cPanel og Plesk er to av de mest kjente kontrollpanelene i dag. Begge har et ypperlig sett med funksjoner og er definitivt foran resten. De konkurrerer hver på det samme markedet med cPanel som har en liten fordel på grunn av populariteten. I dag skal jeg sammenligne cPanel vs Plesk side om side. Mot slutten av artikkelen kan du best bedømme hvilket kontrollpanel som er best for å administrere din egen forhandler eller WordPress-hosting.


cPanel for WordPress

cPanel må være det mest populære kontrollpanelet på jorden. Nesten alle brukere som har vert for et nettsted minst en gang, vet det. Det er en av de enkleste å håndtere, og den har vært der for alltid. Den har mer enn 70 millioner nettsteder som ligger på den, og den brukes i mer enn 70 land. Selv om dette er imponerende tall, gjør ikke dette nødvendigvis cPanel til den beste løsningen for hosting av WordPress. Imidlertid gir det panelet en fordel siden alle vet hvordan de skal bruke det nå.

Priser

Hvis du vil være vert for nettstedet ditt ved hjelp av cPanel, må du vite at prismodellen nylig har endret seg og at den ble mottatt med negative reaksjoner over hele linjen. Den forrige prisingsmodellen var utmerket for enhver start-, administrator- og til og med pro-bruker. Det satte ingen begrensning for hvor mange kontoer man kunne opprette, alt for en glatt pris på $ 35. Denne planen kan også brukes på hvilken som helst sky, VPS eller til og med dedikert server.

Den nye prisfastsettelsesmodellen begrenser derimot kontoen mye. De solo og admin planer er ubrukelige hvis du planlegger å bruke din egen server. Du kan bare ikke gjøre det. For små skyservere kan de være nyttige, avhengig av hva du planlegger å gjøre. cPanel begrenser beløpet per kontoer, og hver konto kan ha et enkelt domene. Du kan se at solo- og administrasjonsplanene er ekstremt begrensede.

De Pro plan tillater bare opptil 30 kontoer og vil betjene alle brukere som ønsker å utvide virksomheten, men Premier-planen er der ting begynner å gå sørover. De Premier plan koster 45 dollar, men i tillegg har du en grense på 100 kontoer. Etter at grensen er nådd, må du betale $ 0,20 for hver nye konto. Hvis du planlegger å bruke en stor server med kunder, betaler du kanskje en stor pris for det. Enhver vertsvirksomhet med mer enn 300 kontoer vil betale omtrent $ 85 sammenlignet med $ 35.

I tillegg til at de mindre planene ikke lar deg være vertskap for cPanel på en dedikert server, så den vanlige brukeren som bare vil ha 20 nettsteder på en enkelt konto på sin egen dedikerte server, vil betale hele prisen på $ 45 for å kunne å bruke den. Definitivt ikke en god forretningsskikk.

Det grunnleggende

Ved å legge til side en uhyrlig ny lisensieringsmodell, har cPanel mye å tilby. Jeg begynner med det grunnleggende.

Kontrollpanelet er delt inn i WHM og cPanel brukerkontrollpanel. For denne artikkelen skal jeg fokusere utelukkende på cPanel-klientdelen, da det er den delen du kommer til å bruke mest. Jeg kunne utforske backend WHM og sammenligne den med Plesk backend i en fremtidig artikkel.

Kundepanelet er pent og kan snu fra mørk til lys på kort tid. De viktigste delene for enhver WordPress-installasjon er File Manager, MultiPHP manager og PHPMyAdmin hvor du vil laste opp / opprette databasen din.

Filbehandler

Selv om filbehandleren er blitt fornyet med en ny stil, er det fortsatt den gode gamle filbehandleren vi alle elsker / hater. Filbehandleren lar deg lage mapper og filer, flytte dem, pakke og pakke ut filer og slette. De aller fleste handlinger utføres gjennom musen, men den godtar noen tastaturinndata, for eksempel slettetasten.

