Slik konfigurerer du Google Tag Manager for WordPress

Google Tag Manager er et så kraftig verktøy at jeg ble forferdet over mangelen på informasjon da jeg forsket på dette innlegget. Vel, ikke akkurat en “mangel på informasjon” i seg selv, men den tilsynelatende manglende evnen til å være noen få innlegg for å forklare hva Google Tag Manager er og hva som gjør.


Hvis du leter etter mer informasjon om Google Tag Manager og hvordan du konfigurerer det på WordPress-nettstedet ditt, må du ikke se lenger. Fordi du kom til rett sted.

I dette innlegget skisserer vi:

 • Hva Google Tag Manager er
 • Hvorfor du trenger å bruke verktøyet, og
 • Slik installerer du det på ditt WordPress-nettsted manuelt eller bruker en plugin

På toppen av det vil vi demonstrere Google Tag Manager i aksjon for å gi deg en ide om hva du kan oppnå med et taghåndteringssystem som ingen andre. Vi sier dette fordi det finnes en rekke andre taghåndteringssystemer som Tealium, Qubit og Adobe Experience Platform Launch bare for å nevne noen.

At ut av veien, det er mye å lære, så la oss dykke rett inn.

Hva er Google Tag Manager?

Google Tag Manager er et fantastisk verktøy for dine digitale sporingsbehov. Det lar deg distribuere koder på nettstedet ditt uten å redigere koden. Vage mye? For å gi deg et tydeligere bilde, la oss først definere en tagg når det gjelder digital sporing.

En tag er bare et stykke JavaScript-kode som du legger til på nettstedet ditt, slik at du kan aktivere tredjepartsfunksjoner som trafikkanalyse, annonsering og live chat blant annet. I noen kretser er koder også kjent som nettfyr eller sporingspiksler.

Et godt eksempel på en tag er Google Analytics-sporingskoden du legger til på nettstedet ditt, slik at du kan spore trafikken.

Hele hensikten med en tag er å samle inn besøksdata for analyse- og digitale markedsføringsverktøy. Bedrifter som gir disse kodene f.eks. Google Analytics, AdWords, Facebook, LinkedIn osv. Er kjent som tagleverandører.

Hvorfor Google Tag Manager?

Tradisjonelt innebar implementering av koder på WordPress-nettstedet ditt redigering av koden manuelt (eller rettere sagt direkte). På WordPress betyr det at du redigerer forskjellige filer som header.php og functions.php blant andre.

Hvis du fortsetter å legge til JavaScript-kode i filene dine, vil den redusere nettstedet. Dessuten åpner det nettstedet ditt for sikkerhetsproblemer, spesielt hvis du tar tagger fra upålitelige kilder.

Det er også problemet å opprettholde all den koden du legger til på sidene dine. For eksempel må du oppdatere kodene hvis det er endringer, og dette betyr å grave dypt inn i koden din. Igjen, dette er ikke nybegynnervennlig. Det er også god plass til feil. Du vet, å feile er menneskelig.

Hva å gjøre?

Hvis du har flere tagger, kan du henvende deg til Google Tag Manager for å holde orden på dem alle fra ett sentralt sted.

Her er et par fordeler med å kjøre poenget hjem:

 • Med Google Tag Manager trenger du aldri å kopiere fortidens kodeblokker inn på websidene dine igjen.
 • Du kan migrere alle eksisterende tagger til Google Tag Manager
 • Google Tag Manager tilbyr deg en enkelt container for å distribuere flere tagger og administrere dem fra et intuitivt dashbord som gjør hele prosessen til en lek
 • Dette taghåndteringssystemet lar deg distribuere koder raskt. I stedet for å kopiere og lime inn Google Analytics-koden din på nettstedet ditt, trenger du for eksempel å legge til sporings-IDen din for Google Analytics i Google Tag Manager og bratsj – Google Analytics er live på nettstedet ditt
 • Å sette opp Google Tag Manager på WordPress-nettstedet ditt er like enkelt som A, B, C – Å legge GTM til WordPress manuelt er enkelt. Det er enda enklere å bruke en plugin. Velg metoden som fungerer for deg.
 • Google Tag Manager hjelper deg å fange mye data for markedsføringsbehovene dine. Data du kanskje ikke klarer å fange ved hjelp av annen sporingsprogramvare. Dette oversettes til rettidige og nøyaktige data – den typen data som betyr hele forskjellen mellom suksess og fiasko.
 • Klikk og gå for å legge til koder på nettstedet ditt siden Google Tag Manager har mange innebygde integrasjoner som blant annet AdWords, Analytics, Google Optimize, Adometry, Crazzy Egg, LinkedIn og Shareholic.
 • I tillegg kan du lage ubegrensede koder takket være tilpasset HTML-støtte

