Листа за покретање веб локације

Бесплатна листа за покретање веб локацијаИзрада веб странице никада није била једноставнија код свих градитеља веб страница и ИДЕ софтвера који су данас доступни. Међутим, лансирање Веб страница са јаким основама и без икаквих штуцања је сасвим другачија ствар. Да би ваша веб локација погодила терен, морате да водите рачуна о елементима осим постављања неколико страница и писања копије.


Многи власници сајтова брзо креирају нову веб локацију, а затим проводе много времена водећи рачуна о инсталирању ССЛ сертификата, писању садржаја и подешавању аналитике.

У идеалном случају, то су све елементи са којима би требало да се позабавите пре него што лансирање ваше веб локације, тако да можете да се фокусирате на оно што је важно – повећање публике и објављивање најбољег садржаја који можете.

У овом чланку водићемо вас кроз 17 тачака контролног списка практички сваког елемента са којим ћете морати да се рукујете пре покретања дана.

Спремимо се за покретање ваше веб странице!

Провера покретања веб локације са 17 корака

 1. Провера вашег ССЛ-а (ХТТПС)
 2. Ажурирање вашег ЦМС система на најновију верзију
 3. Постављање резервних копија
 4. Интегришући аналитику
 5. Обавезно додајте све странице
 6. Тестирање навигације и веза на вашој веб локацији
 7. Исправљање садржаја и копија
 8. Осигуравање приступа сајту
 9. Провера веб локације на мобилним уређајима
 10. Тестирање ваше веб локације у различитим прегледачима
 11. Провера ситемап-а
 12. Генерисање роботс.ткт
 13. Додавање метаподатака и наслова
 14. Коришћење маркирања шеме
 15. Конфигурисање структуре пермалинк веб страница
 16. С обзиром на интеграцију АМП-а
 17. Прављење профила друштвених медија за вашу веб локацију

Contents

1. Уверите се да су ваши ССЛ сертификатски радови (ХТТПС)

Цертификати заштићеног слоја (ССЛ) потврђују идентитет ваше веб локације и омогућавају вам да користите ХТТПС за безбедан пренос података. То је посебно битно за сајтове за е-трговину, мада заиста нема изговора за прескакање овог корака без обзира на вашу нишу, посебно јер можете бесплатно да генеришете ССЛ сертификат.

Многи добри веб домаћини ће се побринути за постављање ССЛ сертификата за вас.

Ако не, можете користити услугу као што је Шифрујмо да бисте генерисали бесплатан сертификат и подесили га ручно.

Сертификат Летс Енцрипт.

Међутим, имајте на уму да неке веб локације захтевају различите врсте сертификата, у ком случају ће вам можда требати да га купите. У оба случаја, желите да добијете потврду из покретања.

Омогућавање ХТТПС саобраћаја

Једном када је ваш ССЛ сертификат постављен, можете преусмерити сав саобраћај на вашој веб локацији путем протокола ХиперТект Трансфер Протоцол (ХТТПС.) Као такав, ви осигуравате сигурност свих података који се враћају напред-назад са ваше веб локације. Поред тога, већина прегледача ће приказати да ли је на вашој веб локацији омогућен ХТТПС:

Пример шифроване везе.

Ако не конфигуришете своју веб локацију да користи ХТТПС, посетиоци ће добити упозорење када покушају да јој приступе, што је страшно за пословање и ниво саобраћаја:

Упозорење о несигурној вези.

Да бисте избегли ово велико, проблематично упозорење, препоручујемо следеће Гоогле-ове смернице за омогућавање ХТТПС-а. Ако сте корисник ВордПресс-а, написали смо и водич о томе како да своју веб локацију преместите на ХТТПС, коју ћете желети да погледате..

2. Ажурирајте систем управљања садржајем (ЦМС) на најновију верзију

Коришћење ЦМС-а може вам на много начина поједноставити живот. Ова врста софтвера обично вам нуди широк спектар алата за креирање, ажурирање и управљање страницама, чак и ако немате знање о развоју веба.

Међутим, као и други софтвер, мораћете да ажурирате свој ЦМС како бисте осигурали да он остане стабилан и пружи му најновије функције. За пример у реалном свету погледајте ВордПресс. Овај ЦМС изводи исправке често укључује нове функције на сваких неколико месеци.

Пре него што покренете веб локацију, желите да поново проверите да ли користите најновију верзију свог ЦМС-а и да ли добро функционише са вашом веб страницом. То ће практично осигурати да се нећете суочити са било каквим гадним изненађењима на дан лансирања и касније.

