Тако да желите да научите да шифрујете, али немате времена, новца или стрпљења да се региструјете за формални курс?


Без бриге.

На мрежи постоје тона бесплатних ресурса у којима можете научити да шифрујете према сопственом распореду, сопственим темпом и са врстом садржаја који одговара вашем стилу учења.

Испод ћете пронаћи 20 најбољих бесплатних ресурса да вас научим како да кодирате. Овде ћете пронаћи добар спој садржаја, од писаних и видео туторијала до кодирања игралишта која појачавају све нове вештине које сте покупили.

Contents

20 места на којима можете бесплатно да научите кодирање

Постоје мрежни ресурси за сваки ниво кодера, без обзира да ли сте:

 • Власник предузећа или самостални покретач који жели да изгради сопствену веб локацију.
 • Искусни веб програмер који жели додати нову вештину или програмски језик у свој репертоар.
 • Веб дизајнер који жели да појача своје разумевање кода и постане компанија за дизајн / развој.
 • Хобиста који у слободно време жели да научи како да шифрира.
 • Студент информатике који жели да надопуни свој курс практичним кодирањем туторијала.

Није важно ко сте и шта је ваш циљ у учењу шифрирања са слободним ресурсима. Има за свакога понешто.

1. БитДегрее (почетник до напредни)

БитДегрееАко тражите више од лекције, корак по корак, БитДегрее је добар избор.

Помоћу БитДегрее-а корисници ће сигурно научити како да кодују – од основа попут ХТМЛ и ЦСС до напредних програмских језика као што су Боотстрап и Питхон.

Док радите кроз часове, бићете охрабрени да “Пробајте уживо” у БитДегрее едитору:

БитДегрее Ливе Едитор

Оно што је лепо у томе је што нећете једноставно вежбати језик који учите. Сви остали блокови језика биће тамо, као у горњем примеру ЦСС који укључује и ХТМЛ и ЦСС.

Поред лекција кодирања, корисници добијају увод у кључне алате које веб програмери користе, попут Цхроме ДевТоолс и Гитхуб.

Ако тражите добро заокружено образовање, важно је да научите како да користите алате који вам олакшавају живот као програмеру.

2. ЦСС-трикови (напредно)

ЦСС-триковиКада први пут уђете унутра ЦСС-трикови веб странице, дочекаће вас његов блог. Иако се из чланака о кодирању (посебно ЦСС-а) може пуно научити, већина њих је лекција за напредне програмере.

Ипак, ЦСС-Трицкс има посебан одељак за водиче за почетнике. Овде има мање од 20 ЦСС туторијала, али трчање кроз њих пружиће сваком кориснику солидну основу за ЦСС (и неки ХТМЛ).

За кориснике који желе више од уводних туторијала, погледајте страницу Сниппетс.

ЦСС-Трицкс Сниппетс

Исјечци кода су корисни из више разлога. За почетак, помажу програмерима да брзо имплементирају нове функције или исправке без потребе да сами пишу код.

Друго, исечци кода су корисни за боље упознавање синтаксе неког језика. Како користите све више исјечака кода, упознаћете обрасце језика и, као резултат, лакше ћете манипулирати њиме.

3. Дерек Банас на ИоуТубе-у (од средње до напредне)

Дерек Банас ИоуТубеИоуТубе страница Дерека Банаса је обавезна посета ако сте заинтересовани да научите напредни веб развој и технике дизајна.

Већином су Дерекови приручници за кодирање који су најпопуларнији, мада свакако је вредно погледати разне видео колекције које је створио током година..

Дерек Банас Видео Органисатион

Сваки од туторијала је добро организован и покриваће тему у потпуности, обично за мање од сат времена. То је заиста сјајна опција за свакога ко најбоље учи посматрајући некога ради вештина у реалном времену.

Још једна ствар коју вреди напоменути је да Дерек ствара две нове туторијале сваке недеље. Шта више, он позива гледаоце / претплатнике да поставе захтеве, тако да ако постоји нешто хитно што морате да научите, а не можете га наћи негде другде, можда ћете га моћи добити овде.

4. фрееЦодеЦамп (Почетни до средњи)

фрееЦодеЦамп

фрееЦодеЦамп је солидан ресурс за почетнике или посреднике веб програмера који желе да брзо подигну своје вештине и добију награду за то.

Једном када отворите налог, фрееЦодеЦамп ће вам помоћи да започнете са обуком:

лекције фрееЦодеЦамп

И не само то, лекције су логично групиране тако да можете постепено додавати своје знање кодирања. На крају ћете завршити са сертификатом и већим портфељем који можете показати потенцијалним клијентима.

