WordPress.com anunțase că au prezentat Markdown în caracteristicile lor de bază și care le permite utilizatorilor să-l folosească atunci când își scriu postările, paginile și comentariile pe blog.


Atunci când sunt adăugate noi funcții în ecosistemul WordPress.com, este un pariu destul de bun că, înainte de mult, vor fi adăugate la software-ul WordPress.org. Fanii Markdown așteaptă această adăugare de multă vreme. Cu toate acestea, nu există, fără îndoială, o mare parte din utilizatorii care nu au idee despre ce este Markdown și de ce l-ar folosi.

În timp ce Markdown este nou pentru WordPress.com, a fost disponibil să fie utilizat în WordPress.org de ceva timp cu utilizarea unui plugin simplu. Unul dintre aceste plugin-uri, despre care vom vorbi puțin mai târziu, a fost descărcat de aproape 25.000 de ori și, în mare parte, a primit o recenzie de 5 stele de către utilizatorii săi.

Acest lucru ne spune că este popular și bine construit, dar, deși există utilizatori care iubesc Markdown și pluginul pe care îl vom discuta, există încă un procent mare din baza de utilizatori care încă nu știu nimic despre asta..

Să vorbim despre asta acum.

Ce este Markdown?

ce-este-markdown

Markdown este un sistem de formatare text simplu creat în 2004 de John Gruber și Aaron Swartz. A fost dezvoltat pentru a permite oamenilor să compună text formatat bogat pentru web. Cel mai de bază, Markdown este un instrument de conversie text-HTML pentru scriitori web. Când este utilizat convertește textul în format XHTML și HTML valabil structural.

Este un sistem care poate fi învățat rapid datorită simplității sale și a reducerii eventualelor erori care se întâmplă atunci când se încearcă formatarea textului cu cod HTML.

Obiectivul principal de design al marcajului este de a face textul cât mai cititor posibil. Ideea din spatele creării sale a fost că documentele scrise folosind sintaxa marcajului trebuie să fie publicate ca documente cu text simplu, fără a arăta ca și cum ar fi fost marcate cu etichete sau cu orice tip de formatare HTML.

De ce ar trebui să folosesc Markdown?

Markdown este un instrument foarte util, deoarece este extrem de ușor de utilizat și foarte rapid de învățat. Utilizează caractere speciale și punctuație pentru a indica stilul și legăturile. Caracterele care sunt utilizate arată modul în care documentul va fi formatat, precum și documentele de tip text simplu pentru a putea fi vizualizate cu ușurință. Când documentul este publicat pe web, aceste caractere sunt convertite la stilul și formatul corespunzător.

Scrierea în Markdown este extrem de curată. Pe măsură ce îl utilizați, formatarea se traduce în stiluri HTML completate. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la lipsa în mod incorect a etichetelor de închidere sau de cuibare. Nu este necesar nici un stil în linie, ceea ce înseamnă că nu veți rupe nicio formatare odată ce a fost publicată pe web.

De asemenea, este o sintaxă flexibilă și portabilă de utilizat. Vă permite să scoateți documente în mai multe formate. În timp ce discutăm în mod special despre utilizarea lui cu WordPress, este de asemenea ușor să creăm conținutul offline într-un document text și să-l lipiți direct în fereastra de editare. Această flexibilitate vă permite, de asemenea, să o convertiți într-un PDF stilat sau în alte formate, fără a fi nevoie să faceți modificări.

Utilizarea Markdown cu WordPress

conecteaza

Deși Markdown nu a fost încă introdus în software-ul principal WordPress, este foarte ușor de adăugat cu un singur plugin.

Există mai multe pluginuri pe care le puteți instala pentru a utiliza Markdown pe blogul dvs., dar în această postare voi vorbi despre un apelat WP-Markdown. După ce ați instalat și activat pluginul, vi se oferă mai multe opțiuni noi în meniul de setări al tabloului de bord WordPress.

Setări marcaj

Sub Setări> Scriere meniul puteți modifica opțiunile pentru a activa Marcarea pe postări, pagini și comentarii. Acest meniu vă permite să activați bara de ajutor pentru editorul de postări și comentarii, precum și să permiteți o opțiune de evidențiere a sintaxei care să vă ajute să obișnuiți să utilizați Markdown.

markdown

Pe măsură ce utilizați Markdown în postările dvs., fereastra editorului de post este împărțită în două secțiuni separate. Fereastra principală este folosită pentru scrierea postării dvs. și sub această fereastră vi se prezintă mesajul, complet stilat. Această fereastră se actualizează în timp real, care vă va permite să confirmați rapid că sintaxa dvs. de stil este corectă.

Efectuarea stilului de bază cu Markdown este simplă. Pentru a transforma textul într-o etichetă antet H1, trebuie să precedezi textul cu un singur hash. Anteturile H2 sunt precedate de hashes duble și fiecare nivel de antet este apoi marcat cu o marcă de hash suplimentară.

Markdown folosește asteriscurile ca indicatori de accent. Pentru a face o selecție de text cu caractere aldine, trebuie să fie învelit cu două asteriscuri. Sublinierea textului cu caractere italice este la fel de simplu ca înfășurarea textului în asteriscuri simple.

Listele sunt adăugate folosind diferite metode. Pentru liste neordonate, puteți preceda elementele din listă cu un singur asterisc, un singur plus sau o singură cratimă. Pentru listele comandate, atunci utilizați simplu numărul urmat de o perioadă așa cum s-ar face în orice document text normal.

Crearea de legături necesită un pic de gândire, dar poate fi creată într-adevăr rapid odată ce sunteți obișnuit cu sintaxa corectă. Pentru a adăuga o legătură, trebuie să adăugați textul de legătură între două paranteze pătrate și apoi linkul însuși ar trebui să urmeze acest text de legătură între paranteze. Un exemplu în acest sens ar fi: [WPExplorer] (http://wpexplorer.com).

Când vă referiți la pagini și postări interne, trebuie doar să utilizați căi relative pentru link, mai degrabă decât URL-ul complet.

Adăugarea de imagini la postarea dvs. funcționează într-un mod similar cu adăugarea unui link. Textul alt utilizat pe imaginile dvs. este adăugat în parantezele pătrate și locația fișierului imagine este adăugată în paranteze..

De asemenea, puteți afișa fragmente de blocuri de cod precedând fiecare linie de text din blocul de cod cu patru spații. Fiecare liniuță suplimentară din cod poate fi concepută cu alte patru spații pentru a ușura citirea.

Markdown folosește e-mailuri> caractere pentru a crea cotații de bloc. Acestea funcționează cel mai bine atunci când fiecare linie din citatul blocului este împachetată greu și precedată de caracterul>.

Descărcați WP Markdown

Este posibil ca marcarea să nu fie pentru toată lumea. Dar pentru cei care doresc o metodă rapidă și curată de a crea postări, fără a fi nevoie să vă faceți griji pentru HTML sau să încetiniți prin a vă îndepărta mâinile pentru tastatură, poate fi o metodă de scriere care vi se potrivește.

Nu este la fel de expansiv ca să folosești HTML pentru a-ți crea opțiunile de stil, dar va acoperi marea majoritate a acestora și cu siguranță acele alegeri de stil pe care le vei utiliza 90% din timp.

Ați folosit Markdown cu WordPress sau l-ați folosit în alte programe? Ne-ar plăcea să vă auzim gânduri despre Markdown și dacă credeți că este un instrument util pentru site-urile WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me