ХТМЛ водич за почетникеДа ли желите да научите неки ХТМЛ?


Звучи као сјајна идеја. Отуда и разлог зашто смо саставили овај ХТМЛ туториал за почетнике.

Данас у свету постоји најмање 1,7 милијарди веб локација. Практично све ове веб странице користе ХТМЛ на овај или онај начин.

П.С: Ако не желите да научите ХТМЛ и одмах почнете да правите веб страницу, без кодирања, погледајте овај водич: Како направити БЕСПЛАТНО веб страницу (без учења ХТМЛ-а).

Contents

Увод у ХТМЛ


Шта је ХТМЛ?

Шта је ХТМЛХТМЛ, акроним за ХиперТект Маркуп Лангуаге, је рачунарски језик за креирање веб локација и веб апликација. Садржи углавном серију кодова који се обично пишу у текстуалној датотеци и чувају као ХТМЛ, а код написан на ХТМЛ језику преводи се у леп, добро форматиран текст или комбинацију текста и медија када се гледа путем прегледача..

ХТМЛ је први пут развио британски физичар Тим Бернерс-Лее 1990. године, а од тада је прошао толико еволуција да најновија верзија може постићи много више него што се замислило када је језик први пут измишљен.

У овом туториалу ћемо проћи основе ХТМЛ језика и све што требате знати да бисте започели са ХТМЛ-ом као почетником.

ХТМЛ верзије

Прво, брзо поништавање свих ХТМЛ верзија од када је ХТМЛ изумљен.

 • ХТМЛ 1.0: Ово је била баребонес верзија ХТМЛ-а и прво издање језика.
 • ХТМЛ 2.0: Ова верзија је представљена 1995. Постепено се развијала, омогућавајући додатне могућности укључујући пријенос датотека заснованих на форми, таблице, мапе слика на страни клијента и интернационализацију..
 • ХТМЛ 3.2: У покушају да осигура развој стандарда за Ворлд Виде Веб, Конзорцијум за Ворлд Виде Веб (В3Ц) основао је Тим Бернерс-Лее 1994. године. До 1997, они су објавили ХТМЛ 3.2..
 • ХТМЛ 4.0: Касније 1997. године В3Ц је објавио ХТМЛ 4.0 – верзију која је усвојила многе типове и атрибуте специфичне за претраживач.
 • ХТМЛ 4.0 је поново објављен са мањим изменама 1998. године.
 • ХТМЛ 4.01: Децембра 1999. године објављен је ХТМЛ 4.01.
 • КСХТМЛ: Спецификације су уведене 2000. године и препоручено је да се користи као заједнички стандард са ХТМЛ 4.01. Укључио је КСМЛ како би се осигурало да је код правилно написан и да се осигура интероперабилност између програмских језика.
 • ХТМЛ5: В3Ц је објавио ХТМЛ5 као препоруку у октобру 2014., а касније је објавио ХТМЛ 5.1 у новембру 2016.

Одабир ХТМЛ Едитора

Изаберите ХТМЛ едиторАко размишљате о креирању веб страница у ХТМЛ-у, потребан вам је ХТМЛ уређивач. Неколико је предности употребе ХТМЛ уређивача.

Добар ХТМЛ уређивач чуваће код чистим и организованим. Такође ће открити када отворите нову ознаку и аутоматски је затворити како бисте избегли да имате погрешан код и као резултат смањите колико куцање морате да урадите. Већина ХТМЛ уређивача данас вам омогућава да прегледате своју веб страницу како бисте видели како ће она изгледати у веб прегледачу користећи њихову ВИСИВИГ функцију.

Постоји много бесплатних и плаћених ХТМЛ уређивача, у наставку су неке од најбољих опција које можете изабрати:

Основни блокови ХТМЛ-а


Након што се одлучите за ХТМЛ едитор који желите да користите, следећи корак је разумевање градивних блокова ХТМЛ-а. Приликом кодирања у ХТМЛ-у, битно је разумјети ове градивне блокове. Садрже ознаке, атрибуте и елементе. У наставку ћемо их погледати:

Увод у тагове

Једном када уђете у ХТМЛ, прво што морате да схватите су ознаке. У основи, ознаке одвајају нормалан текст од ХТМЛ кода.