Иако се ова веб локација брендира као образовни ресурс за програмере, ништа не може спречити да се други ентузијасти кодирања пријаве. Не постоји накнада за придруживање, а лекције нису записане у неком тајном говорнику програмера.

Дакле, ако вам се свиђа стил веб странице и начин на који су изнесене лекције (заједно са проценама колико све њих траје!), Покушајте.

Такође ћете добити приступ форумима на којима можете делити победе, постављати питања и помагати другим ученицима да током наставе прођу. То је леп бонус ако више волите колаборативно окружење за учење.

5. Глитцх (почетник до напредни)

КварМислити о Квар као кодирајуће игралиште. Речено је да није само место за писање редака експерименталног кода, мада вам то даје простора да то учините заједно са неким смерницама како да започнете.

Корисници могу користити унапред направљене веб апликације – од грешке или алате попут Гитхуб-а – да откључају основе и науче себе новим вештинама обрнутим инжењерингом постојећег кода.

Ево примера шта се дешава када корисник одабере да „Ремик“ апликацију неко други креира:

Глитцх Ремик

Корисници добијају приступ свим датотекама и имовинама које, када се споје, креирају резултирајућу веб апликацију. Како се промене у садржају датотека користе помоћу уређивача, преглед одражава те промене.

Иако се Глитцх бави „апликацијама“, исте праксе се примењују и када се кодира веб страница са ХТМЛ, ЦСС и ЈаваСцрипт.

Такође будите у потрази за Глитцх-овим предлошцима „стартер“, попут овог:

Глитцх ХТМЛ Стартер

Изгледа слично као и други пројекти апликација на Глитцх-у. Међутим, постоји лекција садржана у узорку о томе како започети кодирање ХТМЛ-ом. Овде ћете наћи остале и за ЈаваСцрипт, Ноде и Боотстрап.

6. Гоогле програмери (средњи до напредни)

Гоогле програмери

Гоогле програмери је бесплатан ресурс за све који желе да науче како да кодују боље веб искуства.

Овде је кључна реч “боља”, јер се корисници неће наћи много о основама. У ствари, морате доћи на ову страницу са познавањем ХТМЛ-а, ЦСС-а и ЈаваСцрипт-а (коју можете добити из многих других извора на овој листи).

С Гоогле-ом хипер-фокусираним на изградњи веб-мобилних мрежа, ова веб локација је најбоља за програмере који желе да науче како да кодирају прогресивне веб апликације (ПВА).

Ако идете на картицу Цоде Лабс, потражите водич под називом “Иоур Фирст Прогрессиве Веб Апп”.

Ово је свеобухватан, али једноставан за праћење туториал који учи кориснике шта је ПВА, као и како да их саставите за мање од 30 минута.

Ваша прва прогресивна веб апликација - научите да шифрирате

Што се тиче остатка веб локације као ресурса за кодирање, свакако га можете користити ако треба да побољшате одзивност, брзину или чак безбедност веб странице или веб апликације.

Гоогле-ови „водичи“ су добро место за добијање ових исјечака за оптимизацију кода. И можете истражити „Самплес“ да бисте научили више специјализованих техника кодирања помоћу ЦСС-а и ЈаваСцрипт-а.

7. ХТМЛ Дог (за почетнике)

ХТМЛ ДогХТМЛ Дог је одличан бесплатни ресурс за савладавање основа кодирања: ХТМЛ, ЦСС и ЈаваСцрипт.

На сајту је доступно девет туторијала, од почетних до напредних, у сваком од језика кодирања.

Свака лекција пажљиво описује све што треба да знате о сваком од језика. Уз јасне примере кода који су на овом путу укључени – као и савете како да их репродукујете на вашем крају – ово је одличан начин да набавите обешање кодирања ако сте му нови.

Међутим, ХТМЛ Дог није само извор за туторијале за кодирање почетника.

На пример, страница Тецхникуес учи кориснике како да ураде више за обликовање веб странице него што то допуштају основни туторијали.

Страница Примера, с друге стране, пружа примере исјечка кода за све битне елементе којима бисте манипулирали на веб локацији:

 • Текст
 • Боје
 • Везе
 • Обрасци
 • Листе
 • Слике
 • И још

Примери ХТМЛ паса

Страница Референце такође је корисна ако желите да разумете стварну синтаксу језика кодирања који користите. Што више разумете како различите вредности доприносе ономе што се појављује на челу, јачи ћете кодер постати.

8. ЈаваСцрипт.цом од Плуралсигхт (за почетнике)

ЈаваСцрипт Плуралсигхт

Плуралсигхт представља врхунску веб локацију за е-учење за напредне кодире.

