Видјевши страх,


Грешка се јавила приликом успостављања везе са базом података

… Је дефиниција лошег дана ако сте власник веб локације ВордПресс.

Признајте, ова порука о грешци изгледа прилично озбиљно. Нема дизајна, познатих елемената веб локације ВордПресс, већ само текст:

Грешка се јавила приликом успостављања везе са базом података

Прво, престаните паничарити!

Знамо да сте се тренутно мало уплашили, али допустите да вас уверимо у то овај проблем се може решити и било каква трајна оштећења могу се спречити. У ствари, грешка у успостављању везе са базом података је прилично честа.

Разумевање проблема

Колико год не желимо да се играмо Капетан очигледно овде је природа грешке неразјашњена – грешка је у успостављању везе са базом података.

Ево шта тачно значи:

ВордПресс користи два главна дела технологије да би вам пружио све феноменалне способности: ПХП и МиСКЛ.

 • ПХП је програмски језик. ВордПресс – основне ВордПресс датотеке – написане су у ПХП-у. Досадно, извини.
 • МиСКЛ је технологија базе података. ВордПресс користи МиСКЛ базу података за складиштење целог садржаја веб локације. Ово укључује ваше постове, странице, али и мање елементе, попут наслова ваше веб локације, изгледа ваших виџета, подешавања боја и сл. У основи, МиСКЛ база података је место где се налази сваки, па и најмањи податак о Ваша веб локација се чува.

Састављајући ово двоје, ВордПресс користи ПХП наредбе да би се повезао на МиСКЛ базу података, добио информације које су јој потребне, а затим приказао све на екрану.

Овде долази до грешке. До грешке долази када из било којег разлога ВордПресс не може приступити подацима у бази података преко ПХП наредби. Кад се то догоди, ВордПресс у основи не зна шта треба предузети даље, па једино што може рећи је: „Грешка у успостављању везе са базом података.“

Уз то што се каже, може постојати неколико разлога због којих се грешка догодила. Неке од чешћих:

 • Нц Неисправни подаци за пријаву. За приступ бази података ВордПрессу је потребно посебно корисничко име и лозинка. Ако су се оне промениле из било којег разлога, ВордПресс више неће моћи преузети било шта из базе података.
 • ОрСтражене ВордПресс датотеке. Основне ВордПресс датотеке могу се оштетити као резултат неуспелог ажурирања, између осталог. Ово може да укључује ствари попут неуспелих ажурирања додатака, тема, па чак и главних ажурирања софтвера ВордПресс.
 • ОрКорумирана база података. То би могло бити резултат да је лопов додатак интерно забрљао базу података, хакерски напад, тема која није успела и још много тога.
 • Сервер Сервер базе података је искључен. У неким случајевима, веб сервер – сервер који чува датотеке вашег вебсајта – покреће се на различитом рачунару од базе података. А тај одвојени сервер базе података може једноставно бити доле из било којег разлога.
 • ✅Превише саобраћаја. Иако је то имати добар проблем, то је ипак проблем. Конкретно, ваша база података можда не реагује због великог налета промета. На пример, можда је неко од ваших постова постало вирално и сада сви и њихов пас покушавају да приступе вашој веб локацији? Стога сервер није у могућности да обради део тих посета.

Како исправити „грешку при успостављању везе са базом података“

Пошто ценимо ваше време, прво ћемо вам препоручити пут који ће вам највероватније решити проблем брзо. Затим ћемо дубље ископати и показати вам како да све поправке урадите сами.

1. корак: Ступите у контакт са својим провајдером веб хостинга

Обратите се подршци за хостинг
Контактирање подршке за веб хост увек је добра идеја …

Сигурно је претпоставити да ако је ваша веб локација радила пре минуту (или пре неки дан), а сада није у томе, грешка може бити на крају вашег веб хостинга.

Сви квалитетни домаћини ових дана нуде неку врсту брзо реагирајуће подршке, обично путем ливе цхат-а.

Почните тако што ћете контактирати тај цхат уживо, реците да имате “грешку у успостављању везе са базом података” (залепите фразу) и питајте:

 • ако је сервер базе података покренут и ради без проблема, и
 • ако тренутно нема скока у активности или саобраћају на серверу.

У већини случајева, ако им кажете какву грешку имате, или ће вас обавестити шта је узрок тачно или ће вам то чак и отклонити.

Оно што је најважније, обавестиће вас да ли је ваша база података у реду и да ли постоји сумњива активност на серверу или не.