Сходно томе, када је у питању ХТМЛ, ознаке праве разлику између тога да ли је ваш документ приказан као обичан текст или “трансформисани текст”, што је у основи код текста који изгледа као да приказује низ ствари (хипервезе, слике, медији или друго методе форматирања) на основу онога што је упутно за приказ на основу тагова.

Погледајмо реч “Он је дечак” као пример:

 • У обичном тексту текста добијате: Он је дечак.
 • У подебљаном текстуалном формату добијате: Он је дечак

Да бисте постигли оно што имамо у подебљаном формату, морате користити таг.

чинећи текст подебљаним у хтмл-у

У сировом ХТМЛ-у имамо Он је дечак што прегледач на ово преводи: Он је дечак.

„Он је дечак“ такође би могао изаћи курзив.

То се постиже коришћењем таг.

израда курзивног текста у хтмл-у

Имамо: Он је дечак која тада излази као Он је дечак.

Хиперповезаност се постиже коришћењем таг.

прављење текста хипервезе у хтмл-у

У сировом ХТМЛ-у који имамо: Он је дечак који се показује као Дечак.

Неколико ствари би требало да схватите у вези са ознакама:

 • Ознаке су практично саставни део ХТМЛ-а – не можете без ХТМЛ-а без ХТМЛ-а! Ако сте запели на којој ознаци да користите, провјерите нашу ХТМЛ периодичну табелу.
 • Скоро свака отворена ознака мора бити затворена. Имајте на уму да постоје изузеци. Пример ознаке која не мора бити затворена је празна ознака, попут прекида линије:
  .
 • Ознаке су садржане у мање од („<”) and greater than (“>“) угаона заграда. Ознаке за затварање садрже задњу косу црту која постаје пре затварања имена ознаке. Пример отворене ознаке: . Пример затворене ознаке .
 • Свака ХТМЛ датотека почиње почетном ознаком а завршава се завршном ознаком. Први ред ХТМЛ датотеке требао би објавити врсту документа како би прегледач знао који ХТМЛ окус користите. Због тога видите ХТМЛ странице које почињу са „“Пре него што започне ХТМЛ код.

Пре додавања садржаја већина ХТМЛ датотека у основи изгледа овако:

ХТМЛ--

Одељак који следи Ознака обично садржи информације о документу као што су његов наслов, мета ознаке и где да пронађете његову ЦСС датотеку – садржај који се не види директно на страници прегледача. Одељак између „ и“(Који смо представљали„ ГЛАВНИ САДРЖАЈ “) се налази главни садржај ХТМЛ датотеке, који ће гледалац видети у прегледачу. То укључује све, од првог одломка до хипервеза до форматирања до мултимедије и свега осталог.

Увод у елементе

увод у елементе

У ХТМЛ-у се „елемент“ састоји од ознаке за отварање и затварање, као и од садржаја између ознака.

У „Он је дечак“(Подебљан) пример, ово имамо у ХТМЛ-у: Он је дечак. Текст “Он је дечак” окружен је отвореном и затвореном ознаком. Све, укључујући почетну ознаку, садржај и ознаку за затварање, је елемент.

Када се ознака отвори, уводи се садржај и ознака је затворена, имамо елемент.

Елемент може бити у основном облику или у сложеном облику. Зашто? Јер било шта између отворене и завршне ознаке као и тих ознака је елемент. То значи да можемо имати елементе унутар елемента. У нашем тренутном примеру, „он је дечак“ (Он је дечак) је елемент.

Примијетићете да смо раније рекли да ХТМЛ документи садрже означите пре него што садржај почне. Садржај може обухватати стотине различитих елемената, али сви ти елементи су део „тела“ елемента (пошто је елемент тела отворен, садржи садржај и затим је затворен).

Увод у атрибуте

Док ХТМЛ документи у основи користе ознаке за све, понекад желимо комуницирати додатне информације унутар елемента. У овом случају користимо атрибут. Атрибут се користи за дефинисање карактеристика елемента, користи се унутар почетне ознаке елемента. Атрибути се састоје од имена и вредности.

Имајте на уму да се вредност атрибута смешта унутар наводника користећи формат Ваш текст.

пример атрибута

Пример:

Он је дечак

У овом примјеру упућујемо да је “Он дечак” поравнат у средини документа.

Први кораци са ХТМЛ-ом


Почетак рада са ХТМЛ-омПод претпоставком да данас желите да направите свој основни ХТМЛ документ, како започети? Од креирања наслова страница до креирања образаца, водићемо вас кроз како да започнете с ХТМЛ-ом у наставку.

