Hva er RSS? Vel, RSS står for “Really Simple Syndication”, selv om opphavet kan spores til “Rich Site Summary”. Enkelt sagt RSS et medium for å syndikere innholdet på et nettsted på en svært effektiv og organisert måte. RSS ble utgitt i 1999 og hadde stor innvirkning på utviklingen av Internett – nærmere bestemt hvordan innhold ble konsumert. Folk trengte ikke lenger å besøke favorittnettstedene sine for å se de siste artiklene.


Nyhetssider som BBC og New York Times, promoterte kraftig RSS-ikonet på nettstedene sine. Du kan abonnere på hele NY Times eller bare finansseksjonen – alt du måtte gjøre var å abonnere på en spesifikk RSS-feed. Slik var RSS-skjønnheten! For å si det ganske sløvt, RSS var det og er, et av de mest populære mediene av masseinnholdsfordeling til utgivere, og forbruk av masseinnhold til lesere (eller besøkende).

Fordeler med RSS: Produktivitet og lesbarhet

podcasting

RSS hadde bokstavelig talt vært pinnen som drev veksten av blogging og podcasting. Du kan abonnere på favorittbloggene dine og spare mye tid ved å lese innholdet i RSS-leseren din. I hovedsak deg gjøre mye mer med å bruke mindre og ender opp med å spare a mye av tiden.

En av de mest ikke verdsatte (eller snarere uhørte) fordelene ved å bruke RSS-feeds er lesbarhet. Vi mennesker er skapninger av vane. Har du noen gang lurt på hvorfor nesten alle romaner følger en bestemt sidestørrelse og bredde, tekstjustering, linjehøyde, antall ord per linje, skriftstype og størrelse? Det er gjort for å skape en optimal leseglede – mindre belastning på øynene, faste øyebevegelser og forbedret lesehastighet over tid.

RSS-lesere gjør det samme. Du kan angi ønsket skrift, størrelse og linjehøyde. Når du leser annet innhold på samme typografiske oppsett, forbedres lesehastigheten din. Hvert nettsted har sin egen design, typografi og fargepalett. Noen du kanskje vil like, mens andre du absolutt avskyr. RSS broer som gapet og gir deg en tilfredsstillende leseopplevelse.

RSS-feeds

rss leseravis

De fleste av oss er klar over begrepet ‘RSS-ikoner’ – de oransje boksene med det hvite ikonet som er tilgjengelig på de fleste nettsteder. Vel, disse ikonene lenker til RSS-feeden på nettstedet ditt. De brukes hovedsakelig til å levere innhold til besøkende på nettstedet ditt, eller i andre tilfeller kundene dine. En RSS-feed er kodet, snarere merket opp i XML (Extensible Markup Language). RSS-lesere og nettlesere som har innebygd støtte for å analysere RSS-feeder (for eksempel Mozilla Firefox) kan lese korrekt eller parse en RSS-feed. Andre nettlesere som Google Chrome som ikke har innebygd støtte for feeds, vil vise standard XML-data når du klikker på en RSS-feedlink.

Genererer RSS-feeder

RSS-feeder må være manuelt generert når du har bygget et nettsted på ren HTML, dvs. når du ikke bruker et CMS. I slike tilfeller kan du gjøre det ansette nettbaserte tjenester å generere RSS-feeden for deg. Når du har konfigurert RSS-generatoren din, så snart du publiserer en artikkel på nettstedet ditt, vil RSS-strømmen din omfatte det nye innlegget. Personer som har abonnert på den RSS-strømmen kan laste ned artikkelen (e) ved å bruke en RSS-leser. (Vi får komme til det om litt). WordPress er imidlertid litt annerledes.

WordPress og RSS

wordpress og rss

WordPress har en innebygd støtte for RSS. Så snart du publiserer et innlegg, vil WordPress levere det til alle RSS-feeds. Alt dette er gjort internt og du trenger ikke klikke på en eneste knapp for å få det til. Du har kanskje lagt merke til at jeg brukte ordet alle. Vel, det er der skjønnheten i WordPress ligger (sammen med tusen andre fordeler).

Det er praktisk talt ‘n’ antall RSS-feeder tilgjengelig på WordPress-nettstedet ditt. Antallet avhenger av mengden publisert innhold – dvs. antall tagger, forfattere og kategorier. WordPress støtter fire typer RSS-feedformater:

  1. RSS
  2. RSS 2.0
  3. Atom og
  4. RDF – Ressursbeskrivelsesramme

RSS-feeder kan være tilgjengelige ved hjelp av følgende URL-struktur:

Standard URL-strukturPen permalinkstruktur
www.example.com/?feed=rsswww.example.com/feed/
www.example.com/?feed=rss2www.example.com/feed/
www.example.com/?feed=atomwww.example.com/feed/atom/
www.example.com/?feed=rdfwww.example.com/feed/rdf/

Det anbefales på det sterkeste å bruke RSS 2.0-formatet siden det er det mest populære og bredt støttede formatet. Du bør også markedsføre feedkoblingene dine ved å bruke den ganske permalinkstrukturen, siden de er enkle å lese og huske. For ikke å nevne, de fleste nettsteder følger den ganske permalinkstrukturen.