Og alt du trenger å gjøre er å installere Google Tag Manager-koden på nettstedet ditt enten manuelt eller via en plugin.

Google Tag Manager vil deretter “behandle” JavaScript-koden for deg og deretter gi funksjonaliteten til nettstedet ditt via beholderen. Er det til og med fornuftig? Jeg håper det virkelig gjør det.

I stedet for å legge til Google Analytics-koden på nettstedet ditt, trenger du for eksempel bare å integrere Analytics med GTM og arbeidet ditt er gjort. Hør dere, hør dere – å legge til koder i Google Tag Manager er tingene til fjerde klassinger du aldri vil trenge en utvikler igjen.

Vil du gjøre en million funksjoner, lurer du på hvorfor Google Tag Manager er gratis. Ja, du har lest det riktig. Det er gratis. Men så er det premiumversjonen med enda flere funksjoner og 24/7 support. Likevel er jeg tvil om at du noensinne vil trenge premiumfunksjonene når som helst, fordi gratisversjonen er pakket til randen amigos. Fullpakket med alle funksjonene du trenger for å samle inn data som proffene.

For eksempel kan du fange til og med for eksempel brukere som ser på videoer. På toppen av det kan du se hvor lenge hver bruker så på videoen. Og det er bare toppen av isfjellet, du kan samle mye beregninger.

Ulemper

 • Google Tag Manager gratisversjon tilbyr ikke premium støtte
 • Det er en læringskurve, men så igjen, YouTube har et par fine videoer på Google Tag Manager. Mot slutten av dette innlegget kan du gjerne sjekke ut noen av videoene vi vil anbefale i ressursdelen

Dette er ikke en uttømmende liste over meritter / demerits, så vi skal fortsette. La oss rulle opp ermene og bli skitne.

Slik konfigurerer du Google Tag Manager i WordPress

I denne delen skal vi installere Google Tag Manager på WordPress-nettstedet ditt:

 • Manuelt, og
 • Via en plugin

La oss komme videre til virksomheten uten videre.

Først oppretter du en Google Tag Manager-konto

Det første trinnet innebærer å opprette en gratis Google Tag Manager-konto. Dette låser opp det berømte GTM-dashbordet og kodene (eller sporings-ID) du trenger for å integrere verktøyet med WordPress-nettstedet ditt.

Gå til Google Tag Manager-nettsted. Logg inn med Google-kontoen din (eller opprett en konto hvis du ikke allerede har en) som vist nedenfor.

Du blir omdirigert til det vakre administrasjonspanelet for Google Tag Manager. Deretter klikker du på Opprett konto lenke som vi fremhever i screengrab nedenfor.

google tag manager admin

Skriv inn kontonavnet ditt på neste skjermbilde (dette kan være ditt selskap), velg ditt land og trykk på Fortsette knapp.

opprette ny Google Tag Manager-konto

Skriv deretter domenenavnet ditt i Beholdernavn felt og velg web. Etter det, traff Skape knappen som vi detaljer nedenfor.

Godta serviceavtalen for Google Tag Manager og vilkårene for databehandling som vist på bildet nedenfor.

Følgende popup-vindu som inneholder installasjonskodene for Google Tag Manager, vises.

Hold fanen ovenfor åpen, da du trenger disse to kodene for å konfigurere Google Tag Manager på WordPress-siden manuelt. Som du vil merke, tilbyr GTM instruksjoner om hvor du skal lime inn kodene, men det kan være utfordrende hvis du er en absolutt nybegynner.

Bekymre deg ikke, vi viser deg nøyaktig hva du skal gjøre i den kommende delen.