Å installere WordPress på cPanel er ikke så enkelt hvis du mangler Softaculous Installer, som er en tredjeparts plugin som kan installeres på cPanel for å lette installasjonssmerter. Siden dette ikke er en del av cPanel, skal jeg ikke gjennomgå en slik plugin. Oppretting av en ny WordPress-installasjon vil bety at du må laste opp zip-filen manuelt for WordPress og pakke den ut på det nye domenet ditt under mappen public_html som vil være den som er synlig på nettet.

Det er enkelt å redigere filer med File Manager og lar deg se filer med fargekodede også, avhengig av filtypen du velger på toppmenyen..

DNS

Zone Editor lar deg opprette, endre og slette DNS-oppføringer på cPanel. Selv om det er enkelt å bruke, er det ikke så intuitivt hvis du er vant til å legge til oppføringer til DNS.

Du må bruke denne metoden for å legge til en A-post for nettstedet ditt i tilfelle du trenger eller legge til CNAME-poster for å validere domenet i tilfelle du ønsker å bruke tredjeparts SMTP-tjenester for eksempel.

mysql

Alternativet Mysql Databases lar deg opprette, endre og slette en database. Prosessen er enkel nok, men lar deg ikke laste opp en database-sikkerhetskopi når du er ferdig med å opprette den, noe du må gjøre hvis du planlegger å laste opp et ferdig nettsted til cPanel.

Prosessen lar deg lage databasen, opprette brukeren og deretter tilordne databasen til brukeren. Hele prosessen er rett frem for nybegynneren, men ikke så kul for eksperten.

Å importere en database er stedet der cPanel viser at det er det stygge ansiktet der er ingen importør i det hele tatt! Du må bruke den gamle gamle phpMyAdmin for å importere databasen som overhodet ikke vil gjøre bruk av multi-threading, noe som betyr at import av store databaser kan være et problem med cPanel siden prosessen kan gå veldig sakte og ta tid å fullføre.

e-post

E-postkontoer som en del av cPanel er den beste delen. Oppsettet er superenkelt å følge og lar deg enkelt opprette kontoer. Hver konto kan administreres fra Sjekk e-post -knappen, og du kan til og med velge nettmailtjenesten du vil bruke. De Koble til enheter knappen vil i utgangspunktet fortelle deg hvordan du konfigurerer cPanel-parametrene på enheten, avhengig av hvilken type enhet du planlegger å bruke.

WordPress

cPanel har nå muligheten til å automatisk installere WordPress ved å installere tredjeparts cPanel-modulen for WordPress. I mange år var det absolutt eneste tilgjengelige alternativet installasjonsprogram for Softaculous Apps.

Installasjonsprogrammet lar deg nesten gjøre en 1-klikks installasjon av WordPress, nesten siden du fremdeles må konfigurere noen innstillinger for å starte en installasjon.

CPanel WordPress-verktøyet finnes under Site Software og lar deg installere WordPress enkelt, men med begrensede kontroller over nettstedet ditt. Softaculous tredjepartsmodul er fortsatt bedre.

Mer ting

cPanel har noen ekstra funksjoner. Panelet lar deg kontrollere båndbredde, se etter Raw Access, har en Metric Editor, IP Blocker og SSH-tilgang (avhengig av aktivering for den kontoen). Panelet er tilgjengelig på flere språk uten begrensninger for valg og kan installer SSL-sertifikater automatisk ved å bruke cPanel Comodo automatisk sertifikat. Hver gang du oppretter et nytt domene, vil cPanel utstede et sertifikat for det. Du kan endre denne oppførselen i WHM, men jeg antar at ingen vil ønske å berøre dette, da det i utgangspunktet er gratis SSL for alle. Å bruke Let’s Encrypt støttes også, men er ikke satt som standard.

Underdomener

Å lage et underdomen på cPanel er like enkelt som å klikke på en knapp.

Dette krever ingen annen konfigurasjon. Du kan også bruke denne modulen til å konfigurere en viderekobling for det underdomenet.

backup

Sikkerhetskopieringsveiviseren fungerer som forventet og lar deg lage en sikkerhetskopi for hele kontoen.