Стварање ХТМЛ-а Елемент

Када креирате ХТМЛ документ, једна од првих ствари коју ћете креирати је елемент. Садрже метаподатке (или податке о ХТМЛ документу). Ово укључује информације попут скупа знакова, наслова документа, стилова документа, скрипте итд.

Неки од елемената у укључују наслов који је креиран помоћу таг.</p><p><strong>Пример</strong>:</p><pre><title>Ово је наслов наше странице

Овај наслов ће се приказати на картици прегледача. Такође ће се индексирати као наслов странице када ботови претраживача претражију вашу веб локацију.

Ово такође укључује елемент који се често користи за одређивање информација које претраживачи могу користити за описивање садржаја у њиховим пописима. Ово укључује опис, кључне речи, информације о аутору итд елемент такође одређује скуп знакова који користи ХТМЛ документ.

Прављење наслова у ХТМЛ-у

креирање наслова у хтмл-у

Наслови играју главну улогу у успјеху веб странице. Прво, они читатељима олакшавају скенирање садржаја ваших страница. Друго, и што је можда још важније, они претраживају структуру ваших веб страница и зато често утичу на рангирање вашег садржаја у резултатима претраживача..

Имајући то у виду, важно је избегавати употребу ознака наслова да бисте текст увеличали или подебљали. Постоје и друге ознаке које се могу користити за то (о чему ћемо касније у овом одељку). Уместо тога, ознаке наслова треба да се користе искључиво за структуру.

У ХТМЛ-у постоји шест ознака наслова:

до

, са

ознаку која означава најважније заглавље и

ознака која означава најмање важно заглавље.

Да бисте креирали наслове, једноставно одлучите који наслов правите, отворите наслов уобичајеном ознаком за заглавље и увек не заборавите да затворите ознаке након што завршите.

Пример ХТМЛ наслова:

 • Ово је ваш први ХТМЛ наслов

  (Највећа)

 • Ово је ваш други ХТМЛ наслов

 • Ово је ваше треће ХТМЛ заглавље

 • Ово је ваше четврто ХТМЛ заглавље

 • Ово је ваше Пето ХТМЛ заглавље
 • Ово је ваше шесто ХТМЛ заглавље

Стварање параграфа

креирање одломака у ХТМЛ-у

Следећи корак је почетак стварања одломака. Одломци се могу креирати помоћу

таг.

Пример:

Ово је ваш први пасус.

Ово је ваш други одломак, и створићете још много параграфа.

Имајте на уму да се писање у ХТМЛ-у разликује од писања у чистом тексту. Стога, ако разбијете текст унутар ХТМЛ-а без покретања новог одломка, заправо неће бити важно када прегледач приказује текст. Уместо тога, желите да искористите прекид линије који је представљен с
таг.

Пример:

Ово је нови пасус. И желим да користим бројне нове редове. Дакле, разбијам га.

Ово неће изаћи на следећи начин:

Ово је нови пасус.
И желим да користим бројне нове редове.
Дакле, разбијам га.

Уместо тога, испашће овако:

Ово је нови пасус. И желим да користим бројне нове редове. Дакле, разбијам га.

Дакле, како раставити текстове на нове редове да би се показало овако:

Ово је нови пасус.
И желим да користим бројне нове редове.
Дакле, разбијам га.

Коришћењем прекида линија.

Пример:

Ово је нови пасус.
И желим да користим бројне нове редове.
Дакле, разбијам га.

Уз то је важно напоменути да је прекид линије (
) ознака је празна ознака, тако да је не морате затварати.

Форматирање текста у ХТМЛ-у

форматирање текста у ХТМЛ-у

Следећи корак је форматирање текста у ХТМЛ-у. Овде можете навести да ли желите да ваш текст изађе подебљан, курзив, подвучен, подвучен, претплаћен, надписан, итд. Ово је основни водич, тако да овај одељак неће бити крајњи за форматирање. Уместо тога, уврстићемо само неке основне тагове за обликовање. Процес коришћења других облика форматирања је једноставан – само пронађите жељену ознаку и наставите:

Коришћење подебљано: Он је дечак излази као Он је дечак

Коришћење курзива: Он је дечак излази као Он је дечак

Подвлачење текста: Он је дечак излази као Он је дечак. Вреди напоменути да ознака је застарјела у ХТМЛ 4.01 и редефинирана је да представља стилски различит текст у ХТМЛ5. Као резултат тога, препоручује се коришћење ЦСС-а за означавање текста који треба подвући. Будући да је овај чланак основни водич, ми га водимо једноставним.