Viktige merknader før du fortsetter:

 • Sikkerhetskopier WordPress-nettstedet ditt før du gjør endringer i temafilene
 • Enda bedre, lag et WordPress-barnetema og rediger det i stedet for overordnet tema

Konfigurere Google Tag Manager manuelt

I en ny fane, logg inn på WordPress admin-dashbordet og naviger til Utseende> Redaktør.

Legg merke til at fra bildet over bruker vi et barnetema for det gratis elegante WordPress-temaet i vårt eksempel. Vi har også kopiert et par filer, f.eks. header.php, footer.php, rlt.css og 404.php til barnetema. Vi skal lime inn installasjonskodene for Google Tag Manager i header.php fil.

Klikk på Theme Header (header.php) fra høyre filnavigator for å starte header.php innen temaredaktøren.

Fra vår GTM-konto sier instruksjonene at du trenger å lime den første koden høyt i og den andre koden rett etter åpningen  stikkord.

Kan du se  og  koder i din header.php fil? De  -koden i WordPress kan se litt annerledes ut. For eksempel ser vår ut >. Kan du se det på bildet over? Jeg vedder på at du gjør det, la oss komme videre.

Kopier den første koden fra Google Tag Manager og lim den høyt i  element som vist på bildet nedenfor.

Deretter kopierer du den andre koden og limer den inn rett etter åpningen  tag som vist nedenfor.

Slutt til slutt Oppdater fil -knappen nederst på skjermen for å lagre endringene. Nå er Google Tag Manager installert på nettstedet ditt. Ganske enkelt, ikke sant?

Men la oss si at du ikke liker å redigere kode og heller vil bruke en plugin i stedet.

Slik legger du til Google Tag Manager til WordPress via plugin

For denne delen skal vi bruke en fin plugin kjent som DuracellTomis Google Tag Manager for WordPress. Det er tilgjengelig på WordPress-plugin-repo, noe som betyr at du kan installere det direkte fra WordPress admin-dashbordet. Når det er sagt, la oss komme på jobb.

Navigere til Plugins> Legg til nytt på din WordPress admin-meny.

Gå inn i DuracellTomis Google Tag Manager for WordPress i søkefeltet, og når du har funnet pluginen, trykker du på Installere nå knapp.

Når du har installert plugin-modulen, klikker du på Aktiver knappen som vist nedenfor.

Et varsel øverst på skjermen vil informere deg om at du må oppgi GTM-IDen din for å begynne å bruke Google Tag Manager for WordPress. Klikk på skriv inn din GTM-ID lenke som vist nedenfor.

Du kan finne din GTM-ID i Google Tag Manager-kontoen din som vist nedenfor.

Kopier GTM-IDen fra Google Tag Manager-kontoen din og gå tilbake til WordPress admin-dashbordet. Tilbake til ditt WordPress-nettsted, lim inn GTM-IDen og trykk på Lagre endringer knappen som vist nedenfor.

Og det er det! Du har nettopp lært hvordan du legger til Google Tag Manager på WordPress-nettstedet ditt ved hjelp av en plugin. Veien å gå kompis, vei å gå. Du er en rask studie.

Nå som du med hell kan legge til Google Tag Manager til ditt WordPress-nettsted, la oss prøve det. For denne delen skal vi legge til Google Analytics på nettstedet ditt uten å kopiere lim inn kode på ditt header.php.

Hvis du allerede har Google Analytics-koden på nettstedet ditt, må du slette den først, eller du vil fange opp de samme dataene to ganger. Og det ønsker vi definitivt ikke i markedsføringsrapportene dine.

Slik legger du til Google Analytics på ditt WordPress-nettsted ved hjelp av Google Tag Manager

Gå tilbake til Google Tag Manager og klikk på Tags på venstre navigasjonsmeny.

Etter det, traff Ny knappen som vist nedenfor.

Navngiv koden din på hurtigmenyen som vises, og klikk deretter Merkekonfigurasjon for å velge en tag (Google Analytics i vårt tilfelle).

Velge Google Analytics – Universal Analytics som vist på bildet nedenfor.

Å gjøre dette fører deg tilbake til tagkonfigurasjon. Velge Sidevisning under Spor Type siden vi ønsker å rapportere alle sidevisninger til Google Analytics. Se bilde under.

