Flere velger nå å være vertskap for nettstedets ressurser i et innholdsleveringsnettverk (CDN) av mange grunner. Selv om det er mange fordeler med å bruke en CDN, gjør du det du trenger du å bruke den? I denne artikkelen vil jeg diskutere de viktigste fordelene ved å bruke en CDN med et WordPress-nettsted. Jeg vil også kort diskutere hvordan et CDN fungerer og hvorfor det ikke nødvendigvis passer alle nettsteder. Først er det imidlertid viktig å forstå hva en CDN er og hvordan den fungerer slik at du setter pris på fordelene.


Hva er det?

wordpress-cdn

En CDN er i utgangspunktet et system av sammenkoblede cache-servere som lagrer strukturelle komponenter på et nettsted – vanligvis eiendeler som JavaScript og CSS-filer – samt statisk innhold som bilder. Serverne er distribuert over hele verden og serverer nettstedsressurser avhengig av en brukers geografiske beliggenhet. Et godt kjent CDN-selskap, Cloudflare, bruker 180 datasentre over hele kloden for å fremskynde levering av innhold til brukerne dine.

I hovedsak gir en CDN alternative servere for nedlasting av lagrede nettstedressurser. Når en bruker ber om å få tilgang til en side på nettstedet ditt, vil ressursene som er lagret på CDN bli levert av serveren nærmest brukerens geografiske beliggenhet. Det betyr at innhold som serveres av et CDN alltid vil reise den korteste avstanden for å nå brukeren, og det er her en CDN får sin største fordel.

CDN fordeler

Det er mange fordeler med å bruke en CDN, inkludert:

1. Forbedret hastighet

Som vi har sett av den korte beskrivelsen av hvordan et CDN fungerer, er forbedret hastighet uten tvil den beste fordelen ved å bruke et CDN for ditt WordPress-nettsted. Et CDN serverer statisk innhold fra en servernode som er nærmest i nærheten av den forespurte brukeren. Du kan forvente en litt forbedret brukeropplevelse på grunn av forbedret hastighet.

Siden mye av en webside lastetid innebærer tilgang til og nedlasting av statiske komponenter og eiendeler som bilder, skript og stilark, er det lett å se hvorfor en CDN er et viktig ytelsesøkning for nettstedet ditt.

Dette betyr imidlertid ikke at bruk av et CDN på en magisk måte får websidene dine til å laste raskere. For eksempel, hvis nettstedet ditt har en feilkode, kan det hende at en CDN ikke gjør opp for det påfølgende ytelsestapet. I tillegg avhenger nettstedets ytelse også av serverkonfigurasjonen og funksjonene til verten din, blant annet.

Hovedpoenget er at en CDN får noen av nettstedets ressurser til å laste raskere, og dermed forbedre sidehastigheten med en viss margin, og for noen mennesker er denne fordelen alene verdt de ekstra kostnadene ved å bruke en.

2. Forbedret oppetid på nettstedet

En CDN reduserer belastningen på verten, noe som resulterer i jevnlige hastigheter. I et typisk hosting-scenario der alle ressursene til nettstedet ditt er plassert på den viktigste delte eller private serveren din, kan det hende du oppdager inkonsekvente hastigheter eller total feil under høye trafikkperioder. I utgangspunktet bremser ting, og noen ganger kan det bryte helt sammen under trafikkpikes på grunn av den ekstra belastningen.

Med en CDN håndteres trafikkpinnar smidig siden nettverket er optimalisert for å håndtere høy trafikk med forbedret effektivitet. Med andre ord, hvis nettstedet ditt plutselig treffer popularitet, er sjansene for en knusing tynne.

Igjen, akkurat som med hastighetsforbedring, fjerner ikke bruk av CDN for WordPress-nettstedet muligheten for driftsstans i øyeblikk med enorme trafikkstød. Hvis de dynamiske filene dine er lagret på den viktigste vertsserveren, kan du fremdeles få driftsstans. Bufring går langt i retning av å minimere problemer som følge av trafikkpikes. De fleste topp WordPress-hosting-tjenester optimaliserer serverne sine gjennom hurtigbufring, så å legge til et CDN vil bare gjøre ting bedre.

3. Større dataintegritet

Hvis du er som de fleste nettstedseiere, vil du sannsynligvis alltid bruke de nyeste verktøyene for å gjengi innholdet ditt. Å kontinuerlig oppdatere nettverdiene dine er en måte å gjøre dette på, og en CDN hjelper deg med å bevare integriteten når endringer gjøres i eiendelene dine. Når du for eksempel oppdaterer CSS- eller JavaScript-filene dine på et CDN, speiles endringene øyeblikkelig på tvers av forskjellige servere på nettverket, og bevarer dermed dataintegritet og konsistens.

