WordPress vs Joomla vs Drupal

Krahasimi i CMSNëse jeni duke menduar për ndërtimin e një faqe në internet ose blog, duhet të konsideroni të përdorni një nga CMS më të mirë të disponueshëm në treg.


Një CMS (sistemi i administrimit të përmbajtjes) ju ndihmon të krijoni, menaxhoni dhe modifikoni përmbajtjen e faqes tuaj në internet pa pasur nevojë për ndonjë aftësi kodimi HTML ose CSS.

Natyra e lehtë për t’u përdorur e platformave moderne CMS do të thotë që çdokush mund të ndërtojë vetë një uebfaqe me pamje të madhe të gjitha vetë. Ju nuk keni nevojë të jeni një zhvillues i faqes, një projektues, ose të keni ndonjë përvojë të mëparshme me ndërtimin e faqes në internet.

Në këtë post, ne shikojmë përmes tre prej platformave më të njohura dhe më të mira CMS që vijnë në vitin 2020, krahasojmë mirat dhe të këqijat e tyre, dhe ju ndihmojmë të zgjidhni një.

Tri CMS më të mirë që po shikojmë janë:

 • WordPress
 • joomla
 • Drupal

Këtu keni gjithçka që ju duhet të dini rreth tyre:

1. Kostot dhe krahasimi i shpenzimeve për CMS më të mirë

Të flasësh për kostot e përfshira në përdorimin e ndonjë prej këtyre CMS, bëhet shpejt i vërtetë i ndërlikuar. Këtu është marrëveshja:

 • secila prej këtyre tre CMS më të mirë është 100% falas në vetvete – mund të shkarkoni ose një direkt nga faqet e internetit zyrtare në vetëm disa klikime, por:
 • ka kosto tjetër anësore që duhet të marrësh vetë

Këto kosto anësore përfshijnë kryesisht dy gjëra: emri i domain dhe web hosting.

 • Një emër domain është adresa e faqes suaj të internetit në internet. Emri i domain-it të kësaj faqe në internet është websitesetup.org. Blerja dhe mbajtja e një domeni në internet kushton rreth 15 dollarë në vit.
 • Një konfigurim i mbajtjes së faqeve në internet është aty ku faqja juaj e internetit ulet dhe nga ku vizitorët tuaj mund të hyjnë në të. Pritja e mirë fillon me 3 dollarë në muaj. Këtu janë rekomandimet tona pritëse.

Ndërtimi i faqes suaj të internetit në secilën nga tre CMS-të tona më të mira do të kushtojë njësoj përsa i përket emrit të domain-it dhe hostit.

Edhe nje gje…

Ndërsa platformat CMS janë të lira për t’u shkarkuar, në disa raste, përdoruesit do të duan të zgjerojnë grupet e veçorive amtare të CMS-ve të tyre me module shtesë dhe / ose modele..

Ju do të gjeni:

 • WordPress shtojcat në dispozicion për $ 0 – 200 $
 • joomla shtojcat: 0-70 $
 • Drupal shtojcat: 0 – 100 $

E njëjta gjë vlen për temat – paketat e instalimit të instalueshëm. Ju do të gjeni:

 • WordPress temat në dispozicion për $ 0 – 250 $
 • joomla tematika: 0 – 200 $
 • Drupal tematika: 0 – $ 80

Të tre CMS-të më të mira kanë shtesa në afërsisht të njëjtin gamë çmimesh. Në fund të fundit, nuk keni pse të blini ndonjë shtesë nëse nuk keni buxhet.

Në fund, nëse keni ndërmend të merrni vetëm minimumin e zhveshur, fatura juaj do të jetë:

 • 15 $ (emri i domain) + 3 $ * 12 (pritja) = 51 51 $ në vit

2. Niveli i ekspertizës së nevojshme

Në fund të ditës, ju do të jeni në gjendje të përdorni cilindo nga CMS tonë më të mirë nga ky formacion pa ndonjë përvojë të mëparshme.

Duke u thënë kështu, rezultatet tuaja mund të ndryshojnë në varësi të pritjeve tuaja dhe sa të përparuara të një siti që dëshironi të ndërtoni.

WordPress është ndoshta më e lehtë për t’u përdorur. Zgjerimi i funksionalitetit të faqes tuaj dhe gjetja dhe rregullimi i modeleve është shumë më i arritshëm.

Për më tepër, shumë kompani pritëse tani ofrojnë atë që quhet “mbajtja e menaxhuar e WordPress”, që do të thotë se nuk është e nevojshme të shqetësoheni për konfigurimin teknik të serverit ose madje të shqetësoheni për instalimin e WordPress-it tuaj. Kompania pritëse do të trajtojë gjithçka.

