WordPress Multisite: Fordeler, ulemper og installasjon

Hvis du administrerer flere WordPress-nettsteder, må du sikkert ha følt behovet for å kunne administrere dem alle fra et enkelt dashbord. WordPress har en løsning – en flersidig installasjon. Hva dette betyr er at du installerer WordPress bare en gang, og oppretter og administrerer flere individuelle nettsteder på denne ene WordPress-installasjonen, alt fra en enkelt administrator. Du må ikke lete lenger enn WordPress.com for et eksempel på en flerside.


Kontrollen som nettstedsadministratoren utøver over de enkelte nettstedene, blir klippet ut, og nettverksadministratoren eller Super Admin blir all kraftig, med overordnede krefter over administratorene til de enkelte nettstedene. Plugins og temaer kan ikke installeres eller endres av administratorer av nettstedet, og bare Super Admin kan gjøre dette.

Når du ikke skal bruke en flerside

Nettstedene i en flerside fungerer som separate enheter med ikke mye overlapping. Så, hvis du bare vil ha en samling nettsteder som deler data og brukere, er ikke en flerside noe for deg. Hvis det eneste kravet ditt er at websidene dine skal se annerledes ut, kan det oppnås ved å bruke en plugin som skifter mellom temaer. Hvis det bare er å ha forskjellige tilgangsnivåer for forskjellige brukere, kan du begrense muligheter, koble URL-er eller bytte brukere og menyer bare ved å bruke plugins.

Du bør også hoppe over flerside hvis administratorer av nettstedet vil kunne legge til temaer og plugins fritt, eller hvis de ikke ønsker å dele serverplass eller database. Det samme vil være tilfelle hvis de vil gå med forskjellige leverandører av hostingtjenester.

Når du skal bruke en flerside

En flerside er mest fordelaktig for enhver organisasjon som har et hierarkisk oppsett, for eksempel regjering og dens forskjellige vinger, universiteter og deres avdelinger eller et nettverk av blogger som er relatert på noen måte. Multisites er mer egnet for nettsteder som opererer med stor grad av uavhengighet innenfor sitt eget driftsområde og deler noen vanlige ressurser.

Dermed er multisite en blandet pose, som har både fordeler og ulemper, og behovet for en multisite må vurderes fra sak til sak..

Fordelene

 • Du kan administrere et hvilket som helst antall individuelle nettsteder fra et enkelt dashbord som ser slik ut.

1

 • Administratorer av individuelle nettsteder har frihet til å administrere nettstedene sine, med begrensninger.
 • Temaer og plugins trenger bare å installeres en gang og deretter aktiveres over hele nettverket. Ditto for oppdatering. Dette betyr ikke bare bedre styring, men gir også mer effektiv bruk av serverplass.
 • Brukere kan lage sine egne blogger i nettverket ditt og administrere dem. Hvis du vil at det skal forbli privat, kan du begrense tilgangen til brukere.
 • Du kan tjene penger på nettverket ved å tilby hosting-tjenester til andre. Hvis du er på delt hosting, er dette kanskje litt vanskelig. Disse bloggene vil ha sine egne tabeller i databasen. De har ikke egne kataloger på serveren din, men når det kommer til mediaopplasting i nettverket, har de egne kataloger. Ettersom filstrukturen administreres av WordPress, trenger du ikke bry deg med den.

Ulempene

 • Ikke alle plugins fungerer på en flerside. Du må sjekke om pluginsene er flersidekompatible før du installerer dem.
 • De enkelte nettstedene kan ikke legge til eller slette temaer og plugins. Hvis de er til stede i nettverket, kan de aktiveres og deaktiveres.
 • Hvis nettstedet eller serveren din opplever driftsstans, vil dette påvirke alle nettstedene i nettverket.
 • Enhver økning i trafikk til et nettsted i nettverket kan påvirke hastigheten til alle de andre nettstedene i nettverket. Dette er kanskje litt mye for en nybegynner å håndtere.
 • Ikke alle hostingplaner støtter flerside. Hostingbehov vil øke for en flerside. Hvis du planlegger på noen få nettsteder som er mer i form av testnettsteder, kan delt hosting faktisk være nok. Men hvis du ønsker å legge til et stort antall nettsteder, spesielt nettsteder med stor trafikk, vil du finne at du må oppgradere hostingbehovene dine. Vi anbefaler WP Engine og svinghjul – som begge starter på rundt $ 30 per måned for flerstedsstøtte.

WordPress Multisite er en enkel og kraftig funksjon, men før du installerer den, må du være sikker på at den er den rette løsningen for deg. Å skille et sted fra flersiden på et senere tidspunkt, eller migrere flersiden kanskje for komplisert til å håndtere uten profesjonell hjelp.

Hvis du vurderer multisite bare for enkel administrasjon av flere WordPress-nettsteder fra en enkelt skjerm, bør du kanskje også vurdere administrerte tjenester med en tjenesteleverandør som ManageWP. Dette er en betalt tjeneste som kaster inn andre fordeler som sikkerhet, sikkerhetskopiering og kloning.

