

Неки од ових дизајна, попут Гуццијевих Грип скатебоардинг игра, су очигледно пародије, док друге, попут дизајна Десетине и НудиеЈеанс, схватају себе много озбиљније.

Гуццијева ручна скејтбординг игра

Наравно, носталгија је моћно продајно средство с обзиром на то да постоје ствари о којима би требало бити носталгичне, а популарни брендови попут Аппле, Нике и Инстаграма успешно су је користили годинама. Ипак, овај тренд је у порасту, а изгледа да ће винтаге стилови остати део разговора током наредне деценије.

5. Прихватање дубине

Почетком 2020. године, многи брендови лансирали су дизајне који садрже фаук-3Д стил који користи слојеве и сенке за стварање дубине.

За разлику од скеуоморфизма с почетка 2000-их или трендова равног дизајна који је уследио, овај стил ни у потпуности не обухвата нефункционални орнаментализам нити га у потпуности избегава. Уместо тога, дизајнери настоје да скрену пажњу на кључне елементе садржаја – попут позива на акцију и илустрације играња – кроз перспективу.

Једноставно речено, није равно. То је равно.

Пример почетне странице Фуллстори-а

Тренутна почетна страница компаније ФуллСтори је јасан пример стила са сваком графиком која садржи и замагљене и нејасне сенке, више слојева, као и комбинацију фотографија и илустративних елемената. Постоји чак и Дидоне-ескуе секундарни фонт за добру меру.

6. Смели минимализам

Минимализам је ове године остао једнако популаран као и годинама раније, ако не и више.

У ствари, многи минималистички сајтови се осећају још храбрије него икад, ослањајући се готово искључиво на тешку типографију и засићене боје за стварање лепоте. Веб локација Тхирд & Грове је фантастичан пример, који садржи наизменичне блокове у боји са целим приказом, разиграну Дидоне типографију и пуно негативног простора за просторију за дисање.

Остали примери, као Иновација је тешка, избегавајте илустрације у потпуности, али користите анимацију да бисте испричали причу.Треће и грожђе минималистичко место

Иако се минимализам можда неће чинити иновативним 2020. године, лијепо је видјети како и даље расте и развија се овако. А ако дизајнери наставе да га користе са тако упечатљивим утицајем, минимализам ће вероватно остати тренд наредних година.

7. Футуристичке теме (и шеме боја)

Чини се да се стилови научне фантастике значајно враћају у 2020. години.

Од дизајна инспирисаних НЛО-ом попут Сајт компаније БригхтСцоут до графике за колонизацију свемира на ИнВисион-у Извештај индустрије ДесигнБеттер, дизајнери користе свемир и научну фантастику као постоље за иновације, баш као што су то радили њихови колеге 1950-их.

Футуристичка тема сајта Бригхтсцоут

Чак и традиционално уклесане категорије попут финансијских услуга скачу на траку, користећи светлуцаве шеме боја да би осветлили иначе досадна места.

8. Апстрактне илустрације

Апстрактне илустрације – често сачињене од пастелних силуета – биле су посвуда у 2019. Ако је рани део 2020. било који показатељ, овај тренд ће наставити да расте.

Веб странице попут ГитХуб и ХеллоСигн користите ове илустрације суптилно, док друге воле Аиртабле осјећати се тешким рукама. Ми схватамо; прави људи користе ваш апстрактни софтвер.

пример почетне странице за пренос ваздуха

Ипак, без обзира на његове заслуге, овај тренд не изгледа као да иде било где.

9. Иммерсиве 3Д

Такозвани стручњаци годинама предвиђају пораст 3Д елемената на модерним веб локацијама, али 2020. би могла бити година која се то заиста догађа масовно.

Схопифи ствара интерактивне 3д елементе

Већина страница производа у Гоогле Сторе-у користи 3Д елементе за илустрацију индустријског дизајна Гоогле-ових физичких производа, па чак и СааС компаније попут Схопифи стварају интерактивне 3Д елементе, мада је употребљива анимација глобуса глобуса упитна..

10. Експериментална прича

2020. година такође може бити врхунац експерименталног и интерактивног онлине приповиједања.

