WordPress vs Wix - Hvilket er best

Det kan være vanskelig å velge en plattform å opprette nettstedet ditt på, og mange brukere sammenligner WordPress vs Wix. Både WordPress.org og Wix er populære og anerkjente løsninger som lar deg bygge et fantastisk nettsted. Så hvilket alternativ som passer best til prosjektets behov?


I denne guiden til WordPress vs Wix, vil vi se i detalj på disse to populære løsningene. Vi vil vurdere hva begge alternativene har å tilby, deres brukervennlighet og viktige funksjoner. Mot slutten av denne artikkelen skal du være i stand til å trygt ta et valg om hvilken plattform som passer for deg.

En introduksjon til WordPress.org

WordPress.org v Wix

For å være tydelig, når vi snakker om WordPress i denne artikkelen, refererer vi bare til WordPress.org. Hvis du ønsker mer informasjon om WordPress.com og forskjellene mellom de to, kan du sjekke artikkelen vår WordPress.com vs WordPress.org.

WordPress.org er et helt gratis, selvhotelt innholdsstyringssystem. Det er ingen tvil om at WordPress har en større læringskurve enn en løsning som Wix. Imidlertid er forskyvningen av dette at WordPress lar deg full kontroll over ethvert prosjekt. Det vil ikke bare gjøre deg i stand til å opprette noen type nettsted, du kan også tilpasse hvert nettsted til dine nøyaktige spesifikasjoner.

WordPress er omgitt av et fellesskap av utviklere, designere og annen nettvirksomhet, som skaper, utvikler og støtter et bredt utvalg av WordPress-temaer, plugins og andre verktøy og løsninger. Derfor er mulighetene for WordPress ubegrensede. Nye produkter blir stadig utgitt, og det er alltid hjelp og støtte til rådighet hvis du trenger det. Den siste tiden mot å lage brukervennlige WordPress designverktøy betyr også at hvis du ikke vil berøre en kodelinje, har du ikke det også. Likevel kan du fremdeles beholde fleksibiliteten og de omfattende funksjonene som WordPress kan skryte av.

En introduksjon til Wix

Wix v WordPress.org

Wix er en freemium skybasert nettbyggingsplattform. Catering for over 100 millioner mennesker, i 180 forskjellige land, har Wix blitt brukt til å lage et bredt utvalg av nettsteder. Fra profesjonelle nettsteder og bedrifter, til blogger, e-handel butikker, fotografer, designere og mer, kan denne fleksible løsningen brukes til ethvert prosjekt.

En av Wix viktigste attraksjoner er at den er brukervennlig. Det gir en rekke viktige og nyttige verktøy, maler og funksjoner, som sikrer at designprosessen for hvert nettsted som er opprettet er rask og morsom. Og ved å bruke en kombinasjon av ADI (Artificial Design Intelligence) og en intuitiv dra- og slipp-sidebygger, er Wix tilgjengelig for alle, uansett hvilket ferdighetssett du har og erfaringer med webdesign..

Så nå har vi en generell ide om hva begge disse kraftige plattformene tilbyr, la oss se nærmere på nøkkelfunksjonene i WordPress vs Wix.

Priser

Selv om vi tidligere uttalte at WordPress.org er helt gratis å bruke, vil du fortsatt måtte betale for hosting og det innledende kjøpet av domenenavnet ditt (diskutert neste). WordPress-programvaren i seg selv er imidlertid gratis å installere og bruke. Det finnes også et stort antall gratis WordPress-temaer og plugins, som lar deg lage vakre, stilige nettsteder med imponerende funksjonalitet. Og alt uten å koste deg en krone. Premium-temaer og plugins kan også kjøpes hvis du trenger ytterligere avanserte funksjoner.

Wix kan være gratis, men gratisplanen inkluderer Wix-annonser og logoer, lav båndbredde og lagring, og er restriktiv på en rekke andre områder. Hvis du vil bruke ditt eget domenenavn, må du velge Basic premium plan. Velg Combo-plan for å gratis nettstedet ditt fra Wix-annonser. Eller hvis du ønsker å opprette en nettbutikk, må du kjøpe eCommerce-planen. Derfor, selv om Wix først lar deg opprette nettstedet ditt gratis, kan det hende du raskt kan finne deg selv å betale et månedlig abonnement etter hvert som nettstedet ditt vokser og dets behov endres.

Hosting og domenenavn

Wix har en enklere generell oppsett sammenlignet med WordPress.org. En av grunnene til dette er at hosting og domenenavn på nettstedet ditt blir håndtert av Wix selv. Med WordPress.org må du imidlertid ta ansvar for å velge og kjøpe et passende domenenavn og hostingleverandør.

