Mange førstegangsbloggere og andre nettstedseiere kommer ikke fra bakgrunn fra nett- eller programvareutvikling. Hvis du leser dette, er du sannsynligvis en av dem! Det er ingenting galt i å ikke forstå kodespråket eller å kunne bygge et nettsted fra bunnen av, men å starte WordPress-nettstedet ditt kan være skremmende – spesielt når du ikke vet så mye om å bruke det som kalles “back end” (delen der alle webdesign skjer).


I dette innlegget vil vi lede deg gjennom hver av de ti delene av WordPress-bakenden og forklare hva hver del er til og hvordan du bruker den. Vi vil ha deg til å bruke WordPress som en proff på kort tid!

Dashbordet

dashbord

Dashbordet er egentlig hjemmesiden din, eller velkomstsenteret, som du vil se hver gang du logger deg på. Herfra kan du se grunnleggende statistikk for nettstedet ditt, utarbeide et nytt innlegg, se påminnelser om det du har publisert nylig og sjekke finne ut hva som er nytt med WordPress. Hver del av dashbordet ditt kan flyttes rundt slik at tingene du vil bli møtt med, er foran og i midten.

Hvis du klikker på oppdateringer, Du blir ført til en ny skjerm som viser deg om din nåværende versjon av WordPress, temaene og pluginene dine er oppdatert. Å sørge for at alt er oppdatert er viktig – hvis ting ikke blir oppdatert, vil de ikke løpe bra eller ha de nyeste sikkerhets- eller feilrettinger, så det er en god idé å jevnlig se etter oppdateringer.

dashboard_updates

innlegg

Neste i menyen er innlegg seksjon. Denne delen er der du sannsynligvis vil bruke mesteparten av tiden din når nettstedet ditt er oppe og går – spesielt hvis du skriver mye.

allposts

De Alle innlegg siden viser deg, i tabellformat, hvert innlegg du har utarbeidet eller publisert. Dette er din base for poststyring. For å skrive et nytt innlegg, klikk Legg til ny; for å redigere eller slette et eksisterende innlegg, eller for å publisere et utkast, klikker du på den respektive tittelen i tabellen eller bare svever over tittelen og klikker på et av alternativene som dukker opp:

editpost

Du kan også se menyalternativer for kategorier og Tags. Dette er sidene der du administrerer taggene og kategoriene som er tilordnet hvert av innleggene dine; de vises også som widgets på legg til og rediger innleggssider.

tagmgmt

Media

Neste er Media seksjon. Det er her alle bilder, filer og andre opplastede elementer ligger.

mediabiblioteket

Klikk på for å laste opp elementer til biblioteket ditt Legg til ny. På skjermen som dukker opp kan du enten dra og slippe noe på plassen, eller klikke for å søke etter filer.

uploadmedia

Hvis du skriver eller redigerer et innlegg og vil legge til et bilde, klikker du bare på Legg til medier -knappen over teksteditoren din og velg et bilde fra biblioteket ditt, eller last opp et nytt.

insertmedia

sider

Denne neste delen er der du legger til og administrerer sidene for nettstedet. Sider er ikke det samme som innlegg – en side på WordPress er for eksempel hjemmesiden din eller om siden; det er en oversikt eller et raskt treff av informasjon, eller et slags galleri. Innlegg er derimot bloggen din eller nyhetsartiklene. En av widgetene på Legg til / rediger innleggssiden er Sideattributtene; Dette gjør at du kan hekke siden under en annen i stedet for at den er en hovedside. Det er også der du velger en mal for siden din hvis du vil ha en bestemt.

addnewpage

kommentarer

Kommentarfeltet er, som du kanskje har gjettet, stedet der du modererer kommentarene på innleggene og sidene dine. Ved å holde musepekeren over en kommentar vises et sett med handlinger du kan gjøre med tanke på den aktuelle kommentaren, for eksempel redigering eller sletting av den.

kommentarer

Utseende

Den neste delen du ser i administrasjonsmenyen er Utseende delen, som handler om hvordan nettstedet ditt ser ut i forkant. Her velger du og tilpasser temaet ditt, inkludert widgeter og menyer. Klikk på temaer viser temaene du har installert i WordPress; Hvis du vil installere en ny, klikker du på Legg til ny. Du kan finne noen fine gratis temaer i WordPress temakatalog, men vi har også et knippe gratis WordPress-temaer og stort sett det beste WordPress-temaet noensinne, Totalt, alt sammen her på WPExplorer.

installedthemes

Delene Tilpass, overskrift og bakgrunn viderekobler deg til den innebygde tilpasseren. Det er her du kan velge bakgrunns- og topptekstbilder (hvis du vil ha dem) eller endre fargeskjemaet. Herfra kan du også tilpasse andre brikker som vises på frontend. Klikk på X i øverste venstre hjørne bringer du deg tilbake til Admin.

theme_customizer

Gratis temaer vil ha grunnleggende stylingsalternativer i tilpasningen. Hvis du bestemmer deg for å oppgradere til et premiumtema som Total, finner du mye mer å tilpasse nettstedet ditt med! Bare noen av alternativene for Total vises nedenfor, men du kan ganske mye endre alt og annet (skrifter, farger, topptekster, menyer og mobile menyer, bakgrunner, tilpasset bunntekst, utrop, sosiale koblinger og mange mer). Og avhengig av hvilke plugins du har aktivert på nettstedet ditt, kan det hende du ser alternativer for de i tilpasningsenheten.

