Најбољи генератори за статичке локације


Процес израде веб странице има два дела: ви дајете садржај, а затим ваш ЦМС – ВордПресс или шта год одлучите да користите – узима тај садржај, комбинује га са вашом одабраном темом и вашим одабраним предлошцима и од ње прави веб локацију. да би купци или ваши читаоци могли да читају. Али та два дела не морају бити учињена заједно: они се могу раздвојити један од другог, и то је оно што треба генератор статичких локација (ССГ) чини.

У овом водичу ћемо објаснити шта је стварање статичких локација и које су предности тога, и навести десет најбољих произвођача статицких веб локација како бисмо дали неке смернице како да изаберете између њих.

Како функционише статички генератор веб локације? И зашто користити један?

Као што је већ споменуто, већина ЦМС-ова ради две ствари: претвара ваш садржај у ХТМЛ комбинујући га с вашим темама и предлошцима, а затим тај ХТМЛ стављају на располагање као веб локацију. Генератор статичких локација дели овај процес на два дела: део у коме се ваш садржај претвара у ХТМЛ догађа се на вашем сопственом рачунару, чиме вам добијате директоријум пун ХТМЛ датотека. Затим те ХТМЛ датотеке отпремате на веб, где су свима доступне као веб локација.

Али зашто то радити? Постоје бројне предности.

Прво је сигурност. Пошто је ваша веб локација ствар са којом људи комуницирају је једноставан ХТМЛ, а много је теже хакирати. А будући да генератор статичких локација, који садржи сву рачунарску шифру која то ради, покреће се само на вашем рачунару и уопште није изложен ширем свету, такође се не може хаковати. То значи да су безбедносне исправке у великој мери непотребне; више не требате да се мучите са редовним скочним прозорима који ће вам рећи да ажурирате ЦМС, ажурирате додатке, ажурирате своју веб локацију.

За неке би то могао бити довољан разлог, али постоји и друга велика корист за стварање статичких локација: перформансе.

Веб локација направљена од статичког ХТМЛ-а може се учитати много брже од оне где је треба обрадити при свакој посети. Уместо да се садржај и тема изнова комбинују сваки пут када посетилац прегледа веб локацију, то се ради једном у време генерације на рачунару, а затим више није потребно. Уместо тога, веб локација је већ у видљивом облику.

Боље перформансе погодују вашој веб локацији на разне начине. Вероватније је да ће клијенти наставити да гледају и стопе напуштања почетне странице су ниже,  Брже вријеме учитавања страница одлично је за СЕО јер Гоогле и други претраживачи цијене брзе перформансе и побољшавају вашу оцјену.

Напади у саобраћају нису проблем; Ако одједном имате повећан број посетилаца, с њим ће се поступати сасвим у реду, и никада нећете видети једну од тих „502 Бад Гатеваи“ порука када је веб локација преоптерећена баш у тренутку када постане популарна.

Са свим сребрним облогама иако постоји облак, а за генерисање статичких локација несумњиво требате бити спремни да будете мало више технички да бисте користили ову технику за своју веб локацију.

Ово раздвајање „фазе генерације“ и „фазе објављивања“ треба схватити, а генератори статичких локација, углавном, претпостављају мало више базе техничког знања него стандардне врсте динамичког ЦМС-а. Конкретно, већини генеричара статичких локација потребно је барем мало упознавање са командна линија: ове апликације се покрећу покретањем наредби, а не показивањем и кликом.

Због потребе за командном линијом, статички генератори можда нису за све, али ако сте спремни да размислите да засучете рукаве и роните мало дубље него што је то уобичајено, има се неких потенцијалних победа.

Погледајмо десет најбољих произвођача статичких локација, а затим како да изаберете између њих.

10 најбољих статичких веб локација

1. Хуго

хуго лого

Хуго је на лакшем крају за производњу и употребу генерисаних статичких локација заснованих на терминалима. Њихова документација, посебно о како инсталирати Хуго и покрените га, прилично је свеобухватан и није вам потребно да прво инсталирате нову продавницу пакета, а затим инсталирате Хуго из.

Има велику количину преграђене теме што олакшава одабир и одабир изгледа за вашу веб локацију, а једна од кључних карактеристика коју има тим Хуго-а је његова брзина израде.

Ако унесете промјену на своју веб локацију додавањем или уређивањем садржаја или промјеном теме, потребно је да „обновите“ веб локацију: односно да покренете поступак комбиновања садржаја са темом у ХТМЛ, за сваку страницу. Чак и мала разлика у перформансама брзине изградње може да направи разлику између секунди чекања и минута чекања да бисте видели резултат промене коју сте направили, а Хуго јако ради на томе да будете најбржи у томе.

Ако правите веб локацију на основу постојећих података, Хуго је „Садржај на основу података”Функција олакшава релативно лако да се садржај веб странице пружа у ЦСВ или ЈСОН форматима. Ово може бити користан начин за узимање неких постојећих података које желите да изнесете свету на погоднији начин кроз који могу да прегледавају и навигацију без потребе за отварањем Екцела или Гоогле Схеетс-а..

