Проналажење клијената веб дизајна


Покретање самосталног веб дизајна или развојног предузећа није лако.

Када сте радили пуно радно време, фокусирали сте се на свој занат; сада морате да бринете о свему. Одједном морате уравнотежити књиге, управљати уговорима и водити рачуна о свим ситницама које је неко други учинио за вас. Тих првих неколико месеци може се осећати прилично неодољиво.

Можда је највећи изазов код фрееланцинг-а проналазак нових клијената и продаја вашег дела. Ако то никада раније нисте радили, продаја може бити невероватно застрашујућа. Али то не мора бити.

У овом водичу ћемо вам показати једноставан поступак за слетање клијената за веб дизајн и развој.

Заронимо унутра!

Contents

1. Изградите фондацију

Пре него што започнете са клијентима, важно је изградити интернетско присуство које ће показати ваше вештине, показати свој најбољи рад и створити поверење.

Клијенти ће гледати на ваш отисак на мрежи када процењују да ли да вас ангажују, па је добар утисак кључан. У најмању руку, препоручујемо следеће кораке:

Купите домен и подесите налог е-поште

Слањем е-маила са вашег властитог имена домена, демонстрирате легитимитет потенцијалним клијентима. 

Ваш први корак би требао бити регистровање имена домена што на одговарајући начин приказује ваше пословање. Препоручујемо да изаберете нешто једноставно; када сте у недоумици, користите своје име или комбинацију вашег имена и кључних речи попут „дизајн“, „код“ или „студио“ и погледајте наш водич о Како одабрати име домена. Ако је могуће, набавите .цом или .орг домен.

Израдите Портфолио страницу

Ваш следећи корак је изградња портфељ странице. Користићете ову веб страницу да бисте приказали свој рад.

Ваша веб локација може бити једноставна за почетак. Изаберите неколико својих омиљених пројеката, идеално пројекте којима бисте могли да пружите значајну вредност. Ако немате претходно радно искуство, и демо пројекти су у реду. ВордПресс Савршено је за ово, али можете га користити било који веб буилдер такође.

Нова инсталација ВордПресс-а

Клијенти траже дизајнере и програмере који показују критичко размишљање и креативно решавање проблема и који циљеве посла постављају изнад естетике. Зато обавезно покажите свој рад приликом описивања сваког пројекта. Препоручујемо да покријете позадину и пословне циљеве пројекта, вашу улогу у тиму, ваш приступ проблему и резултате вашег рада..

Пољски своје профиле друштвених медија

Као крајњи корак, важно је полирати ЛинкедИн, Твиттер и Фацебоок профиле.

Предлажемо да на сваки налог додате везу до веб локације вашег предузећа и напишете јасан и кратак резиме својих услуга на ЛинкедИн-у. Свакако, осигурајте да ниједан ваш рачун не показује нешто што би клијенти могли сматрати непримереним или увредљивим.

2. Пронађите потенцијалне клијенте

Сада када сте изградили солидно присуство на мрежи, време је да изградите низ потенцијалних клијената. 

Постоји много начина да пронађете потенцијалне клијенте, али неки су ефикаснији од других. Овде су најчешћи канали и како их најбоље искористити.

Фрееланце Маркетплацес

Слободна тржишта попут УпВорк и Фрееланцер.цом су невероватно популарни. Свакодневно, хиљаде компанија користе ове странице како би пронашле и запослиле фрееланцере.

Упркос томе, ова тржишта су такође изузетно конкурентна. Ако одлучите да користите ове пијаце, такмичићете се углавном у цени. Запамтите, то је игра бројева. Када први пут започнете, очекујте да ћете освојити мање од 5% пројеката које предложите.

Цолд Цонтацтинг

Хладно контактирање није гламурозно, али ако се обави правилно, може бити невероватно ефикасно, посебно ако сте изабрали одређену нишу. На пример, ако правите веб локације за локалне ресторане, методично контактирање потенцијалних клијената на ЛинкедИн-у је одличан начин за потицање пословања.

Као и код сваког рада, будите сигурни, пристојни и упорни, избегавајући да прелазите линију у сметњу. Ако потенцијални корисници нису одговорили након 3-5 порука, вероватно их неће занимати и време је да наставите даље.

Јоб Боардс

Многи одбори за посао наводе и могућности слободних радника поред рада са пуним радним временом. Ако користите табле за посао, очекујте да ћете проћи сличан поступак пријаве као и посао са пуним радним временом.

Одбор за слободна радна места АнгелЛист-а

АнгелЛист и Ми радимо на даљину су популарни одбори за посао који често имају слободне могућности дизајнирања и развоја.

Друштвени медији

Друштвени медији су изузетно потцењени медиј за проналажење слободних улога, поготово јер можете да га користите и као улазни и одлазни канал.