Lidhur me personalizimin, WordPress vjen me një ndërfaqe miqësore për ndryshimin e pamjeve të faqes tuaj, ndryshimin e ngjyrave, prejardhjeve dhe elementeve të tjerë vizualë.

Demoja më e mirë CMS: Përshtatës i WordPress

joomla dhe Drupal janë më të përqendruar në zhvillues dhe prisni që të jeni të arsyeshëm të punoni me HTML dhe PHP – domethënë nëse doni të ndërtoni një uebfaqe më funksionale dhe me porosi.

Nuk ka aq shumë shtesa të gjithanshme në dispozicion për as CMS, dhe ato që janë atje nuk janë aq të rafinuara sa homologët e tyre për WordPress.

Në shumicën e rasteve, mund të prisni që të keni ose të punësoni dikë ose të mësoni punën e brendshme të Joomla ose Drupal nëse dëshironi të përfundoni me një faqe në internet me porosi.

Demoja më e mirë CMS: joomla krijimin e një postimi të ri

E gjithë kjo zbret në madhësinë e komunitetit – ka shumë më tepër njerëz që punojnë në produkte dhe shtesa të lidhura me WordPress sesa që punojnë në Joomla ose Drupal. Kjo do të thotë që nëse doni të merrni një tipar për faqen tuaj të internetit që nuk është i disponueshëm përmes një shtojce, do të duhet ta krijoni vetë këtë veçori.

3. Popullariteti i CMS më i mirë

Konkursi i popullaritetit është në të vërtetë një konkurs jo. WordPress i merr duart e rrumbullakëta poshtë. Shikoni kjo tabelë – paraqet përdorimin e sistemeve të menaxhimit të përmbajtjes në internet:

CMS më e mirë: Popullariteti i WordPress

Shikoni këto dy syze të vogla në qoshe? Ja sa janë të njohura Joomla dhe Drupal.

Këtu janë numrat në para:

 • WordPress përdoret më shumë se 35% e të gjithë uebit. Lexoni: më shumë se një në çdo tre faqet e internetit të ekzekutuara në WordPress
 • joomla 2.7%
 • Drupal 1.7%

Uebfaqe shembulli që funksionojnë në WordPress:

Shtepia e Bardhe

Shtëpia e bardhë

Universiteti i Uashingtonit

washington

Blog PlayStation

PS4

Shembuj të faqeve në internet që funksionojnë në Joomla:

RogerFederer.com

rogerfederer

Qendra Rajonale e Informacionit e Kombeve të Bashkuara

unric

itwire

itwire

Uebfaqe shembulli që funksionojnë në Drupal:

NASA

nasa

Universiteti i Harvardit

harvard

Tesla

Tesla

4. Zgjedhja e modeleve

Cilësia e projektimit është një faktor i madh në zgjedhjen e CMS tuaj. Ne të gjithë duam që faqet tona të internetit të duken bukur dhe të mos jenë një sy.

Së pari, le të flasim për hartimin jashtë kutisë – do të thotë, sa mirë duket CMS në konfigurimin e saj të paracaktuar menjëherë pas instalimit.

Këtu është WordPress:

CMS më e mirë: Dizajni i WordPress

joomla:

CMS më e mirë: dizajni joomla

Drupal:

CMS më e mirë: dizajn drupal

Të dy Joomla dhe Drupal duken pak më arkaikë nëse më pyesni. WordPress sportive një dizajn modern dhe të optimizuar.

Duke e lënë mënjanë modelin e paracaktuar, shumica e përdoruesve do të duan të ndryshojnë në një unik. Këtu hyjnë në lojë temat / shabllonet.

Ka mijëra tema në dispozicion për të WordPress. Të dyja ato falas dhe ato të paguara. Për të filluar, mund të shkoni në drejtorinë zyrtare të temave në WordPress.org. Ka rreth 10,000 tema falas në dispozicion atje. Pastaj, do të gjeni mijëra tema të tjera falas në të gjithë rrjetin.

Pastaj hyni në temat e paguara. Ka shtëpi me tema të shumta cilësore që do t’ju shesin tema të optimizuara dhe të bukura me $ 10 – 250 $.

Në përgjithësi, sigurisht që nuk do të keni mungesë zgjedhjesh për dizajn me WordPress.

themeforest

Zgjedhja për të dy Drupal dhe joomla është shumë më e vogël. Më e rëndësishmja, nuk ka pothuajse asnjë temë të lirë që duket mirë. Ne po flasim në gamën e qindra krahasuar me mijera për WordPress.

