Идеје за веб дизајнИзрада одличног дизајна веб страница може бити тешка.


Када креативни сокови не могу тећи на захтев, лако се осећате заглављени и фрустрирани.

Ако се сада (или понекад) тако осећате, овај пост је ту да вам помогне.

У даљем тексту доносимо вам подесне начине за превазилажење дизајнерског дизајна блокирати када идеје једноставно не теку.

Спреман? Хајде да почнемо…

9 савета за веб дизајн када се осећате заглављеним

Да бисмо вам помогли да смислите добре идеје, започињемо са саветима за веб дизајн који можете одмах да искористите за побољшање онога на чему радите.

1. Користите Пинтерест расположиве табле

Пинтерест је одличан алат за креирање табле за расположење. Можете сакупљати визуелни материјал за који мислите да би био од помоћи у вашем пројекту или ће вам пружити правац. То могу бити слике, шеме боја, изгледа, постојеће веб локације и још много тога.

Пинтерест табле за расположење

Табла расположења делује као централно средиште за вашу дизајнерску инспирацију. Такође можете да га делите са клијентима или сарадницима како би могли да допринесу сопственом материјалу.

2. Направите корак по корак план

Прављење планаЗнате шта кажу: Пропуштање плана планира неуспех. То важи и за веб дизајн. Ако идеје за дизајн веб страница не успеју, можда је то зато што се још нисте бавили основама. Тек када су основе постављене, моћи ћете да ставите креативне додире на врх. Ево како може изгледати планирање:

 1. Дефинишите циљ веб локације – Морате знати шта тачно страница треба да постигне. Ако не, чему, дођавола, дизајнирате? Добри циљеви су СМАРТ: Специфичан, Млако, Аподесив, Релевант, и Тимели. Више о томе овде.
 2. Скицирајте купчево путовање – Поред укупног циља, потребно је да утврдите који пут желите да посете посетиоци. Од тренутка када су напали вашу веб локацију, све до циља који имате на уму. На тај начин можете створити структуру која ће их водити на путу. Хубспот има а одличан чланак о томе.
 3. Дођите са водичем за стил – Стварање водича за стил помоћи ће вам да будете доследни у свом дизајну. Дефинише фонтове, боје и друге елементе дизајна. Коришћење једног промовише једнообразност, посебно када се ради са другима. Гоогле је добар пример.
 4. Планирајте свој СЕО – Планирање је такође важно за СЕО. Направите мапу веб локације како бисте разумели како да структуирате своје податке за посетиоце и претраживаче.

3. Прво се усредсредите на структуру

Баш као и прављење плана, концентрирање на структуру веб локације вам прво помаже да се одмакнете од процеса и добијете више вида птичје перспективе.

Може вам помоћи да радите са различитим медијумом него на рачунару. На пример, правећи скице на папиру једном оловком, на тренутак можете заборавити на боје и друге детаље. Ако користите флипцхартс или таблу, чак можете учинити да ствар буде колаборативна.

Одлична вежба може бити и цртање веб локације на белешци која је поставила пост. Ово ће вас приморати да се држите основног. Варијација овога је да најпре створите свој дизајн у нијансама сиве, а боју додате тек касније. На овај начин приморани сте да успоставите визуелну хијерархију без ослањања на боју.

Започните с сивим тоновима
Лаура Елизабетх / Смасхинг Магазине

Ако вам је пакао скривен када користите рачунар за дизајн, можете да користите тест “шкљоцање”. То значи да се удаљавате од екрана и жмирнете очима. Замагљена слика показаће вам шта је најочитије на вашој веб локацији и шта ће први посетиоци вероватно прво приметити.

4. Придржавајте се веб стандарда

Дизајнерима је у природи да желе да буду креативни. То је генерално добра ствар. Имајте на уму да је потребно поставити неке границе унутар којих ћете бити креативни.

На пример, у веб дизајну постоји низ утврђених стандарда. Посетиоци су навикли на одређене дизајнерске тропе и елементе веб странице. Кад превише прекршите та правила, то би их могло збунити и искључити.

Међу тим утврђеним стандардима су:

 • Доследност у брендирању и дизајну на свим страницама
 • Логотип веб странице у горњем левом углу
 • Подаци за контакт у горњем десном углу или у средини
 • Главна навигација на врху екрана
 • Главни наслов / вриједност приједлога и позив на радњу високо на почетној страници
 • Функција претраге у заглављу
 • Иконе друштвених медија у подножју веб странице

Сигурни смо да смо као упорни корисник интернета већ свесни више стандардних веб локација које се придржавају. Ако не, можете их пронаћи више овде.