Sikkerhetskopieringsløsningen på cPanel har flere begrensninger. Selv om inkrementelle sikkerhetskopieringer nå støttes, kan du ikke sette en sikkerhetskopi for domenefilene, databasen og postene hver for seg, du må opprette en fullstendig sikkerhetskopi for å kunne gjenopprette den senere. Du kan laste ned separate sikkerhetskopier av hjemmekatalogen og databasen, men hvis du gjør det, kan du ikke gjenopprette sikkerhetskopien senere. Det er heller ingen måte å importere spesifikke sikkerhetskopier fra selve serveren, bare de fullstendige sikkerhetskopiene for kontoen er tilgjengelige for direkte gjenoppretting.

Multi PHP

Du kan velge mellom et stort utvalg av PHP-versjoner fra selve kontrollpanelet, bryteren skal bare ta et par sekunder og gjøres gjennom konfigurasjon i .htaccess av hjemmemappen.

cPanel støtter opp til PHP 7.3 og ned til PHP 5.6, selv om PHP 5.6 nå er utdatert.

Opptreden

Selv om cPanel har vært gjennom flere oppdateringer i hele produktets levetid. Selskapet nekter fortsatt å implementere nginx riktig. Den tidlige alfaen er klar til å teste, men ikke i nærheten av nivået som andre kontrollpaneler er akkurat nå. Dette betyr at selv om cPanel er enkel å bruke, har mange alternativer og er kjent, vil ikke ytelsen bli god sammenlignet med andre paneler som bruker nginx. Hvis du vil vite hvorfor nginx er så bra for WordPress, bør du lese den andre artikkelen min her.

Selv om cPanel har planer for nginx, er ikke selskapet glad i nettleseren, og den tidlige støtten gjør det umulig å anbefale akkurat nå. Dette overlater cPanel til bare å bruke Apache. Det er ingen optimalisering som kan gjøre en cPanel-server som kjører Apache bedre enn en annen server som kjører et annet kontrollpanel med native nginx. Du må ta det i betraktning før du går for fullt på cPanel. For få domener er dette kanskje ikke noe problem, men for veldig overfylte nettsteder med mange besøk kan dette være en avgjørende faktor.

Pakk inn cPanel

Vi har et kontrollpanel som er veldig enkelt å bruke, og alle vet det. Det vil tillate deg å finjustere alle hostingegenskapene uten problemer, har et brukbart backup-system med begrensninger og vil tillate deg å bytte mellom PHP-versjon uten problemer. De negative punktene dreier seg om mangelen på nginx-støtte, en riktig importør for databaser (tvinger deg til å importere databaser direkte fra phpMyAdmin som er utilgivelig etter dagens standarder) mangelen på en polert WordPress-manager, ingen enkel kloning eller iscenesettelse heller og en lisensieringsmodell det er blitt verre bransjen kan komme opp med.

Plesk for WordPress

Plesk var den direkte konkurransen til cPanel inntil for et par måneder siden. Jeg sier dette fordi eieren av Plesk, Oakley Capital kjøpte cPanel. Dette betyr at begge kontrollpanelene nå eies av det samme selskapet. Så selv om de er direkte konkurrenter, kan de være innstilt på å tilby forskjellige alternativer slik at de ikke kjemper mot hverandre. Dette er heller ingen gode nyheter siden den nylige prismodellen veldig godt kan bety at den også kommer til Plesk neste, noe som kan være en katastrofe for oss.

Plesk hadde noe tilbakeslag i fjor da de bestemte seg for å endre prismodellen og belaste mer for hver lisensiering, men sammenlignet den nå med cPanel, er det et mye bedre alternativ. Fingrene krysset gjør de ikke en ny lisensendring for å etterligne hva de gjorde med cPanel.

Priser

Plesk tilbyr et inngangspunkt i Web Admin Edition for opptil 10 domener der cPanel tilbyr en enkelt konto med et enkelt domene. Bare fra starten av kan du se at Plesk tilbyr så mye mer. Web Pro Edition ligger rett foran Solo-kontoen på cPanel. Så du har i utgangspunktet 30 fulle domener med ubegrensede underdomener for samme pris som du bare får en enkelt konto / domene på cPanel-solo-planen. Latterlig!