Thënë kështu, temat e paguara duken të mira dhe ofrojnë një larmi të mirë të dizajnit dhe funksionalitetit. Ka vetëm pak mënyra prej tyre vs WordPress.

5. Mundësitë e personalizimit

Secili prej CMS më të mirë këtu ofron rrotullimin e vet në instalimin e veçorive të reja në faqen tuaj:

 • WordPress i quan të gjitha shtesat e reja plugins
 • Joomla i quan ata extensions
 • Drupal i quan ata module

Ideja që qëndron pas tyre është në thelb e njëjtë – për t’ju lejuar të zgjeroni gamën e paracaktuar të veçorive që vijnë me CMS tuaj.

Le të flasim së pari numrat:

 • Do të gjeni më shumë se 50,000 shtesa për të WordPress në dispozicion në drejtoria zyrtare vetëm. Ka mijëra të tjerë në dispozicion nga zhvilluesit e palëve të treta.
 • Ka rreth 8,000 shtesa në dispozicion për të joomladrejtoria zyrtare, dhe disa qindra të tjerë në të gjithë rrjetin.
 • Ka rreth 44,000 module në dispozicion për të Drupaldrejtoria zyrtare, por vetëm një pjesë e vogël në një vend tjetër në internet.

WordPress ofron numrin më të madh të shtojcave, dhe ato shtojcave janë më të drejtuara nga përdoruesit. Do të thotë, ato janë menduar të përdoren nga përdoruesi përfundimtar i faqes, ato ofrojnë një panel të kontrollit UI të rafinuar dhe të lehtë për t’u kuptuar. Ju gjithashtu mund të prisni me siguri që nëse keni nevojë për një veçori të re për sitin tuaj në WordPress, me siguri ka një shtesë për atë tashmë.

Joomla ofron një katalog të mirë të shtesave, megjithëse shumë më të vogla se ai i WordPress. Do të gjeni akoma shtesë për të trajtuar të gjitha aspektet më të rëndësishme të faqes suaj, të tilla si galeritë, SEO, analitika, format e kontaktit dhe më shumë.

Modulet Drupal janë shumë më të përqendruara në zhvillues. Do të gjeni zgjidhje të ndryshme për të zgjeruar API-të, të vendosni shenja shtesë për devs, të bëni menaxhim më të përparuar të përdoruesve, etj..

Në përgjithësi, ata do t’ju ndihmojnë të rregulloni më tej mekanizmat e brendshëm të Drupal nëse jeni duke punuar në një projekt më serioz. Megjithatë, nuk ka aq modulë që përballen me përdoruesit. Edhe bërja e një kërkimi në drejtorinë e modulit për diçka aq të thjeshtë sa “forma e kontaktit” nuk jep rezultate optimiste.

6. Siguria dhe azhurnimet

Mund të presësh një azhurnim të ri të versionit WordPress afërsisht çdo 50-60 ditë. Shumë nga ato azhurnime janë të vogla dhe thjesht rregullojnë gabime të vogla dhe çështje këtu e atje. Lëshimet më të mëdha të WordPress dalin disa herë në vit.

Përditësimet e vogla Joomla dalin pak më shpesh, afërsisht çdo 10-40 ditë, por ato më të mëdha vijnë vetëm një herë në vit ose edhe më rrallë. Versioni 3 Joomla ka qenë me ne për shtatë vjet, për shembull.

Drupal punon në një orar të caktuar të lëshimit, duke ofruar një azhurnim të rregullimit të gabimeve dhe një aktualizim të sigurisë në muaj. Përditësimet më të mëdha – versionet kryesore – vijnë rreth dy herë në vit. Ajo që shton konfuzionin me Drupal është se aktualisht ekzistojnë dy versione që duket se ekzekutohen njëkohësisht – Drupal 7 and 8.

Tani le të flasim siguri. Së pari, numrat. Këtu është vjetori Raporti i prirjeve të faqes në internet nga Sucuri – një kompani e sigurisë në internet:

hacks në internet

Siç mund ta shihni, kjo nuk duket e mirë për WordPress. Rreth 90% e të gjithë faqeve të internetit të infektuara CMS funksionojnë në WordPress.

Kjo rezultat i ulët i WordPress është për shkak të disa faktorëve. Së pari, është thjesht CMS më e njohur në internet. Natyrisht do të marrë një pjesë shumë më të madhe të tortës së hakerave.

Gjithashtu, meqenëse kjo shumë faqe funksionon në WordPress, hakmarrja në WordPress jep një ROI më të lartë për sulmuesit – investimi në ndërtimin e një shfrytëzimi për WordPress mund të rezultojë në prishjen e mijëra siteve kundrejt një numri shumë më të vogël për Joomla ose Drupal.