Hosting sammenlignet

Når du sammenligner WordPress vs Wix hosting er en av de største variasjonene mellom de to. For de som velger WordPress for å bygge sin hjemmeside, må du undersøke og kjøpe riktig hosting for nettstedets behov. Mange WordPress talsmenn er vert for nettstedene sine med en WordPress-hosting-tjeneste, som WPEngine. Imidlertid, hvis dette i utgangspunktet er for kostbart for det nye prosjektet ditt, så er det mange andre hostingleverandører som kan tilby billigere, men fremdeles førsteklasses hosting for WordPress-nettstedet ditt.

Husk at du alltid kan oppgradere hostingene etter hvert som virksomheten din og nettrafikken vokser; det er det fine med å bruke WordPress, fordi du alltid har full kontroll over nettstedet ditt. For å finne ut mer om å velge riktig hostingtjeneste for nettstedet ditt, kan du lese Hva du skal se etter i WordPress Hosting guide.

Wix er derimot en skybasert eneste løsning. Det er vert for alle nettsteder som er opprettet på plattformen på sine egne servere, så hensynet til hvilken hostingleverandør som skal brukes er ikke nødvendig med Wix. Lagring og båndbredde gitt i gratisplanen vil imidlertid ikke være tilstrekkelig på lenge hvis du ønsker å lage et populært og vellykket nettsted.

Sammenligning av domenenavnsoppsett

Når du setter opp et WordPress-nettsted, må du også velge og kjøpe ditt eget domenenavn. Avhengig av hostingplanen din kan dette allerede være inkludert. For eksempel inkluderer Bluehost det første året av domenenavnet ditt gratis, og siden du konfigurerer det gjennom verten din, er det ingen kompliserte pekepunkter eller CNAME-ting å håndtere.

Wix lar deg imidlertid velge og bruke a gratis underdomene, at de deretter vil stille opp for deg. Ulempen med dette underdomenet er at domenenavnet ditt vil lese som ‘yourwebsitename.wix.com’. Hvis du vil ha et frittstående domenenavn (uten ‘.wix.com’), eller vil overføre et tidligere kjøpt domene, må du oppgradere til en premium Wix-plan.

Brukervennlighet vs kontroll

Wix ser ut til å ha overtaket over WordPress.org. Denne løsningen er laget for komplette nybegynnere og oppover, og gjør det veldig greit å sette sammen et nettsted. Løsningen som gir klare trinnvise instruksjoner, ferdiglagde maler og front-end blogging, blant mange andre funksjoner. Imidlertid, med denne “brukervennligheten” kommer en tydelig mangel på kontroll. Og ‘kontroll’ er der WordPress utmerker seg.

WordPress har uten tvil et tregere oppsett og vil ta mer tid å lære hvis du ikke har noen tidligere webdesignerfaring. Imidlertid har du full kontroll over alle nettsteder som er utviklet på denne open source-plattformen, slik at du kan dra nytte av de overlegne fleksible funksjonene og funksjonalitetene som WordPress kan tilby. Så å ta deg tid til å bli kjent med intrikatene med WordPress vil gjøre det mulig for deg å oppnå en høyere kvalitet på nettstedet på lang sikt.

WordPress Setup

WordPress Dashboard

WordPress har en ganske enkel installasjons- og installasjonsprosess. Etter å ha kjøpt ditt domenenavn og hosting, bør hostingleverandøren installere WordPress for deg. Neste trinn er å velge et tema for å gi nettstedet ditt den nødvendige designen. Når temaet er installert, kan du endre utseendet og følelsen på nettstedet slik temaet tillater det.

Mange temaer har imponerende tilpasningsalternativer og bruker WordPress Customizer på fronten av et nettsted, slik at du kan se endringene mens du gjør dem. Premium-temaer inkluderer ofte en dra og slipp sidebygger. For eksempel vårt helt eget WPExplorer-tema Total leveres med live-sidebyggeren Visual Composer. En førsteklasses sidebygger lar folk gjøre enkle, men allikevel omfattende endringer i nettstedets design hvis de ønsker det. Du kan også kjøpe en WordPress-sidebygger-plugin hvis temaet ikke inkluderer en.

Andre alternativer for WordPress inkluderer å endre koden, hvis du har kodingserfaring, for å gi deg ubegrensede tilpasningsmuligheter. Eller for å legge til avansert funksjonalitet på nettstedet ditt, uten å måtte kode, kan du skaffe deg ekstra plugins (temaer og plugins begge nevnt nedenfor).

