For noen som er ny i bloggenes verden, kan alle de nye begrepene som kastes rundt bli ganske forvirrende – spesielt hvis du har liten eller ingen bakgrunn i datamaskiner og nettutvikling. Denne artikkelen vil forklare noen av de mer vanlige begrepene du sannsynligvis vil komme over når du begynner å blogge. La oss komme rett til det!


Hva er en blogg, uansett?

bloggen er forkortelse for “weblogg” – en online logg, for eksempel en dagbok eller journal. Blogger er vanligvis personlige nettsteder der enkeltpersoner oppretter innlegg om alt fra hverdagen til oppskrifter til kommentarer om varme temaer, men de har utviklet seg til å omfatte bruk av bedrifter og organisasjoner for å snakke om viktige problemer eller for å gi kompetanse.

Blogginnlegg blir vanligvis oppført i omvendt kronologisk rekkefølge (det vil si at den siste blir oppført først). Men ikke bekymre deg, du kan alltid endre rekkefølgen på blogginnleggene dine ved hjelp av innebygde temalternativer (som å endre dato) eller ved å installere en gratis plugin som f.eks. Innleggstyper rekkefølge.

Front End vs Back End

Noen ganger kan du se ordene foran og bakenden kastet om. De frontend er den delen av nettstedet som sluttbrukere (det vil si besøkende) ser når de besøker et nettsted.

En nettside frontend

Frontnettet til et nettsted

De baksiden er den delen der all koding skjer – eller, i bloggerens tilfelle, der innholdshåndtering og nettsteddesign skjer. For deg, bloggeren, er WordPress-administratoren din ende. Når du logger deg på WordPress-nettstedet ditt, logger du på baksiden av nettstedet ditt.

Dette er bakenden

WordPress Dashboard, en del av admin.

Bootstrap, HTML5, CSS3, JavaScript, jQuery

Hvis du trodde at disse begrepene helt fra et annet språk, er du faktisk ikke langt unna merket. Men det er ikke nødvendig å la øynene skinne over hver gang du ser dem!

CSS3, HTML5 og PHP er alle vanlige, populære programmeringsspråk. Det er det utviklerne bruker for å bygge og designe nettsteder. Som blogger trenger du sannsynligvis ikke å lære eller bruke noen kode – spesielt siden Word Builder WordPress-plugins har blitt så populære. Hvis du bruker et tema som Total, kan du opprette et fullt tilpasset nettsted uten å lære eller bruke kode (alle sideseksjoner, fargeplukkere, ikoner og mer er innebygd!).

Støvelhempe er et utviklingsrammeverk som brukes til å bygge nettsteder. Det er et front-end rammeverk, som betyr at i stedet for å håndtere kodespråk, ser du hva sluttbrukeren ser. Opprinnelig designet for å oppmuntre til konsistens på tvers av interne verktøy på Twitter, det utvides til en samling verktøy tilgjengelig for enhver utvikler.

jQuery er et JavaScript-bibliotek – programvare designet for å gjøre manipulering av elementer på websider enklere og enklere for utviklere. Dette

Dette er ikke ting den gjennomsnittlige bloggeren trenger å bekymre seg for, men de blir ofte nevnt i funksjonene til plugins, temaer og andre applikasjoner, så nå vet du hva de er når du støter på dem.

Tema

EN tema er frontend-designen til bloggen din, noen ganger kjent som hud. Den inneholder fargevalg, skrifter, innholdsoppsett og mer. De fleste premium WordPress-temaer tillater betydelig tilpasning og er bygget for å være kompatible med populære plugins.

Når du setter opp en blogg, er en av de første tingene du gjør å velge et tema. Dette hjelper deg å angi stilen for bloggen din. Hvis du bestemmer deg for at du ikke liker det temaet du har valgt, kan du endre WordPress-temaet senere uten for store problemer. Noen temaer er gratis og andre er premium (det vil si at du må kjøpe dem). Det er en haug med gratis temaene som er tilgjengelige på WordPress.org, men de har vanligvis begrenset funksjonalitet og lite til ingen tilpasningsalternativer sammenlignet med premium-temaene (bare noe å huske på).

themedirectory

Temakatalogen WordPress.org

EN barnetema brukes i tillegg til et overordnet tema for å vise tilpasninger. Når du ønsker å gjøre kjerneendringer i et tema (til den faktiske koden), må du bruke et barn-tema for å fortsette å oppdatere foreldertemaet. Et populært eksempel er Genesis foreldertema opprettet av StudioPress som har mange barnetemaer tilgjengelig over hele nettet. Foreldre-temaet i Genesis inkluderer alle kjernetema-funksjonene, mens barnetemaene inkluderer tilpasset styling og oppsett.

Plugg inn

plugins er en type programvare som utvider funksjonaliteten eller legger til spesifikke funksjoner til annen programvare. WordPress har mange plugins som er tilgjengelige fra tredjepartsutviklere som du kan bruke på nettstedet ditt (igjen, gratis og premium alternativer), fra shopping til bildegallerier til kontaktskjemaer og alt derimellom. Bla gjennom WordPress-plugin-katalog, og sjekk regelmessig bloggen vår for å lære mer om plugins som vi anbefaler!

plugindirectory

Plugin-katalogen WordPress.org

Merk: WordPress-plugins kan bare brukes med blogg og nettsteder med egen vert, ikke med den gratis WordPress.com-plattformen.

