како направити-на-интернет-портфолио


Па се питате како направити интернет портфолио.

Прво – то је ваљано питање које треба поставити! То је сигурно нешто о чему би требало да размишљате, без обзира да ли сте предузеће које жели да досегне више клијената или појединац који тражи нове могућности запошљавања.

Вјероватно сте (барем) мало забринути да би се задатак могао показати прилично тешким, посебно ако немате искуства са изградњом нове веб странице. Немојте се знојити. Данас ову тему бавимо одозго према доле.

Кад завршите са читањем, знаћете тачно:

 • Зашто је интернет портфолио важан за ваш посао
 • Веб локације на којима можете градити интернетски портфељ
 • Како израдити сопствени интернетски портфељ (корак по корак)
 • Закључак

Зашто је важно имати портфељ на мрежи?

Главна предност постојања странице са портфељем је та што она успоставља вашу марку на вебу. Једина чињеница да спомињете ваше пословање / услуге на мрежи омогућава вам милион људи који истражују путем Гоогле-а и других претраживача пре него што се одлуче да сарађују са неком компанијом или запосле нову особу..

Интернет портфолио је, према томе, одличан придобијање купаца или тражење посла оруђе. Будући да су веб локације доступне свакодневно, људи могу да се крећу ка вашем кад год им најбоље одговара.

Не ради се само о купцима – већ портфељ такође може помоћи да нађете друге истомишљенике – ваше вршњаке у истој ниши – са којима бисте могли да ступите у партнерство и на тај начин помажете једни другима да расту упућујући посао. На крају, посједовање портфеља на мрежи омогућава вам да успоставите нове контакте и развијате мрежу на начин на који другачије не би било могуће.

И на крају, захваљујући савременој технологији веб страница, имате потпуну контролу над својим портфељем, што значи да је потпуно на вама како ћете одлучити да покажете своје вештине, искуство или било шта друго што желите да истакнете у портфолију (више о томе касније).

Где можете сами да направите портфељ?

онлине портфолио је бољи
Онлине је пут

Ово је главно питање на које је потребно одговорити пре него што то можемо како да.

Као прво, још једном нагласимо да је главни захтев овде бити у могућности све учинити сами, чак и ако немате претходно искуство у изради портфолија (или изградњи веб локација).

Ова чињеница донекле сужава могућности, али не мора нужно да пати и квалитет коначног производа. У ствари, једноставно се деси да су најбољи алати за прављење веб локација – они помоћу којих можете да правите портфељ – заиста лако схватити, модуларни су и моћни без потребе за било каквим програмским знањем на крају корисника..

Нарочито постоје два алата који су савршени за онлине портфеље свих врста, ВордПресс и Вик:

 • ВордПресс је заправо платформа која води ову веб страницу. Његова главна снага је што је бесплатан и отворен, а истовремено је изузетно свестран, флексибилан и једноставан за употребу након што прођете кроз почетну инсталацију. У ствари, тренутни подаци указују на то за шта се користи ВордПресс скоро 30% свих веб локација на Интернету. То је све веб странице!
 • Вик је градитељ веб страница са претплатом. Другим речима – још је лакше започети са ВордПрессом – само требате да посетите Вик.цом, попуните образац за регистрацију и моћи ћете да почнете да радите на свом портфељу готово одмах.

Ако вам ово не говори много у смислу који би могао бити бољи избор за вас, размислите о овој табели упоређивања:

ВордПресс или Вик за интернет портфељ?
ВордПрессВик
Софтвер за веб странице. То је мотор који покреће ваш интернет портфељ испод хаубе. Иако је ВордПресс сам по себи бесплатан, морате да га инсталирате на веб сервер, који обично долази са цену (добре опције почињу од 5 УСД месечно).Алат на основу претплате. Након што се претплатите на рачун (доступно је и бесплатно и премиум чланство), можете почети радити на свом портфељу одмах.
Потребан је сервер да ради.Нема потребе да се бавите било којим серверима или техничким подешавањем. У позадини је брига за вас.
Прошириво кроз теме и додатке. Помоћу тема и додатака можете прилагодити начин на који ваш интернетски портфељ изгледа и функционира. Теме и додаци се лако инсталирају и конфигуришу – није потребно програмирање. Доступне су и плаћене и бесплатне опције тема / додатака.Добивате више од 500 дизајна веб локација које можете изабрати, а ту је и Вик Апп Маркет који вам нуди приступ додацима. Додаци донекле опонашају начин на који ВордПресс додаци функционишу – омогућавају вам да проширите задану функционалност вашег онлине портфеља.
Нису потребне вештине програмирања.Нису потребне вештине програмирања.
Потребан је одређени ниво комфора око рачунарских ствари и веб локација (вероватно није алат за комплетну почетницу). Добива 9/10 у одељењу за једноставну употребу.Погодно за комплетну изградњу новаца на веб локацији. Добија 10/10 у одељењу за једноставно коришћење.
Не постоји званична корисничка подршка за ВордПресс. Добијате само подршку вашег веб домаћина (компанија која вам продаје простор на серверу).Доступна је квалитетна корисничка подршка 24/7.