Већина ЦМС-ова ће вас обавестити када требате да ажурирате софтвер, тако да праћење најновијих издања не би требало да буде проблем. Чак и након што ваша веб локација постане активна, препоручујемо вам да увек ажурирате свој ЦМС када год се појави нова верзија, па припазите на обавештења.

3. Постављање резервног решења

Укратко, сигурносне копије могу бити спасилачки радници. Требали бисте имати сигурносну копију веб локације коју можете да обновите ако се најгоре догоди вашој веб локацији. Размотрите резервну копију као последње средство. То ништа не спречава, али постаје непроцењиво када нешто крене по злу.

Постоји пуно начина на које можете извршити сигурносну копију странице. Можете копирати и преузимати датотеке ручно, користити услугу треће стране или то учинити путем свог веб хостинга.

Пример решења за резервно копирање веб хостинга.

Ради мира, препоручујемо употребу веб домаћина који подразумевано нуди резервно решење. Као такав, не морате бринути да ли било шта конфигуришете, а ако нешто пође по злу, можете да вратите веб локацију са неколико кликова. Међутим, увек је добро имати на располагању неко треће решење, како би имали резервну копију ван места као додатну заштиту.

4. Интегришите аналитичко решење

Аналитика веб локација пружа вам информације о посетиоцима ваше веб локације. То укључује саобраћај, понашање, демографске податке и још много тога. Није претјеривање рећи без аналитике, ви углавном летите слијепи. Можда знате да ли веб локација остварује саобраћај, али нећете имати увид у то шта посетиоци раде и одакле долазе..

Да бисте добили пример, погледајте аналитику стопе напуштања веб странице на вашем веб локацији. Ако стопа коју видите превисока, можете закључити да постоји проблем са УКС-ом или перформансама веб локације и предузмите мере пре него што погорша.

Постоји много аналитичких платформи за избор, али ми смо велики фанови Гугл анализе. Не само да је бесплатан, већ вам баца и пуно података у лице.

Поглед на Гоогле Аналитицс.

Иако превише података може бити застрашујуће, то није лош проблем. Интегрисање Гоогле аналитике у вашу веб локацију је једноставно, зато вам препоручујемо да то урадите од самог почетка.

Међутим, вреди истаћи да нове веб локације често немају много саобраћаја. То значи да може проћи неко вријеме док ваш алат за анализу не почне сакупљати све вриједне информације. Иако је тако, боље је да се покрене и покрене од почетка, тако да не морате касније да играте.

5. Проверите да ли су све потребне странице на свом месту

Када посетите локацију са незавршеним страницама, посетиоци ће вероватно помислити да је или напуштена или непотпуна. Нити један сјајни изглед ниједне веб странице, а може утјецати на ниво повјерења корисника и привид професионализма.

Чест проблем са израдом веб локација је што у почетку често размишљамо превише амбициозно. Уместо да размишљате о главним страницама које вашој веб локацији треба од покретања, на крају размислите о десетинама опција како бисте реализирали идеал у својој глави. Овај ниво амбиција је сјајан, али може (и често може) одложити покретање ваше веб локације.

Наш савет је да се вратите на плочу за цртање и осликате које су странице кључне за функционалност ваше веб локације. Држите се оних за ваше лансирање и побрините се да су сви спремни за јавност. Једном када ваша веб локација постане активна, можете почети да размишљате о њеном проширивању.

Још један аспект због којег веб локација може изгледати полупоплављено је постојање неисправних веза. Могли бисмо опростити прекинуту спољну везу или две, али ако налетимо на бугги навигациони мени, то може бити прекидач посла.

Међутим, уколико број страница на вашој веб страници није мали, провера сваке ручне везе може бити невероватно дуготрајна. Срећом, постоји доста интернет алата који то урадите проверу везе за тебе:

Коришћење прекинуте провјере веза.

Допустите да провјери везу и учини све своје неисправне везе, што би требало да траје само неколико минута.

7. Прочитајте садржај и копирај

За први елемент, држимо се основа. Нико не жели да посети веб локацију испуњену погрешкама штампања или копију која гласи као да ју је нека машина написала. Пре него што ваша веб локација постане јавна, морате да је понесете финим чешљем и обавезно ухватите аспекте као што су:

 • Граматика и правописне грешке
 • Нескладности са копијом
 • Сувишни садржај

Ако вам треба мало помоћи, можете користити онлајн алати за провјеру граматике, као што је Граммарли да вам помогне да уклоните уобичајене грешке:

Коришћење Граммарли уређивача.

