Гоогле аналитички курс за дигиталне маркере у Гоогле Аналитицс-у

Доприносио гостујући стручњак Андрев МцЛоугхлин за Цолибри Дигитал Маркетинг


Једна ствар коју смо научили као врхунска агенција за дигитални маркетинг из Сан Франциска је да су наши напори готово потпуно бесмислени ако немамо начин да меримо свој утицај. Као и већина предузећа, и наше зависи од повратних информација, праћења резултата, тестирања нових приступа и стратегија и могућности објективног упоређивања резултата.

За дигиталне трговце, Гоогле Аналитицс је један од најважнијих алата за праћење резултата и обезбеђивање веб локације која је оптимизована за претраживаче. У наставку смо саставили овај курс за рушење да бисмо вам пружили оквир који вам је потребан за разумевање софтвера и за почетак да га уградите у свој дигитални скуп алата. Мали одрицање од одговорности, ово није намењено замени Гоогле-овог властитог курса аналитике и сертификата, већ допуњавања.

Гоогле аналитика и значај бројева

Замислите сценариј: средина је прољећа. Ваша веб страница је управо објавила нову одредишну страницу која користи нешто другачије фразирање од вашег уобичајеног брендирања. Из вашег месечног билтена повезујете се с одредишном страном и објављујете линкове на њу на налозима друштвених медија. Три дана касније на вашој веб страници је дошло до измереног повећања конверзија (рецимо, продаје из ваше веб продавнице). Чини се као да су конверзије у корелацији са новом одредишном страницом, са измењеним брендирањем, тако да поново направите читав веб сајт да одговара новом тону и сликама. Међутим, одједном, конверзије опадају, а приход достиже све ниже време. Шта је пошло наопако?

Грешка у овом примеру је подударање корелације два догађаја – нове одредишне странице и пораста броја конверзија – и претпостављање, без доказа, да је ново брендирање директно изазван шиљак у конверзијама. Ако сте пратили свој промет помоћу Гоогле аналитике, видели бисте да је стопа напуштања почетне странице за нову одредишну страницу неуобичајено висока, а време на страници неуобичајено мало. Људи мрзео нови брендирање, чак и људима који су свидели вашу веб локацију довољно да се пријаве на невслеттер. Конверзије су се вртиле јер се увек врте око овог доба године: људи купују поклоне за Мајчин дан.

У овом сценарију, аналитика података би спасила вашу веб локацију од несрећне самосаботаже безобразног деловања без доказа. Имати тешке бројеве, пратити њихово порекло и сегментирати податке с више различитих променљивих једини је јасан пут ка успеху.

како Не Да бисте користили Гоогле Аналитицс

-Канали против технике

Иако је наш горњи сценариј говорио, немојте погрешити Гоогле Аналитицс за најбољи маркетиншки алат за који га неки узимају. Заправо, постоји једна кардинална грешка коју многи неискусни дигитални трговци чине када први пут користе Гоогле Аналитицс. Да објаснимо.

У основи, Гоогле Аналитицс рашчлањује податке првенствено по каналима. Постоје и други начини за конфигурирање извештаја, али подразумевани и онај са којим већина људи започиње разграђује саобраћај на групе као што су „Органиц“ (људи који су пронашли вашу веб локацију у резултатима претраге упити релевантне кључне речи), „Дирецт“ ( људи који су кликнули на везу, учитали обележивач или уписали УРЛ), „Друштвене мреже“ (људи који долазе из препорука са друштвених медија), „Плаћена претрага“ (људи који су кликнули на плаћени оглас) и тако даље.

Ово подразумевано групирање података олакшава лако да се сваки дискретни канал сматра дискретним маркетингом стратегију. То је озбиљна замка, и она хвата све више дигиталних продавача у своју мрежу.

Гоогле Аналитицс вам одлично служи када говори о саобраћају на вашој веб локацији и понашању корисника итд., Али не поступајте као према томе за ваше шире маркетиншке напоре. Најбољи савјет који вам можемо дати је да алат користите онако како је намијењен. Немојте покушати да закуцате чавлом одвијачем и не очекујте да ће Гоогле Аналитицс направити велико подизање за вашу дигиталну маркетиншку стратегију.

Шта је Моћи Урадите

Дакле, с тим изласком, разговарајмо о разним јачинама и апликацијама Гоогле Аналитике. То вам може рећи одакле посетиоци долазе, групирајући ваш саобраћај у дискретне изворе. Може вам рећи које врсте стаза следе након што стигну на вашу веб локацију, а подаци се могу сегментирати на више варијабли да би се добила свеобухватнија слика. Може пратити конверзије, циљеве и интеракције корисника, а под правим околностима може се користити да ли виде нове маркетиншке иницијативе утицај коме сте се надали..

Замислимо други сценарио. Желите да сазнате више о демографији својих корисника, посебно да вам помогнемо да одлучите да ли би било вредно вашег времена да инвестирате у наменску мобилну верзију веб локације или да преусмерите своје маркетиншке напоре. Дакле, прикажете податке, рашчлањујући кориснике према локацији, врсти уређаја (резолуција екрана може вам рећи да ли је био таблет, мобител или радна површина), прегледачу, језику и тако даље.