total-tilpasser

Tilbake under Utseende-menyen, klikk på widgets eller menyer tar deg med til respektive administrasjonssider. Menysiden er der du oppretter og organiserer menyer for nettstedet ditt. Å bygge menyer er enkelt – bare sjekk sidene, innleggene eller taksonomilenkene du vil inkludere, klikk på “Legg til i meny” -knappen og dra og slipp for å omorganisere menyklinkene dine. Når du har organisert ting, velger du en menyposisjon og lagrer menyen.

menudashboard

Og på widget-siden kan du legge til nye widgeter i tillegg til å aktivere og omorganisere dem – det er så enkelt som å dra og slippe widgets du vil bruke til deg forskjellige widget-klare steder (vanligvis sidefelt og bunntekst).

widgetdashboard

Endelig er Editorsiden der du kan leke deg med kodingen for temaene dine. Det er best å la dette området være i fred – hvis du koder med koden din, kan det føre til et ødelagt nettsted. Dessuten bør eventuelle endringer du ønsker å gjøre gjennom et barnetema, slik at du kan fortsette å oppdatere temaet på nettstedet ditt uten å miste noen av endringene dine.

theme_editor

Men hvis du bruker et premiumtema, kan forfatteren ha et innebygd panel for CSS. Totalt har vi gjort dette enkelt for deg ved å legge til en seksjon for tilpasset CSS i vårt temapanel, bare aktiver alternativene hvis du vil legge til noen få justeringer uten at det går ut over kjernetemaet.

total-tema-panel

plugins

Som med utseendet, viser delene av plugins-delen plugins du har installert og WordPress-plugin-katalog. Editor-delen er akkurat som temaredigeringsprogram – det er her du kan redigere koden for plugins du har installert. Det anbefales ikke å endre noen kode mens pluginsene er aktive.

addnewplugin

brukere

Denne delen er der du administrerer alle brukerne som har innlogging på nettstedet ditt. Hvis du er den eneste med tilgang, vil du være den eneste som er oppført. Hvis du lar flere personer få tilgang, vil de bli oppført her sammen med deres rolle og antall innlegg skrevet. Hvorfor kan du ha mer enn én bruker? La oss si at du har en liten bedrift, og selv om du administrerer nettstedet, er en eller to av de ansatte ansvarlige for firmabloggen eller nettbutikken. I dette tilfellet kan det være gunstig å gi flere brukere tilgang til nettstedet ditt.

De Profilen din delen er der du administrerer all informasjonen om deg selv, samt hvordan du vil at baksiden skal settes opp. Du kan velge et tilpasset fargeskjema for når du logger deg på WordPress, tilbakestiller passordet ditt, og hvis du har en plugin som Fancier Author Box installert, kan du også legge til forfatterens bio- og sosiale lenker her.

profilen din

Verktøy

Verktøy-delen inneholder – hva annet? – verktøy som gjør livet litt enklere når du setter opp nettstedet ditt. Det som kan være spesielt nyttig for deg, er import- og eksportverktøyene. Hvis du tar med innhold fra et annet nettsted, må du sannsynligvis bruke importverktøyet.

import_tool

Bruk Eksporter for å forberede innhold for å flytte til et annet nettsted.

export_tool

innstillinger

Endelig kommer vi til Innstillinger-elementet. Denne delen av WordPress Admin er der du administrerer alt om nettstedet ditt som ikke er dekket i et annet område: tittel og tagline, dato og klokkeslettformat, språk, alternativer for kommentarer, hvor mange innlegg som er synlige på en side osv. Når du først sette opp nettstedet ditt, gå gjennom alle innstillingene – og ikke glem å gå gjennom underavsnittene også! Du vil angi hjemmesiden din under Lesing, og velge et alternativ for url-strukturen din under Permalinks. Det kan være nyttig å se på innstillingene så ofte som nettstedet ditt vokser og etter hvert som du får større følger.

discussionsettings

Bonus: Temapanel

Vi nevnte før at mange premium-temaer har ekstrafunksjoner som ikke finnes i gratis temaer, og en annen av disse funksjonene er et temapanel. I Totalt for eksempel er det mange ekstra funksjoner som hjelper deg å opprette og skjule nettstedet ditt som alternativer for å aktivere / deaktivere funksjoner gjennom hele temaet (som virkelig kan bidra til å rydde opp og fremskynde nettstedet), alternativer for tilpasset CSS & JS, tilpasset bunntekstbygger, og mer! Når du installerer et tema, kan du bare se på dashbordet for å se om det er et Theme Panel-alternativ og ta en titt for å se hvilke funksjoner som er inkludert.

Konklusjon

På dette tidspunktet bør du ha en bedre forståelse av de forskjellige delene av WordPress Admin og hva de gjør. Snart greier du å styre bakenden som en proff! Hvilke deler av WP Admin forvirret deg mest da du startet? Noen tips og triks å dele? Gi oss beskjed i kommentarene!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me