Да ли вам ВебХостингХуб дозвољава да поседујете своју веб страницу?

За већину људи питање ко је власник њихове веб странице изгледа апсурдно. Неки би помислили да су потрошили довољно новца и платили услуге потребне за рад веб странице дајући им право да поседују своју веб страницу. Међутим, то није увек случај. Осим ако уговором није изричито наведено да сте власник ваше веб странице, ви никада нисте њен власник. Да бисмо га много лакше разумели, прво морамо да дефинишемо појам „сопствени“. Посједовање вашег домена је попут посједовања вашег телефонског броја код куће који заправо никада не посједујете, већ га само позајмите од компаније.


Ово је питање прилично тешко. Не дозвољавају вам све хостинг компаније да поседујете вашу веб локацију. Са ВебХостингХуб-ом, је ли у делу 4.аи њихових Услова пружања услуге / Уговора о кориснику јасно наведено да је „Купац власник или валидни корисник лиценце за Кориснички садржај и сваки његов елемент, а Купац је осигурао све потребне лиценце, сагласности, дозволе, одрицања и издања за употребу Корисничког садржаја и сваког његовог елемента, укључујући без ограничења, све заштићене жигове, логотипе, имена и сличности, без икаквих обавеза компаније да плаћа било какве накнаде, резидуе, исплате цехова или друге компензације било које врсте било којем лицу или ентитету; „(Цитирано Условима пружања услуге / Уговором о корисничком сервису ВебХостингХуб-а) што значи да клијент мора само да поседује садржај веб локације, али компанија једноставно изнајмљује веб локацију купцу..

Технички гледано, оно што не могу да поседујем на својој веб локацији?

Да би то било једноставно и једноставно, ви заправо не поседујете своју веб локацију у толикој мери као што је ваша веб локација заправо састављена од многих делова, од којих сте неки, а други само закупите. Ево једноставног водича о томе шта поседујете, а ви једноставно изнајмите.

 • Не поседујете веб сервер. Веб сервер је рачунар који покреће платформу сервера која угошћује вашу веб локацију. Обично центар података поседује веб сервер и изнајмљује га вама. Очигледно је да немате своју веб локацију уколико је не купите за себе.
 •  Немате платформу веб сервера, компанија је власник ове компаније. Примери тога укључују Линук Апацхе МиСКЛ ПХП (ЛАМП), АСП.НЕТ, Виндовс ИИС + и Мицрософт СКЛ Сервер.
 •  Немате систем за управљање садржајем (ЦМС), као што су ВордПресс, Јоомла и Друпал. Можете имати свој ЦМС ако сте написали изворни код и сами сте га написали. Власник ЦМС-а је његов аутор; само сте лиценцирани за његово коришћење.
 •  Немате софтвер за базу података као што је МиСКЛ. Никад не поседујете софтвер базе података такође значи да не поседујете и стварну базу података, већ поседујете податке и садржај веб локације који се чувају у бази података под условом да сте је аутор.
 •  Обично не поседујете изворни код веб локације осим ако је сами не створите. Изворни код је програм креиран на језику платформе веб сервера који садржи конекторе за други софтвер и користи се за комуникацију са спољним серверима система. Користи се за генерисање ХТМЛ / ЦСС / ЈаваСцрипт-а за прегледник који ради на вашем екрану.
 •  Немате прегледач; само сте лиценцирани за његово коришћење.
 •  Нај изненађујуће је што немате своје име домена. Изненађени? Заправо, не поседујете име домена иако сте регистровани власник имена домена. Само га закупите.

Шта ћу онда добити?

Као „власник“ ваше веб странице и као аутор њеног садржаја, поседујете следеће:

 •  Требали бисте бити власник ХТМЛ / ЦСС / ЈаваСцрипт /. Ово су саставни дијелови ваше веб странице и језици које прегледачи разумију.
 •  Требали бисте бити власник Висуал Десигн-а ваше веб странице. То укључује изглед и графичке елементе као што су боје, типографија, фотографија која се користи за креирање корисничког интерфејса, читљив садржај веб локације и слике и видео снимке које садржи.
 • Треба да поседујете текстуални садржај ваше веб локације. Ово укључује све читљиве, форматиране, које се могу копирати и залепити, као и могу се индексирати у тексту веб странице претраживача који се може приказати у вашем прегледачу. То значи да бисте требали бити аутор Текстуалног садржаја да бисте га учинили својим.
 •  Поседовали сте фотографије своје веб локације, то јест ако сте их сами сликали, у супротном, ако сте је копирали однекуд, фотографија вам је само лиценцирана.

Која је правна стварност власништва веб страница?

Може бити прилично изненађујуће да након што потрошите време и новац за веб страницу, добијате обавештење да га заправо не поседујете. Ово су следеће чињенице које би требало да имате на уму о правној стварности власништва над вашом веб страницом . Прво, треба се сетити да никада не можете законски да поседујете платформу веб сервера, име вашег домена, веб платформу, софтвер базе података, ЦМС, па чак и језик који се користи за изградњу ваше веб странице. Такође никада не бисте добили свој сервер на којем се налази ваша веб локација и да вам је дата само лиценца за коришћење Интелектуалног власништва ствараоца веб локације и платформе која се користи за изградњу.

Изворни код веб локације можете да поседујете само ако сте сами креирали програм или некога “запослили” под собом. Међутим, ви морате да поседујете садржај ваше веб странице и визуелни дизајн.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me