tutorial joomla


Nëse po mendoni të përdorni Joomla për të krijuar prezencën tuaj në internet, ju keni ardhur në vendin e duhur. Në vazhdim, do të mësoni gjithçka që duhet të dini për të filluar.

Ky udhëzues hap pas hapi do t’ju tregojë se si ta instaloni programin në serverin tuaj dhe t’ju jap një përmbledhje të funksionalitetit bazë. Në fund, ne dëshirojmë që ju të ndiheni të aftë të filloni të hulumtoni vetë dhe të ndërtoni faqen e ëndrrave tuaja në faqen e internetit Joomla.

Ndërsa Joomla është më komplekse se WordPress, është shumë më miqësore për fillestarët sesa Drupal (në të vërtetë mund të gjesh një krahasim të treve këtu). Kështu që, nëse ndiqni mësimin, duhet të merrni faqen tuaj në internet dhe më pak brenda 3 orësh.

Si të ndërtoni një faqe në internet Joomla (tabela e përmbajtjes):

 1. Regjistrohuni një emër domain dhe gjeni shërbimin e mbajtjes së uebit
 2. Instaloni dhe vendosni Joomla
 3. Njoftohuni me bazat e Joomla
 4. Zgjidhni një model për faqen tuaj
 5. Instaloni modelin tuaj Joomla
 6. Përshtatni modelin
 7. Përdorni module Joomla
 8. Caktoni module në pozicione
 9. Krijoni faqe të reja
 10. Caktoni faqe në menunë e navigimit Joomla
 11. Shtoni një seksion në blog
 12. Instaloni shtesat

Koha totale për të krijuar një faqe në internet duke përdorur Drupal: ~ 2-3 orë
Niveli i aftësive: Fillestar / Intermediate

1. Regjistroni një emër domain dhe gjeni shërbimin e mbajtjes së faqes në internet

Nëse tashmë keni një emër domain dhe web hosting, kaloni në hapin 2.

Para se të filloni ndërtimin e faqes tuaj Joomla, do t’ju duhet një emër domaini dhe pritjeje në internet.

Nëse nuk dini as se ku të filloni në këtë temë, lexoni postimin tonë se si të zgjidhni një emër domain. Në rast se ju nevojitet thjesht një rifreskues, zgjidhni një domain në uebfaqe që është i thjeshtë, kështu që është e lehtë të mbani mend.

Përveç një emri domaini, do t’ju duhet gjithashtu një shërbim web hosting.

Shpalosje e plotë: WebsiteSetup fiton një komision nëse blini Bluehost përmes lidhjeve tona të referimit në këtë udhëzues. Kjo na ndihmon të mbajmë gjithçka të azhurnuar. Faleminderit per mbeshtetjen tuaj.

Ju mund të merrni si emrin e domain ashtu edhe web hosting nga Bluehost (ata gjithashtu ofrojnë domain falas për vitin e parë).

joomla hosting

Ata kanë një instalim të shpejtë për Joomla, kështu që nuk do të duhet ta shpenzoni kohën tuaj duke e shkarkuar, ngarkuar dhe instaluar manualisht përmes FTP.

Nëse vendosni të përdorni një host tjetër në internet, sigurohuni që ai i plotëson kërkesat e sistemit Joomla, të cilat mund t’i gjeni këtu.

2. Instaloni dhe vendosni Joomla

Ekzistojnë dy mënyra për të instaluar dhe vendosur Joomla.

Instalimi i Joomla duke përdorur instalimin e shpejtë të Bluehost (hap pas hapi)

Instalimi i Joomla me dorë në çdo host në internet (hap pas hapi)

3. Njoftohuni me bazat e Joomla

Hapi tjetër për të mësuar se si të krijoni një faqe në internet me Joomla është marrja e kushinetave tuaja. Ne do të përdorim shumë nga menutë që mund të shihni në panelin e kontrollit më poshtë, megjithatë, ju ndihmon të keni pamjen e një zogu për të filluar.