Коришћење претплате: Он је дечак излази као Он је дечак

Користећи надкрипт: Он је дечак излази као Он је дечак

За остале ознаке које се могу користити за форматирање можда бисте погледали појмовник на крају овог ресурса где смо укључили обиље релевантних ХТМЛ ознака.

Наручени и ненаређени пописи

Пре или касније мораћете да направите спискове. Листе могу бити наручене (тј. Нумерисане) или неуређене (тј., Нумерисане).

Ево примера наручене листе:

 1. Ставка 1
 2. Тачка 2
 3. Тачка 3

Ево како да га креирате:

 1. Ставка 1
 2. Тачка 2
 3. Тачка 3

Ево примера неоригроване листе:

 • Ставка 1
 • Тачка 2
 • Тачка 3

Ево како да га креирате:

 • Ставка 1
 • Тачка 2
 • Тачка 3

Ако то већ није очигледно. Ево поделе:

Тхе

 • Ознака се користи за означавање сваке ставке на листи. Када правите листу, можете да користите
   ознака да назначи наручену листу („о” = наредјена и “л” = листа) или

    ознака за означавање неоригроване листе („у” = неуређено и „л” = листа). Схватио сам суштину?

    Унесене листе

    Такође можемо имати угнијежђене листе или листу у листи.

    Пример:

    • Ставка 1
     • Ставка 1 је угнијежђена
     • Ставка 2 угнијежђена
    • Тачка 2
    • Тачка 3

    Ово се може створити помоћу:

    • Ставка 1
     • Ставка 1 је угнијежђена
     • Ставка 2 угнијежђена
     • Ставка 3 угнијежђена
    • Тачка 2
    • Тачка 3

    Као што видите, једноставно отворите још једну ознаку за листинг – наручено (

     ) или без наручивања (

      ) – овисно о томе што желите прије затварања предмета који желите да се угнијезди.

      креирање хипервеза у ХТМЛ-у

      Веб је једна масовно повезана мрежа страница. Ако направите веб локацију – интерно или споља или обоје – мораћете да повежете на друге странице. Веза до интерне странице на вашој веб локацији или до спољне странице на вебу назива се хипервезом. Док људи обично повезују текст, било који ХТМЛ елемент – слика, на пример – може бити повезан.

      Тхе ознака се користи за дефинисање веза у ХТМЛ-у, док се атрибут „хреф“ користи за одређивање одредишта везе. Повезница се затим ставља у цитат након знака „једнаки“ пре него што се ознака затвори.

      Пример:

      Да бисте креирали хипервезу, ово: ВАШ ТЕКСТ ЛИНКОВА ОВДЕ ће изаћи као ВАШ ЛЕКС ТЕКСТ ОВДЕ

      Претпоставите да се повезујете са локалном датотеком у којој имате све своје ХТМЛ странице у истој мапи. У овом случају, не морате да уносите УРЛ веб локације. Само додајте путању датотеке. На пример, ако се повежете на датотеку под називом абоут-паге.хтмл, ваша хипервеза постаје ТЕКСТ СЕ НАША ЛИНКА ОВДЕ, која повезује на датотеку абоут-паге.хтмл.

      Ако је ХТМЛ датотека на коју желите да се повежете локална, али у мапи која се разликује од главне мапе, једноставно одредите путању датотеке. На пример, ако се датотека налази у фасцикли „датотеке“ испод главног документа у коме се налази ваш тренутни документ, ваша хипервеза се појављује овако ТЕКСТ СЕ НАША ЛИНКА ОВДЕ

      Можда бисте желели да одредите како желите да се веза отвори, нпр. у новом прозору / картици. За то ћете користити циљни атрибут.

      Примери:

      ТЕКСТ СЕ НАША ЛИНКА ОВДЕ одређује да се веза треба отворити у новој картици.

      ТЕКСТ СЕ НАША ЛИНКА ОВДЕ одређује да се веза треба отворити на истој картици.