Web Pro Edition støtter domenegrensen til 30. Men dette er fremdeles et lavt beløp for en strømbruker, selv uten en kontobegrensning. Plesk teller ikke underdomener mot domenegrensen, og du kan ha så mange du vil. Alle planer kan brukes på en dedikert server selv om. Så du trenger ikke kjøpe Web Host Edition for å kunne installere kontrollpanelet på din egen dedikerte server. Merk – dette er noe du ikke kan gjøre med cPanel som tvinger deg til å kjøpe Premier License. Web Host Edition er enda kraftigere. Den er priset den samme som Premier-lisensen på cPanel. Forskjellen her er at i stedet for å begrense kontoene til 100 har du ingen grenser for kontoer eller domener.

Alle Plesk-planene har WordPress Toolkit som i utgangspunktet er gave til enhver WordPress-manager (vent på mens jeg viser deg hvorfor senere).

Det grunnleggende

Plesk er annerledes enn cPanel og i noen aspekter mye lettere å håndtere. Grensesnittet har to forskjellige visninger: vertsvisningen og kraftbrukervisningen. I vertsvisning, den du ser for øyeblikket, menyen er delt inn i Tjenesteplaner / abonnement, kunder og domener. I Power User View, den som er ideell for de fleste brukere som ikke er vert for selskaper, vil du bare se domener, databaser og filbehandler sammen med konfigurasjonspanelet (Service Management). Begge visningene lar deg kontrollere alt fra et enkelt grensesnitt. Dette i motsetning til cPanel som deler visninger med WHM (rotkontroll) vs cPanel visning (kunde).

Hovedvinduet viser også utgående postkontroll, kunder, abonnement og serviceplaner. I strømbrukermodus viser den mengden domener, e-poster og så videre.

Domenevisningen er identisk i begge modus og er tilgjengelig fra det eneste kontrollpanelets inngangspunkt. Hvis du er kunde, kan du også se denne visningen for domenene dine. Dette ligner på forhandlermodus på cPanel. Men Plesk er mye mer behagelig, og tillater flere domener på hver konto. Mens cPanel ikke og krever at du definerer den kontoen som forhandler.

Abonnementsmenyen viser detaljert detaljene for domenet ditt med alt på plass i et enkelt kompakt vindu. Informasjonen er strammere og bedre organisert enn cPanel.

Hovedvinduet lar deg kontrollere alt fra PHP-versjonen, loggene, FTP-tilgang, Mail-innstillinger, File Manager, sertifikater levert av Let’s Encrypt, avansert konfigurasjon (nginx inkludert), omskrive regler og DNS, blant andre. Alt er her, bedre distribuert, mer stramt og med bedre layout enn på cPanel der alt er blandet sammen.

Filbehandler

File Manager er virkelig genial. Ikke bare fungerer det nøyaktig det samme som cPanel, det er raskere, tar mindre nettleserressurser, kan redigere virkelig store filer uten problemer og lar deg pakke, pakke ut og laste opp filer. Det eneste punktet der cPanel er bedre, er i filopplastningen. Plesk har en tendens til å være tregere og tillater ikke store filopplastinger, hvor du på cPanel kan stille den til praktisk talt ingen grense.

Filredigering er virkelig kraftig og kompakt. Det forekommer i samme vindu, og katalog- / filstrukturen vises i overskriften.

DNS

Plesk lar deg legge til DNS-oppføringer enkelt. Den har ikke den typiske cPanel-redigeringen. Hver oppføring redigeres separat der du på cPanel kan redigere etter gruppe (ett poeng for cPanel). Redigeringen er også enklere. Du trenger ikke å legge til den endelige prikken eller ta godt vare på hvordan du legger ut teksten, da DNS-redigereren vanligvis fikser enhver inkonsekvens før du oppdaterer oppføringene.

WordPress Toolkit

Et av de sterkeste punktene til fordel for Plesk er den strålende WordPress verktøysettet. Verktøyet er ganske enkelt strålende. Det lar deg raskt opprette en WordPress-installasjon, endre passord, fjerne en installasjon, skanne etter eksisterende WordPress-installasjon for å legge dem til systemet, klone, kopiere og lage iscenesettelser med et enkelt klikk!