Natyrisht, ju mund të shpëtoni nga dy kutitë blu duke zgjedhur ose jo Joomla të mbledhë të dhëna statistikore dhe pastaj të lexoni (dhe fshehni) porositë tuaja pas instalimit.

Në të majtë, ju gjeni shkurtore në pjesët e përdorura shpesh në zonën e administratorit, të tilla si krijimi i artikujve të rinj, ndryshimi i strukturës së menusë ose instalimi i shtesave. Në të djathtë, është informacion i rëndësishëm për gjendjen e faqes tuaj.

Sidoqoftë, pjesa më e rëndësishme është taskbar në krye. Këtu, ju gjeni të njëjtat opsione si në panelin e kontrollit dhe më pas disa. Kjo është ajo që menutë e ndryshme përmbajnë:

hera e parë në panelin e kontrollit joomla

 • sistem – Qasja në panelin e kontrollit, cilësimet e sitit, artikujt e përmbajtjes në pritje ose të mbyllura, opsioni për të pastruar cache dhe shikuar informacionin e sistemit (faqja, serveri dhe mjedisi).
 • përdoruesit – Menaxhoni përdoruesit, grupet e përdoruesve dhe nivelet e aksesit, shtoni shënime në lidhje me përdoruesit, merren me kërkesa që lidhen me privatësinë, shikoni regjistrat e përdoruesve dhe emailin masiv të gjithëve në faqen tuaj.
 • Menus – Siç sugjeron emri, kjo përmban të gjitha opsionet në lidhje me krijimin dhe menaxhimin e menutë.
 • përmbajtje – Shtoni artikuj dhe taksonomi, caktoni përmbajtje të shfaqur dhe menaxhoni skedarët mediatikë të faqes tuaj.
 • komponentet – Krijoni dhe menaxhoni banderolat e faqeve, kontaktet, azhurnimet e faqes, mesazhet private, shoqatat shumëgjuhëshe dhe burimet e lajmeve. Gjithashtu siguron qasje në mesazhet pas instalimit (ne i kemi mbuluar ato), ju lejon të vendosni ridrejtime (megjithëse keni nevojë për një plugin për këtë), të shikoni termat e kërkimit të faqes, përdorni kërkimin inteligjent (përsëri, kjo ka nevojë për një shtesë) dhe të menaxhoni tags.
 • Zgjerime – Ju lejon të instaloni, azhurnoni, menaxhoni, konfiguroni, gjeni dhe zgjidhni zgjidhje shtesë. Në këtë meny, ju gjithashtu mund të shihni gjendjen e bazës së të dhënave tuaja dhe të azhurnoni faqen tuaj.
 • Ndihmë – Qasje e drejtpërdrejtë në temat e rëndësishme të ndihmës në dokumentacionin zyrtar.

Të gjitha të qarta deri tani? Pastaj le të vazhdojmë më tej.

4. Zgjidhni një model për faqen tuaj

Ashtu si sistemet e tjera të menaxhimit të përmbajtjes të paraqitura në këtë faqe, Joomla ofron një mënyrë për të ndryshuar hartimin e faqes tuaj pa kodim. Këtu, mjetet për ta bërë këtë quhen templates. Pamja, funksioni dhe ndjenja e tërë faqes suaj të internetit varen plotësisht prej tyre. Pra, mos e nënvlerësoni vendimin kur zgjidhni një!