Како израдити властити интернетски портфељ

Ваш избор платформе, било да је то ВордПресс или Вик, утицаће на стварни процес изградње вашег портфеља на мрежи корак по корак.

Због ових разлика, у овом водичу ћемо се фокусирати на “шта да радим” радије него „Која дугмета да притиснете и којим редоследом.“ На тај начин ће савет бити универзалан без обзира на којој платформи се одлучите.

Ако вам требају одређене како о употреби сваке платформе одозго према доле, слободно погледајте наше водиче за ВордПресс, као и наш дубински преглед Вик-а.

А сада, хајдемо на посао:

За добар интернетски портфолио потребно је прегршт кључних елемената. Проћи ћемо кроз њих једно по друго и објаснити како да их најбоље искористимо.

1. корак: исправите структуру

Сваки добар портфолио има изненађујуће једноставну структуру. У основи су четири главна елемента:

 1. Увод (ко сте)
 2. Пројекти – излог вашег рада
 3. Ваше услуге / статус запослења
 4. Начини да вас контактирамо

Важно је да ћемо у почетку приказати ваш рад (блок бр. 2), одмах након што вам уводни део измакнемо. Ово је важно јер посетиоца не приморава да чита кроз зидове досадног текста пре него што коначно успије доћи до онога што их стварно занима.

Ово нас доводи до следеће тачке:

2. корак: Учините кратак увод

Колико год ово звучало, људима стварно није много стало до тога ко сте, све док не виде за шта сте способни (тј. Док не виде ваш посао). Из тог разлога, желимо да увод буде кратак.

Ево комбинације која никада не успева:

Добра фотографија о себи (може бити у позадини странице) + твоје име + једнослојна линија онога што радите

Ево доброг примера Андерс Норен:

Андерс Норен примјер како направити портфељ

Ово заиста јесте све да људи у овом тренутку требају знати за вас.

Ох, и још једна ствар – немојте се заваравати у кориштењу екрана за учитавање. Ово само погоршава искуство особе која чита. Морате да обезбедите стварне информације што је брже могуће.

Корак 3: Покажите своје пројекте (овде је битка победјена или изгубљена)

Ако вам увод није доступан, ово је најважнији део вашег интернет портфеља. Једноставно – ако посао који излажете не успе да привуче посетиоца – вашег потенцијалног купца или послодавца – ниједан други део текста неће их уверити да раде са вама.

Ево како да ствари исправите:

а) Излог Јуст Иоур Бест Радите, а нелл вашег рада

Укључивање сваког малог пројекта једна је од најчешћих грешака које људи праве приликом изградње портфеља.

Портфељ се не бави квантитетом, већ квалитетом. Чак и ако бисте укључили само један, масиван, сјајан пример свог рада, и даље би вам било боље него када укључите 20 малих, под-пар малих пројеката.

Започните одабиром најбољих примјера свог рада и приказујте само оне!

б) Наведите контекст за сваки пројекат

Још једна уобичајена грешка код интернетских портфолија је фокусирање само на наслове или визуелне аспекте вашег рада.

Другим речима, немојте само приказивати слике или имена онога што сте радили или компаније за које сте радили. Уместо тога, усредсредите се на то како можете да донесете вредност.

Разговарајте о постигнутим циљевима и како је ваше учешће то омогућило. То пружа пуно контекста и говори особи која чита зашто је пројекат успео.

Ево сјајног примера како се то може извршити, аутор Садок:

Пример излога пројекта Садок

ц) Уверите се да је то ажурирано

Ово је једноставно. Не желите да најновији унос у портфељ буде већ стар две године.

Увек настојте да у портфељу буде приказан најмање један тренутни пројекат. Пожељно, на првом месту.

Корак 4: Јасно појасните шта је договор

Следећи одељак портфеља говори о вашим услугама (у случају да сте фрееланцер) или о пружању јасне поруке да сте доступни за посао (у случају да тражите посао).

Имајте на уму – не ради се само о једноставном наслову “запослите ме”. Потребно нам је нешто више да закључимо уговор.

У овом тренутку, ваш потенцијални клијент – који чита портфељ – већ је заинтересован за оно што радите (тек су стигли кроз вашу листу пројеката), тако да је сада време да им дате последњи потез да вам приђе..