5. Фокусирајте се на минимализам и ЦТА тастере

Када знате циљ своје веб локације и страница, ово вам такође омогућава да се ослободите свега што не служи тој сврси. Ово поједностављује ваш дизајн и чини га пријатнијим за гледање.

Опет, постоје истраживања која то поткрепљују. У истој горе наведеној студији, Гоогле је открио да је визуелна сложеност негативно повезана са жалбом на веб локацију. Укратко – људи не желе да буду преоптерећени! Поједностављивање дизајна је добро и за друге функције, нпр. Брзину веб локације.

Ево неколико ствари које можете сигурно елиминисати:

 • Ставке менија – Наравно, желите да и други истраже више ваше веб странице. Међутим, преоптерећен мени може бити супер збуњујући и имати негативне ефекте. Опет – држите се основног!
 • Сидебарс – Све више и више веб локација укида бочну траку. Шта имате у бочној траци? Да ли је то заиста важно?
 • Блатни жаргон – Иста ствар која се односи на фотографије са фотографијама односи се и на језик. Прекомерно коришћене фразе, клишеји и шупље речи чине људе да се изводе. Престаните да их користите, унесите нешто личности у своје писање, научите неке речи речи и научите да копирате.

6. Започните с мобилним уређајем

Мобилни уређаји олујом су заузели свет. До данас, више људи сурфа интернетом путем телефона и таблета него на десктоп рачунарима.

Поред тога, Објавио је Гоогле да они уводе свој нови индекс мобилних уређаја. То значи, када је у потпуности на снази, претраживач ће прво проценити сваку веб локацију на њиховом мобилном присуству. Ако не ради свој посао како треба, примићете погодак на листи за претрагу.

Из тог разлога, приликом дизајнирања веб странице, било би добро прво започети с мобилним присуством. Од сада ће мобилни корисници бити ваши примарни купци. Зато се боље побрините за њих.

У исто време, добра је пракса да се дође до идеја за дизајн веб локација. Поново, почевши од мобилних уређаја, присиљава вас да се концентришете на битно и размислите о сврси свог дизајна. Затим можете даље развијати и додавати елементе како величина екрана расте.

7. Обратите пажњу на обликовање садржаја

Обликовање садржаја је потцењена алатка за веб дизајнере. Садржај је најважнији елемент ваше веб странице, било да је то у облику блогова или продајне копије. На крају, то је оно што желите да посетиоци конзумирају. Намера вашег дизајна је да га представи на начин на који они то раде.

Нажалост, људи су већ толико засићени да мало њих чита све на вашој страници. Уместо тога, већина посетилаца скенира. Даље, они имају тенденцију да урадите то у облику Ф.

То значи да треба да прилагодите свој садржај њиховим навикама конзумирања како бисте га учинили утицајнијим.

Ево како то учинити:

 • Укључите наслове – Наслови су одличан начин за разбијање садржаја. Многи читаоци их такође користе као точке сидрења за скенирање и само оне делове испод наслова који им се чине занимљиви. Стога обавезно користите наслове и опишите их описно.
 • Користите одломке и спискове – Нико не жели да прочита једну велику мрљу текста. Одломци дијеле садржај на мале комаде. Отворите нову кад год отворите нову тачку. Листе имају сличну функцију и чине информације доступнијим. Користите их и ви.
 • Не штедите на медијима и визуелним материјалима – Визуелне информације су људском мозгу много приступачније од текста. Из тог разлога, добро је користити слике и друге медије како би подвукли тачке наведене у копији. Такође је, опет, одличан начин за разбијање дужих делова текста.
 • Оптимизирајте своје фонтове – Ваша употреба фонтова такође јако утиче на читљивост. Најважнији алати које имате овде су величина и висина линија. Ићи за најмање 16пк и обавезно додајте висину линије мањим фонтом који користите.

Ако истражите овај чланак, видећете све горе наведено на снази.

8. Испробајте дизајн на једној страници

У то доба се бавио и дизајн веб страница прегиб. Све важно морало је бити изнад границе од које ће корисници почети да се крећу. Још увек има нешто да се каже о томе јер је то још увек ту корисници проводе већину свог времена.