Ka modele falas dhe premium (të paguara) Joomla në dispozicion. Sidoqoftë, gjetja e një mund të jetë e ndërlikuar. Fatkeqësisht, CMS nuk ka një direktori qendrore për këtë. Prandaj, ju duhet të shikoni nëpër dyqane për t’i gjetur ato. Shumë prej atyre që shesin tema premium gjithashtu ofrojnë versione falas, të cilat mund ta provoni me makinë. Këtu janë disa vende për të filluar:

Sigurisht, ka disa karakteristika themelore që duhet t’i kushtoni vëmendje gjatë zgjedhjes së një teme. Së pari është padyshim shija juaj. Sidoqoftë, duhet të merrni parasysh edhe sa vijon:

 • mbështetje – greatshtë mirë që të keni mbështetje teknike të përfshirë, pasi këta njerëz mund të rregullojnë çdo çështje për ju.
 • Updates – Joomla vazhdimisht azhurnon sistemin e tyre. Sigurohuni që ofruesi juaj i shabllonit gjithashtu azhurnon shabllonet e tyre shpesh për t’u siguruar që ai do të funksionojë me lëshimet më të fundit.
 • dokumentim – Kohë pas kohe, do të duhet të kontrolloni disa veçori për të mësuar se si funksionojnë. Sigurohuni që ka një vend ku mund ta bëni këtë.
 • Përgjegjësia dhe pajtueshmëria ndër-shfletues – Kjo do të thotë që shablloni juaj duhet të duket i shkëlqyeshëm në çdo shfletues, si dhe në çdo pajisje mobile.
 • customizability – Kontrolloni se cilat veçori të shabllonit mund të personalizohen vetë. Për shembull, shikoni për shabllone që kanë shumë pozicione të modulit (më shumë së shpejti).

5. Instaloni modelin tuaj Joomla

Instalimi i një shablloni në Joomla është shumë i thjeshtë në parim. Pasi të keni bërë një zgjedhje, zakonisht e merrni atë në formën e një skedari zip. Këtë thjesht mund ta ngarkoni më poshtë Zgjatjet> Instaloni.

ngarkoni shtesat joomla

Ose tërhiqeni dhe hidheni në fushë ose klikoni në ose shfletoni për skedar butonin për ta gjetur në hard drive-in tuaj. Zgjidhni atë dhe Joomla duhet të bëjë pjesën tjetër në vetvete. Përndryshe, ju gjithashtu mund të instaloni shabllonin përmes URL-së së tij, nëse e dini se ku qëndron pakoja.

Pas kësaj, ju ende duhet të aktivizoni shabllonin dhe ta bëni atë më poshtë Zgjatjet> Modeli> Stilet. Këtu, klikoni ikonën e yllit në të djathtë të emrit të shabllonit për ta bërë atë të paracaktuar për të gjithë sitin.

vendosni modelin joomla si të paracaktuar

Vini re se, kur shkarkoni modelin tuaj, mund të merrni skedarë shtesë si psh fillim i shpejte, settings, dhe zgjerim. E para është një version i plotë i Joomla duke përfshirë modelin. Në atë mënyrë, modeli juaj i ri është tashmë gati për të shkuar kur faqja juaj është e vendosur, shpesh duke përfshirë përmbajtjen demo. Kjo e fundit mund të ketë kuptim për të përfshirë kështu që gjithçka është vendosur si në demonstrim dhe gjithçka që duhet të bëni është të shkëmbeni përmbajtjen. Dy skedarët e tjerë për t’iu referuar gjërave që mund të keni parë në faqen e demonstrimit të shablloneve, siç janë rrëshqitësit, etj.

6. Përshtatni modelin

Kur ndërtoni një faqe në internet me Joomla, një nga qëllimet kryesore është të krijoni modelin që dëshironi. Për ta bërë këtë, shumica e shablloneve vijnë me të paktën disa opsione të personalizimit dhe ju mund t’i përdorni ato duke klikuar në emrin e shabllonit në listë.

opsionet e personalizimit të shabllonit joomla

Këtu mund të bëni rregullime në gjëra të tilla si ngjyrat, shkronjat, logot, madhësitë dhe shumë më tepër. Disa shabllone vijnë edhe me faqen e tyre të cilësimeve ku ju lejojnë të kontrolloni shumë më tepër dhe të shikoni paraprakisht ndryshimet në kohë reale. Në të dy rastet, mos harroni të shikoni se çfarë modeli juaj duhet të ofrojë dhe të kurseni çdo ndryshim që keni bërë!

