Tutorial Drupal


Udhëzues Drupal


Në këtë mësim hap pas hapi, ne do t’ju tregojmë se si të ndërtoni një faqe në internet duke përdorur CMS më të fundit të Drupal.

Drupal është një sistem i lirë, i fuqishëm i menaxhimit të përmbajtjes për të krijuar faqe interneti, blogje, portale dhe më shumë porosi.

Ka të gjitha tiparet që ju nevojiten për të ndërtuar një faqe në internet plotësisht funksionale. Customshtë i personalizueshëm, i shkallëzuar dhe i lirë për t’u përdorur.

Sidoqoftë, nuk është aq e thjeshtë sa krijimi i një faqe në internet duke përdorur WordPress (ose duke përdorur ndërtuesit e faqeve të internetit). Njohuria themelore për HTML ose CSS do të ishte e dobishme gjatë gjithë rrugës.

Si të krijoni një faqe në internet duke përdorur Drupal (Tabela e përmbajtjes):

  1. Merrni pritje në internet
  2. Instaloni Drupal (instaloni shpejt ose me dorë)
  3. Njoftohuni me ndërfaqen e përdoruesit
  4. Ndryshoni temën e faqes suaj Drupal
  5. Konfiguro temën
  6. Krijoni një faqe të re të parë
  7. Krijoni një faqe tjetër dhe shtojeni në menu
  8. Aktivizoni dhe çaktivizoni modulet e paracaktuar
  9. Shtoni module të kontribuara
  10. Njoftohuni me blloqet
  11. Menaxhoni blloqet ekzistuese
  12. Krijoni blloqe me porosi

Koha totale për të krijuar një faqe në internet duke përdorur Drupal: ~ 3-4 orë
Niveli i aftësive: i ndërmjetëm

1. Gjeni Web Hosting për të Pritur faqen tuaj Drupal

Para se të ndërtoni një faqe në internet, ju duhet një vend ku të jetë i vendosur dhe aka e arritshme web hosting.

Keni tashmë një pritje në internet? Kaloni në hapin 2.

Në host, duhet të merrni parasysh katër faktorë kryesorë:

 1. uptime – Përqindja e shpejtë tregon sa kohë do të funksionojë faqja juaj. Ne ju rekomandojmë të zgjidhni diçka që plotëson ose tejkalon standardin e industrisë prej 99.9%.
 2. Shpejtësia e ngarkesës së faqes – Ju duhet të zgjidhni një host që ngarkon më shpejt se 850ms, që është mesatarja aktuale.
 3. Mbështetja e klientit – Do të duhet të zgjidhni çështjet me mbështetje në një moment. Si pasojë, ka kuptim të zgjidhni një host që ka mbështetje të klientit me cilësi të lartë dhe të përgjegjshëm.
 4. çmim – Shërbimet e strehimit ndryshojnë shumë në çmim. Zgjidhni atë që ju mund të përballoni dhe gjithashtu që ka vlerësime të kënaqshme në tre faktorët e parë.

Shpalosje e plotë: Ne fitojmë një komision nëse përfundoni blerjen e Bluehost përmes lidhjeve tona të referimit në këtë udhëzues. Kjo na ndihmon të mbajmë faqet e internetitSetup dhe të funksionojnë dhe azhurnuar. Faleminderit per mbeshtetjen.

Ju mund të merrni një web hosting dhe domain të përballueshëm nga Bluehost, të cilin ne po ju rekomandojmë.

Ata kanë kërkesat e duhura të sistemit për Drupal (shiko dokumentim), kështu që ju nuk do të duhet të shqetësoheni për të mos qenë në gjendje të krijoni faqen tuaj. Ata gjithashtu kanë një “instalim me një klik” për Drupal dhe Joomla, kështu që nuk do të keni nevojë të rrëmuheni me instalimin manual.

web hosting për drupal

Ju gjithashtu mund të eksploroni alternativa me çmime të ngjashme me Bluehost, të tilla si HostGator ose SiteGround.

Nëse jeni ngecur të regjistroheni me Bluehost

Pasi të keni ambientin e duhur të pritjes për faqen tuaj, është koha për të filluar.

2. Instaloni Drupal

Ekzistojnë dy mënyra për të instaluar dhe krijuar një faqe në internet Drupal.