Међутим, Плуралсигхт је указао на потребу да се почетницима представи ЈаваСцрипт, један од темеља веба. Као такав, приручник је дат даље ЈаваСцрипт.цом је слободан за приступ.

Други пут када корисник крене унутар веб странице, учење почиње:

ЈаваСцрипт Туториал

То је тако једноставан водич, али детаљно објашњење сваког корака и практична примена кода увелико ће научити како користити ЈаваСцрипт за кодирање.

Када корисници прођу кроз курсеве, на страници за учење на располагању вам је згодан референтни водич.

Овде ће корисници сазнати више о синтакси ЈаваСцрипта и како сваки његов део доприноси целокупном језику.

9. Кхан Ацадеми (за почетнике)

Академија Кан

Академија Кан је бесплатни онлине образовни ресурс за кориснике свих старосних група.

Већина наставе које нуди академија намењена су ученицима разреда. Међутим, постоји мали део посвећен „рачунару“ на који бисте требали обратити пажњу:

Курсеви Кхан академије

Постоји неколико одељка под Рачунарство, али један на који би требало обратити пажњу је Програмирање рачунара.

Овде ћете научити како да правите веб локације користећи ХТМЛ, ЦСС и ЈаваСцрипт. Свака лекција се испоручује са комбинацијом садржаја.

 • Видео лекције (које долазе са транскриптима као и вишејезични затворени натписи)
 • Брзи савети
 • Изазови кодирања

Они се лако сналазе и супер су ангажовани.

10. Научите шифрирати ХТМЛ и ЦСС (почетник до средњи)

Научите да шифрирате ХТМЛ ЦССЛике ЈаваСцрипт.цом, Научите да шифрирате ХТМЛ и ЦСС је бесплатан ресурс који учи кориснике да кодирају основним језицима кодирања. Фокус је овде на ХТМЛ-у и ЦСС-у.

Свака лекција је пажљиво постављена и корисницима даје исечке кода више него само представљање.

Све је објашњено у потпуности, од онога за шта се сваки језик користи до начина на који функционише свака компонента језика. Постоје и две путање предавања.

Након што завршите увод у ХТМЛ и ЦСС, можете прећи на напредне лекције.

Напредни ХТМЛ ЦСС

Овде ћете научити стратегије кодирања које не само да додају напредну функционалност вашој веб локацији већ и генерално производе код бољег квалитета. Уз огроман нагласак стављен на ствари попут брзо учитаних страница и мобилног респонзивног дизајна, напредни курс ће бити заиста користан.

На дну сваког курса пронаћи ћете листу препоручених ресурса. Вриједно је издвојити вријеме истражујући ове друге ресурсе ако желите научити што више о свакој теми.

11. ЛеарнЦоде.ацадеми на ИоуТубе-у (од почетника до напредног)

ЛеарнЦоде АцадемиИоуТубе страница ЛеарнЦоде.ацадеми је више од обичног ресурса за обуку док учите да шифрирате.

ЛеарнЦоде.ацадеми има заиста добар микс садржаја.

ЛеарнЦоде Видеос

Постоје неопходни алати за веб програмере. Постоје приручници за веб дизајн. И ту су, наравно, туторијали који се усредсређују на савладавање нових програмских језика.

Једна ствар коју треба имати на уму са овим ресурсом је да би он заиста требао бити само додатак другим врстама обуке које обављате.

Садржај овде је врхунски. Међутим, нови уџбеници се не производе редовно, тако да ћете потрошити већину свог времена радећи на старијем заостатку, што може довести до ризика да научите старије технике кодирања ако одете предалеко уназад.

12. Научите [Лангуаге] .орг од ДатаЦамп (Почетник до напредни)

Научи ПитхонДатаЦамп је веб локација за е-учење која је специјализована за курсеве науке о подацима (у основи, учење како да извлаче и манипулишу информацијама из великих података).

Његова серија Веб локације „Научите“, међутим, бесплатни су ресурси за све који желе научити како да се кодирају. Обухватају широк спектар језика за почетнике до напредне кодире као што су:

 • ХТМЛ
 • ЈаваСцрипт
 • ПХП
 • СКЛ
 • Питхон
 • Руби

Сваки језик има наменски низ туторијала који долази уз њега.

Оно што је у вези са овом веб страницом је да он не само да пружа преглед сваког језика са узорком кода, већ пружа простор на дну за кориснике који могу радити:

ЛеарнЈС Вјежба

Кликом на „Покрени вежбу“ дају се упутства о манипулисању постојећим кодом и креирањем валидног излаза. Ако желите да практикујете оно што учите у реалном времену, а да не морате да напуштате сајт, ово је добра опција.