Време прегледа посетиоца - прегиб

То не значи да је прегиб крајња страница на крају. Људи ће се заиста кретати. У ствари, помиче вас читаву страницу према доље ако им дате разлог за то.

Лудо јаје је то испробало кад су они заменио оригиналну страницу за продају са 20 пута дужим.

Дизајн једне странице

Резултат: стопа конверзије порасла је за 30 посто! Ако путовање вашег тренутног купца пређе на више страница, размислите о томе да их обједините на једном месту. Ово би могла бити једна од оних идеја дизајнирања веб страница која има све разлике.

Немојте сахрањивати садржај у презентацијама / вртиљкама или картицама / хармоникама, они не функционишу!

9. Запослите А / Б тестирање

Понекад када се оцењују различите идеје за дизајн веб локација, тешко је одлучити који је прави пут. Размишљате напред и назад, правите потешкоће, а истовремено нисте сигурни у своју одлуку. У неком тренутку размишљање то више неће смањити. Мораћете да пустите кориснике да одлучују.

А / Б тестирање може бити одличан начин да се види шта чини вашу веб локацију бољом. То значи послуживање посетилаца различитих верзија вашег дизајна насумично, а затим проверити како реагују. Можете доносити одлуке на основу резултата.

Можете тестирати готово све. Од дизајна целе странице до промене боје, позива на акцију према сликама, насловима чланака и фонтовима. Све ово може донети велику разлику у перформансама странице. Ипак, ако не тестирате, никада нећете знати!

Ови алати и додаци помоћи ће вам да урадите тестове.

6 Инспиративне веб странице за генерисање нових идеја веб дизајна

Ако се у овом тренутку и даље осећате заглављеним, у последњем делу ћемо прећи преко већег броја сајтова који су испуњени инспирацијом за веб дизајн..

1. Авввардс.цом

Награде

Ова веб локација додељује награде за веб дизајнере, програмере и агенције широм света. Имају огромну архиву примера веб дизајна и могу се претраживати. Поред тога, постоји блог где детаљно уводе дизајне и део где можете гласајте на месту номинованих месеци. Све је то висококвалитетно и заиста инспиративно!

2. ВебДесигн-Инспиратион.цом

Инспирација веб страница

То је галерија завршених пројеката веб дизајна. Можете га филтрирати на много различитих начина да бисте пронашли оно што тражите – нпр. Према индустрији, врсти, палети боја или стиловима. Њихова архива је толико велика да је често једина страница која вам треба да смислите своје идеје за дизајн веб локација.

3. СитеИнспире.цом

ситеИнспире

Ова веб страница приказује и веб и интерактивни дизајн. Као и претходни пример, и ви можете филтрирати уносе на различите начине, укључујући стил, врсту, тему, па чак и платформу. Ако направите налог, можете да поставите и колекције својих омиљених дизајна.

4. ОнеПагеЛове.цом

Љубав на једној страници

Овај пример је сајт за инспирацију за веб дизајн посебно направљен за дизајне на једној страници. Идеју смо поменули раније у чланку. Можете да прегледате галерију или посебно претражите ствари које тражите. Обавезно крените тако што направите сопствену веб страницу са једном страницом.

5. Дрибббле.цом

дриблинг за инспирацију за дизајн веб локација

На Дрибббле дизајнери показују своје радове. То може бити било шта, од апликација до икона, илустрација и других примера. Можете га користити за општу инспирацију или користити ознаке да бисте пронашли оно што вас највише занима, као што је веб дизајн.

6. Беханце.нет

Беханце

Ова веб локација је веома слична Дрибббле-у. Дизајнери су такође место за повезивање и показивање свог портфеља. Имате обиље примјера веб дизајна и можете их потражити помоћу функције претраживања.

Окончање

Идеје за веб дизајн не расту на дрвећу. Понекад вам је потребна мала помоћ да смислите нешто добро. Срећом постоје постови попут ових који ће вам помоћи да се вратите на прави пут!

Надамо се да ће вас савети, алати и ресурси за веб дизајн поменути у горњем посту вратити натраг у креативност. Очигледно је да има много кориснијих ствари напољу, због чега желимо да чујемо од вас!

Знате ли додатне савете, алате или инспирацију за генерисање идеја за веб дизајн? Ако је то случај, молимо вас да га поделите у одељку за коментаре испод!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me