Një opsion është të përdorni një kompani web hosting si Bluehost, e cila ka “instalim të shpejtë”. Një tjetër mundësi është që të shkarkoni dhe instaloni Drupal me dorë. Ne do t’i shpjegojmë të dy:

2a. Instalimi i Drupal automatikisht në Bluehost.com (Instalim i shpejtë)

Pasi të keni regjistruar dhe kapur një domen në Bluehost, regjistrohuni në llogarinë tuaj dhe klikoni “Advanced”.

Instaloni BH joomla

Pastaj lëvizni poshtë dhe klikoni “Portalet / CMS”.

bh drupal install 1

Nga atje, vetëm shikoni për ikonën Drupal.

bh instaluar drupal 4

Klikoni “Instaloni Tani”.

bh drupal install 3

Nga atje, kjo është ajo me të cilën do të përshëndeteni. Do të vini re se domeni juaj Bluehost është përfshirë tashmë në cilësimet e paracaktuar. Shtë më mirë t’i lini vetëm këto cilësime të paracaktuar, përveç nëse e dini se çfarë po bëni.

bh instaluar drupal 4

Pas mbushjes së emrit të sitit tuaj, klikoni “Instalim i shpejtë”.

bh drupal install 5

Kjo ju bën që të plotësoni emrin tuaj Admin, fjalëkalimin dhe emailin e Admin.

bh drupal 6

Pasi të keni mbaruar, thjesht klikoni në “Instalim”.

Kur e bëni këtë, mund të habiteni kur e gjeni këtë mesazh. Mos u shqetëso për këtë. Justshtë vetëm faqja e paracaktuar e indeksit.html.

bh drupal install 7

Vetëm kontrolloni kutinë dhe klikoni përsëri “Instalimi”.

Urime! Sapo keni instaluar Drupal në fushën tuaj Bluehost!

bh drupal install 8

2b. Instalimi i Drupal manualisht (Hostdo host në internet)

Nëse nuk jeni duke përdorur Bluehost ose një host të uebit që automatikisht instalon Drupal, mund të vendosni Drupal me dorë.

Sapo të keni në internet host, instalimi i Drupal është mjaft i drejtpërdrejtë. Thjesht shkoni në seksioni i shkarkimit të faqes zyrtare të internetit dhe goditi butonin e madh blu.

shkarkoni drupal nga faqja zyrtare

Pasi të keni në hard drive tuaj, hiqni skedarin që sapo keni shkarkuar. Pastaj, lidheni me serverin tuaj përmes FTP (p.sh. me FileZilla) dhe filloni të ngarkoni të gjithë ato skedarë në direktorinë ku drejtohet fusha juaj (zakonisht drejtoria kryesore).

Kjo do të marrë pak. Ndërkohë, lundroni në panelin e menaxhimit të hostit tuaj për bazat e të dhënave MySQL. Këtu, sigurohuni që të krijoni një bazë të dhënash të dedikuar për instalimin tuaj Drupal. Ndërsa procesi do të jetë paksa i ndryshëm në varësi të ofruesit tuaj, duhet të përfundoni me sa vijon:

 • Emri i bazës së të dhënave
 • Emri i përdoruesit të bazës së të dhënave
 • Fjalëkalimi i këtij përdoruesi
 • Adresa e hostit të bazës së të dhënave

Mbani të dobishëm të gjithë këtë informacion, do t’ju duhet së shpejti.

Pasi skedarët të kenë mbaruar ngarkimin, lundroni në domenin e faqes tuaj. Duke vepruar kështu do të fillojë procesi i instalimit Drupal.

Hapi 1 i instalimit drupal

Hapi i parë është të zgjidhni gjuhën në të cilën doni të funksionojë faqja juaj. Merrni zgjedhjen tuaj dhe klikoni Kurseni dhe vazhdoni.

Hapi 2 i instalimit drupal

Pas kësaj, ju duhet të përcaktoni të ashtuquajturin profilin tuaj të instalimit. Kjo përcakton nëse disa nga veçoritë e faqes tuaj do të konfigurohen paraprakisht apo jo. Zgjedhjet këtu mund të ndryshojnë në varësi të shpërndarjes së Drupal që po përdorni. Përsëri, bëni zgjedhjen tuaj dhe ecni përpara.