WordPress Toolkit vil også tillate deg å håndtere sikkerhet, med et sett med avkrysningsrute som du kan aktivere / deaktivere. Du kan også raskt aktivere Vedlikeholdsmodus, indeksering av søkemotorer, feilsøkingsmodus og aktivere passordbeskyttelse, alt med et enkelt klikk. Hvis du installerte Plesk med innfødt nginx som en webserver kan du også aktivere cache for nginx. Dette gir et utrolig løft i ytelsen, ikke bare til nettstedet ditt, men til serveren din med en enkelt veksling.

Muligheten til å klone og kopiere og konfigurere iscenesettelse er av største viktighet. Det er et av de sterkeste punktene mot å bruke Plesk i stedet for cPanel. Saken ender heller ikke der. Du har muligheten til å legge til plugins og temaer, og du kan til og med konfigurere “pakker” som et sett med plugins og et sett med temaer for enkel ett-klikk-installasjon for et nytt nettsted.

Avanserte instillinger

For de som er på brukersiden, har Plesk noen fantastiske alternativer for å optimalisere nettstedet ditt. Helt fra starten kan du installere Apache og nginx sammen, de kan brukes i en rekke kombinasjoner. For eksempel: Apache som en webserver, Apache som en webserver med nginx som proxy, nginx som en webserver og også nginx som en webserver med nginx cache. Kjøl rett?

Den native nginx-modusen kan enkelt aktiveres for et nettsted ved å deaktivere Proxy-modus, som vil slå av Apache og deretter bruke PHP-FPM med Nginx. Dette kan ikke oppnås med cPanel ennå. Du kan også aktivere nginx-hurtigbufring og skrive inn eventuelle ekstra nginx-regler du ønsker i de ekstra nginx-direktivene. De brukes så snart du klikker på Bruk-knappen.

SSL-kontroll

Sertifikater håndteres gjennom Let’s Encrypt i samarbeid med Plesk. Du kan ikke bare utstede ubegrensede sertifikater for domenene dine, du kan også utstede et jokertegnssertifikat for hoveddomenet ditt. Jeg foretrekker den Plesk måten å håndtere sertifikater på, siden du kan kontrollere prosessen, i motsetning til cPanel som automatisk utsteder sertifikater. På cPanel kan du deaktivere prosessen, men ikke kontrollere den selv. Fornyelsesdelen utføres automatisk, men du kan også tvinge en fornyelse, noe som er flott for enhver strømbruker.

Multi PHP

Multi PHP-knappen lar deg kontrollere den versjonen av PHP du vil at nettstedet ditt skal kjøres på. Prosessen utføres internt, uten bruk av en .htaccess siden vi bruker nginx på dette eksemplet. Det tar 5 sekunder å fullføre, og alle applikasjoner blir håndtert av FPM.

Den nye versjonen 7.3 er også tilgjengelig og kan installeres fra pakkeoppdateringsmenyen på Plesk.

post

E-postmenyen er enkel nok, lar deg opprette en ny e-post, håndtere fremover og konfigurere utgående postkontroll. Du kan også sjekke webmailen din fra denne menyen.

Opptreden

Plesk kommer med en prosessliste inkludert som lar deg overvåke prosessen i sanntid. Dette ligner det WHM har, men mye lettere å konsultere, da det ikke ser ut som en linux-tekstside som på cPanel. Å ha det samme panelet enhetlig betyr også at du i strømbrukermodus har lov til å sjekke alt dette mens du er på samme grensesnitt. En stor bonus! På cPanel må du gå tilbake til WHM hvis du håndterte nettstedet ditt på cPanel i domenevisningen.

backup

Plesk-sikkerhetskopien er langt overlegen enn den i cPanel. Du har lov til å lage fullstendige sikkerhetskopier, inkrementelle sikkerhetskopier, legge til eksterne lagringstjenester som Dropbox, Google Drive eller en FTP-server. De grunnleggende alternativene er gratis, for eksempel kan du legge til Google Drive-tillegget og konfigurere det for å lage sikkerhetskopier direkte på Google Drive.