2. Једанаест, или 11ти11ти лого

11ти је један од новијих ССГ-а, али све је више на листи популарности. Сама себе наплаћује као „једноставнији генератор статичких локација“. Међутим, за то је потребна разумна количина техничког познавања (и његова документација то одражава), али за оне који то могу схватити, ствари ради на елегантан начин.

11ти је написано на ЈаваСцрипт-у и тако је потребно ноде.јс на посао; прво морате то инсталирати ако већ нисте, а затим инсталирати 11ти из командне линије.

11ти снажно гледа на перформансе веб локације, до тачке у којој с поносом приказују Перформанце леадербоард веб локација изграђених на њему, а врло је популарно међу веб професионалцима и онима који курирају и граде отворени веб уопште.

3. Пеликандобити логотип пеликана

Пелицан има прилично исцрпљену естетику, али коришћење Питхона као основног програмског језика, има потенцијал да се прошири у готово било ком правцу који можда желите уз мало додатног програмирања.

Има подршку за увоз података о локацији са ВордПресс-а, што олакшава прелазак са постојеће ВордПресс веб локације у генерисање статичких локација без лакшег тренутног подешавања. И као што је боља класа ССГ-ова, осмишљен је тако да може да обрађује читав веб сајт, а не превасходно за блогање.

Пеликан у почетку има помало стрму кривуљу учења, што га чини погоднијим за некога ко је бар мало упознат са Питхон-ом. Слично томе, требат ће вам инсталација Питхон-а на вашем рачунару и не дају се упуте за не-програмере који то немају … али ако сте тип програмера који већ користи Питхон, Пелицан је добро мјесто за почетак.

4. Никола

никола лого

Никола користи веома „батеријски“ приступ генерисању статичких страница, пружајући врло детаљне шаблоне за блогање и пуне веб странице, али и слике слика и претраживање између осталог.

Има прилично опсежну листу додаци и теме такође. Иако Никола тежи ка техничком крају тржишта; мораћете бити прилично сигурни да ће Питхон развој урадити више од основа овде, али ако сте тада Никола нуди више проширивости од многих алтернатива.

Попис тема није баш свеобухватан, па ако тражите нешто љепше, а не информативно, можда би било боље потражити негдје друго. Међутим, брзина обнове је бржа од већине других могућности.

Попут Пелицана, Никола претпоставља да већ имате Питхон на располагању и не објашњава како то учинити могућно, па ако немате и користите Виндовс, можда бисте желели да погледате неку другу алтернативу.

5. ГатсбиГатсби лого

Гатсби себе назива статичким ПВА генератором. ПВА је термин уметности за Прогресивне Веб апликације, који могу да раде ван мреже, додају се на почетни екран на мобилним уређајима и тако даље. То је могуће урадити на било ком веб сајту, укључујући и оне генерисане другим ССГ-овима, али Гатсби пружа ту подршку ван оквира.

За оне који су упознати са Реацт-ом, библиотека веб компоненти, Гатсби би могао бити добар избор јер је изграђен око њега, тако да можете поново користити познато окружење које већ знате – заиста, Реагујте сопствену веб страницу је изграђен са Гатсби-јем.

Гатсби захтева и ноде.јс и систем за контролу верзија гит бити инсталиран. Имају прилично детаљан сет странице са документацијом о томе како подесити Гатсби окружење, укључујући и Виндовс, али то је прилично укључен процес ако нисте упознати са командном линијом. Такође, документација меша упутства за Виндовс и Линук и Мац заједно, чинећи их мало тешким за праћење.

6. Јекилл

Јекилл лого

Јекилл је један од најстаријих произвођача статичких локација али је још увек у активном развоју, а његова популарност у великој мери је подстакла поплаву ССГ иновација које су произвеле све остало на овој листи.

Једна од његових тврдњи да је слава је да је уграђен у услугу хостинга Гитхуб кода: свој садржај је могуће спремити у Гитхуб спремиште, облачни погон за код, на начин да ће Гитхуб покренути Јекилл код за ви и претворите садржај у веб локацију без да уопште морате покренути било који код.

На овај начин Гитхуб Пагес услуга се може бесплатно користити као домаћин за вашу статичку веб страницу, а документација за то подешавање је прилично јасна и лако је пратити.

Међутим, и даље ће требати неко упознавање с гит систем за контролу кода. Наравно, такође је могуће покренути Јекилл на свом рачунару, а они пружају сет упутстава за инсталацију оперативног система Виндовс, иако Виндовс није званично подржан.

7. Статик.веб

статик лого

Статик Веб је прилично нов додатак у редовима ССГ-ова и још увек је под прилично тешким развојем. Тако је најприкладније за оне који су вољни да се укључе у тај процес и придруже се заједници тако што враћају оно што добро функционише, а шта не.

Његова јединствена продајна места је то што је изграђен с .НЕТ-ом, па ће они који имају неко знање о том програмском пакету пронаћи Статик Веб како се уклапа у своје постојеће искуство. То је пример пројекта општијег Статик оквира, тако да ће искуснији програмер моћи да прихвати шири оквир да направи нешто свеобухватније.