Док сајтови воле Пораз Боцо користите интерфејс за цртану књигу прича да бисте популаризовали технике корисничког искуства и друге ТраффицкВатцх бавити се тешким питањима попут трговине људима у документарном стилу.

пример саобраћајног прегледа

Ова врста приповедања дуже форме некада је била популарна у штампаним часописима и часописима, али како медиј блиједи у популарности, фантастично је видјети како га замјењују интерактивнији и висцералнији веб-колеге.

Трендови употребљивости и дизајна производа до 2020

Ако се све горе наведено осјећало превише субјективно и умјетнички, нисте сами.

Дизајн корисничког искуства с годинама постаје све популарнији, а све већи кадар дизајнера више брине о функционалном утицају својих дизајна него о естетици..

Ево неких главних трендова употребљивости 2020. године.

1. Повратак информационе архитектуре

Информациона архитектура, која се дуго сматра стрицом УКС дизајна, тријумфално се враћа 2020. године.

Са појавом дизајнерских система и библиотека узорака заснованих на подацима попут ГоодУИ, дизајнери се враћају и поновно измишљање, обрасци архитектуре информација које они непрестано игноришу од раних дана веба.

2. Приступачност постаје главна ток

Заговорници и савезници годинама подржавају мрежни приступ с признатим мешовитим резултатима. До данас, дизајнери су увелико игнорисали стандарде, ако су их уопште свесни, а већина малих компанија верује да не могу себи да приуште дизајн за приступ.

2020. година би могла бити година која се све мијења.

Бројни стартапови усредсређени на стварање приступачности маинстреам добијају на популарности. АццессиБе и УсерВаи, на пример, понудите СааС платформе које аутоматизирају многе изазове повезане са приступом веб локацијама.

Пример аццессиБе почетне странице

АццессиБе већ нуди дугу листу истакнутих купаца, укључујући Фиверр, Хилтон и БМВ, док се УсерВаи може похвалити са клијентима попут Диснеиа, еБаиа и Цоца-Цоле. Након мноштва тужби које су водиле потрошаче против компанија са лошим стандардима приступачности у 2019. години, чини се да су оба стартупа у 2020. години значајно расти..

3. Транспарентност сада

Закони о приватности потрошача на Интернету попут ГДПР и ЦЦПА вероватно су само врх леденог брега. У 2020. години потрошачи захтијевају повећање нивоа транспарентности и контроле својих података.

Током 2000-их и 2010-их, компаније су имале податке о својим купцима. Године 2020. и шире, чини се да ће се тај сценариј прелетјети.

4. Дизајн датотека нестаје

Може ли 2019. бити посљедња година коју заправо дизајнирате користећи датотеке спремљене локално на лаптоп? Све већа група дизајнера мисли на то.

Фигма, колаборативна платформа за УКС дизајн са уграђеном верзијом, стекла је толико популарности у 2019. години да није тешко замислити свет у коме је слање најновије верзије дизајна колеги ствар прошлости..

пример почетне странице фигма

У овом храбром новом свету, више дизајнера може сарађивати на истој датотеци, клијенти и заинтересоване стране могу да дају повратне информације у реалном времену, а алати су постали толико једноставни за употребу да готово свако може да допринесе.

5. Испитивање, мерење и експериментирање

Иако се скоро све друго промијенило на мрежи, А / Б тестирање и аналитика производа издржали су тест времена. 2020. неће бити изузетак.

Упркос томе што ГДПР предвиђачи судбоносног дана желе да верујете, мерење и експериментирање су живи и здрави. Извјештавање о маркетингу и аналитичком директном одговору може постати теже у 2020. години, али веб ће се развијати како би се испунио тај изазов.

У свету у којем оптимизоване стопе конверзије и задржавање корисника труде све, компаније ће наставити са иновацијама.

Пут напријед

Ако нас је више од деценије веб дизајна и развоја ишта научило, требамо скептично размотрити трендове и избећи да се ухвате у звер.

Пазите на синдром блиставих предмета.

Ако водите интернетску фирму или радите у интернетској професији, најбоље је да се фокусирате на свој план и одаберете стратегију и тактике које ће вам највише помоћи да постигнете своје циљеве.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map