За почетак, пишите постове о свом новом фрееланце послу на ЛинкедИн-у, Твиттер-у и Фацебоок-у. Нека ваши постови буду једноставни; најавите свој посао и услуге које нудите и јавите људима како да вас контактирају.

Друштвене медије можете користити и као излазни канал тако што ћете тражити људе којима су потребне ваше услуге и директно их контактирати. На пример, претраживање Твиттера за „фрееланце дизајнера“ доноси хиљаде прилика објављених само током протеклог дана.

Ваша мрежа

Не заборавите на своју мрежу! Чак и ако не мислите да познајете потенцијалне клијенте, изненадили бисте се колико мрежа може бити корисна.

Обратите се бившим колегама, пријатељима и породици да их обавестите о вашем новом послу и питајте да ли знају некога коме бисте требали контактирати. Такође, питајте да ли познају фрееланцере који нуде комплементарне услуге; на пример, ако сте дизајнер, распитајте се о програмерима и трговцима. Ови фрееланцери често добијају захтеве за тип посла који обављате, тако да изградња односа с њима може бити фантастичан извор посла.

Професионалне групе

Професионалне групе су још један фантастичан извор слободних водича. Потражите слободне групе⁠ – како у свом пољу тако и у комплементарним пољима⁠ – као и било које индустрије или нишне групе у којима се ваши потенцијални клијенти друже. Јавне слацк групе и локални сусрети могу бити сјајна места за умрежавање и компаније које траже помоћ за слободне раднике су често чланице.

Подуговарање агенција

Велике агенције често добијају захтеве од клијената који су премали за њих. Изградња односа с једном од ових агенција фантастичан је извор нових потенцијала. Потражите агенције у вашој мрежи и посегните за заказивањем кафе. Питајте о прекомерном раду и било где вам може бити од помоћи.

Садржајни маркетинг и рад са отвореним кодом

Садржајни маркетинг и рад са отвореним кодом су сјајни начини да покажете своје вештине потенцијалним клијентима. Речено је да ови канали захтевају време, тако да је вредно уложити у њих само ако сте заиста заинтересовани за сами посао и ако желите да будете стрпљиви.

3. Досегните напоље

Након што идентификујете потенцијалне клијенте, морат ћете успоставити контакт. Без обзира да ли контактирате преко е-поште, ЛинкедИна или неког другог медија, желећете да структурирате своју поруку тако да је највероватније добити одговор.

Најбоље теренске поруке деле неколико заједничких ствари:

Добра Оутреацх је персонализована

Нитко не воли добијати писма с формулама. Дакле, када се обраћате клијентима, проверите да се ваше комуникације не осећају конзервираним.

Да, у реду је поново употријебити неколико уобичајених линија, али треба времена да персонализирате своју поруку према пословању вашег потенцијалног клијента. 

Добро упознавање је кратко 

Људи су заузети. Представите се, објасните зашто мислите да бисте конкретно могли да помогнете њиховом послу и поставите питање. Три до четири реченице је доста.

Фрееланце Оутреацх на ЛинкедИну

Добро Досезање користи друштвени доказ

Чим можете, укључите друштвени доказ– у облику имена клијената или изјава – у вашу домет. Изгледи ће вероватније да одговоре када им буде пријатно да разговарају са неким ко је сарађивао са клијентима попут њих.

Добра доступност је директна

Затворите своју поруку директним тражењем даљњег разговора. Следећи корак учините јасним и лаким за подузимање. “Имате ли 15 минута касније ове недеље да разговарате о овој прилици?” је једноставно и ефикасно.

4. Квалификујте своје играче

Нису сви клијенти створени једнаким. Неки постају профитабилни купци, други се никад не затварају, а други вас и даље крваре, непрестано покушавајући да промене опсег пројекта, продуже временски рок или одгоде плаћање.

Да бисте максимизирали профитабилност и смањили будуће главобоље, важно је да своје изгледе квалификујете унапред. У свом првом разговору желите да научите неколико кључних информација.

Који су њихови пословни циљеви?

Током почетних разговора, ваш клијент ће се вероватно фокусирати на неукусност свог одређеног пројекта. Можда желе да дизајнирате веб страницу или направите тему Схопифи. Без обзира на случај, вероватно ће се фокусирати на функције.

Природно је започети постављањем питања о различитим захтевима које постављају. Која функционалност им је потребна? Како би требала изгледати навигација?

Одуприте се искушењу.

Иако је важно да разумете обим пројекта, морате да разумете мотивација прво иза пројекта. Да ли желе да повећају продају? Да ли се надају смањењу оперативних трошкова? Колико?