7. Përdorni module Joomla

Tani për tani, edhe nëse duket më mirë, faqja juaj është ende mjaft e zbrazët. Koha për ta ndryshuar atë. Nga këtu, ne do të shqyrtojmë se si të krijojmë përmbajtje në Joomla.

Fatkeqësisht, duhet të fillojmë me një nga temat më të ndërlikuara, që është module. Këto janë njësi të vogla të përmbajtjes që mund të shfaqen në shumë vende të një faqe. Ata punojnë si blloqe ndërtimi nga të cilët mund të krijoni dizajne të ndryshme nga. Sidoqoftë, përdorimi i tyre duhet të mësohet. Le ta provojmë në faqen kryesore.

Për të ndërtuar një faqe nga e para, është më mirë të filloni duke aktivizuar mënyrën e shikimit të parë për pozicionet e modulit. Në këtë mënyrë, ju mund të shihni se ku saktësisht në faqen tuaj mund të shtoni module dhe emrat e pozicioneve.

vrojtimi i pozicionit të modulit joomla

Për të parë diçka si më sipër, shkoni tek Sistemi> Konfigurimi Global> Modelet.

aktivizoni pamjen e pozicionit të modulit joomla

Këtu, vendosur Pozicionet e Modulit Paraprakishtenabled, ruaj dhe mbyll. Pastaj, kthehuni përsëri te lista juaj e modeleve dhe klikoni në inspektim butoni (ikona e syrit). Kjo do të shfaqë të gjitha pozicionet e disponueshme të modulit siç tregohet më lart.

Shënim i shpejtë: Mos harroni të fikni shikimin paraprak kur të keni caktuar caktimin e moduleve.

8. Caktoni module në pozicione

Mirë, tani që e dini ku mund të shkojnë modulet tuaja, si i caktoni ato në ato pozicione? E gjithë kjo ndodh nën Zgjatjet> Modulet.

lista e moduleve joomla

Këtu, ju mund të shihni të gjitha ato që janë aktualisht aktive në faqen tuaj, plus pozicionet, faqet, përdoruesit dhe gjuhët ku u janë caktuar. Sidoqoftë, mos u shqetësoni, këto nuk janë opsionet e vetme të mundshme për ju. nën I ri në cepin e sipërm të majtë, ju gjeni një tërësi shumë blloqe të tjera që mund të përdorni në faqen tuaj.

module shtesë joomla

Le të themi se keni dashur të përfshini në faqen kryesore disa tekst për ju dhe faqen tuaj. Gjëja e parë që do të bëni është të kontrolloni se ku në faqe do të shkonte. Në këtë rast, kjo është pozicioni-2. Pastaj, do të shkonit në menunë e moduleve, do të krijonit një të re dhe do të zgjidhni me porosi si lloji. Kjo ju lejon të krijoni bllokun tuaj të përmbajtjes duke përdorur një redaktues WYSIWYG (ajo që shihni është ajo që merrni).

krijoni modul joomla me porosi

Ky është thjesht një redaktues për krijimin dhe formatimin e përmbajtjes që ju lejon të shikoni se çfarë jeni duke bërë. Fatkeqësisht, do të duhej shumë kohë për të kaluar të gjitha opsionet në këtë ekran. Sidoqoftë, nëse keni përdorur ndonjëherë një procesor fjalësh, gjithçka duhet të duket shumë e njohur. Përveç kësaj, mund të rri pezull mbi cilindo nga ikonat për të marrë një përshkrim të asaj që bën. Në këtë mënyrë, duhet të jeni në gjendje të kuptoni shpejt se si të shkruani dhe formatoni tekstin, futni tituj, imazhe dhe media të tjera dhe çdo gjë tjetër që ka për të ofruar.

modul joomla me porosi

Kur të keni mbaruar, sigurohuni që kur kurseni, status në të djathtë është vendosur në publikuar dhe që ju të zgjidhni vendndodhjen e saktë të modelit nën pozitë (kushtojini vëmendje që të zgjidhni temën tuaj aktive!). Pastaj, shkoni te Caktimi i menusë (skedën poshtë titullit) dhe përdorni menunë drop-down për të zgjedhur faqet ku dëshironi të shfaqni këtë modul. Në këtë rast, është Vetëm në faqet e zgjedhura dhe pastaj shtëpi.