Për këtë tutorial, ne shkojmë me profilin standard. Nëse jeni më me përvojë, mund të përdorni gjithashtu një mundësi minimale.

Hapi 3 i instalimit drupal

Në hapin tjetër, instalimi Drupal kontrollon nëse mjedisi juaj është i mjaftueshëm për të ekzekutuar softuerin. Anydo problem do të shfaqet si paralajmërime, në mënyrë që t’i adresoni ato. Vazhdoni kur të jeni të kënaqur.

Hapi 4 i instalimit drupal

Tani është koha për të vendosur informacionin e bazës së të dhënave për të përdorur që keni mbledhur më parë. Vendosni emrin e bazës së të dhënave, emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin. Nëse adresa juaj e hostit MySQL nuk është localhost, ju mund ta ndryshoni atë nën Opsione te avancuara. Në të njëjtin vend, ju gjithashtu mund të caktoni një prefiks të bazës së të dhënave nëse është e nevojshme (për shembull, kur keni disa site në një bazë të dhënash). Kurseni dhe vazhdoni pasi të keni mbaruar.

Pas kësaj, instalimi aktual do të fillojë.

Hapi 5 i instalimit drupal

Hapi i fundit është të krijoni disa informacione themelore në lidhje me faqen tuaj.

Hapi 6 i instalimit drupal

Ja se si ta plotësoni.

 • Emri i sitit – Emri i faqes suaj të internetit. Mund ta ndryshoni më vonë, kështu që mos u shqetësoni kur e merrni atë si duhet.
 • Adresa e postës elektronike – Adresa e postës elektronike nga e cila përdoruesit do të marrin njoftimet e faqes.
 • Emri i përdoruesit – Emri i përdoruesit të llogarisë kryesore të administratorit të faqeve tuaja.
 • fjalëkalim – Zgjidhni një fjalëkalim të fortë për të mbajtur llogarinë tuaj të sigurt dhe mos harroni ta konfirmoni atë edhe një herë.
 • Adresa e postës elektronike – Adresa e postës elektronike që lidhet me përdoruesin tuaj kryesor. Drupal automatikisht do të plotësojë adresën e postës elektronike, duke ndryshuar sipas nevojës.
 • Vend i paracaktuar – Vendi i paracaktuar për faqen tuaj.
 • Zona e paracaktuar e kohës – Zona kohore që faqja juaj do të përdorë për të shfaqur datat dhe informacione të ngjashme.

Në fund, ju duhet të vendosni nëse faqja juaj duhet të kontrollojë automatikisht azhurnimet dhe t’ju njoftojë nëse ekzistojnë. Pasi të jeni të kënaqur, kurseni edhe një herë dhe jeni përfunduar me instalimin.

Nga rruga, disa ofrues të pritjes ofrojnë një mundësi instalimi me një klikim për Drupal. Ju mund të gjeni një shembull në këtë artikull. Thjesht shkoni poshtë pak dhe do të shihni udhëzimet. Si pasojë, kontrolloni me hostin tuaj përpara se të shkoni në rrugën manuale.

3. Njoftohuni me Ndërfaqen e Përdoruesit

Pasi të keni mbaruar procesin e instalimit, automatikisht do të uleni në faqen tuaj të krijuar rishtas Drupal.

instalimi drupal i plotë

Kur jeni loguar, në pjesën e sipërme të ekranit, ju shihni lidhje me të gjitha pjesët e pjesës së pasme, ku mund të bëni ndryshime në faqen tuaj. Ne do të përdorim një bandë prej tyre më poshtë, por për të kuptuar për hir, le të nënvizojmë shpejt atë që përmban secila prej tyre:

 • përmbajtje – Këtu, ju mund të krijoni përmbajtje themelore si postime dhe faqe. Isshtë gjithashtu aty ku kujdeseni për komentet dhe gjeni bibliotekën mediatike të faqes tuaj.
 • strukturë – Kjo është ajo ku ju menaxhoni të gjithë elementët strukturorë të faqes tuaj duke përfshirë blloqe, forma, lloje të përmbajtjes, menutë dhe taksonomitë.
 • shfaqje – Ai përmban cilësimet për temat dhe opsionet e tjera që lidhen me pamjen, si dhe azhurnimet e faqes.
 • shpreh – Nën këtë menu, mund të instaloni dhe çinstaloni modulet Drupal.
 • konfiguracion – Ju jep akses në cilësimet e faqes tuaj.
 • njerëz – Përmban opsione për përdoruesit, rolet dhe nivelet e lejeve.
 • raportet – Këtu, ju gjeni regjistrat, informacionin e azhurnuar, raportet e statusit, gabimet, frazat e kërkimit dhe informacione të tjera në lidhje me faqen tuaj.
 • Ndihmë – Qendra qendrore për informacion të dobishëm në lidhje me administrimin bazë të faqes, si dhe për çdo modul të instaluar në faqen tuaj.

Nga rruga, nën Shortcuts, ju mund të përcaktoni lidhjet tuaja me pjesë të ndërfaqes së administratorit që përdorni shpesh.

shkurtore drupal

Në atë mënyrë, ju mund të përmirësoni rrjedhën tuaj të punës dhe ta bëni atë më shpejt. Gjithçka e qartë? Atëherë le ta përdorim mirë këtë njohuri të re.

4. Ndryshoni Temën e sitit tuaj të Drupalit

Në fund, ju shihni pjesën e përparme të faqes tuaj, që do të thotë ajo që vizitorët tuaj do të shohin. Tani për tani, është ende pak e çuditshme, kështu që gjëja e parë që dëshironi të bëni është të ndryshoni temën e paracaktuar që faqja juaj vjen me diçka tjetër. Ju gjeni një mundësi për këtë nën shfaqje > Instaloni temë të re.

menyja e pamjes drupale

Sidoqoftë, ndryshe nga sistemet e tjera të menaxhimit të përmbajtjes, nuk është e mundur të gjesh tema nga brenda skajit të pasme të Drupal. Për këtë, ju duhet të shkoni në drejtoria zyrtare e temave Drupal, për të cilën gjeni edhe një lidhje në krye të faqes së instalimit të temave.

Në kohën e këtij shkrimi, ju keni një zgjedhje prej më shumë se 2,700 temave. Drejtoria ju jep disa mënyra për të filtruar ato, në mënyrë që të gjeni atë që ju kërkoni.

direktori i temave drupal

Sidoqoftë, ju mund të jeni akoma mbingarkuar me numrin e plotë. Në këtë rast, është mirë të filloni me një nga listat më të mira të gjetura në internet.

Kur zgjidhni një temë, sigurohuni që të përshtatet me nivelin tuaj të aftësisë teknike, ju lejon të krijoni vizionin e dizajnit që keni në mendje dhe është i përgjegjshëm për celular (një domosdoshmëri këto ditë). Të gjitha temat në drejtori gjithashtu kanë faqen e tyre ku mund të lexoni në detajet e tyre dhe të shikoni një demonstrim të drejtpërdrejtë.

faqja kryesore e temës

Kur e keni gjetur të duhurin, instalimi i tij në faqen tuaj është mjaft i lehtë. Ose shkarkoni temën nga drejtoria (ju gjeni opsione në fund) ose klikoni me të djathtën në lidhjen e shkarkimit dhe kopjoni vendndodhjen e saj.

shkarkoni temë drupal nga drejtoria

Pas kësaj, ju mund të përdorni ose skedarin ose URL për të ngarkuar temën në faqen tuaj.

instaloni temë të re drupal

Pas kësaj, ju ende duhet ta instaloni atë nga shfaqje skedar dhe aktivizo (quhet Vendose si paresore në Drupal).

instaloni temë drupal dhe vendoseni si parazgjedhje

Kur e keni bërë këtë dhe ktheheni në faqen tuaj (ka një buton në këndin e sipërm të majtë), mund të shihni temën e re në veprim.

u instalua tema e re drupal

5. Konfiguroni Temën

Pasi të keni instaluar dhe aktivizuar një temë të re, e gjeni atë në krye të listës në shfaqje menu. Shumica e temave vijnë me opsione të konfigurimit që mund t’i qaseni duke klikuar në Cilësimet lidhje pranë tyre. Përndryshe, përdorni Cilësimet skedoni në majë dhe më pas zgjidhni temën që dëshironi të redaktoni.