13. МаркСхеет (Почетник)

МаркСхеетМаркСхеет је бесплатан ХТМЛ и ЦСС курс за почетнике.

Поред подучавања основа кодирања, током курса се прелазе и важне информације које морате да знате пре него што изградите било шта на вебу.

На пример, Увод покрива теме повезане са веб-ом у целини. Као и три дела имена домена, како се веб локација појављује у прегледачима других људи и уобичајени уређивачи текста који можете да користите за писање и уређивање кода.

Научити шифровање веб страница је једна ствар, али разумевање како све функционише иза кулиса одвести ће ваше образовање на сасвим други ниво.

Када похађате овај курс, или издвојите довољно времена (најмање сат времена) да прођете кроз њега једно седење или га раздвојите између три поглавља:

 • ХТМЛ
 • ЦСС
 • Сасс

Сасс заправо није језик као остала два. У том поглављу корисници уче како препроцесор (као и Мање) штеди време у кодирању ЦСС-а од нуле.

Исјечак кода МаркСхеет

Иако на овој веб страници нема вежби, примери кодова су прилично робусни и пружиће вам пуно играња у уређивачу кода по вашем избору.

14. Мозилла Девелопер (Почетни до средњи)

Мозилла ДевелоперИма много тога за научити Мозилла Девелопер веб сајт. Започевши, међутим, усредсредите пажњу на трчање кроз различите туторијале за веб технологије:

Овде ћете научити све основе за кодирање ХТМЛ-ом, ЦСС-ом и ЈаваСцрипт-ом.

Док нећете имати где да експериментишете са датим исјечцима кода, Мозилла је поделила све њихове узорке на ГитХуб и дали детаље о томе како им приступити и користити их.

Примери кода Мозилла

Пре него што прођете било коју лекцију на веб локацији, обавезно се подесите на Гитхуб како бисте могли да вежбате док идете заједно.

Ако сте веб програмер или покушавате започети своју каријеру као програмер, на овој веб локацији постоје додатни ресурси.

За прво, не зауставите своје образовање на савладавању језика. Мозилла такође пружа лекције о стварима као што су:

 • Веб приступачност
 • Језици скрипта на страни сервера
 • Тестирање прегледача

Постоји такође посебан одељак за прогресивне веб апликације. Нећете добити само солидан увод у ПВА, већ ћете добити исјечке кода који ће вам помоћи да направите свој властити.

15. Нето Ниња на ИоуТубе-у (од почетника до напредног)

Тхе Нет Ниња

Нето Ниња ИоуТубе страница је посвећен разбијању најсложенијих концепата кодирања у лако праћеним видео туторијалама.

Оно што је лепо у структури и организацији подучавања јесте то што су многи од њих усмерени на почетнике – било да је то уопште почетник кодирања или програмер новајлија..

Тхе Нет Ниња Видео Туториалс

Циљ је увек исти: помоћ гледаоцима / претплатницима да брзо појачају своје вештине кодирања како би могли да ураде нешто значајно са њима.

Водичи и листе репродукција које ћете наћи на овом каналу заправо су врло слични многим писаним ресурсима на овој листи.

Не само да добијате лекцију о томе како користити код или овладавате новим језиком, већ на почетку добијате увод који објашњава зашто је све битно.

16. Один пројекат (за почетнике)

Пројект ОдинПројект Один је пројекат отвореног кода који има за циљ опремање веб програмера са вештинама потребним за израду висококвалитетних веб локација.

Сваком лекцијом ћете добити:

 • Увод у то зашто је поука важна.
 • Резиме резултата учења.
 • Задатак са везама за лекцију.
 • Додатни ресурси за додатно унапређење ваших вештина и разумевања у тој области.

Оно што ћете примјетити током предавања је да се неке од њих преклапају са другим ресурсима на овој листи. На пример, лекција ХТМЛ основе ће вас послати на веб локацију Леарн то Цоде ХТМЛ & ЦСС.

Нису добијене само лекције о кодирању. Постоји лекција названа „Запослити се“:

Пројект Один - запошљавање

За нове програмере клијенте може бити тешко. По завршетку ових курсева, програмери ће имати прилику да направе потпуно нове веб странице и објаве их Гитхуб-у као пример рада. Затим ће, завршавањем овог течаја за запошљавање, добити савете о томе како да се креирају напријед.

17. СитеПоинт (од средње до напредне)

СитеПоинтТхе СитеПоинт веб локација је комбинација премиум веб дизајнерских и развојних е-књига и бесплатног блога на циљане теме.