Caktimi i menusë së modulit joomla

Ruani dhe duhet ta shihni në faqen tuaj (dhe vetëm atje).

ndërtoni një faqe në internet me modul joomla me porosi në faqen kryesore

Ju mund të përdorni të njëjtën metodë për të futur gjëra të tjera në faqe si postime në blog (më shumë mbi atë më poshtë), banderola, menu, imazhe dhe iframes. Përveç kësaj, ju gjithashtu mund të shtoni module të reja përmes shtesave (më shumë në atë më poshtë).

9. Krijoni faqe të reja

Tani për diçka më të lehtë: faqe. Kur ndërtoni një sit me Joomla, me siguri do të krijoni disa prej tyre. Sidoqoftë, pasi të keni zotëruar sa më sipër, kjo pjesë duhet të jetë shumë më e lehtë.

Gjëja e parë për të mësuar në lidhje me faqet në Joomla është që t’i krijoni ato në një vend dhe t’i bëni ato të shfaqen në një tjetër. Kjo është një gjë e përgjithshme për të mbajtur në mendje se çdo gjë që krijoni në Joomla nuk do të shfaqet automatikisht në faqen tuaj.

Në Joomla, faqet quhen thjesht artikuj. Kjo mund të jetë pak konfuze në fillim kur vjen nga një sfond i blogezimit, por mos lejoni që t’ju mbajë më lart. Ju mund të krijoni artikuj përmes Përmbajtja> Artikuj> Shtoni artikullin e ri. Përndryshe, përdorni tastin e shkurtër në panelin e kontrollit. Të dy do t’ju sjellin në një ekran redaktimi shumë të ngjashëm që keni përdorur më parë.

joomla krijoni një artikull të ri

Krijoni dhe formatizoni përmbajtjen në të njëjtën mënyrë si më parë. Kur të keni mbaruar, nën pseudonim jeni në gjendje të përcaktoni një permalidhje (domethënë URL të faqes). Shpesh ka kuptim të vendosni një fjalë kyçe këtu në vend që të përdorni të njëjtin titull me artikullin. nën status sigurohuni që të jetë caktuar publikoj para se të kurseni.

Për t’i lejuar vizitorët të hyjnë në faqen tuaj të re, është koha ta caktoni atë në një menu. Ju mund ta bëni këtë në mënyrën vijuese: Nën Menus, gjeni atë me ikonën e shtëpisë që i është caktuar. Kjo është ajo juaj aktualisht aktive.

menuja joomla

Për t’i caktuar një lidhje të re, rri pezull mbi atë dhe zgjedh Shtoni artikullin e ri të menusë. Duke vepruar kështu do t’ju çojë në ekranin më poshtë.

joomla krijoni një artikull të ri të menusë

nën Lloji i artikullit të menusë, zgjedh Neni> Artikull i vetëm. Pastaj, nën Zgjidhni artikullin, ju mund të zgjidhni përmbajtjen ekzistuese në faqen tuaj përmes zgjedh dhe pastaj duke klikuar mbi titullin e atij që dëshironi të caktoni.

caktoni faqe joomla në menu

Tani duhet vetëm të futni një Titulli i menusë në krye (që është teksti që do të shfaqet në meny) dhe sigurohuni që menyja për ta caktuar atë është zgjedhur në të djathtë. Kur tani ruani dhe mbyllni, mund të përdorni ikonën në të majtë për të tërhequr artikujt e menusë përreth dhe për të ndryshuar renditjen e tyre.