hyr në cilësimet e temës drupal

Të dy ju çojnë në këtë ekran.

konfiguroni cilësimet e temës drupal

Këtu, ju jeni në gjendje të bëni çdo ndryshim që ofron tema juaj dhe, në varësi të temës suaj, madje edhe ta shikoni atë në të njëjtën kohë. Kjo mund të jetë për të ndryshuar skemën e ngjyrave, aktivizuar / çaktivizuar fotografitë e përdoruesve, ngarkimin e logove dhe favikonave, vendosjen e prejardhjeve, filtra dhe shumë më tepër. Kur ndërtoni një faqe në internet me Drupal, patjetër sigurohuni që të lëkundeni këtu, në mënyrë që të mund të përfitoni nga gjithçka që tema juaj ka për të ofruar.

6. Krijoni një faqe të re të përparme

Tani faqja juaj duket më mirë, por është akoma mjaft bosh. Koha për ta ndryshuar atë.

Për fillestarët, ne duam të krijojmë një faqe të parë në mënyrë që vizitorët të shohin diçka kur ata lëkunden. Për këtë, shkoni te Përmbajtja> Shtoni përmbajtje> Faqja bazë. Do t’ju çojë në këtë ekran:

redaktori i faqes themelore drupal

Këtu mund të krijoni përmbajtje me një redaktues bazë. Në krye, ju keni mundësinë për të përcaktuar një titull faqe që do të shfaqet gjithashtu në faqen tuaj.

Më poshtë, ju gjeni një lidhje që thotë Redaktoni përmbledhjen. Kur e klikoni atë, ju jep mundësinë të jepni një përmbledhje për postin ose faqen tuaj.

redaktoni përmbledhjen në redaktorin drupal

Ky është një lloj si një fragment që do të shfaqet në pjesë të caktuara të faqes tuaj.

Nën këtë, ekziston mundësia për të futur dhe formatuar tekstin e trupit. Për shembull, mund ta bëni tekstin më të guximshëm dhe italik, të shtoni dhe hiqni linqe, të krijoni lista, të përcaktoni kuotat e bllokut, të futni imazhe dhe të përdorni menunë që bie poshtë për të përcaktuar titujt. Opsione shtesë siç janë tabelat hyrëse ose ndarëset horizontale janë të disponueshme kur kaloni te HTML e plotë në fund.

kaloni redaktorin drupal në html të plotë

Nëse keni punuar ndonjëherë me një përpunues teksti ose ndonjë sistem tjetër të menaxhimit të përmbajtjes, duhet të gjeni shpejt rrugën tuaj dhe të jeni në gjendje të bashkoni përmbajtjen që dëshironi. Pasi të keni mbaruar, sigurohuni që në anën e djathtë poshtë URL Alias, ju përcaktoni një plaçkë ose URL që përfundon për faqen tuaj. Kjo ndodh thjesht duke futur diçka të tillë / Front-faqe në fushë.

ndryshoni alias url në drupal

Pas kësaj, në fund, ruani postimin dhe sigurohuni që kutia më parë publikuar shënohet.

Deri tani kaq mirë.

Në mënyrë që të përcaktoni faqen tuaj të re si faqen e parë, tani duhet të shkoni tek Konfigurimi> Sistemi> Cilësimet themelore të faqes. Këtu, nën Faqja e parë e paracaktuar, futni të njëjtën plumb që sapo keni përcaktuar për faqen tuaj të re.

vendosni faqen fillestare të re parazgjedhur në drupal

Pasi ta keni bërë këtë dhe të ruani konfigurimin, përmbajtja juaj duhet të shfaqet në faqen e parë të faqes tuaj Drupal.

përfundoi faqen kryesore të drupalit

Si një hap tjetër, ne tani duam të krijojmë një për faqe dhe shtojeni atë si një artikull menuje. Hapat e parë janë të njëjta si më parë. Krijoni një faqe themelore, popullojeni atë me përmbajtje (nëse doni të dini se si të krijoni një vrasës rreth faqes, lexoni ky postim) dhe vendosni një plumb (p.sh.. / lidhje).