Ове информације су један од кључева за креирање успешног предлога, а такође ће вам помоћи да информишете дискусију о домету и карактеристикама. Ако је основни циљ клијента повећање продаје, све карактеристике које не покрећу продају неће их мотивисати.

Оно што је такође важно, клијенти чија је мотивација нејасна су обично они који често мењају опсег, усредсређују се на цену над квалитетом и углавном им је болно радити. Ако клијент не може јасно артикулирати или квантификовати своје пословне циљеве, можда је најбоље да одбаци пројекат.

Које су кључне пословне метрике клијента?

Једном када разумете клијентове циљеве, важно је да се удубите у нијансу.

Ако клијент жели да редизајнирате њихову веб локацију да бисте повећали продају, затим стекнете разумевање метрика које покрећу те продаје – просечна вредност продаје је данас, тренутна стопа конверзије веб локације, колико посетилаца страница месечно добија – је пресудно.

Тражећи те детаље унапред, клијенту демонстрирате да сте фокусирани на пословне исходе, а не само на естетику и да можете да вреднујете информације које ће вам помоћи да направите упечатљив корак.

Шта је временска линија?

То што клијент изгледа нешто узбуђено, не значи да је спреман да купи. 

Квалификујте своје водиче тако што ћете их питати која је њихова временска линија. Ако не планирају да започну у наредних неколико недеља, у складу са тим прилагодите своја очекивања и труд који уложите. Неки ће се клијенти на крају затворити, а други само куповати излоге.

Ко је доноситељ одлуке?

Често особа коју прво сретнете није особа која вам у ствари може написати чек. Најбоље је унапред знати ко има овлашћења за доношење коначних одлука, тако да можете рано добити њихов допринос и повратне информације. Пазите на ситуације у којима нема јасног доносиоца одлука или на које сте присиљени да радите са проки-јем.

Могу ли вам приуштити?

Састављање предлога изискује време и труд. Не трошите то нагађајући о цени. Уместо тога, покушајте да процените буџет унапред. 

То можете учинити на неколико различитих начина, али најбоља опција је обично директно питати. Пробајте нешто попут:

Видео сам овакве пројекте који коштају само 2.000 долара, а видео сам да коштају чак 20.000 долара. Заиста зависи од функција које тражите и основне вредности које нуде за ваше пословање. Да ли имате осећај какав је ваш буџет како бих могао да прилагодим свој предлог у складу са тим?

Неки клијенти су опрезни да волонтирају ове информације; мисле да ће делити свој буџет са вама одустати од преговарачког полуга.

Ако наиђете на ту забринутост, једноставно поново објасните да пројект можете прилагодити њиховим потребама тако што ћете проширити или сузити опсег, али да последња ствар коју желите је да направите предлог који неће радити из буџетских разлога. Обично ћете добити бар распон који можете решити.

5. Савршите своју парчу

Опсједнути сте својим занатом, и то је тачно. Али ваш клијент брине о свом послу. Желе више од прелепе веб странице, добро дизајниране апликације или добро кодираног пројекта. 

Писање савршеног тона значи разговор са њиховим пословним потребама, тако да најбоље парцеле прате једноставну структуру која најпре поставља потребе клијента, а не обим пројекта:

Опишите бол

Тхе бол зато је ваш клијент данас овде. Опишите пословни изазов са којим се суочавају, како нашкоди њиховом пословању и зашто га треба решити.

На пример:

Ацме-ово предузеће за видгете брзо расте и компанији је потребна модерна продајна платформа да би се носила са овом потражњом. Постојећи Ацме веб сајт има мноштво проблема са дизајном и перформансама због којих Ацме губи продају конкурентима. Тренутно, стопа конверзије Ацме-а је мања од половине просека у индустрији. Веб локација такође ствара бројне оперативне главобоље повезане са прикупљањем кључних информација за поруџбине купаца, приморавајући запосленике компаније Ацме да ручно провере сваку наруџбу што резултира са преко 400 радних сати изгубљене продуктивности месечно.

Овај одељак подсећа вас на пословни проблем са којим се суочавају и показује да разумете колико је важно решење тог изазова.

Опишите сан

Тхе сан где ваш клијент жели да буде; то је будуће стање где је њихов бол фиксиран и све добро функционише. Опишите будуће стање предузећа користећи метрике које сте сакупили у фази квалификације:

Ацме разматра редизајнирање своје веб странице у нади да ће се позабавити тим проблемима и повећати продају. Пошто је просечна вредност животног века клијента компаније Ацме већа од 500 УСД, чак би и мало повећање стопе конверзије од 10% компанији вредјало преко 250.000 УСД месечно. Поједностављивањем прикупљања података нова веб страница може у потпуности елиминирати проблеме у вези са продуктивношћу повезаним са двоструким провјерама, омогућавајући продајном особљу да се фокусира на своје највеће и најважније купце.