porosia e artikullit të ndryshimit të joomla

Kur jeni të kënaqur dhe ktheheni në faqen tuaj, artikulli i ri tani duhet të shfaqet.

artikull i ri i menusë në faqe

11. Shtoni një seksion në blog

Sidoqoftë, jo vetëm që mund të krijoni faqe, është gjithashtu e mundur të publikoni postime në blog në Joomla. Në thelb funksionon në të njëjtën mënyrë vetëm se ju do t’i caktoni postimet tuaja në një kategori. Për ta bërë këtë, duhet ta krijoni së pari.

Ju mund ta bëni këtë nën Përmbajtja> Kategoritë> Shtoni Kategorinë e Re. Ju çon te i njëjti redaktor si më parë. Në këtë rast, duhet të futni vetëm një emër në krye (p.sh.. Blog) pastaj ruaj dhe mbyll.

Pas kësaj, ju mund ta caktoni kategorinë në menunë tuaj në të njëjtën mënyrë si keni bërë me faqen më parë. Vetëm këtë herë, nën Lloji i artikullit të menusë, zgjedh Artikuj> Blog Kategoria.

krijoni blog të kategorisë joomla

Pasi ta keni bërë këtë, sigurohuni që të zgjidhni tuaj Blog kategoria nën Zgjidhni një kategori. Pastaj, sigurohuni të kontrolloni nëse është caktuar në menunë e duhur dhe t’i jepni një titull menuje që ka kuptim. Ruani dhe mbylleni për ta marrë atë në faqen tuaj. Tani e tutje, çdo artikull që ju caktoni për tuaj Blog kategoria do të shfaqet në formën e një postimi në blog nën atë artikull të menusë.

12. Instaloni shtesat

Gjëja e fundit për të cilën ne duam të flasim janë zgjatjet. Me ndihmën e tyre, ju mund të sjellni karakteristika të reja dhe funksionalitet në faqen tuaj. Ju i gjeni në drejtoria zyrtare e shtesave Joomla.

direktori joomla

Thjesht shkruani një term kërkimi, përdorni kategoritë më poshtë ose kërkimin e përparuar për të gjetur atë që ju po kërkoni. Sidoqoftë, me gati 8,000 shtesa në dispozicion, mund të jetë e vështirë të bësh një zgjedhje. Për këtë arsye, mund të jetë një ide e mirë për të filluar me artikuj si këto:

Pasi të dini se çfarë të instaloni në faqen tuaj, ju keni disa mënyra për ta bërë këtë. Ju i gjeni të gjithë nën Zgjatjet> Instaloni. Kur jeni atje për herë të parë, në krye gjeni mundësinë për të vendosur instaloni nga uebi opsion. Kur e bëni këtë, kjo ju lejon të keni akses në gjithçka në drejtorinë e zgjerimit Joomla menjëherë nga fundi juaj.

instaloni shtesën joomla nga fundi i pasmë

Klikoni në çdo shtesë dhe pastaj goditi instaloj butonin (dy herë) për ta ngarkuar automatikisht në faqen tuaj. Nëse kjo nuk funksionon për ju për ndonjë arsye, thjesht mund të shkarkoni shtesë ose të kopjoni URL-në ku është vendosur. Pas kësaj, ju jeni në gjendje të përdorni Ngarkoni skedarin e paketave dhe Instaloni nga URL-ja skedarët për t’i marrë ato në faqen tuaj.

Vini re, që ju mund të keni akoma të aktivizoni pjesë të shtesës nën Zgjatjet> Menaxho.

menaxhoni shtesat joomla

Nga këtu, ju jeni gjithashtu në gjendje të çaktivizoni dhe çinstaloni shtrirjen që nuk ju nevojitet më. Fatkeqësisht, është pak konfuze dhe e mbushur me njerëz, kështu që ju mund të duhet të kërkoni për zgjatjen tuaj me emër.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me