Анализом резултата откривате да је већина посетилаца превасходно корисника таблета који говоре немачки језик, а већина њих је базирана у Европи. Такође се чини да већина ваших корисника су поновљени посетиоци, обично пратећи директну везу.

Па шта ти радиш?

У овом случају, било би паметно уложити у верзију веб локације на немачком језику, оптимизовану за мобилне уређаје. Вероватно бисте видели и знатан успех од стране билтен, с обзиром да је тако велики проценат ваших корисника показао стално или доследно интересовање за ваш садржај.

Ако им дозволите да вам кажу више о ономе што се заиста догађа, сазнаћете више о својим корисницима и моћи ћете боље да испуните њихове потребе.

Бенцхмаркинг

Оно што се тиче података, чак и свеобухватних података, је да вам нису корисни без контекста. Не можете екстраполирати ни из неколико тачака података. Овде долази бенчмаркинг.

У основи, бенцхмаркинг је процес којим пратите податке током времена, у односу на околности, како бисте стекли осећај за изглед „типичног“ ширења, тако да имате начин да процените податке за одређену кампању у односу на просек . Кад год је то могуће, пратимо податке најмање три месеца, минимално, када долазимо до наших референтних вредности, само да бисмо указали на одметнике (попут куповине мајчин дан!) У идеалном случају, желели бисте да пратите податке према референтним вредностима из истог месеца месеца године, исти дан у седмици, па чак и исто доба дана. На пример, ако се ваш саобраћај обично креће око пет ујутро ПСТ (то је 14:00 у Берлину), требало би да пратите резултате из истог периода када упоређујете резултате нове кампање или одредишне странице. Већина пословних локација углавном буди средином дана радним данима, док већина места за слободно време увече и викендом.

Ако је ваша веб локација већ неко време, увек је добро пратити и референтне вредности током године. Ако се ваша веб локација врти око Божића, немојте очајавати ако се ваш саобраћај за јун не поклапа са вашим најбољим висинама. Што више контекстуализујете своје податке, то ће бити кориснији и прецизнији и исправнији закључци које генеришете.

Савети и стратегије

-Не дирајте сирове податке

Од тренутка када имплементирате аналитичке кодове за праћење, задржите један поглед који је потпуно нефилтриран и непромењен. Ако га немате, направите га Сада. Једном када филтрирате своје податке, они се филтрирају ретроактивно. Гоогле не спрема претходне верзије, тако да су ваше измене трајне. Ако случајно погрешно имплементирате филтер или обришете одређене податке, то није у реду, па задржите једну резервну копију целог налога. Увек можете поново градити филтере, али не можете да вратите податке без архиве.

-Прво испробајте све у тестном приказу

Као и претходни савет, када додајете филтере или креирате прилагођени приказ, увек прво извршите промене у песковнику. Употријебите тестни приказ да бисте се играли око себе и увјерили се да ваши филтри раде оно што желите. На тај начин имаћете прилику да покушате поново и усавршите је пре него што промену учините трајном.

-Не правите милион филтера када то учините

Реците да филтрирате нежељену пошту (и требало би да будете!). Не желите да лажни подаци корисника претрпавају ваше резултате, а постоји мноштво имена хоста које желите да изузмете. Имајте на уму, ипак, да можете написати једноставан регуларни израз који можете додати у недоглед за свако ново име хоста које желите да филтрирате. Ако направите само један филтер, назван “бот спам” или нешто слично, и правилно га користите, можете уштедети себе од покушаја да се чешљате кроз стотине појединачних филтера кад год требате да додате или измените одређену ствар. То је најбоља пракса, и дугорочно ће вас спасити од велике главобоље.

-Документ све по датуму

Гоогле аналитика вам омогућава да водите евиденцију промена, ревизија, нових страница и још много тога, и требало би да снимате сваки промена. Не могу то довољно нагласити. Замислите да приметите необјашњиви скок у саобраћају који је почео пре два-три месеца, али почиње да се смањује. Коју промену сте извршили на својој веб локацији пре три месеца која би је можда покренула? Да ли сте објављивали билтен или покривали одређену тему на свом блогу? Да ли сте направили промену у архитектури веб локације или сте реорганизовали своје меније? Да ли сте додали код за праћење на страницу која је одувек била тамо, која сада, из неког или другог разлога, слаби?

Без дневника и без контекста ваши подаци, колико год заносни, неће вам бити корисни.

Раздвајање мисли

То је то за наш брзи курс рушења Гоогле Аналитицс-а за дигиталне трговце. Надамо се да вам је то пружио више основа за употребу овог изузетно свестраног алата. Ако сте већ упућени у Аналитику, надамо се да ће вас овај пост надахнути да наставите да развијате добре навике и искористите максимум својих података у вашим сталним напорима у дигиталном маркетингу. Ако сте стигли до краја овог поста, онда у име Цолибри Дигитал Маркетинга, Хвала вам за читање. Ти се љуљаш. Поздрављамо ваше повратне информације, па нас позовите Фејсбук или Твиттер, и јавите нам шта мислите! И искрена хвала нашим љубазним домаћинима на вођењу ове поруке.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map