      Постоје и други атрибути који се могу користити за комуницирање на различите начине да се веза отвори:

      • _бланк – Отворите у новој картици.
      • _селф – Отворите на истој картици.
      • _парент – Отвори се у родитељском оквиру
      • _топ – Отворите у целом делу прозора
      • назив оквира – Отворите у именованом оквиру

      На везу можете да имате и сликовну тачку.

      Пример:

      Он је дечак
      

      Ово поручује прегледачу да прикаже слику извучену из сликовне датотеке „имагес / хтмл-туториал-фор-бегиннерс-3.јпг“ и да је повеже са хттпс://вебситесетуп.орг. Атрибут „алт“ представља шта треба приказати ако се слика не може приказати (због подешавања прегледача или неке друге ствари која спречава приказивање слика).

      Коришћење слика

      користећи слике у ХТМЛ-у

      Слике се додају у ХТМЛ документ са таг. Тхе ознака је празна ознака, па је не треба затварати.

      Пример:

      Он је дечак

      Ово је основни пример налажења прегледачу да прикаже слику под називом „имагес / хтмл-туториал-фор-бегиннерс-3.јпг“ извучена из истог директорија као и ХТМЛ документ. Атрибут „алт“ налаже прегледачу да прикаже текст (познат као „алтернативни текст“) назван „Он је дечак“ ако из неког разлога поставке претраживача или интернета спречавају прегледач да приказује слике. Ако желите да повучете слику у другом директоријуму или на спољној веб локацији, требало би да се наведе пуна адреса / путања.

      Ако пређемо даље од основа, могли бисмо користити и друге атрибуте да би боље прилагодили слику. На пример, атрибут „стиле“ може се користити за одређивање ширине, висине или обоје.

      Пример:

      ВАШ АЛТЕРНАТИВНИ ТЕКСТ

      (италицизирани „ширина“ и „висина“ треба замијенити стварним вриједностима у „пк“ (нпр. „20пк“) које желите за своју слику.)

      Прављење табела

      креирање табела у ХТМЛ-у

      Како дубље уђете у ХТМЛ, желећете да научите различите начине презентације информација на организованији начин. Један такав начин је употреба табела.

      Табеле су креиране помоћу

      таг. Свако заглавље у табели је назначено са

      („Ред табеле“). Подаци таблице су тада означени са

      („Заглавље таблице“) док је сваки ред наведен са с

      таг.

      Пример:

      Заглавље табеле 1 Заглавље табеле 2 Заглавље табеле 3
      Унос 1 испод заглавља 1 Унесите 1 испод заглавља 2 Унос 1 испод заглавља 3
      Унос 2 испод заглавља 1 Унос 2 испод заглавља 2 Унос 2 испод заглавља 3
      Унос 3 испод заглавља 1 Унос 3 испод заглавља 2 Унос 3 испод заглавља 3

      То нам даје овако нешто:

      пример табеле 1

      Као што видите, док имамо сто, то је мало неорганизовано. За организовање у код можемо додати мало стајлинга. У овом случају повећавамо ширину:

      Заглавље табеле 1 Заглавље табеле 2 Заглавље табеле 3
      Унос 1 испод заглавља 1 Унесите 1 испод заглавља 2 Унос 1 испод заглавља 3
      Унос 2 испод заглавља 1 Унос 2 испод заглавља 2 Унос 2 испод заглавља 3
      Унос 3 испод заглавља 1 Унос 3 испод заглавља 2 Унос 3 испод заглавља 3

      Резултат је нешто организованије:

      пример табеле 2

      Можда ћете желети да напредујете и користите границе, поставите хоризонтално или вертикално поравнање за садржај табеле, уведите разделнике, подметаче итд. Међутим, морат ћете научити неке ЦСС да бисте радили овакве ствари. Задржавамо овај основни водич и нећемо у њега ући у овај чланак.

      Цитати у ХТМЛ-у

      цитати у ХТМЛ-у

      Постоје различите врсте цитата, а те су понуде представљене различитим елементима.

      За основни цитат, ево примера:

      Ово је узорак. И Ево нашег цитата

      Ово испада као: Ово је узорак. И „ево нашег цитата“

      Када користите ознака, наводници се аутоматски додају ономе што је приложено у ознаци.

      Такође можете да користите блокаде, што се ради са

      таг.