Widget

widgets er små programvare som ofte samler informasjon fra nettsteder eller andre applikasjoner og viser dem. Noen eksempler er værapper, nedtelling av hendelser og konverteringsbokser. I WordPress legger widgets innhold og funksjoner til sidefeltene, for eksempel taggskyer og søk. Mange plugins lar deg legge til widgets på nettstedet ditt.

dashboardwidgets

Widget-delen på dashbordet

Widgets kan også være temaspesifikke, eller utvides ved hjelp av en plugin. For eksempel inkluderer vårt elegante WordPress-tema, tilpassede widgeter for Instagram, registrering av nyhetsbrev, om seksjoner og sosiale lenker.

Dette er tilpassede widgeter til høyre

Mottakelig

Når et nettsted er mottakelig, det betyr at den er designet for å konfigurere seg selv slik at den passer på en hvilken som helst størrelse skjerm, enten det er smarttelefonen, nettbrettet eller stasjonær datamaskinen. Elementer kan skjule eller omorganisere seg slik at de passer ordentlig avhengig av størrelsen på skjermen. Responsivitet har blitt en standardfunksjon i webdesign de siste årene.

Noen temaer tar det et skritt videre og legger til tilpassede responsivitetsalternativer. For eksempel inkluderer Totaltema alternativer for å skjule eller vise rader på forskjellige enheter. Dette er en unik reaksjonsfunksjon som du kan bruke til å vise en glidebryter på stasjonære maskiner, men gjemme seg på mobilen (siden glidebryteren kan være vanskelig å se på små skjermer, kan du velge å vise et bilde i stedet).

Total ramme: Responsive Rows

Totalt inkluderer tilpassede raders responsivitetsalternativer

Kort kode

kortkoder er i hovedsak makroer, eller sett med programmeringsinstruksjoner designet for å gjøre ting automatisk, noe som fører til redusert tid og krefter fra din side (og ikke behov for koding heller). Snarveier er med andre ord snarveier. I WordPress-blogger inneholder noen temaer kortkoder som du kan bruke til å formatere innholdet – for eksempel for å legge til bilder eller knapper, eller for å formatere avsnittsitater eller overskrifter. Men hvis de ikke gjør det, kan du alltid bare installere vår gratis Symple-snarveier WordPress-plugin (vi har nettopp gitt ut versjon 2.0, som er Visual Composer-kompatibel!).

buttonshortcodes

Eksempler på knappekoder

Permalink, Slug

EN permalink (forkortelse for “permanent link”) er nettadressen til et blogginnlegg eller en webside. Når du deler innlegg eller sider med andre mennesker, er permalink nettadressen du deler. Du kan sjekke blogginnlegget vårt for å lære mer om forbedring av permalinks.

EN mordersnegle er den delen av nettadressen som inneholder navnet på innlegget. Det er ofte bare noen få ord lange, ment for å beskrive hva innlegget handler om. WordPress bruker automatisk innleggets tittel som sneglen, men du kan redigere sneglen om nødvendig. På bildet nedenfor er den gule uthevede delen sneglen.

glossary_slug

Akismet

Akismet er et spamfilter-plugin for bloggkommentarer og pinger. Tanken er å moderere kommentarer automatisk slik at du kan bruke tiden din på å gjøre andre ting – det stopper opp i gjennomsnitt 7,5 millioner stykker spam per time! Akismet er forhåndsinstallert på WordPress-bloggen din, men du må aktivere den når du setter opp nettstedet ditt. For mer informasjon, besøk akismet.com.

Akismet-wordpress-options-wpexplorer

SEO

Dette akronymet er forkortelse Optimalisering av søkemotorer. I utgangspunktet sørger SEO for at nettstedet ditt vises i søkeresultatene i stedet for å gå tapt i eteren – noe som betyr flere besøkende. Du kan forbedre WordPress SEO ved å bruke relevante koder, kategorier og nøkkelord i innleggene og overskriftene dine, og ved å skrive overskrifter som forteller besøkende hva innleggene dine handler om.

Parallax

Parallax-rulling er der bakgrunnsbilder beveger seg saktere enn resten av innholdet på websiden, noe som skaper en illusjon av dybde. Det har blitt brukt i videospill og dataanimasjon siden 1980-tallet, men ble ikke brukt i webdesign før i 2011. Ved å bruke et tema med parallax-rulleeffekter, antas det å gi nettstedet ditt et glatt, moderne utseende.

Slider

Du er sannsynligvis veldig kjent med glidere, selv om du ikke er klar over det – har de blitt brukt i webdesign i flere år. Skyvekontrollene er små bildegallerier designet slik at hvert bilde vises i flere sekunder før du går videre (eller skyver) til neste bilde. Mange inkluderer lenker til blogginnlegg eller annet innhold. WordPress har dusinvis av glidebrygg-plugins tilgjengelig, hvorav noen ofte er inkludert i premium-temaer. Vi har snakket om de beste glidebryteren for WordPress-plugins før, så husk å sjekke innlegget!

glidebryteren

Et glidebilde.

Trackback, Ping

Trackbacks er varsler for nettstedforfattere som gir beskjed når noen lenker til innholdet. EN ping er et nettverkssignal som sender en trackback. Trackbacks kan bidra til å lette kommunikasjonen mellom blogger. Trackbacks brukes noen ganger for å sette inn spam-koblinger, så hvis du bruker trackback-funksjonen, bør du vurdere å bruke spesielle trackback-spamfiltre.

Konklusjon

Gratulerer, du kjenner nå noen vanlige vilkår for blogging og utvikling! Forhåpentligvis vil det å vite hva disse vilkårene være, hjelpe deg med å bli en mer selvsikker blogger når du kommer i gang. Kan du tenke på noen mer forvirrende vilkår? Hvis du ikke er ny på blogging, hvilke vilkår var forvirrende for deg da du startet? La oss høre om det i kommentarene!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me