Шта је МиСКЛ база података?

МиСКЛ база података је систем за управљање базама података са отвореним кодом који користи и нуди већина веб хостинг услуга. По дефиницији, база података је добро структурирана збирка података која се креће од најосновнијих до најсложенијих, као што је од једноставне листе имена до колекције огромне количине информација. Баш као и физичка банка података, базе података се користе да би се омогућила једноставност и организација у прикупљању и проналажењу података.


МиСКЛ базе података су релацијске базе података што значи да оне похрањују податке у спремљене податке у засебним табелама, а не да их све стављају у једну велику оставу. Предност ове врсте базе података је у томе што су складиштење и преузимање података веома ефикасно јер су датотеке организоване у одређене локације за складиштење. У ствари, термин СКЛ значи „Структурни језик упита“ и од тада је постао најтраженији језик за приступ подацима.

Како могу да креирам МиСКЛ базу података?

Покретање великог броја апликација попут софтвера за е-трговину, ЦМС апликацијама и форумима често је потребна МиСКЛ база података. Као такво, од виталног је значаја да га креирате у вашем систему.
Стварање МиСКЛ базе података је процес у три корака; први је стварање корисника и лозинке базе података, други поступак додељивање привилегија кориснику за приступ бази података и трећи, стварно стварање базе података. Ово може звучати помало застрашујуће, али употребом чаробњака МиСКЛ базе података пронађеног у вашем цПанелу задатак стварања базе података постаје брз, једноставан и лаган. Само следите следеће кораке:

 •  Прво се морате пријавити на свој цПанел;
 •  Затим кликните на „МиСКЛ Чаробњак база података“ који се може наћи под насловом „Базе података“.
 •  Затим поред „Нове базе података“, треба да унесете име своје базе података;
 •  Затим кликните на дугме „Следећи корак“;
 •  Од вас ће се тражити да унесете своје корисничко име поред картице „Корисничко име“;
 •  Затим морате унети и лозинку поред картице „Лозинка“. Од вас се тражи да двапут унесете лозинку, а затим кликните на „Цреате Усер“;
 •  Затим требате доделити кориснику повластице у вашу базу података. Можете једноставно кликнути „Све привилегије“ осим ако програмер другачије не захтева.
 •  Након постављања привилегија, потребно је да кликнете на картицу „Следећи корак“ која ће у ствари довршити поступак подешавања. Примјетите да име ваше базе података и корисник базе података користи корисничко име цПанел као префикс. Ако требате да направите додатне базе података, све што требате учинити је поновити горе наведени поступак.

Могу ли извозити МиСКЛ базу података у пхпМиАдмин?

Има случајева када нађете потребу да направите резервну копију своје базе података, било као мера сигурности или као захтев током процеса преноса ваше веб локације на други сервер. Заправо, прављење резервних копија базе података лако се врши извозом помоћу пхпМиАдмин, алата који се може пронаћи у вашем цПанелу. За извоз једноставно урадите следеће кораке:

 •  Пријавите се на свој цПанел.
 •  Под насловом „Базе података“ кликните икону пхпМиАдмин, а затим изаберите базу података коју желите да извезите са листе на левом менију кликом на њу.
 •  Затим кликните картицу „Извези“ која се може наћи у менију на врху странице.
 •  Под насловом „Извези“, проверите испод „Прикажи смеће (шему) базе података“ и проверите да ли су одабране све табеле, као и СКЛ опција..
 •  Затим под „Структура“ омогућите опцију „Додај ДРОПТАБЛЕ / ВИЕВ / ПРОЦЕДУРЕ / ФУНЦТИОН“ и осигурајте да је одабрана „Саве ас филе“ која се налази у доњем левом делу странице. Имајте на уму да ако је ваша база података прилично велика, за брже преузимање можете одабрати или „компримирано“ или „гзиппед“..
 •  Кликните на дугме „Иди“ у доњем десном углу, а затим кликните на „Сачувај“ када се то од вас затражи. Ова радња покреће поступак преузимања на ваш локални рачунар.

Како се увести у МиСКЛ базу података у пхпМиАдмин?

Иако постоји потреба за извозом базе података, такође ћете морати да увозите један са другог сервера на ваш сервер. Да бисте то учинили, такође можете да користите пхпМиАдмин. Међутим, да бисте га увезли, морате имати датотеку сигурносне копије базе података која обично има екстензију „.скл“, иако су .зип и тар.гз такође прихваћени. Да бисте увезли датотеку, морате да урадите следеће:

 •  Пријавите се на свој цПанел.
 •  Једном када сте пријављени, кликните икону пхпМиАдмин која ће се наћи под „Базе података“ на вашем почетном екрану цПанел..
 •  Затим изаберите базу података коју желите да увезете са листе на левом менију.
 •  У горњем менију кликните картицу “Увези”.
 •  Затим под ставком „Датотека за увоз“ кликните на дугме „Прегледај“ и пронађите датотеку сигурносне копије базе података.
 •  Затим кликните на дугме „Иди“ у доњем десном углу екрана да започнете процес увоза. Након што је увоз завршен, испод картица бисте требали видети зелену квачицу и обавештење које би требало да каже овако “Увоз је успешно завршен.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me