Да ли ИнМотион дозвољава да поседујете вашу веб локацију?

За многе од нас, посебно за почетнике на веб локација, питање власништва веб страница може изгледати апсурдно. Многи од нас би помислили да пошто сте потрошили знатне количине новца и пошто сте платили услуге потребне за рад веб странице, ви сте власник веб странице и питати се ко је власник веб странице звучи смешно. Међутим, да ли сте заиста власник веб странице? Овом питању можете одмах рећи да, али то није увек случај. Ако у уговору није изричито наведено да сте власник ваше веб странице, технички ви никада нисте њен власник.


За боље разумевање ове дискусије важно је да прво разумемо значење термина „сопствено“. Технички гледано, власништво над доменом је као да сте власник свог кућног телефонског броја, који заправо никада нисте у власништву, већ га изнајмљује од телефонске компаније.
Међутим, ово је питање прилично компликовано јер све компаније за хостинг не дозвољавају да поседујете вашу веб локацију. Према ИнМотион-овим Увјетима пружања услуге / Уговорима о кориснику и Правилима о приватности, Дио 4.аи, „Купац је власник или ваљани корисник лиценце Корисничког садржаја и сваког његовог елемента, а Купац је осигурао све потребне лиценце, сагласности, дозволе, одрицања и издања за употребу Корисничког садржаја и сваког његовог елемента, укључујући без ограничења, све заштићене жигове, логотипе, имена и сличности у њему, без икакве обавезе од стране компаније да плати било какву накнаду, резидуе, уплату цехова или другу накнаду било којој врсти или ентитет; ” (ввв.инмотионхостинг.цом/термс-оф-сервице). Ова одредба значи да клијент поседује целокупни садржај веб странице, али не и сам веб сајт јер је само изнајмљен клијенту.

Зашто не могу бити власник моје веб странице?

Једноставно речено, не можете да поседујете вашу веб локацију у толикој мери као што је ваша веб страница заправо састављена од многих делова, од којих неки поседујете, а други само изнајмите од пружатеља услуга хостинга. Ево једноставног водича о томе шта поседујете, а ви једноставно изнајмите.

 •  Немате веб сервер.
 •  Веб сервер је рачунар који покреће платформу сервера која угошћује вашу веб локацију. Обично центар података поседује веб сервер и изнајмљује га вама. Очигледно је да немате своју веб локацију уколико је не купите за себе.
 •  Немате платформу веб сервера.
 •  Примери за то су Линук, Апацхе, МиСКЛ, ПХП (ЛАМП), АСП.НЕТ, Виндовс ИИС + и Мицрософт СКЛ Сервер.
 •  Немате систем за управљање садржајем (ЦМС), као што су ВордПресс, Јоомла и Друпал.
 •  Можете имати свој ЦМС ако сте написали изворни код и сами сте га написали. Власник ЦМС-а је његов аутор и ви сте само лиценцирани за његово коришћење.
 •  Немате софтвер за базу података као што је МиСКЛ.
 •  Никад не поседујете софтвер базе података такође значи да и ви не поседујете стварну базу података, већ поседујете податке о веб локацији и садржај који се чувају у бази података под условом да сте је аутор.
 •  Обично не поседујете изворни код веб локације осим ако је сами не створите.
 •  Изворни код је програм креиран на језику платформе веб сервера који садржи конекторе на други софтвер и користи се за комуникацију са спољним серверима система. Користи се за генерисање ХТМЛ / ЦСС / Јава скрипте за прегледник који ради на вашем екрану.
 •  Немате прегледач, само сте лиценцирани за његово коришћење.
 •  Што је изненађујуће, немате своје име домена.
 •  Ово ће вас можда изненадити, али заправо немате име домена иако сте његов регистровани власник имена домена. Само га закупите.

Шта ћу онда добити?

Бити „власник“ ваше веб странице једноставно значи да морате да поседујете следеће:

 •  Власник сте језика скрипта ХТМЛ / ЦСС / Јава, грађевинских блокова веб странице и језика које прегледачи разумеју.
 •  Поседујете визуелни дизајн ваше веб странице.
 •  То укључује изглед и графичке елементе као што су боје, типографија, фотографија која се користи за креирање корисничког интерфејса, читљив садржај веб локације и слике и видео снимке које садржи.
 •  Власник сте текстуалног садржаја своје веб локације.
 •  Ово укључује све читљиве, форматиране, које се могу копирати и залепити, као и могу се индексирати у тексту веб странице претраживача који се може приказати у вашем прегледачу. То значи да бисте требали бити аутор Текстуалног садржаја да бисте га учинили својим.
 •  Власник сте фотографија свог вебсајта.
 •  Овај услов је тачан, ако и само ако сте сами снимили фотографије, а у супротном, ако сте је негде копирали, фотографија вам је дозвољена.

Шта требам разумјети о законитости посједовања веб страница?

Можда ћете бити изненађени када сазнате да нисте власник ваше веб странице. Можда звучи смешно да након што потрошите време и новац за своју веб страницу, добијате обавештења да је заправо не поседујете.
Следе важне чињенице које треба да разумете о правној стварности власништва над вашом веб страницом. Прво, треба се сетити да никада не можете законски да поседујете платформу веб сервера, име вашег домена, веб платформу, софтвер базе података, ЦМС, па чак и језик који се користи за изградњу ваше веб странице. Друго, никада не бисте добили власништво сервера који хостира вашу веб страницу и да вам је дата само лиценца за коришћење Интелектуалног власништва аутора креатора веб локације и платформе која се користи за изградњу. Међутим, законски поседујете садржај ваше веб странице, ако и само ако, аутор сте у себи.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me