Да будемо јасни, СитеПоинт у ствари није веб локација за почетнике кодерирања. Пронаћи ћете „увод у“ постове ако их тражите, али то баш и није место на коме сјаји.

СитеПоинт је добар извор за кодре који су спремни да пређу основну „напишите ову линију кода да бисте добили овај резултат“. Овде ћете научити како бити креативан са знањем кодирања које већ имате.

Поред тога, блог је пун корисних заокруживања:

Сажетак блога СитеПоинт

Пронаћи ћете препоруке за ЈаваСцрипт библиотеке, ЦСС оквире и друге алате које можете користити да побољшате своје токове кодирања и брже радите..

18. СолоЛеарн (Почетник до напредни)

СолоЛеарнСолоЛеарн је једина мобилна апликација (и веб апликација) на овој листи, тако да ако тражите нешто што бисте могли да користите за учење у покрету, то је то.

Са СолоЛеарн, корисници уче како да кодирају ХТМЛ и ЦСС као и напредне програмске језике.

Ово ћете видети када уђете у апликацију СолоЛеарн (на радној површини):

СолоЛеарн Апп

То је добро структуиран програм који започиње са основном синтаксом и функционише кроз различите компоненте језика. На крају ћете добити потврду о завршетку.

Неки делови курсева су структурирани као квизови. Да бисте наставили даље, морате да одговорите тачно на свако питање.

Остали делови курса структурирани су као основни туторијали са исечцима кода:

СолоЛеарн Туториал

Ако више волите да учите, тестирате и добијате потврду док настављате, комбинација курса / квиза / игралишта овде је моћна.

19. В3Сцхоолс (Почетници до напредни)

В3СцхоолсВ3Сцхоолс себе је назвао „Највећом веб страницом за развој веба на свету“ и то је заправо прилично тачан опис.

Било да је ово ако сте први пут видели код или сте искусни кодер, овде има нешто за свакога.

Сваки језик кодирања који би могао бити заинтересован за учење овде се наводи. Можете чак и да преузмете уџбенике о томе како да кодирате компоненте веб локације као што су иконе, графика, боје и још много тога.

Иако корисници добијају кратак сажетак о чему се ради у сваком језику, главни фокус је на започињању лекције.

Пре него што започнете да радите кроз било који од туторијала на овој веб локацији, обавезно знате на које језике треба да се фокусирате. На примјер, не желите да почнете да учите нешто попут Реацт ако покушавате да савладате основе.

Без обзира на које језике радите свој пут, будите сигурни да истовремено користите и Референце и Вјежбе.

Референце за В3Сцхоолс

Они су замишљени као попратни референтни материјал који јачају ваше лекције. Дефинитивно их искористите ако желите да извучете максимум из ове странице.

20. ВебситеСетуп.орг (за почетнике до напредне)

ВебситеСетуп

ВебситеСетуп.орг је пуна корисних образовних ресурса за све који покушавају да науче да кодирају бесплатно.

Иако многи водичи за ВебситеСетуп показују како да правите и прилагођавате веб локације помоћу ВордПресс-а – заобилазећи потребу за кодом од нуле – то није све што је овде.

На пример, доступан је све већи број туторијала, водича и превара за развој веб локација:

Туторијали за развој веб локацијеСетуп

Оно што је сјајно у овим водичима је да они не само да корисницима пружају основе кодирања, већ често постоје и снажне везе са ВордПресс-ом. На тај начин, не морате одабрати један или други: код или ВордПресс. Можете направити максимум од стварања веб странице тако што ћете научити најбоље праксе за обоје.

Још једна ствар коју ћете добити од ВебситеСетупа-а коју нећете наћи у традиционалним курсевима кодирања је како помоћу кода исправити исправку и поправити веб локацију. Као овај пример како решити грешке у ВордПресс-у.

На овај начин ћете добити поузданију едукацију о томе како да се шифрује, користећи је за прављење веб странице до каснијег унапређења или поправке.

Упаковати

Као што видите, горњи ресурси пружају толико различитих начина да научите и ојачате своје вештине кодирања:

 • Написане туторијале
 • Видео курсеви
 • Квизови
 • Исјечци кода
 • Кодирање игралишта
 • Заокруживање алата и стратегије развоја
 • И још

То није једина предност избора једног од ових бесплатних ресурса да бисте научили да шифрујете или побољшате постојећи скуп вештина.

Без обзира јесте ли истински плави почетник или га кодирате годинама, имате потпуну контролу над својим образовањем. Можете научити да шифрујете према сопственом распореду, сопственим темпом, и ништа друго него трошкове времена које унесете у њега.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me