Ако грешка није на њиховом крају (сервер је оперативан и нема шиљака у саобраћају), и не желе да вам помогну, пређите на корак 2:

Корак 2: Проверите да ли ваше датотеке додатка или тема нису оштећене

Ваше ВордПресс датотеке могу се оштетити као резултат неколико несретних догађаја.

На пример, можда јесте ажурирали додатак или тему, и цела ствар се срушила? Можда сте веб локацију повезали са спољним сервисом? Можда сте ручно уредили неке од датотека?

Ако неко од горе наведеног звони, вероватно имате свог кривца. Ако нисте ништа од тога урадили, прескочите овај корак.

Ево шта можете да урадите:

 • Први: повежите се са домаћином путем ФТП-а. То можете учинити бесплатним алатком под називом ФилеЗилла.

Да бисте се повезали, потребни су вам пријава и лозинка за ваш ФТП налог. Ако не знате шта / где су то, најлакши начин да их набавите је да претражите почетне поруке е-поште које сте добили од веб домаћина приликом првог пријављивања. Алтернативно, можете тражити од представника за подршку уживо да вам достави те детаље.

Када их имате, повежите се са сервером и пређите на роот директоријум ВордПресс. Обично га зову „публиц_хтмл“ или „ввв“ или сте у њему већ када успоставите ФТП везу.

Правило најважније је да ако можете видети подмапе попут „вп-цонтент” и „вп-админ”, онда сте у роот-у ВордПресс-а. Пример:

ВордПресс роот

 • Друго: Идите у „вп-цонтент“ и преименујте мапу „додатака“ у нешто друго (шта год друга имена, све док нису „додаци“):

преименовање додатака

 • Треће: Вратите се на своју веб локацију и видите да ли је грешка и даље присутна.

Ако не, сада знате да је то узроковано неким додатком. Вратите се на ФТП, преименујте мапу на „додатке“. Уђите у њу и промените имена мапа појединачних додатака, један по један. Најлакши начин за то је да додате подвлаку на крају: „_“

име је промењено

Наставите да се враћате на своју веб локацију да видите када се грешка покреће или нестане. Након што га смањите на један одређени додатак, нашли сте алат за рјешавање проблема. Или је обришите или идите на мрежу да бисте видели да ли је решење документовано.

 • Ако је грешка и даље присутна чак и након преименовања мапе „додаци“, прођите кроз исти поступак са мапом „теме“.
 • Ако то не помаже, преименујте оба фолдера у „додатке“ и „теме“. Грешку узрокује нешто друго.

Корак 3: Проверите да ли ваша база података није оштећена

ВордПресс база података прилично је сложена ствар, а постоји пуно малих простирача који морају савршено радити заједно како би избегли невоље. Понекад нешто нестане и то је када видите грешку у успостављању везе са базом података.

 •  Прво што треба да проверите је да одете на своју ВордПресс контролну таблу – ИОУРСИТЕ.цом/вп-админ

Ако видите исту главну грешку: „грешка у успостављању везе са базом података“, прескочите овај корак.

 • Друго, ако видите нешто друго, обратите пажњу на то шта вам ВордПресс предлаже да урадите. У својим новијим верзијама ВордПресс је проширио своја решења за решавање проблема, тако да ћете тамо можда видети неке добре савете. Једна од могућности:

грешка администратора

Друга могућност је да ћете видети поруку почев од „Једна или више таблица базе података нису доступне […]“ То значи да сте ви ти који треба да “поправите” базу података.

То је заправо прилично једноставно. Прво се још једном повежите на своју страницу путем ФТП-а. Идите на ВордПресс роот и преузмите датотеку „вп-цонфиг.пхп“ на радну површину.

Уредите ову датотеку у бележници, додајте једну додатну линију на крају (тачно пре „То је све, престаните са уређивањем“):

дефине ('ВП_АЛЛОВ_РЕПАИР', истина);

Сада пребаците датотеку на вашу веб локацију (преко ФТП-а) преписујући стару верзију.

Иди на ИОУРСИТЕ.цом/вп-админ/маинт/репаир.пхп

Ово би требало да видите:

поправак базе података

Кликните било који од тастера. Након завршетка аутоматске поправке вратите се на вашу веб локацију и видите да ли је грешка још увек присутна.

Ако нема грешке, одлично! Али вашу “вп-цонфиг.пхп” датотеку и даље морате вратити у њено претходно стање. Уклоните нову линију коју сте управо додали и поново пренесите датотеку.