Sidoqoftë, këtë herë, para se të publikoni, sigurohuni që të klikoni Cilësimet e menusë dhe shënoni kutinë që thotë Siguroni një lidhje menuje.

shtoni faqe në menu në drupal

Ja se si të plotësoni cilësimet që shfaqen:

 • Titulli i lidhjes së menusë – Ky është teksti i lidhjes që përdoruesit do të shohin në menunë e navigimit. Bëni diçka të pranueshme në çast. Në këtë rast Rreth meje është një zgjedhje e mirë.
 • Përshkrim – Një përshkrim opsional që do të shfaqet kur dikush rri miun mbi lidhjen e menusë. Mund të thotë diçka si Mësoni më shumë rreth asaj që unë duhet të ofroj.
 • Sendi prindëror – Nëse tashmë keni artikuj të tjerë të menusë, kjo cilësim ju lejon të krijoni nën-artikuj.
 • peshë – Me këtë cilësim, mund të përcaktoni renditjen e artikujve tuaj të menusë. Sa më i lartë të jetë numri aq më tej përpara do të shfaqen.

Pasi të jeni të kënaqur me cilësimet tuaja, ruani faqen (me publikuar aktive). Drupal automatikisht duhet t’ju kthejë në skajin tuaj të përparmë, ku do të shihni faqen tuaj të re dhe artikullin e ri të menusë.

faqe e shtuar në menunë kryesore drupal

Por prisni, çfarë nëse menuja është në rregull të gabuar? Nuk ka problem, thjesht rri pezull mbi të dhe pastaj kliko në ikonën e lapsit që shfaqet. Kjo duhet t’ju japë mundësinë për të zgjedhur Ndrysho menunë.

modifikoni menunë drupale nga fundi i përparmë

Kur e bëni këtë, ju merrni në ekran më poshtë.

modifikoni cilësimet e menuve drupal

Këtu, thjesht mund të tërhiqni dhe rrëzoni artikujt e menusë në rendin që dëshironi përmes ikonës në të majtë. Kurseni kur të keni mbaruar për të përkthyer ndryshimet në faqen tuaj. Këshillë e fundit: mund të përdorni gjithashtu Shtoni lidhje butonin në majë për të shtuar manualisht më shumë faqe në menunë e navigimit dhe gjithashtu mund të futesh te kjo menu përmes Struktura> Menutë.

8. Aktivizoni dhe çaktivizoni modulet e paracaktuar

Mirë, deri tani ju duhet të keni një kuptim themelor se si të merrni rreth Drupal. Nëse keni punuar ndonjëherë me një sistem të menaxhimit të përmbajtjes ose ndërtues të faqes së internetit më parë, duhet të jetë mjaft i njohur. Sidoqoftë, sistemi mund të bëjë shumë më tepër dhe të zgjerohet për çdo lloj qëllimi.

Për këtë, ju ka shumë të ngjarë të përdorni module. Siç u përmend, këto janë pak programe që mund të shtojnë të gjitha llojet e karakteristikave dhe funksionalitetit në faqen tuaj të Drupal. Softueri bazë vjen me një bandë prej tyre që mund t’i gjeni më poshtë shpreh.

modulet parazgjedhje drupale

Jo të gjitha modulet do të instalohen dhe aktivizohen si parazgjedhje. Për ta ndryshuar atë, thjesht shënoni kutinë përpara dhe pastaj lëvizni poshtë dhe goditni instaloj. CMS më pas do të kujdeset për pjesën tjetër.

Në të kundërt, çdo modul që nuk ju nevojitet më, mund të heqni qafe nën uninstall tab.

çinstaloni modulet parazgjedhje drupale

Në thelb funksionon në të njëjtën mënyrë si instalimi i tyre, vetëm në të kundërt. Fshij çdo zgjatje të padëshiruar, pastaj lëviz poshtë për të goditur uninstall.

9. Shtoni module të kontribuara

Përveç moduleve të paracaktuar, ka edhe shumë të tjerë të disponueshëm nga zhvilluesit e tjerë. Shtimi i tyre në faqen tuaj shumë funksionon si instalimi i temave.

