Све о МиСКЛ базама података

Шта је МиСКЛ база података?

МиСКЛ је систем за управљање базама података са отвореним кодом који дистрибуира и подржава Орацле Цорпоратион. Технички гледано, базе података су добро структуриране збирке података које се крећу од најосновнијих до најсложенијих података, од једноставне листе имена до збирке огромне количине информација за велику корпорацију. Да бисте имали једноставност и организацију у прикупљању и проналажењу података, потребан вам је систем за управљање базама података.


Још једна карактеристика МиСКЛ-а је да је у питању релациона база података. Релативне базе података су оне које податке похрањују у одвојене табеле, а не да их све смештају у једну велику оставу. То значи да складиштење и преузимање података постаје ефикасно јер се датотеке организују на одређене локације за складиштење. У ствари, термин СКЛ значи „Структурни језик упита“ и од тада је постао најчешћи стандардизовани језик за приступ подацима.

Још једна добра ствар са МиСКЛ-ом је то што је Опен Соурце, што значи да свако ко је жели да је користи, па чак и да је модификује према својим потребама. А будући да је Опен Соурце, он долази бесплатно, тако да свако може само да га преузме с интернета, без страха да ће га морати платити. А на врху свега, МиСКЛ сервер је познат по својој брзини, поузданости, скалабилности и једноставној употреби. Неки могу помислити да бесплатан доноси много недостатака, а ипак његов сервер ради лагано брзо на радној површини или лаптопу.

Како да креирате МиСКЛ базу података?

Много апликација попут софтвера за е-трговину, ЦМС апликација и форума користи МиСКЛ базе података за покретање. Да бисте креирали МиСКЛ базу података, морате проћи кроз процес у три корака; први је стварање корисника и лозинке за базу података, други процес је додељивање привилегија кориснику за приступ бази података и трећи, стварно стварање базе података.

Ово може звучати застрашујуће, али употребом чаробњака МиСКЛ базе података пронађеног у вашем цПанелу задатак стварања базе података постаје брз, једноставан и лак. Морате да следите следеће кораке:

 • Прво се морате пријавити на свој цПанел и кликните на чаробњака МиСКЛ Датабасе Визард-а који се може наћи под насловом „Базе података“.
 • Затим морате да унесете име своје базе података у „Корак 1“.
 • У „Корак 2“, потребно је да унесете корисничко име и лозинку базе података.
 • Затим у „Корак 3“, свом кориснику морате доделити привилегије у вашој бази података. Можете једноставно кликнути „Све привилегије“ осим ако програмер другачије не захтева.
 • „Корак 4“ је заправо резиме свих извршених задатака. Можда ћете приметити да име ваше базе података и корисник базе података користи корисничко име цПанел као префикс. Ако требате да направите додатне базе података, све што требате учинити је поновити горе наведени поступак.

Како извести МиСКЛ базу података у пхпМиАдмин?

Понекад ћете можда пронаћи потребу да направите резервну копију своје базе података, било као безбедносна мера или како бисте базу података пребацили на други сервер. Своју базу података можете лако извести коришћењем пхпМиАдмин-а, алата који се може наћи у вашем цПанелу. Да бисте извели, морате да урадите следеће:

 • Све започиње вашим цПанелом, тако да пре свега морате бити пријављени на свој цПанел.
 • Под насловом Базе података кликните икону пхпМиАдмин, а затим изаберите базу података коју желите да извезите са листе на левом менију. Можете га одабрати кликом на њега.
 • Затим кликните картицу Извоз која се може наћи у менију на врху странице.
 • Под насловом „Извези“, проверите испод „Прикажи смеће (шему) базе података“ и проверите да ли су одабране све табеле, као и СКЛ опција..
 • Затим под „Структура“ омогућите опцију „Додај ДРОПТАБЛЕ / ВИЕВ.ПРОЦЕДУРЕ / ФУНЦТИОН“ и осигурајте да је одабрана „Саве ас филе“ која се налази у доњем левом делу странице. Имајте на уму да ако је ваша база података прилично велика, за брже преузимање можете одабрати или „компримирано“ или „гзиппед“..
 • Кликните на дугме „Иди“ у доњем десном углу, а затим кликните на дугме Сачувај када се то од вас затражи. Ова радња покреће поступак преузимања на ваш локални рачунар. За више база података једноставно поновите корак 3 – 7.

Како се увести у МиСКЛ базу података у пхпМиАдмин?

Иако постоји потреба за извозом базе података, такође ћете морати да увозите један са другог сервера на ваш сервер. Да бисте то учинили, такође можете да користите пхпМиАдмин. Међутим, да бисте га увезли, морате имати датотеку сигурносне копије базе података која обично има екстензију „.скл“, иако су .зип и тар.гз такође прихваћени. Да бисте увезли датотеку, морате да урадите следеће:

 • Поново се морате пријавити на свој цПанел.
 • Једном када сте пријављени, кликните икону пхпМиАдмин која ће се наћи под „Базе података“ вашег почетног екрана цПанел..
 • Затим изаберите базу података коју желите да увезете са листе на левом менију.
 • У горњем менију кликните картицу Увези.
 • Затим под ставком „Датотека за увоз“ кликните на дугме „Прегледај“ и пронађите датотеку сигурносне копије базе података.
 • Затим кликните на дугме „Иди“ у доњем десном углу екрана да започнете процес увоза. Након што је увоз завршен, испод картица бисте требали видети зелену квачицу и обавештење на коме је писало овако: „Увоз је успешно завршен,… ..“
 • Ако треба да увезете више или више база података, морате поновити и довршити корак 3 – 7 за сваку базу података коју желите да увезете.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map