Ce este RSS? Ei bine, RSS reprezintă „Sindicare într-adevăr simplă”, deși originea sa poate fi urmărită în „Rezumatul site-ului bogat”. În termeni simpli, RSS un mediu de sindicalizare a conținutului unui site web într-o manieră extrem de eficientă și organizată. Lansat în anul 1999, RSS a avut un impact uriaș asupra evoluției internetului – în special a modului în care a fost consumat conținutul. Oamenii nu mai au nevoie să viziteze site-urile lor favorite pentru a vedea cele mai recente articole.


Site-uri de știri precum BBC și New York Times, au promovat puternic pictograma RSS pe site-urile lor. Te-ai putea abona la întregul NY Times sau doar la secțiunea Finanțe – tot ce trebuia să faci era să te abonezi la un anumit flux RSS. Aceasta a fost frumusețea RSS! Pe scurt, RSS a fost si este, unul dintre cele mai populare medii din distribuția conținutului de masă pentru editori, și consum de masă conținut pentru cititori (sau vizitatori).

Beneficiile RSS: Productivitate și lizibilitate

Podcasting

RSS a fost literalmente bastonul care a condus la creșterea bloggingului și a podcastingului. Vă puteți abona la blogurile dvs. preferate și puteți economisi mult timp citind conținutul din cititorul dvs. RSS. În esență tu face mult mai mult, cheltuind mai puțin și sfârșește salvând a mult a timpului.

Unul dintre cele mai neapreciate (sau mai degrabă nevăzute) avantaje ale utilizării fluxurilor RSS este lizibilitate. Noi, oamenii, suntem creaturi de obișnuință. V-ați întrebat vreodată de ce aproape toate romanele urmăresc o anumită dimensiune și lățime a paginii, alinierea textului, înălțimea liniei, numărul de cuvinte pe linie, tipul și dimensiunea fontului? Este făcut pentru a crea o plăcere de lectură optimă – mai puțin încordăm ochii, mișcarea ochilor fixa și viteza de citire îmbunătățită în timp.

Cititorii RSS fac la fel. Puteți seta fontul, dimensiunea și înălțimea liniei preferate. Când citiți conținut diferit pe același aspect tipografic, viteza de citire se îmbunătățește. Fiecare site are propriul design, tipografie și paleta de culori. Unele vă pot plăcea, altele pe care le puteți detesta absolut. RSS leagă această lacună și vă oferă o experiență de lectură împlinitoare.

Feed-uri RSS

ziarul cititorului rss

Cei mai mulți dintre noi suntem conștienți de termen „Icoane RSS” – acele cutii portocalii cu pictograma albă disponibile în majoritatea site-urilor. Ei bine, aceste icoane se conectează la fluxul RSS al site-ului dvs. web. Acestea sunt utilizate în principal pentru livrarea de conținut vizitatorilor site-ului dvs. sau, în alte cazuri, clienților dvs. Mai degrabă, un flux RSS este codat marcat în XML (Limbaj extensibil de marcare). Cititorii RSS și browserele web care au suport integrat pentru analizarea fluxurilor RSS (de exemplu, Mozilla Firefox) pot citi corect sau analiza un flux RSS. Alte browsere precum Google Chrome care nu au suport integrat pentru fluxuri vor afișa datele XML implicite atunci când se face clic pe un link RSS feed.

Generarea de fluxuri RSS

Feed-urile RSS trebuie să fie generat manual când ați construit un site pe HTML pur, adică atunci când nu utilizați un CMS. În astfel de cazuri, puteți angajați servicii online pentru a genera fluxul RSS pentru tine. După ce configurați generatorul dvs. RSS, imediat ce publicați un articol pe site-ul dvs., feedul dvs. RSS va include acea postare nouă. Persoanele care s-au abonat la acel flux RSS pot descărca articolele folosind un Cititor RSS. (Vom ajunge la asta într-un pic). Cu toate acestea, WordPress este un pic diferit.

WordPress și RSS

wordpress și rss

WordPress are un suport integrat pentru RSS. Imediat ce publicați o postare, WordPress o va livra toate fluxurile sale RSS. Toate acestea sunt făcute intern și nu trebuie să faceți clic pe un singur buton pentru a face acest lucru. Poate ai observat că am folosit cuvântul toate. Ei bine, acolo este frumusețea WordPress (împreună cu alte o mie de avantaje).

Există practic „n” un număr de fluxuri RSS disponibile pe site-ul dvs. WordPress. Numărul depinde de cantitatea de conținut publicată – adică de numărul de etichete, autori și categorii. WordPress acceptă patru tipuri de formate de flux RSS:

  1. RSS
  2. RSS 2.0
  3. Atom și
  4. RDF – Cadrul de descriere a resurselor

Feedurile RSS pot fi accesibile folosind următoarea structură URL:

Structura URL implicităStructura Permalink
www.example.com/?feed=rsswww.example.com/feed/
www.example.com/?feed=rss2www.example.com/feed/
www.example.com/?feed=atomwww.example.com/feed/atom/
www.example.com/?feed=rdfwww.example.com/feed/rdf/

Este foarte recomandat să folosești formatul RSS 2.0, deoarece este cel mai popular și mai acceptat format. De asemenea, ar trebui să vă promovați link-urile de feed folosind structura de legătură permanentă, deoarece sunt ușor de citit și de reținut. Ca să nu mai vorbim, cele mai multe site-uri urmăresc structura de legătură permanentă.