Së pari, duhet të gjeni modulet që ju pëlqejnë drejtoria zyrtare. Pasi të keni vendosur një, ose shkarkoni ose kopjoni vendndodhjen e tij. Pastaj mund ta shtoni në faqen tuaj përmes Zgjatni> Instaloni modul të ri.

instaloni modulet e reja me kontribut drupal

Ka shumë më shumë module për të zgjedhur sesa temat, 42,000+. Nëse nuk jeni të sigurt se cili prej tyre ka kuptim të instaloni, këtu janë disa opsione të shkëlqyera:

 • Menyja e administrimit – Me shiritin e veglave të paracaktuar, do të humbni kohë për të ngarkuar një ton faqe vetëm për të arritur në një funksion të vetëm administratori. Për të shpejtuar gjërat, ky modul ju jep menutë të fjetjes së ftohtë për të gjithë zonën e administratorit. Thjesht fikni shiritin ekzistues të mjeteve, dhe më pas aktivizoni modulin e Menusë së Administrimit.
 • shenjë – Shenjat janë pak pjesë të tekstit të vendosura përmes një sistemi mbajtës të vendeve. Deri më tani, shumica e funksionalitetit të modulit Token janë shkruar në thelb Drupal, por disa module ende e kërkojnë atë, si moduli Pathauto.
 • Suitë e kaosit – AKA Ctools, ju lejon të krijoni modulet tuaja, si dhe format, kutitë e dialogut, llojet e përmbajtjes së prirur dhe më shumë.
 • Pathauto – Moduli i integruar i Shtegut të Drupal ju lejon të krijoni URL me dorë. Kjo është e bezdisshme për të bërë me dorë për çdo postim dhe Pathauto ju çliron nga ajo marrëzi. Ju mund të caktoni modele të zëvendësimit me porosi dhe shtigje të faqeve të llogarisë së përdoruesit në mënyrë që URL-të të përputhen me standardet tuaja të SEO dhe përdorshmërisë. Mos harroni: Pathauto kërkon modulin Token dhe Ctools.
 • Skedat e shpejta – A i keni parë ndonjëherë ato kuti të lezetshme me tabela në faqet e internetit të mëdha që rendisin përmbajtjen e fundit dhe të popullarizuara? Skedat e shpejta mund ta bëjnë shumë këtë lehtë pa shkruar JavaScript me porosi. Pas instalimit dhe aktivizimit të modulit, do të gjeni një përzgjedhje të Skeda të Shpejta nën strukturë menu.

Për module më të dobishme Drupal, kontrolloni Ky artikull.

10. Njoftohuni me bllokimet

Pasi të keni krijuar modulet kryesore të kontributit, mund të dëshironi të shtoni një shirit anësor me karakteristika të ndryshme. Përmbajtja si ajo vjen në formën e blloqeve, të cilat tashmë i sqaruam më tej. Ju mund t’i vendosni këto në zona të ndryshme, si dhe të rregulloni pamjen, formën, madhësinë, pozicionin dhe në cilat faqe në internet në të cilat shfaqen.

Në varësi të temës suaj, moduleve dhe përbërësve të tjerë në faqen tuaj, ju do të keni qasje në lloje të ndryshme të blloqeve. Mund t’i gjeni të gjitha opsionet për menaxhimin e tyre nën Struktura> Layout Block.

menuja e paraqitjes së bllokut drupal

Blloqet ruhen sipas temës, kështu që në krye, ju gjeni një listë të temave që janë instaluar në faqen tuaj. Më poshtë është një listë e të gjitha vendeve ku mund të shtoni blloqe, të quajtur rajone. Nëse nuk jeni të sigurt se ku ndodhen të gjithë, klikoni në Demonstroni rajone me bllok në krye. Pastaj do të shihni një pamje të faqes tuaj me pikat kryesore dhe etiketat se ku është secila rajon bllok.

kontrolloni rajonet e bllokut drupal

Për të shtuar një diku, thjesht lëvizni në rajonin e dëshiruar dhe klikoni Vendi bllok. Kjo do t’ju japë një listë të opsioneve në dispozicion.

vendosni bllok drupal

Kur klikoni Vendi bllok ngjitur me atë që dëshironi në faqen tuaj, më pas arrini te opsionet e konfigurimit.

konfiguroni blloqe drupale

Këto do të jenë paksa të ndryshme në varësi të asaj që vendosni. Në këtë rast, ju jeni në gjendje të shtoni një titull (dhe të përcaktoni nëse do ta tregoni atë) dhe të konfiguroni dukshmërinë e bllokut. Për shembull, ju mund ta kufizoni atë që të shfaqet vetëm për lloje të caktuara të përmbajtjes, në faqe të veçantë ose në varësi të rolit të përdoruesit aktiv. Në fund, ju jeni gjithashtu në gjendje të ndryshoni rajonin ku dëshironi që ajo të shfaqet (në rast se keni zgjedhur atë të gabuar).