Wix-oppsett

Wix Editor

Wix tilbyr noen få måter å lage et nettsted på. Det er valget mellom å bruke Wix Artificial Design Intelligence (ADI), Wix Editor og Page Builder, eller du kan bruke Wix-kode. ADI fungerer ved å designe et nettsted for deg, basert på dine personlige preferanser. Bare svar på noen spørsmål, skriv inn nøkkelinformasjonen du trenger for å vises på nettstedet ditt, så vil Wix gjøre resten. ADI gir deg også grunnleggende endringsalternativer, i tillegg til at du kan legge til flere sider og andre ekstrautstyr nettstedet ditt kan trenge.

Hvis du velger å opprette nettstedet uten ADI, vil du gjøre det i Wix Editor. Dette er et effektivt verktøy som lar deg tilpasse hvilken mal du velger (maler diskuteres neste gang). Bare dra og slipp designelementer som og hvor du vil, velg fra et bredt utvalg av bilder, videoer og lyd, legg til en bakgrunn, endre stil og størrelse på skriften og mye mer. Du kan også raskt legge til nye sider, bloggartikler, Wix SEO data og sosiale medieknapper.

Temaer og maler

Et funksjonelt og stilig WordPress-tema eller Wix-mal vil sikre at nettstedet ditt gir en god brukeropplevelse og vil gjøre det mulig for nettstedet ditt å skille seg ut fra mengden. Så hvordan kan temaer for WordPress vs Wix-maler sammenlignes?

WordPress-temaer

WordPress-temaer

WordPress derimot, tilbyr tusenvis av gratis og premium temaer å velge mellom. Dette garanterer deg praktisk talt et unikt nettsted, som vil se ut og fungere som ingen andre. Gratis temaer finnes i WordPress-depotet, og har alle vært gjennom strenge tester for å sikre at de holder høy kvalitet. For de som har et budsjett eller bare starter, kan et gratis tema være et flott alternativ, ettersom eventuelle ekstra funksjoner du måtte trenge, alltid kan legges til ved hjelp av WordPress-plugins. Gratis temaer har ofte en raskere konfigurering på grunn av det mer grunnleggende verktøysettet.

Hvis du vil lage et profesjonelt og funksjonsrikt nettsted fra get-go, er det verdt å bruke pengene og kjøpe et premiumtema. Innebygde-for-formål-temaer vil omfatte alle de passende funksjonene som er nødvendige for nettstedets nisje. Eller du kan velge et flerbruks-tema, som lar deg bygge hvilken som helst stil på nettstedet du trenger.

Når du kjøper et premiumtema, sjekk alltid anmeldelser og kjøp fra anerkjente temabutikker som Themeforest, eller de større WordPress-utviklerne som Elegante temaer eller StudioPress. Premium-temaer inkluderer ofte tilgang til ekstremt nyttige støttefora, omfattende dokumentasjon og til og med en-til-en-hjelp. Dette kan være uvurderlig for de med begrenset designerfaring.

Maler fra Wix

Wix-maler

Wix tilbyr drøyt 500 maler for deg å bygge nettstedet ditt fra. Oppdelt i kategorier, enten du ønsker å lage et nettsted for blogging, forretning, mat, reise, fotografering eller noe annet, vil det være et antall maler du kan velge mellom.

Malene leveres med innhold og bilder, slik at du kan bruke eller endre så mye av disse demoene du vil. Dra- og slipp-sidebyggeren gjør tilpasninger enkle. Og hvis du heller vil starte med et blankt lerret, er det et antall blanke maler å velge mellom.

Plugins og apper

Hvis du trenger å legge til ekstra funksjonalitet på nettstedet ditt, kan du bruke WordPress-plugins eller Wix Apps. Så la oss se på forskjellen mellom de to …

WordPress-plugins

WordPress-plugins

WordPress tilbyr tusenvis av plugins som du kan installere på nettstedet ditt. Uansett hvilke funksjoner du trenger, vil det være utallige plugins tilgjengelig å velge mellom, og alt tilbyr akkurat det du leter etter. WordPress-plugins er også ekstremt enkle å installere, og avhengig av plugin-en kan konfigureres i løpet av få minutter.

Gratis plugins finner du i WordPress depot og premium plugins via markedsplasser som CodeCanyon eller direkte på utviklernes nettsteder. Bare husk å alltid sjekke anmeldelser av plugins, og bare kjøpe fra nettsteder med et rykte for produkter av høy kvalitet.

Wix-apper

Wix-apper

Wix gir en rekke gratis og premium apps for å legge til ekstra funksjonalitet på nettstedet ditt (men ikke i nærheten av så mange som WordPress). Gratis apper inkluderer Wix Pro Gallery, som lar deg vise frem vakre fotografier i et galleriformat på nettstedet ditt, Wix Forum, som lar deg gjøre nettstedet ditt til et samfunnshub, og Wix Google Maps.