Ако је грешка и даље присутна, следећи корак је:

Корак 4: Проверите податке о повезивању базе података

Као што смо поменули, ВордПресс користи одређено корисничко име и лозинку за повезивање са базом података. Обично се ти приступни акредитиви не мењају сами. Међутим, можете доживети неке чудне сценарије након што унесете било какве измене у датотеке вашег вебсајта, окружење хостинга или било шта друго. Другим речима, иако се то не би требало догодити, приступне акредитације се понекад мењају. А с лошим приступним подацима – долази до „грешке у успостављању везе са базом података“!

Исправљање се врши у датотеци „вп-цонфиг.пхп“. Посебно говоримо о овим линијама:

дефине ('ДБ_НАМЕ', 'соме_дб');
дефине ('ДБ_УСЕР', 'соме_усернаме');
дефине ('ДБ_ПАССВОРД', 'соме_пасс');
дефине ('ДБ_ХОСТ', 'лоцалхост');

Они садрже све детаље које ВордПресс треба да би се повезао са базом података. Ако било која од ових није у реду, веза се не успоставља.

Имајте на уму да постоји ручни начин поправљања овог проблема, али искрено захтева више корака и може бити заиста збуњујуће на основу веб хостинга који користите и интерфејса који користе. Другим речима, све што бисмо рекли да би и даље било применљиво само на малом кругу корисника који само користе исти домаћин као и ми, тако да за вас имамо много универзалније решење:

Узмите та четири ретка из датотеке „вп-цонфиг.пхп“, једноставно их копирајте у међуспремник, обратите се подршци веб хостинга, залепите те линије у прозор за ћаскање и питајте да ли су детаљи тачни да бисте могли да се повежете. у вашу базу података.

Представник ће све проверити и јавити вам се са неким повратним информацијама. Најчешће ће вам пружити тачне детаље у случају да је било шта промењено.

Све што требате је да узмете нове акредитиве и ставите их у своју „вп-цонфиг.пхп“ датотеку где су некада биле старе.

дефине ('ДБ_НАМЕ', 'соме_дб'); / * ово је име ваше ВордПресс базе података * /
дефине ('ДБ_УСЕР', 'соме_усернаме');
дефине ('ДБ_ПАССВОРД', 'соме_пасс');
дефине ('ДБ_ХОСТ', 'лоцалхост'); / * ово је веб адреса вашег сервера база података * /

На крају, поново учитајте датотеку преко ФТП-а.

У овој фази можете да се вратите на своју веб локацију и видите да ли је грешка исправљена.

Ако не, имамо један завршни корак за вас:

Корак 5: Вратите задане ВордПресс датотеке

Као што смо већ споменули, основне ВордПресс датотеке могу се оштетити из више разлога. Можда је било покушаја хаковања на вашој веб локацији, можда сте случајно модификовали неке датотеке, можда је модри додатак извршио модификацију.

Шта год да је то, још увек можете да вратите задате, матичне датотеке ВордПресс-а. Најлакши начин за то је да само преузмете чисту верзију ВордПресс-а са ВордПресс.орг и копирате је преко оне коју тренутно имате.

Идите овде, и преузмите најновији пакет на радну површину. Распакирајте. Прегледајте неотпаковану архиву и обришите мапу „вп-цонтент“.

Затим се повежите са својом веб страницом преко ФТП-а, идите на главни корен ВордПресс-а, отпремите своје нове ВордПресс датотеке. Препиши све претходне датотеке.

отпремите нове ВордПресс датотеке

Када је пренос завршен, вратите се на своју веб локацију и погледајте ефекат.

Ово је последња врста поправка. Ако то не помогне, нећете имати другог избора осим да се вратите на линију подршке за ваш веб домаћин, реците им све што сте учинили и затражили помоћ. У овој фази сте у основи исцрпили све што сте могли да решите како бисте сами решили проблем, а домаћин је ред да то реши. На крају плаћате рачуне за хостинг, зар не??

Како избјећи ову грешку у будућности?

Иако не постоји стопостотни начин заштите ваше веб локације од грешке приликом успостављања везе са базом података, постоје два главна елемента која бисте требали имати у загонетки осигурања да бисте били сигурни најмање 90%:

 • Квалитетно хостинг. Радите само са домаћинима који су оптимизовали своје платформе за рад са ВордПресс-ом. На тај начин, увек можете рачунати на добро познату подршку и брзу помоћ. Да не спомињем да ћете такође избећи многе уобичајене проблеме са ВордПрессом. Ево наших препорука.
 • Имајте резервне копије. Инсталирајте једноставан резервни додатак попут УпдрафтПлус (ради аутоматски) и увек бисте требали имати а радећи резервну копију ВордПресс-а коју можете да вратите у случају да све друго не успе.

Надамо се да овај водич помаже! И као и увек, слободно нам се обратите ако имате тешко време са грешком у успостављању везе са базом података.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me