Under Innstillinger for Google Analytics, velge Ny variabel. Dette åpner en ny boks der du oppgir sporings-IDen din for Google Analytics. Ikke glem å navngi variabelen din som vist på bildet nedenfor.

For å finne Google Analytics-sporings-IDen din, logger du på Google Analytics-kontoen din og velger kontoen for WordPress-nettstedet ditt (gjør dette hvis du har flere webeiendommer i Google Analytics-kontoen din).

Klikk deretter admin og naviger til Sporingsinformasjon> Sporingskode. Du bør se sporings-IDen din slik vi fremhever med varenr. 3 nedenfor.

Kopier sporings-IDen og lim den inn i den variable konfigurasjonsboksen. Så slo på Lagre knappen som vist nedenfor.

Nå trenger vi bare å sette en trigger for Google Analytics-taggen. Klikk utløsende å velge eller opprette en ny trigger.

Siden vi ønsker å spore trafikk på alle sider, kan vi gå med den eksisterende utløseren (eller opprette en ny tilpasset. For å spare tid valgte jeg den eksisterende Alle sider trigger som vist nedenfor.

Slutt til slutt Lagre knapp.

Testing av taggen din

Google Analytics-taggen din er ikke live på nettstedet ditt ennå, men du kan sjekke om det fungerer ved å trykke på Forhåndsvisning knappen som vi illustrerer i bildet nedenfor.

Når Google Tag Manager går inn i forhåndsvisningsmodus, må du laste inn nettstedet ditt på nytt. I Google Tag Manager-konsollvinduet nederst i nettleservinduet, bør du se koden avfyrt når du lastet inn nettstedet ditt på nytt.

Hvis du logger deg på Google Analytics-kontoen din og navigerer til Sanntid, vil du se sidevisningen du nettopp utløste ved å laste inn nettstedet ditt på nytt.

Der er den! Kan du absolutt se det på bildet over? Kom igjen, jeg la til en pil for å gjøre det lettere for deg. Husk at vi ikke trengte å legge Google Analytics (JavaScript-koden) direkte til nettstedet vårt for å fange opp data – all datarapportering skjer Google Tag Manager.

Det samme gjelder alle tagger du legger til via Google Tag Manager – du vil aldri legge til noen kode på nettstedet ditt. Så søtt?

Men Google Analytics-taggen vår er bare live for oss, ikke brukerne vi har tenkt å spore. For å gjøre taggen live på nettstedet og begynne å registrere faktiske data, trykker du bare på Sende inn knappen som vist nedenfor.

Dette vil starte en lysbilde-pop-up som lar deg navngi din versjon og legge til en beskrivelse. Se bilde under.

Slutt til slutt publisere -knappen som vist på bildet over. På slutten av det hele skal Google Live din se slik ut:

Dette, damer og herrer, er hvordan du utnytter kraften til Google Tag Manager. Du kan legge til en million og en tagger på en lignende måte, og nettstedet ditt trenger ikke å ha all koden. Jeg ber deg om å utforske Google Tag Manager for å finne ut hvor mye du kan oppnå med dette verktøyet.

Mellom deg og meg er jeg solgt og som du kanskje har lagt merke til. Dette er første gang jeg installerte tingen på livebloggen min. Jeg planlegger å bruke Google Tag Manager på mine andre blogger også.

Tilleggsressurser

Vi håper veiledningen vår pekte deg i riktig retning så langt det å forstå og implementere Google Tag Manager på ditt WordPress-nettsted. Hvis du vil lære mer, her er et par ekstra ressurser (vi lovet, gjorde vi ikke?) Til din seeglede.

Avslutter vår guide i Google Tag Manager for WordPress

Google Tag Manager er et kraftig verktøy som legger mye krefter i hendene så langt som å administrere tagger og samle handlinger som går.

Du kan sette opp verktøyet enkelt og raskt, noe som betyr at du har mer tid til å planlegge hvordan du bruker alle dataene du samler inn. Innsamling av rettidige data er også bra. Så hvorfor ikke gi den en tur?

Har du tanker eller spørsmål angående Google Tag Manager? La oss lære sammen. Del tankene dine i kommentarfeltet nedenfor. Skål og lykkelig data mining!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me