4. Ingen geografiske barrierer

Vi lever nå i en verden av mobilitet og appdrevet internett. Brukere ønsker tilgang til tjenester mens du er på farten, uavhengig av hvor de er i verden til enhver tid. Det er her en CDN kommer godt med. På grunn av de globalt distribuerte serverne til et CDN, kan brukere over hele verden oppleve nettstedet ditt som om de var rett ved siden av verten.

Når det er sagt, er det verdt å merke seg at leverandørens dekning til syvende og sist er det som bestemmer rekkevidden for deg. Hvis du er målrettet mot brukere fra et bestemt geografisk område, kan du sjekke med forskjellige leverandørers dekningskart for å finne ut hvor du kan få den beste fordelen med å nå så mange brukere som mulig. Husk at CDN-leverandører ikke presterer det samme i alle regioner. Noen har en klar fordel i noen regioner basert på nettverksoppsettet.

5. Billigere og raskere

Selv om du kan bruke et CDN for $ 0 (det er et par gratis leverandører), er betalte tjenester tydeligvis veien å gå hvis du er seriøs med ytelsesfordeler. Så hvordan sparer en betalt CDN-tjeneste deg tid og penger?

For det første er det praktisk talt ingen oppsett som kreves, spesielt for WordPress-nettsteder. Nesten alle CDN-leverandører tilbyr en tilpasset installasjonsplugin for WordPress. Dessuten er det mange flere plugins i WordPress-katalogen for å sette opp et CDN for nettstedet ditt. Du vil ikke kjøpe ekstra maskinvare for å bruke et CDN.

For det andre, siden en CDN forbedrer ytelsen til nettstedet ditt, sparer du penger på å kjøpe flere databehandlingsressurser, spesielt RAM og CPU.

Når gjør ikke en CDN en forskjell?

CDN-steder

Vi har sett at et CDN absolutt er veien å gå hvis du vil ha forbedret hastighet, tilgjengelighet, samlet forbedret brukeropplevelse og global rekkevidde. Men det er situasjoner der en CDN kanskje ikke gjør en forskjell eller til og med gjør ting verre.

For eksempel, hvis en CDN-leverandør ikke har servernoder i et bestemt geografisk område, kan du oppleve at ressursene til nettstedet ditt tar lengre tid å laste inn for brukere i det området enn om du hadde ressursene som er vert på en server der. I dette tilfellet kan det hende at bruk av CDN ikke gir ytelsesfordeler.

Av denne grunn må du gjøre grundige lekser på en potensiell CDN-leverandør før du registrerer deg. Du vil sikre at de har tilstrekkelig dekning for alle steder der flertallet av målbrukerne dine er bosatt.

Konklusjon: Du bør bruke et CDN

Totalt sett gir en CDN mange ytelsesfordeler for nettstedet ditt. Ved å distribuere båndbredde over flere servernoder, kan et CDN bidra til å redusere belastningen på hovedverten. Dette eliminerer ikke serverens ytelsesproblemer automatisk, men kan gå langt i retning av å tilby brukerne dine en jevn opplevelse mens du surfer på nettstedet ditt.

Når det er sagt, husk at en CDN ikke er en absolutt nødvendighet, og i mange tilfeller kan nettstedet ditt fremdeles prestere bra uten å bruke et. Likevel er sjansen stor for at den sannsynligvis vil prestere bedre med en. Hvis du driver med et veldig trafikkert, oppdragskritisk WordPress-nettsted, kan du høste de største ytelsesfordelene en CDN tilbyr, og du bør absolutt vurdere det som en del av optimaliseringsverktøyene dine.

Sørg for å gjøre leksene dine før du velger en CDN-leverandør, fordi fordelene du vil høste vil avhenge av leverandøren du også velger. Er du usikker på hvor du skal begynne å lete? Hostingleverandøren din tilbyr allerede bufring (vi bruker WPEngine her på WPExplorer, og de tar seg av alt for oss). Men hvis verten din ikke tilbyr en hurtigbuffertjeneste, kan du sjekke artikkelen vår om gratis CDN-tjenester. Det er mange gode alternativer å velge mellom.

Jeg vil gjerne høre fra deg nå. Bruker du en CDN eller vurderer du å bruke en? Hva er din viktigste grunn for å bruke en, og hvilke fordeler har du innsett?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me