Installasjon av Multisite

Du må være administrator og ha tilgang til serverens filsystem for å kunne lage en multisite. Du må ha rettighetene til å redigere filer og opprette en katalog. Selv om du ikke er komfortabel med kode, er det en mulighet for at du vil sette opp en multiside uten å støte på noe. Men kunnskap om PHP, CSS, HTML og serveradministrasjon vil være nyttig hvis du må feilsøke.

Før du begynner, kan du bestemme om du vil legge til nettsteder som underdomener eller undermapper. Dette kan ikke endres senere, så gjør valget nøye. I URL-termer betyr dette,

 • Tildele forskjellige underdomener for hvert nettsted: site1.multisite.com, site2.multisite.com
 • Tilordne forskjellige stier for hvert nettsted: multisite.com/site1, multisite.com/site2

Du kan også tilordne domener som multisite1.com, multisite2.com, men dette krever pluginbruk og litt teknisk kunnskap.

Så hvordan installerer du en flerside? Jeg vil gå gjennom trinnene her ved å demonstrere installasjonen med en lokal XAMPP.

1. Aktivering av multisiterfunksjon.

 • Det første trinnet i å installere en multisite er å installere WordPress på vanlig måte. Finn wp-config-filen i WordPress og åpne den.
 • Finn uttrykket “/ * Det er alt, slutt å redigere! Glad blogging. * / ”Nær slutten av filen. Bare over denne frasen, legg til følgende enkelt stykke kode:
  define ('WP_ALLOW_MULTISITE', true);
 • Lagre filen og legg den på nytt på serveren.
 • Nå vil du finne et nytt element “Network Setup” lagt til under Tools på Dashboard.

2. Sette opp underdomener og underkataloger.

 • Fortsett til Verktøy> Nettverksoppsett og velg mellom underdomener og underkataloger.
 • Hvis du setter opp et underdomenebasert nettverk, bør du ta kontakt med leverandøren av hostingtjenester, siden ikke mange av dem tillater dette anlegget. De må konfigurere jokert-DNS for nettstedet ditt. Underkataloger trenger ingen slike tillatelser. Når du har valgt, klikker du på installer.

2

 • Da jeg brukte en egenvert lokal lokal server for å installere WordPress, var valget mitt begrenset til underkataloger (for en hostet server vil alternativet underdomener også bli tilbudt)
 • Hvis du vil konvertere en eksisterende WordPress-installasjon til en flerside, er underkatalogalternativet ikke åpent for deg. Du kan bare opprette et nettverk med underdomener.
 • Noen få kodelinjer vil bli generert for deg å sette inn i wp-config.php-filen og i .htacess-filen.

3

 • Sett inn koden som instruert og lagre filene, og WordPress Multisite vil bli installert. For å få tilgang til nettverksadministrasjonspanelet, må du logge inn igjen.

3. Opprette eller legge til nettsteder

Når du kommer til dette stadiet, er din WordPress Multisite omtrent som noe normalt nettsted. For å gjøre det til en virkelig funksjonell flerside, må du opprette og legge til nye nettsteder. Slik gjør du det,
Klikk på Network Dashboard Mine nettsteder> Nettverksadministrator> Nettsteder> Legg til nytt

4
Fyll ut detaljene som Nettadresse, Tittel, e-post og klikk Legg til nytt.
Et nytt nettsted opprettes.
Du kan legge til så mange nettsteder du vil og se listen over nettsteder ved å klikke på Alle nettsteder

5

4. Aktivering av temaer

Du kan installere og aktivere temaer på en flerplass på to måter – installere det i nettverksadministratoren og aktivere det for hele nettverket, eller installere det i nettverksadministratoren og aktivere det ved å redigere på det nettstedet. For å aktivere temaet i den første metoden, finn Temaer på nettverksdashbordet og klikk på Legg til nytt. Når temaet er installert, klikker du på Network Enable. Nå vil temaet øyeblikkelig være tilgjengelig for hele nettverket.

Hvis du vil aktivere temaer etter den andre metoden, klikker du i Nettverksadministrator først på Nettsteder og deretter på nettstedet du vil aktivere temaet på. Klikk deretter Rediger> Temaer og finn temaet du vil aktivere. Klikk på Aktiver under det temaet. Nå, når du åpner fanen Temaer i Admin for det nettstedet, vil du se temaet du har lagt til. Nettstedet kan deretter velge å aktivere temaet.

5. Aktivering av plugins

Som et siste trinn, må du installere og aktivere plugins for flersiden. For dette kan du laste ned og installere plugin-en akkurat som på vanlig måte. Hvis du vil aktivere plugin-modulen for hele multisiden etter det, klikker du på Network Activate og pluginen blir aktivert på alle nettstedene.

Hvis du vil at plugin-filen bare skal være aktiv på ett nettsted, kan du laste ned og installere plugin-modulen i nettverksadministratoren. Gå deretter til nettstedet som administrator, og aktiver plugin-modulen på det enkelte nettstedet.

Å konkludere

Så vurder behovene dine, og ikke nøl med å installere en flerside hvis nødvendig. Selv om det er ganske enkelt å installere multisite, er det kompleksiteter involvert i ledelsen. Det kan også være litt skremmende å migrere en flerside eller skille et enkelt sted fra en flerside. Tommelfingerregelen her er Fortsett med forsiktighet.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me