Mai multe fluxuri RSS în WordPress

fluxuri multiple rss

Acum pentru cea mai interesantă parte – implementarea mai multor fluxuri RSS cu WordPress. Până acum, am vorbit despre modul în care RSS poate distribui conținutul unui site. WordPress vă permite să descompuneti abonamentul RSS pe niveluri specifice. Aceasta permite vizitatorilor dvs. să se aboneze la exact continut pe care il doresc.

Cum functioneazã?

Să presupunem că aveți o categorie numită ‘Psihologie’ și o etichetă „Terapie vedică” în blogul tău. Un cititor care dorește toate postările depuse în psihologie poate adăuga pur și simplu http://www.example.com/category/phychology/feed la cititorul lor RSS. În viitor, vor fi publicate doar postări sub psihologie categoria ar fi disponibilă în acel feed. În mod similar, se poate adăuga http://www.example.com/tag/vedic-therapy/feed la cititorul RSS pentru a accesa toate postările etichetate cu Vedic Therapy. Iată un sortiment al diferitelor fluxuri disponibile:

Tip abonamentDestul de permanent
Categoriihttp://www.example.com/category/categoryname/feed
Etichetehttp://www.example.com/tag/tagname/feed
Comentariihttp://example.com/comments/feed/
Autorhttp://example.com/author/authorname/feed/
Căutarehttp://example.com/?s=searchterm&feed=rss2
Tipuri de post personalizatehttp://example.com/feed/?post_type=posttypename

De asemenea, puteți grupa mai multe categorii, mai multe etichete și o combinație de ambele în fluxurile dvs. Există un număr nelimitat de posibilități de fluxuri RSS. Depinde de fapt de cum îl folosește cititorul (adică tu și mine) (consultați documentația oficială WordPress pentru a afla mai multe).

CombinaţieLegătură permanentă simplă (implicită)
Mai multe categoriihttp://www.example.com/?cat=42,43&feed=rss2
Mai multe etichetehttp://www.example.com/?tag=tag1,tag2&feed=rss2

După ce ați pregătit fluxurile, puteți afișa propriile fluxuri personalizate (sau cele de pe alte site-uri web) folosind un plugin WordPress. Tom a scris un articol nemaipomenit despre utilizarea pluginului WP RSS Aggregator WordPress pentru a importa, contopi și prezenta feeduri RSS pe site-ul dvs. (un instrument excelent dacă faceți multe bloguri pentru invitați pe alte site-uri web și doriți să includeți linkuri către acele postări pe cont propriu site-ul web)

Cititoare RSS

rss citind tipule

Un cititor RSS este un software care vă ajută să urmați și să gestionați mai multe fluxuri RSS. Cand spun administra, Vorbesc strict despre punctul de vedere al consumatorului. Pentru a începe, puteți adăuga „n” un număr de fluxuri RSS și le puteți organiza în foldere, etichete și categorii. Caracteristicile specifice variază cu cititorul RSS utilizat, dar caracteristicile generale sunt aceleași.

Cititorii RSS pot fi gata de platformă multiplă și mobile. Există mai multe cititoare disponibile pentru aproape toate sistemele de operare – Windows, Mac, UNIX și numeroasele arome ale Linux. Cu închiderea Google Reader, am observat o creștere constantă a numărului de cititori RSS independenți. Cele mai populare astăzi sunt toate bazate pe web și au aplicații pentru toate sistemele de operare mobile – Windows, iOS și Android. Exemple includ Feedly, Bloglines, Feedzilla, NewsBlur și NetVibes.

Delogare

e-mail livrat

RSS a fost unul dintre cele mai puternice instrumente în furnizarea de conținut proaspăt încă din zorii noului mileniu. Însă în zilele noastre, prioritatea sa este în jos. Marketingul prin email este noul copil din bloc. De ce? E simplu. Cu RSS, nu primiți adresele de e-mail ale abonaților. Odată cu închiderea Serviciului Feedburner, este destul de complicat să estimăm numărul abonaților RSS.

Cu abonații de e-mail, veți avea acces la la cerere grup de clienți. Cu RSS, acoperirea este limitată. De aceea, majoritatea site-urilor grele din trafic au mutat pictograma RSS iconică chiar în jos, în timp ce unii au oprit RSS complet. Casetele de abonare prin e-mail sunt afișate în toate modurile posibile – ferestre de tip pop-up, anteturi, bara laterală și subsoluri.

Cred că RSS este un necesar mediu de comunicare – din moment ce mă abonez la o mulțime de site-uri și nu sunt interesat de ideea de a-mi inunda inbox. Peste tine – care este poziția ta în RSS? Da sau nu? Folosiți cititori RSS sau adăugați articolele dvs. la serviciile Read It Later precum Instapaper sau Pocket? Ne-ar plăcea să vă auzim gândurile!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me