8. Публии

Публии лого

Публии, за разлику од већине осталих генератора статичких локација овде, није алат командне линије. Уместо тога, то је десктоп апликација, доступна за Виндовс, Мац и Линук.

Ово можете сматрати нечим сличним ВордПресс-у, осим што уместо да буде веб локација, то је апликација која се покреће на вашем рачунару и затим генерише статичку верзију веб локације, спремну да буде објављена као и остали алати..

Постоје уграђени алати за објављивање за померање статичке веб странице на разне постојеће хостове, као што су Нетлифи и локације за хостинг у облаку. Има систем увоза за претварање постојеће ВордПресс странице у Публии и тржиште плаћених тема професионалног нивоа.

Сама апликација је бесплатна и отвореног кода и има активну заједницу корисника који помажу једни другима на форуму за дискусију. Публии је најмање технички од тренутно понуђених агрегата за статичке локације, а има још увек све своје предности. За некога ко не жели да се укључи у кодирање и приступ заснован на командној линији то је сјајно решење.

9. ВП2Статиц

вп2статиц лого

ВП2Статиц користи прилично другачији приступ од осталих генератора статичких веб локација: сам по себи није строго менаџер веб локација. Уместо тога, он сарађује са ВордПресс-ом за прављење статичке верзије веб локације којом управља сам ВордПресс.

На језику горњег описа, ВП2Статиц оставља ВордПрессу задуженом за уређивање и претварање вашег садржаја у ХТМЛ комбинујући га са вашим темама и предлошцима. Затим закорачите у ВП2Статиц да узмете тај ХТМЛ и објавите га као обичан ХТМЛ негде на вебу.

Постоје неке очигледне користи од овога: можете да наставите да користите ВордПресс интерфејс који сте упознати и имаћете приступ целој ВордПресс-овој широкој библиотеци тема и додатака.

Међутим, и са овим постоје недостаци: важно је да своју ВордПресс инсталацију преместите на неко друго место, јер ћете у супротном изгубити већину предности статичке израде веб локација.

Ако ваша веб локација буде статична, пружа велике безбедносне предности јер не користите динамички производ као што је ВордПресс, али помоћу овог решења, су и даље користи ВордПресс. Зато је важно сакрити тај ВордПресс негде где не може доћи нико осим вас.

Технички истомишљеници га могу преместити на скривени сервер или покренути ВордПресс на својим локалним машинама. Некоме ко одмах не разуме како то учинити, можда ће бити тешко пратити концепте који су укључени, а може бити збуњујуће сетити се да веб локација коју ствара (скривени) ВордПресс није сајт који јавност види док не објави дугме је притиснут.

Међутим, ако сте веома навикли на ВордПресс корисничко сучеље или сте јако везани за одређене ВП додатке или теме које би било тешко пронаћи или ставити на располагање на другом ССГ-у, ВП2Статиц би могао бити идеално решење.

10. Нект.јс

Нектјс лого

Нект.јс је мање генератор за статичке странице и више је оквир за изградњу статичких апликација помоћу Реацт-а. Подржава генерирање статичких локација (и преправио је ову подршку да би је значајно побољшао у издању 9.3 почетком 2020. године), а ако желите да направите апликацију помоћу Реацт-а и желите да генерирају статичку локацију најбоље у класи која подржава то, Следеће .јс је добро место за преглед.

Претпоставља добро познавање и ЈаваСцрипт-а и Реацт-а, тако да није намењено не-техничком, а документација се наслања на Линук или Мац окружење са услугом усана која се плаћа Виндовс корисницима.

Али, за оно што вреди, то је веома добро, а око њега постоји прилично зујање, што значи да се он јако развија и напредује у скоковима и преласцима.

Како одабрати прави?

Ту је: листа шта изабрати.

Али како одабрати онај који је најбољи за вас?

Па, ако вас не занима улазак у командну линију, онда свакако погледајте Публии. Ако сте стручњак за ВордПресс који жели да постане статичан, ВП2Статиц надограђује те опсежне вештине које већ имате. Ако вам је стало до брзине, онда су места за гледање 11 или Хуго.

Ако имате искуства у одређеном програмском језику или окружењу, изаберите статички генератор сајта написан тим језиком да бисте најбоље искористили ваше постојеће вештине: за Питхон користите Пелицан или Никола; за Руби, Јекилл, за .НЕТ, Статик, за Реацт погледајте Нект.јс и Гатсби, а за ЈаваСцрипт, 11ти.

Ако се премештате са постојеће ВордПресс веб локације, проверите да ли ваш алат по избору има увозника вашег ВордПресс садржаја (већина), и будите свесни да је експериментирање јефтино и једноставно. Можете да направите тестну статичку локацију са неким примерима садржаја и генеришете је само на свом рачунару, а да је нико други не може видети.

Испробајте алате који вам се свиђа звуком – сви су бесплатни и отвореног кода – а онда када будете спремни почните да тражите места за хостовање статичког садржаја.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me