Imidlertid er mange av appene levert av Wix som du trenger for å utvide virksomheten din bare tilgjengelige til en pris. Disse premium-appene tilbyr funksjonalitet som er tilgjengelig med WordPress gjennom gratis plugins og løsninger. Derfor, hvis du velger Wix, kan du ende opp med å bruke ut mye mer penger i det lange løp for å lage et fullt operativt nettsted.

Vedlikehold, sikkerhet og support

Ettersom Wix er en skybasert løsning, som vil sørge for hosting av nettstedet ditt, blir vedlikehold og sikkerhet på nettstedet ditt ivaretatt for deg. Dette kan være positivt hvis du ikke vil bli plaget med sikkerheten og oppdateringene til ditt eget nettsted. Wix tilbyr også et hjelpesenter som består av omfattende dokumentasjon, og hvor du kan bla gjennom artikler og stille spørsmål. Du kan også sende inn en billett for å motta en-til-en-hjelp hvis du trenger det. Selv om støtten er nyttig, må du sette mye lit til Wix for å holde nettstedet ditt sikkert.

Hvis du velger WordPress, må du ta mer ansvar for vedlikehold og sikkerhet på nettstedet ditt (som er en god ting – det er din nettsted tross alt). På denne måten har du kontroll over nettstedet ditt i stedet for å stole blindt på en tredjepart. Du må velge et godt vertsfirma med solid sikkerhetspraksis og eventuelt installere ekstra WordPress-sikkerhetsplugins. I tillegg er det viktig å sikre at du holder plugins, temaet og selve kjernen WordPress oppdatert. For mer informasjon om hvordan du holder nettstedet ditt trygt og sikkert, les vår artikkel om hvordan du forbedrer WordPress-nettstedets sikkerhet.

Som nevnt tidligere er WordPress-scenen enorm, bestående av uendelige WordPress-nettsteder, nyttige fora, hvordan du kan lære opp og mye mer nyttig info. Hvis du bestemmer deg for å kjøpe et premium-tema eller plugins, kan det hende at du også kan få tilgang til individuell hjelp ved å gjøre installasjonsprosessen til nettstedet ditt, eller bestemte verktøy, raskt og smertefritt. Hvis du har spørsmål om noe WordPress, er det 99% av tiden en artikkel eller et verktøy som kan hjelpe.

WordPress vs Wix – Hvilken bør du velge?

Plattformen du velger vil veldig avhenge av din selvtillit og erfaring med å designe nettsteder, samt behovene til prosjektet ditt.

Wix er ideell for de som bare ønsker å kaste sammen en enkel blogg. Det er intuitivt, med innebygd hjelp hvert steg på veien. Wix har også gjort en imponerende jobb med å markedsføre produktet sitt. Det er veldig tydelig hva du får med Wix, og hvordan du bruker og får tilgang til plattformen og dens verktøy. Dette vil appellere til mange, så vel som det opprinnelige gratisoppsettet Wix tilbyr. Wix tilbyr verktøy og apper for større prosjekter, men det er her Wix kan bli dyrt. Større nettsteder og e-handel butikker må betale en løpende (større) månedlig avgift.

WordPress er, etter min mening, det beste alternativet av de to plattformene for alle som ønsker å lage et seriøst nettsted for sin virksomhet eller selskap. Selv for den ydmyke bloggeren, hvis du ønsker å lage et vellykket nettsted med et stort påfølgende, vil WordPress være bedre passform for deg. Selv om et WordPress-nettsted vil ta noen minutter lenger tid å konfigurere det endelige produktet (inkludert utseende og funksjonalitet), vil langt overgå et Wix-nettsted.

Med WordPress har du full kontroll over alle aspekter av nettstedet ditt. Du kan tilpasse ethvert element i nettsteddesignet ditt, velge den beste hosting for deg spesifikke behov og enkelt legge til nye funksjoner via plugins. I tillegg kan du opprette og vokse nettstedet ditt spesielt for å passe din nisje og målgruppe uten begrensning.

Endelige tanker om WordPress vs Wix

Uansett hvilken plattform du velger når du sammenligner WordPress vs Wix for å bygge nettstedet ditt, kan heller ikke gjøre nettstedet ditt vellykket. Bare du kan gjøre det! Så når du har tatt beslutningen om hvilken løsning som passer for deg, kan du ta deg tid til å designe nettstedet ditt. Gjør det brukervennlig, lag fantastisk innhold, legg til stilige og iøynefallende bilder og grafikk, og sørg for at det skiller seg ut fra konkurransen. Markedsfør deretter nettstedet ditt, nå målgruppen din og utvid følgende for å hjelpe bedriften din til å trives. Lykke til!

WordPress vs Wix – hvilken plattform passer best for prosjektets behov? Del gjerne tankene dine om disse populære webdesignløsningene i kommentarene nedenfor …

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me