Flere RSS-feeds i WordPress

flere RSS-feeds

Nå for den mest interessante delen – distribusjon av flere RSS-feeder med WordPress. Frem til nå har vi snakket om hvordan RSS kan distribuere innholdet på et nettsted. WordPress lar deg fordele RSS-abonnementet i spesifikke nivåer. Dette gjør at besøkende kan abonnere på nøyaktig innhold de ønsker.

Hvordan virker det?

La oss anta at du har en kategori som heter ‘Psykologi’ og en tagg “Vedisk terapi” i bloggen din. En leser som ønsker alle innlegg som er arkivert under psykologi, kan ganske enkelt legge til http://www.example.com/category/phychology/feed til RSS-leseren deres. I fremtiden er det bare innlegg publisert under psykologi kategorien vil bli gjort tilgjengelig i den aktuelle innmatingen. Tilsvarende kan man legge til http://www.example.com/tag/vedic-therapy/feed til RSS-leseren for å få tilgang til alle innlegg merket med Vedic Therapy. Her er et utvalg av de forskjellige tilgjengelige innmatingene:

AbonnementstypePen permalink
kategorierhttp://www.example.com/category/categoryname/feed
Tagshttp://www.example.com/tag/tagname/feed
kommentarerhttp://example.com/comments/feed/
Forfatterhttp://example.com/author/authorname/feed/
Søkhttp://example.com/?s=searchterm&feed=rss2
Egendefinerte innleggstyperhttp://example.com/feed/?post_type=posttypename

Du kan også gruppere flere kategorier, flere tagger og en kombinasjon av begge i feedene dine. Det er et ubegrenset antall muligheter for RSS-feeds. Det avhenger faktisk av hvordan leseren (dvs. du og meg) bruker det (sjekk ut offisiell WordPress-dokumentasjon for å finne ut mer).

KombinasjonEnkel (standard) Permalink
Flere kategorierhttp://www.example.com/?cat=42,43&feed=rss2
Flere taggerhttp://www.example.com/?tag=tag1,tag2&feed=rss2

Når du har fått innmatingene dine klare til å gå, kan du vise dine egne tilpassede feeder (eller de fra andre nettsteder) ved hjelp av en WordPress-plugin. Tom skrev en fantastisk artikkel om bruk av WP RSS Aggregator WordPress-plugin for å importere, slå sammen og vise frem RSS-feeds på nettstedet ditt (et flott verktøy hvis du gjør mye gjesteblogging på andre nettsteder og ønsker å inkludere lenker til disse innleggene på egenhånd nettside)

RSS-lesere

rss lese fyr

En RSS-leser er en programvare som hjelper deg å følge og administrere flere RSS-feeder. Når jeg sier få til, Jeg snakker strengt tatt om forbrukerens synspunkt. For å starte med, kan du legge til ‘n’ antall RSS-feeder og organisere dem i mapper, koder og kategorier. De spesifikke funksjonene varierer med RSS-leseren som brukes, men de generelle funksjonene er de samme.

RSS-lesere kan være kryssplattform og mobil klare. Det er flere lesere tilgjengelig for nesten alle operativsystemer – Windows, Mac, UNIX og de mange smakene av Linux. Med nedleggelse av Google Reader, Vi så en jevn økning i antall uavhengige RSS-lesere. De mest populære i dag er alle nettbaserte og har apper for alle mobile operativsystemer – Windows, iOS og Android. Eksempler inkluderer Feedly, Bloglines, Feedzilla, NewsBlur og NetVibes.

Logger av

post levert

RSS har vært et av de kraftigste verktøyene for å levere ferskt innhold siden begynnelsen av de nye årtusenene. Men i dag er det å gå nedover. E-postmarkedsføring er det nye barnet i blokken. Hvorfor? Det er enkelt. Med RSS får du ikke e-postadressene til abonnentene dine. Med nedleggelsen av Feedburner Service er det også ganske komplisert å estimere antall RSS-abonnenter.

Med e-postabonnenter får du tilgang til på etterspørsel basseng av kunder. Med RSS er rekkevidden begrenset. Derfor har de fleste trafikktunge nettsteder flyttet det ikoniske RSS-ikonet helt ned til bunnteksten mens noen har stoppet RSS helt. E-postabonnementskassene vises på alle mulige måter – popups, topptekster, sidefelt og bunntekst.

For en føler jeg at RSS er en nødvendig kommunikasjonsmedium – siden jeg abonnerer på mange nettsteder og ikke er opptatt av å oversvømme innboksen. Over til deg – hva er din holdning til RSS? Ja eller nei? Bruker du RSS-lesere eller legger du artiklene dine til Read It Later-tjenester som Instapaper eller Pocket? Vi vil gjerne høre tankene dine!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me