Men tidsplanfunksjonaliteten krever en ekstra månedlig abonnementslisens. Messe er rettferdig. Den lokale sikkerhetskopien og FTP-sikkerhetskopien er gratis, og du kan til og med planlegge bestemte tider for en sikkerhetskopi. Den interessante delen er at gjenopprettingsprosessen lar deg gjenopprette spesifikke deler, for eksempel bare domenefiler, bare e-post eller til og med bare databasen eller på en gang hvor du bare kan fullstendig gjenopprette på cPanel. Dette er spesielt nyttig.

Opptreden

Som jeg har forklart før, Plesk lar deg bruke nginx som hovedserver mens cPanel ikke vil. Dette i seg selv gir Plesk kanten i forhold til ren ytelse. Ikke bare det, den gjeldende versjonen lar deg også aktivere og tilpasse cache-hurtiging av nginx. Hvilken egen kan forbedre ytelsen på nettstedet selv uten å bruke WordPress-hurtigbufring i det hele tatt. Dette satte Plesk over ytelsen på cPanel. I tillegg er det en strømbrukeres drøm fordi den lar deg konfigurere alle disse parametrene uten engang å måtte logge inn på Linux root-brukeren.

Pakk inn Plesk

Plesk er helt klart et strålende produkt. Det lar deg ha så mange domener du vil, ikke begrenset av kontoen og slipper å angi en bruker som forhandler. Dette gjør Plesk til et mye enklere å håndtere system. Spesielt hvis du vil håndtere flere domener samtidig hvor du på cPanel må gjøre det av cPanel-kunde og cPanel WHM, som virkelig er vondt.

Plesk inkluderer også WordPress Toolkit. Dette er noe av det beste jeg har sett i et kontrollpanel. Det ligger så mye foran cPanel på nesten alle måter at jeg bare ikke kan rettferdiggjøre kostnadene for cPanel nå. For en hvilken som helst strømbruker er valget virkelig ikke hjerneholdere. Du har mye bedre kontroll over WordPress, direkte klon / kopi / iscenesettelsesalternativ, evnen til å aktiver Apache eller Nginx som en webserver, bland det med nginx som proxy eller til og med nginx caching, og alt dette mens du bruker et sentralisert kontrollpanel.

Hosting- og strømbrukervisningene er fantastiske å tilpasse panelet til dine behov også. Sikkerhetskopiealternativene er også overlegne, og har muligheten til å lage planlagte sikkerhetskopieringer til lokale og FTP og til og med ha eksterne tjenester (som Amazon, Google Drive og Dropbox) som din ledsager. Du kan også gjenopprette spesifikke elementer som domenefiler, e-post eller bare databasen. Noe som i seg selv er flott hvis du har et plugin-problem eller mislyktes.

På den negative siden er det ikke mye å snakke om. Lisensieringen var et problem før den nye cPanel-lisensen, men er for øyeblikket ikke-utgave.

Er cPanel eller Plesk Better?

Etter å ha vært i hostingbransjen i mange år nå, og etter at jeg har prøvd hvert eneste kontrollpanel som finnes, er valget klart for meg. Plesk tilbyr de samme tingene cPanel gjør men bedre. Hvert aspekt er bedre. Bedre grensesnitt, bedre layout, bedre styring av domener, mye forbedret backup-system, et virkelig kraftig verktøy som WordPress Toolkit og muligheten til å ha Apache og nginx eller til og med nginx alene som din viktigste webserver. Det eneste cPanel har å tilby akkurat nå er det velkjente utseendet. For meg er alt annet bedre på Plesk.

Hvis du også vurderer lisensieringsmodellen, blir hele debatten et viktig poeng. Plesk tilbyr mer for samme pris. Hvis du fremdeles er på cPanelsiden, vet du at du betaler for merkevaregjenkjenningen. Men i skrivende stund er Plesk det bedre produktet nå. Hvis du planlegger å være vert for dine egne WordPress-nettsteder og vil ha det beste panelet der ute, vil Plesk absolutt være din nye beste venn.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me