Nga ana tjetër, vlen të theksohet se të dy Drupal dhe Joomla janë hakuar në përpjesëtim më pak se WordPress – edhe një herë faktojmë në nivelet e popullaritetit të të tre CMS-ve. Kjo nuk është rastësi. Në të vërtetë, siguria është një nga pikat kryesore të shitjes së Drupal. Shumë agjenci qeveritare dhe institucione të tjera i kanë besuar Drupal kryesisht për shkak të përqendrimit të saj të fortë në sigurinë e faqes në internet.

7. Mbështetje dhe komunitet

Të tre CMS-të tona më të mira ofrojnë mënyra që ju të merrni ndihmë nëse jeni duke luftuar me një detyrë:

Kur bëhet fjalë për cilësinë e të gjitha atyre dokeve, ofertat e Joomla dhe Drupal duket se vijnë në krye. Ndërsa WordPress ka një seksion të mirëfilltë dokumentacioni dhe udhëzues të përdoruesve, me siguri do të gjeni më shumë mësime të thelluara dhe informacione diku tjetër në internet (si në faqen tonë, për shembull).

Forumet zyrtare të mbështetjes janë mjaft të ngjashme me CMS.

Në fund të fundit, nëse keni nevojë të punësoni një profesionist për t’ju ndihmuar të kuptoni disa sende më komplekse, ose edhe të punoni në të gjithë faqen tuaj të internetit, atëherë do të jetë shumë më e lehtë për të gjetur zhvilluesit e WordPress sesa zhvilluesit Joomla ose Drupal.

Për shembull, nëse shkoni në Freelancer.com (një nga vendet më të njohura për të punësuar freelancer) dhe të kërkoni çdo CMS, do të merrni këto rezultate:

 • “WordPress” – mbi 68,000 freelancer që ofrojnë punë të lidhura me WordPress
 • “Joomla” – rreth 10,000
 • “Drupal” – rreth 5,200

freelancer.com

Për të përfunduar:

Kur të përdorni WordPress?

WordPress është një CMS e shkëlqyeshme, nëse doni të bëni një faqe në internet dhe gjithashtu sigurohuni që ajo të duket si duhet dhe të ketë të gjitha tiparet që ju nevojiten.

Platformshtë platforma më e lehtë për t’u përdorur nëse jeni fillestar dhe gjithashtu ai që ofron modelet më të mira dhe zgjedhja më e madhe e tyre.

Plus, nëse ndonjëherë dëshironi të zgjeroni faqen tuaj, ju mund të zgjidhni nga mijëra shtesa që mund të trajtojnë goxha ndonjë veçori të re për të cilën mund të mendoni..

 • Lexoni këtë për të mësuar se si të filloni me WordPress

Kur të përdorni Drupal?

Drupal mund të jetë zgjidhja juaj nëse faqja në internet që dëshironi të ndërtoni do të ketë shumë funksionalitet personal dhe do të kërkojë siguri të klasit të parë në të njëjtën kohë.

Drupal është më i drejtuar drejt zhvilluesve sesa përdoruesve të DIY-ve që janë duke punuar në faqet e tyre pasdite.

Ju gjithashtu do të keni nevojë për shumë punë me porosi dhe kodim të bërë për të arritur efektin tuaj të dëshiruar përfundimtar me Drupal.

 • Lexoni këtë për të mësuar se si të filloni me Drupal

Kur të përdorni Joomla?

Joomla lloj ju takon në mes të WordPress dhe Drupal. Nga njëra anë, ai sjell shumë karakteristika që përballen nga përdoruesi, por gjithashtu pret që ju të kodoni me porosi elementet jo standarde.

Joomla ka një skemë më të përparuar të administrimit të përdoruesit, e cila mund të jetë e dobishme nëse faqja juaj e internetit është menduar të menaxhohet nga njerëz të shumtë. E njëjta gjë vlen edhe për mbështetje shumëgjuhëshe. Me Joomla, ju mund të vendosni faqet shumëgjuhëshe jashtë kutisë, ndërsa duke bërë kështu me WordPress kërkon një shtojcë të veçantë.

Kjo do të thuhet, ju do të gjeni kurbën e të mësuarit të Joomla të jetë mjaft e pjerrët. Kjo mund të jetë problematike nëse e vetmja gjë që ju dëshironi tani është thjesht një “uebfaqe pune”.

 • Lexoni këtë për të mësuar se si të filloni me Joomla
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map