      Пример:

      Ово је узорак. И

      Ево нашег блокатора. У овом примјеру покушавамо показати како форматирати текст да би назначили блок цитати у ХТМЛ-у. Ово се разликује од обичних цитата по томе што се стварни симбол "цитата" може или не мора додати у зависности од ЦСС стила, али текст је означен.

      Изгледаће овако:

      пример блок-цитата 1

      Коришћење коментара у ХТМЛ-у

      Када радите било који облик кодирања, важно је научити како укључити коментаре у свој код. Коментари се користе за побољшање организованости вашег кода. Можете да додате подсетник себи или напомену другима да ствари буду лакше.

      У почетку вам се можда неће чинити важним, али када почнете писати стотине или хиљаде редака кода и када се чини да ствари почињу постајати компликоване, коментари ће вам добро доћи..

      Компјутер неће прегледавачу приказати коментаре гледаоцима. Не заборавите да се могу видети у изворном коду.

      Коментари се такође могу користити било где у коду. Неће ни на који начин променити функцију вашег кода.

      Коментар можете да додате тако што отворите заграду, укључујући двоструки цртицу, додате коментар, укључујући још један двоструки цртицу, а затим затворите заграду.

      Пример:

      То такође треба напоменути, посебно када се ради о уклањању погрешака, можете да коментаришете линије кода. На овај начин, код остаје у документу, али не функционише откад сте га коментарисали.

      Пример:

      У овом случају, иако би „Дечак је дечак“ требало да изађе храбро, ми смо то коментарисали и прегледач би га игнорисао. У овом сценарију, што се тиче прегледача, немамо ништа.

      Ово би се такође могло користити на овај начин:

      Он дечко који показује Дечак. То је зато што смо прокоментарисали „је а.“ Само покушавамо да вам покажемо да практично било шта, унутар или изван елемента, може бити коментарисано. Можете да додате напомену у свој коментар за референцу – то не мења природу приказаног.

      Коришћење боја у ХТМЛ-у

      користећи боје у ХТМЛ-у

      Пре или касније, хтећете да користите боје да бисте назначили одређене елементе вашег ХТМЛ документа. То се може учинити на три главна начина: са ХЕКС вриједношћу, са РГБ вриједношћу или с именом боје.

      Употреба боје у ХТМЛ-у обично се врши атрибутом стила.

      Пример 1:

      Ово је плава боја

      Користећи ХЕКС вриједност за плаву боју „# 0000ФФ“ поручујемо прегледачу да покаже ваш текст (у овом случају „Ово је плава боја“) користећи плаву боју.

      Пример 2:

      Ово је зелена боја

      Наводимо да текст буде означен зеленом бојом користећи РГБ вредност.

      Пример 3:

      Ово је жута боја

      Помоћу ХСЛ вредности тражили смо да текст буде означен жутом бојом.

      Пример 4:

      Ово је наранџаста боја

      Користимо назив ХТМЛ боје (у овом случају „наранџасти“ – који смо у коду истакли курзивом) да бисмо тражили да текст буде означен наранџастом бојом. Очигледно је да је то изводљиво само за текстове за које знате имена боја и може бити тешко за одређене нијансе боја које се лако могу извршити помоћу ХЕКС кода или РГБ вредности. Без обзира на то, можете наћи листу 140 ХТМЛ имена боја саставио ХТМЛ кодови боја.

      Разумљиво, немате све потребне информације – попут ХЕКС кода, РГБ вредности итд. – за све боје. Немојте паничарити – изаберите боју В3Сцхоолс је одличан алат који вам омогућава да одаберете било коју боју и показује вам све информације о тој боји укључујући ХЕКС код, РГБ вредност и ХСЛ вредност.

      Кориштење иФрамес-а у ХТМЛ-у

      У ХТМЛ документу иФраме (инлине фраме) може се користити за уметање датотеке у тренутни документ. У основи, можете га користити за приказивање другог веб локације или садржаја са друге веб странице унутар тренутне.

      Пример:

      Уз горњи код, поручујемо прегледачу да прикаже садржај хттпс://вебситесетуп.орг у оквиру директно унутар ове странице.

      Ифрамес се могу користити за приказивање веб локације, видео записа, слика или било ког другог облика садржаја.

      Код за ово је једноставан:

      (једноставно замените „УРЛ“ везом до веб локације / садржаја који желите да буде приказан.)

      Можете додатно прилагодити да одредите одређене вредности, нпр. Висину и ширину свог ифраме-а.