Pasi të jetë i kënaqur, Ruaj bllokun do ta shtojë atë në faqen tuaj.

11. Menaxhoni bllokimet ekzistuese

Sigurisht, mund të ndryshoni gjithçka që dëshironi për blloqet që shfaqen tashmë në faqen tuaj. Përdorni menunë e rradhës nën Rajon për t’i transferuar ato në një vend tjetër.

redaktoni blloqe drupal

Në të djathtë, një klikim mbi Konfiguro ju lejon të hyni në cilësimet e bllokut nga më parë për t’i ndryshuar ato. Nëse në vend të kësaj klikoni në ikonën e shigjetës, ju merrni mundësinë për të çaktivizuar ose hequr plotësisht blloqet.

Kur keni bërë ndryshime, mos harroni t’i ruani ato në fund të ekranit.

kurseni blloqe drupal pasi keni bërë ndryshime

Nga rruga, ju gjithashtu mund të redaktoni blloqe të veçanta nga fundi i faqes tuaj. Kalojeni mbi secilën prej tyre në mënyrë që ikona e stilolapsit të shfaqet, klikoni mbi atë dhe pastaj bëni një klik të dytë Konfiguro bllokun.

konfiguroni bllok nga fundi para në drupal

Kjo ju çon në të njëjtin menu si më parë.

menuja e konfigurimit drupal

Këtu, ju jeni në gjendje të ndryshoni çdo cilësim, t’i caktoni ato në një rajon të ri dhe gjithashtu të hiqni blloqe.

12. Krijoni bllokime me porosi

Nga rruga, ju gjithashtu mund të krijoni blloqet tuaj personale. Kjo mund të ketë kuptim nëse, për shembull, keni informacion që dëshironi të shfaqni në zona të ndryshme të faqes tuaj. Kjo mund të jetë orët e hapjes së biznesit tuaj ose një lajm i veçantë që dëshironi të shikoni vizitorët.

Nëse dëshironi këtë, shkoni tek Struktura> Paraqitja e bllokut> Biblioteka e bllokuar me porosi (skeda në krye).

krijoni bllok me porosi në drupal

Këtu, goditi Shtoni bllok me porosi për të arritur në këtë ekran:

modifikoni bllok bllokun e personalizuar

Vendosni një përshkrim bllok, në mënyrë që ju dhe administratorët e tjerë të dini se për çfarë bëhet fjalë. Pastaj, shkruani përmbajtjen që dëshironi që blloku të shfaqet në redaktorin më poshtë.

Pasi të keni mbaruar, kurseni bllokun tuaj personal. Kur ta bëni këtë, atëherë mund ta caktoni në rajone të ndryshme në faqen tuaj në të njëjtën mënyrë si blloqet e tjera.

Ndihmë të mëtejshme

Ndërsa sa më sipër është e mjaftueshme për të ju jap një themel të fortë për ndërtimin e një faqe në internet me Drupal, mbani në mend se kërkon pak durim për ta shfrytëzuar me forcë. Procesi i mësimit kërkon kohë dhe një nga mënyrat më të mira për të mësuar është të luani me mjetet dhe sistemin dhe të kuptoni se si të zbatoni gjërat që dëshironi në faqen tuaj.

Sidoqoftë, nëse doni një qasje më sistematike për të mësuar rreth Drupal, burimet e mëposhtme janë me të vërtetë të dobishme.

Farëdo që të doni të mësoni, informacioni ka të ngjarë tashmë atje. Prandaj, mos hezitoni ta google, derisa ta gjeni.

A keni provuar të krijoni një faqe në internet me Drupal? Whatfarë postblloqe keni goditur gjatë rrugës? A keni këshilla për burime shtesë të mësimit? Na tregoni në komentet më poshtë!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map