Чак и најбољи алати за проверу граматике не могу надокнадити лоше писање. Ако мислите да је ваша копија слаба, одвојите време да напишете битне битове пре него што их покренете. У супротном, ваша веб локација ће изгледати непрофесионално.

8. Осигурајте да је ваша веб локација доступна

Одлична веб локација није само стил или супстанца, већ мора да пружи и сјајно корисничко искуство (УКС). То значи да је лако комуницирати, читати и навигирати. Неколико од ових корака већ смо покрили у претходним тачкама. Међутим, постоји још неколико смерница о приступачности које желите да следите, укључујући:

 • Осигуравање да корисници могу да се крећу по вашој веб локацији помоћу тастатуре
 • Додавање алт текста у слике
 • Правилна употреба заглавља
 • Побрините се да обрасци раде

Сви ти мали ситнићи у комбинацији чине веб приступну веб страницу. То значи да близу 100 процената посетилаца може уживати у вашој веб локацији, а онима који имају оштећења пружате и боље свеобухватно искуство.

9. Проверите своју веб локацију на мобилним уређајима

Већи део света углавном комуницира са веб путем мобилних уређаја. Међутим, нису све веб локације направљене на уму за мобилне уређаје. Неки проблеми са којима би се веб локација могла суочити укључују:

 • Тешко је комуницирати са (нпр. Текстом који је превелик или мали, елемената које је тешко кликнути итд.)
 • Коришћење медија није оптимизовано за мале величине екрана

Укратко, желите да ваша веб локација бити пријатељски према мобилним уређајима од првог дана. Најлакши начин да се то тестира је тако да зграбите властити мобилни уређај, проверите да ли је навигација једноставна, и интеракцијом са веб локацију отклоните проблеме:

Тестирање респонзивне веб странице.

Постоји и мноштво алата и услуга које можете користити за тестирање спремности веб локације за мобилне уређаје. На пример, Гоогле нуди Тест за мобилне уређаје можете бесплатно да трчите на својој веб локацији. Тест генерише детаљан извештај који вам говори шта радите исправно, погрешно и како да то поправите. Савршено је да брзо проверите погодност свог малих екрана.

10. Тестирајте на проблеме са различитим прегледачима

Вероватно ћете наићи на веб локацију која ради на једном прегледачу, али не на другој (посебно ако сте дете 90-их.) твој веб локације, стога је кључно да га тестирате помоћу различитих прегледача пре лансирања.

Постоје стотине прегледача које можете тестирати, али будимо искрени, већина људи користи велику петорку. То су Цхроме, Сафари, Интернет Екплорер / Едге, Фирефок и Опера. Инсталирати их све је довољно једноставно ручно тестирајте своју веб локацију.

Ако желите да пређете даљњу километражу, постоје и мрежне услуге које вам пружају много више нејасних опција претраживача за тестирање ваше веб локације. Међутим, у већини случајева требало би бити довољно неких брзих интерних тестова с великом петорком.

11. Проверите свој КСМЛ Ситемап

КСМЛ ситемапови су датотеке које укључују све УРЛ адресе које би претраживачи требало да индексирају на вашој веб локацији. На пример, можете да употребите ситемапове како бисте осигурали да Гоогле не пропушта ниједну кључну страницу, па ће се оне приказати на СЕРП-овима као што очекујете:

Пример сајта КСМЛ-а

Другим речима, Ситемапови су једноставне колекције УРЛ адреса. Можете лако да користите интернетску услугу за претражите веб локацију и помоћи вам да аутоматски саставите Ситемап. Након што буде спреман, можете га послати претраживачима.

12. Генерисање а роботс.ткт Филе

Иако нису потпуно исти, роботс.ткт датотеке су на неки начин сличне ситемап-овима. Ова датотека говори претраживачима које странице би требале и које не би требале да се увиде. Помоћу ове датотеке алатима за индексирање можете рећи и како да третирају спољне везе, блокирају одређене агенте и још много тога. Ево како роботс.ткт изглед датотеке:

Пример датотеке роботс.ткт.

Ова врста датотека може постати невероватно компликована, зато вам препоручујемо погледајте Гоогле-ове смернице о томе шта треба укључити и како форматирати своје.