      Пример:

      Кажемо прегледачу да приказује ифраме користећи висину од 350 пк и ширину од 400пк.

      Фонтови у ХТМЛ-у

      користећи фонтове у ХТМЛ-у

      Разумевање начина рада фонтова битно је за креирање ефикасних ХТМЛ докумената. За прво, фонти олакшавају подешавање величине текста. Такође вам омогућава једноставно подешавање боје и лица (или „фонт“ типа) вашег садржаја.

      Да бисте назначили фонт који ће користити ваш ХТМЛ документ, морат ћете га користити таг. Величину фонта, боју фонта или лице фонта можете подесити помоћу атрибута „сизе“, „цолор“ или „фаце“.

      Величина подешавања – пример:

      Прикажите овај текст користећи величину фонта 6

      У овом примјеру кажемо прегледачу да прикаже наш текст користећи величину фонта 6. Важно је напоменути да је распон прихваћених величина фонта од 1 до 7. Све изнад 7 аутоматски ће се прилагодити величини фонта 7. Задана вредност величина фонта је 3.

      Боја фонта – пример:

      Прикажите наш текст у плавој боји

      Ми користимо Означите да бисте од претраживача тражили да текст прикаже у плавој боји. У овом случају користили смо ХТМЛ име боје („плава“). Ако га желите, можете га заменити ХЕКС кодом или РГБ вредности.

      Лице фонта – пример:

      Да ли више волите Вердану него Тимес Нев Романс? Овако сте га поставили:

      Љубазно прикажите овај текст фонтом Вердана

      Кажемо прегледачу да прикаже наш текст фонтом Вердана. Можете једноставно променити номиналну вредност фонта да бисте назначили било који фонт који желите да користите.

      Алтернативна лица фонта:

      Важно је напоменути да ће људи моћи да виде ваш текст приказан у фонту који наведете ако им је тај фонт инсталиран на рачунару. У супротном, биће приказано подразумевано лице фонта – обично Тимес Нев Роман. Из тог разлога се веома препоручује употреба фонтова „веб сафе“.

      Можда ће вам помоћи да укључите што више алтернативних лица с фонтом. На овај начин, чак и ако немају ваше главно лице фонта, можете одредити друге фонтове по редоследу важности. То се ради употребом зареза.

      Назад на наш пример:

      Молимо Вас да прво овај текст прикажете Вердана фонтом, или Хелветица, Ариал, или Цомиц Санс… тим редоследом, ако главни фонт није доступан

      Упутили смо претраживач да текст покаже на Вердани. Ако Вердана није доступна, уместо да се врати на задати Тимес Нев Романс, може показати Хелветицу или Ариал ако Хелветица није доступна или Цомиц Санс ако Ариал није доступан или.

      Закључак

      Закључно, ХТМЛ је сложенији од онога што имате у овом водичу. Не одустајте од наде – ако можете схватити основне концепте у овом водичу, добро сте започели. То је попут познавања језика АБЦ, а све остало постаје много лакше.

      Ако сте прошли кроз овај туториал са циљем да направите задивљујућу веб локацију, жао нам је што ћемо разочарати – то једноставно не функционира на тај начин. Ово је основни ХТМЛ туториал. Овде је да вам помогне да развијете основу на којима можете градити. Можете бити сигурни да ће бити потребно знатно више напора – и много времена за развој често употребом комбинације језика – да бисте направили изванредну веб локацију.

      Уз ВордПресс, који смо детаљно описали у нашем водичу о изради веб странице, можете да имате изванредну веб локацију спремну за неколико минута.

      ХТМЛ ресурси

      • ХТМЛ Периодна Табела – Овде се налазе све ХТМЛ ознаке у облику периодичне табеле, што олакшава њихово учење / употребу.
      • В3Сцхоолс / Тагс – Листа свих ХТМЛ тагова пореданих по абецеди.
      • Приписана Мозилла / ХТМЛ – Листа свих ХТМЛ атрибута пореданих по абецеди.
      • ХТМЛ Цхеат Схеет
      • ХТМЛ кодови боја / називи боја – Листа од 140 имена ХТМЛ боја, укључујући ХЕКС код, РГБ вредност и ХСЛ вредност.

      Jeffrey Wilson Administrator
      Sorry! The Author has not filled his profile.
      follow me
       Adblock
       detector