а) Наведите кључна достигнућа и вештине

Постоје различити начини на које можете представити своје вештине. За почетак то можете учинити у једноставном пописном облику. Међутим, савременија метода је употреба појединачних блокова који стављају мало више пажње на сваку вештину коју донесете за сто.

Ево примера од Денисе Цхандлер:

Денисе вештине излагања

Као што видите – изгледа прилично једноставно и лако се схватити. Главна предност овог облика презентације је у томе што омогућава читаоцу да брзо погледа ваше вештине, а да не мора да ломи ствари на дужем опису текста..

Што се тиче ваших кључних достигнућа, овде је следећа тачка у игри:

б) Укључују изјаве

Ако их имате, сведочанства могу бити невероватно моћан елемент када учите како да саставите портфолио свог дела и вероватно је најбољи начин да докажете да су ваши достигнућа и вредност коју можете донети заиста стварни.

Ево одличног примера Матт Фарлеи:

Матт пример сведочења

Сведочанства су по структури прилично једноставна. Најмање што вам треба су имена клијента / послодавца и брзи блок текста о томе зашто су уживали у раду с вама. Ако такође можете да добијете неке слике својих клијената, то вам даје бонус бодове.

Немате сведочења? Без зноја – бившим клијентима или послодавцима увек можете контактирати путем е-маила и једноставно их тражити сведочанства директно. Гарантујемо да неће имати ништа против и радо ће вам помоћи.

ц) Спомените своје образовање (необавезно)

Ваше формално образовање није увек нешто што је важно у одређеним областима или индустрији. Ако у вашој мери направи разлику, немојте заборавити да је споменете у свом портфељу, такође је учините видљивим елементом тако да је нико не пропусти.

Иако можете прескочити све из средње школе и раније. Универзитети, професионални курсеви, индустријска обука коју сте имали – то су ствари које су важне!

д) Наведи услуге / статус запослења

Опште правило ових ствари је да не треба да зависите од тога да ли људи могу читати између редова. Ако желите да они нешто ураде, то морате отворено рећи:

 • Ако тренутно тражите следеће запослење, уверите се да је то јасно у овом одељку портфеља. У овом тренутку се такође можете повезати са својим животописом ако су то битни у вашој индустрији.
 • Ако сте фрееланцер спреман да преузме нове клијенте, наведите специфичне услуге које нудите плус све што клијент треба да зна – цене, обим итд..

Корак 5: Олакшајте вам приступ

Сада долази последњи део – пружање могућности људима да вас контактирају.

Срећом, са модерним алатима попут ВордПресс-а или Вик-а, ово је изузетно лако.

 • За ВордПресс, све што вам треба је додатак који се зове Контакт образац 7.
 • Са Вик-ом можете да додате образац за контакт у свој портфељ директно из главног алата за изградњу Вик-а.

Важан детаљ код контакт образаца је да их треба укључити само на дну вашег портфеља.

Уверите се да је доступна на свим уређајима

Ових дана одрасли у Америци више времена троше на мобилне уређаје него на радној површини. Из тог разлога, апсолутно морате бити сигурни да ваш портфељ изгледа једнако добро на иПхоне уређајима, Андроид уређајима, таблетима као и на стандардном рачунару.

Не ризикујте да кренете за чудан тренд дизајна приликом изградње вашег портфеља

Алати попут ВордПресс-а и Вик-а нуде вам пуно дизајна за избор, што олакшава губитак себе у свему томе и на крају завршите са нечим што, иако изгледа добро, можда и није најоптимизованије.

Да бисте се спасили од таквих проблема, увек тежите минималном дизајну. Никада не излазе из моде!

На пример, ако сте одабрали ВордПресс као своју платформу по избору, можете користити бесплатну тему попут Схапели да бисте добили леп минималистички изглед:

Схапели топиц

Закључак: Да ли је спреман ваш онлине портфељ?

То резимира наш водич о томе како направити онлине портфељ. Пролазак кроз све кораке овде одузеће вам мало времена, али то је добра ствар, из неколико разлога:

 • а) Апсолутно би требало да потрошите много времена на изградњи свог портфеља, само да бисте били сигурни да је све у реду. Уосталом – зависите од овог портфеља како бисте довели нове клијенте или могућности запослења. Због тога заслужује вашу највећу пажњу.
 • б) Иако проводите одређено време испред рачунара стварајући портфељ, и даље избегавате ствари попут учења кодирања. Уместо тога, инвестирате време где је то важно – у месо вашег портфеља!

На крају дана, сјајна ствар при успостављању вашег портфеља на мрежи је та што му се можете вратити у свако доба и редовно ажурирати ствари. Ово су врсте перкета које вам дају алати попут ВордПресс-а и Вик-а.

Да ли сте изабрали алат са којим ћете градити свој портфељ?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me