13. Додајте метаподатке у све ваше постове и странице

За неупућене метаподатке представља прикупљање информација које претраживачи користе како би утврдили да ли је ваш садржај релевантан. Постоји широк спектар елемената метаподатака које можете додати у своје постове и странице, али два кључна су:

 1. Наслов наслова: Ово је наслов који се приказује на страницама резултата претраживача (СЕРПс)
 2. Мета описи: Ово су кратки описи испод ваших наслова.

Циљ је креирати комбинације наслова и мета описа које натерају кориснике да кликну на вашу веб локацију када се појави у СЕРП-овима.

Пример странице СЕРПс.

Не заборавите да морате да додате метаподатке на све странице на веб локацији. Исто се односи и на сваки нови садржај који објавите на путу. Што су ваши метаподаци „тачнији“, то је већа шанса да вам дође органски промет.

14. Користите ознаку шеме кад год је то могуће

Постоји пуно више података које можете додати на своје странице како бисте претраживачима дали још бољу представу о томе са којом врстом садржаја се баве. На пример, Ознака шеме је врста кода који можете да додате на своје странице, што може помоћи у драматичном побољшању ваше кликовне стопе (ЦТР) унутар СЕРП-ова.

Помоћу Шеме ваше се странице могу приказати као богате исјечке. Ово су резултати који нуде више контекстуалних информација које би кориснике могле занимати. На пример, ако објавите рецепт на мрежи, можете користити схему маркирања за генерисање исјечка који приказује фотографију, информације о калоријама, време кувања и још много тога:Два рецепта за питу од јабука.

Постоје стотине врста елемената можете користити са ознаком схеме, тако да је вриједно упознати се са кодом пре покретања. То би могла бити разлика између спорог лансирања и успјешног.

У неком тренутку ћете вероватно наићи на веб локације које користе сложене структуре УРЛ-а, као што су иоурвебсите.цом/публиц/2018/пост=3463452

Брзи поглед може вам рећи којом врстом садржаја се бавите, али осим тога, УРЛ вам не говори много. Још важније, УРЛ-ови попут ове могу бити помало неугледни и незаборавни. У идеалном случају, идете са трајном везом као што је иоурвебсите.цом/блог/цлассиц-царбонара-реципе

Не само да је „лепа“ структура УРЛ-а више упамћена, већ нуди посетиоцима и много више информација. У идеалном случају желите да усвојите структуру сталног линка која ради за ваше потребе. На тај начин нећете морати да скренете низ пут након што већ објавите широку библиотеку садржаја.

Као и код многих других ВордПресс подешавања, једноставно је променити структуру сталне везе. У ствари, ВордПресс има цео чланак о овој теми, и то бисте могли да постигнете за неколико минута.

16. Размотрите интеграцију АМП-а

Гоогле-ове убрзане мобилне странице (АМП) је оквир који настоји да побољша перформансе веба помоћу скупа смерница за које верују да чине „боље“ веб локације. Као што ћете очекивати од имена, велики је фокус на мањим екранима, иако ове странице можете видети у било којој величини.

Око пројекта је било доста полемике од његовог почетка, јер он може утицати на стил и искуство на многим веб локацијама. Супротно томе, коришћење АМП-а може умножити ваше странице како би појачало СЕРП-ове појављивањем изнад органског садржаја.

Упркос томе, АМП није баш прикладан за све типове веб локација, тако да желите пажљиво размислити да ли да га користите или не. Ако говоримо о блоговима или страницама са значајним текстуалним садржајем, АМП може бити сјајна ствар. Све у свему, то није захтев (за разлику од већине елемената на овом списку), али вреди размотрити ако већ нисте.

17. Креирајте профиле друштвених медија за своју веб локацију

Најуспешније веб странице такође имају здраво присуство на друштвеним мрежама. Другим речима, они имају активне профиле који често објављују нови садржај, ступају у везу са пратиоцима и генеришу неки „зујање“.

Најбоље време за почетак стварања присуства на друштвеним мрежама је од првог дана. Међутим, пре него што започнете, желите да схватите које платформе најбоље одговарају вашем садржају.

Узмимо, на пример, ресторан. Можда не желите Твиттер налог, али присуство на Инстаграму је дефинитивно добра идеја.

Инстаграм феед везан за храну.

Фокусирање на платформе на којима ће вероватно бити ваша публика уштедеће вам много времена и труда. Упркос томе, изградња следбеника може потрајати неко време. Иако од почетка можда нећете видети много користи, дугорочно ће се то исплатити јер те кориснике можете усмерити на вашу веб локацију.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map