Описивање будућег стања пословања додатно појачава да разумете стварни разлог пројекта. Описујући ту будућност у новчаном облику, осигуравате да имате пажњу свог потенцијалног клијента.

Опишите исправку

Тхе поправити је месо пројекта. То су функције које ћете створити и решење које ћете испоручити. Опишите и кључне резултате и методологију коју ћете предузети како бисте осигурали да ти резултати генеришу успех који треба вашем клијенту.

За крајњи циљ помоћи Ацмеу да повећа продају и смањи оперативне трошкове, предлажем следеће активности…

Објасните свој фит

Овај одељак је кључан. Објасните зашто сте најприкладнији за овај пројекат, користећи примере прошлог рада, изјаве купаца или било шта друго што се можете сјетити. Желите да ваше перспективно размишљање каже: “Вау, морамо набавити овог момка!”

Током своје каријере радио сам на стотинама веб дизајнерских и маркетиншких пројеката попут овог; садашњи и бивши клијенти укључују Аппле, Мицрософт и Нетфлик

Направите питање

У завршном делу, опишите цене и временску траку и затражите продају. Ако имате више опција пројекта, објасните их детаљно.

На основу горњих детаља, саставио сам три опције за ваше разматрање …

Пратећи ову структуру, можете креирати упечатљив предлог који значајно повећава ваше изгледе за победу у пословању вашег клијента.

6. Затворите понуду

Послали сте свој предлог, али немојте очекивати да ће се ваш уговор одмах затворити. Неколико корака које требате обавити како бисте премештали продају преко циља.

Када и како даље

Ако се ваш клијент не јави у року од три до четири дана по пријему вашег предлога, у реду је да наставите. Понудите да разговарате телефоном да бисте одговорили на било која питања или разговарали о домету. Ако можете тако веродостојно рећи, спомените се да ваш распоред испуњава друге пројекте и желите да осигурате да резервишете место за њих. 

Обично се добије одговор у року од дан или два, али ако се још увек нисте чули након 3-5 дана, поново посегните. У овом тренутку ћете скоро увек чути једно или друго.

Праћење предлога у Гмаил-у

Руковање преговарањем и повратним притиском

Неки клијенти воле да преговарају, зато је најбоље да будете спремни. 

Генерално, препоручујемо прво преговарање о домету. Ако клијент жели да смањите накнаду, имате неколико функција или дела које можете елиминисати из пројекта да бисте удовољили овом захтеву..

Као крајње средство, можете размотрити снижавање цене док не бисте оставили опсег нетакнут, али обавезно унесите разговор у цену коју апсолутно нећете ићи испод. Мало је смисла преузети пројекат који не можете остварити.

Документирање понуде

Након што се сложите са широким условима пројекта, мораћете да припремите неколико докумената да бисте уговор закључили. Препоручујемо креирање Уговор о главним услугама за употребу са сваким клијентом и припрему а Изјава о раду за сваки одређени пројекат.

7. Изградите одржив бизнис

Једном када затворите уговор, напори за развој вашег пословања не би требали престати. Постојећи клијенти су далеко најбољи извор за будући рад. Препоруке и задржавања су два сјајна начина да се искористе постојећи односи за изградњу одрживог пословања.

Добијање препорука

Након што завршите пројекат – или неколико недеља касније, ако је то дугорочан пројекат – тражите од клијента да добије повратне информације. Како се осећају око пројекта? Да ли су задовољни резултатима и вашим стилом рада?

Под претпоставком да је клијент срећан, затражите препоруку. Ово је обично најефикасније ако извидите унапред на ЛинкедИн-у и изаберете неколико одређених људи које ваш клијент познаје и којима ће они моћи да вас представе. Алтернативно, размотрите тражење писане препоруке на ЛинкедИну.

Продаја држача

За многе клијенте, комплетан пројекат је само почетак пута. 

Веб странице требају нови садржај, оптимизацију стопе конверзије, одржавање и непрекидно израду сигурносних копија. Мобилне апликације морају да подржавају најновије уређаје. И скоро сваки пројекат под сунцем треба неку врсту ажурирања с времена на време.

Држачи могу бити одличан начин да фрееланцери уновче ове потребе. Уз месечну накнаду, можете да обезбедите стална ажурирања, осигурате се од проблема са одржавањем помоћу плана подршке или дате савете за аналитику и перформансе.

Иако постоји много начина за структурирање држача, најпрофитабилнији уговори о задржавању нудите продуциране услуге, а не комаде свог времена.

Само започните

Као што смо видели, продаја веб дизајна и развојних пројеката не мора бити тешка. Прави кључ је само да започнете и наставите са вежбањем.

Ако следите горе наведене кораке, одмах ћете је обуставити.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me