WordPress.com hadde kunngjort at de introduserte Markdown inn i kjernefunksjonene deres, og lar brukerne bruke dem når de skriver blogginnlegg, sider og kommentarer.


Når nye funksjoner legges til i WordPress.com-økosystemet, er det en ganske god innsats at de før lenge blir lagt til WordPress.org-programvaren. Fans av Markdown har ventet på dette tilskuddet lenge. Det er imidlertid ingen tvil om at en stor del av brukerne ikke aner hva Markdown er og hvorfor de noen gang ville brukt det.

Mens Markdown er nytt for WordPress.com, har det vært tilgjengelig å bruke i WordPress.org i noen tid med bruk av en enkel plugin. Et av disse programtilleggene, som vi skal snakke om litt senere, er lastet ned nesten 25 000 ganger og har stort sett fått en 5-stjerners anmeldelse av brukerne..

Dette forteller oss at det er populært og godt bygget, men mens det er brukere som elsker Markdown og pluginen vi skal diskutere, er det fortsatt en stor prosentandel av brukerbasen som fortsatt ikke vet noe om det.

Så la oss snakke om det nå.

Hva er Markdown?

hva-er-Markdown

Markdown er et system for formatering av ren tekst opprettet i 2004 av John Gruber og Aaron Swartz. Den ble utviklet for å la folk komponere rik formatert tekst for nettet. På det mest grunnleggende er Markdown et tekst-til-HTML-konverteringsverktøy for nettforfattere. Når den brukes, konverterer den tekst til strukturelt gyldig XHTML og HTML.

Det er et system som raskt kan læres på grunn av dets enkelhet og kutter ned mulige feil som oppstår når du prøver å formatere tekst med HTML-kode.

Det primære designmålet med markdown er å gjøre teksten så lesbar som mulig. Ideen bak opprettelsen var at dokumenter skrevet ved hjelp av syntaks for markdown skulle kunne publiseres som klartekstdokumenter uten å se ut som om de hadde blitt markert med koder, eller hvilken som helst type HTML-formatering.

Hvorfor skal jeg bruke Markdown?

Markdown er et veldig nyttig verktøy fordi det er ekstremt enkelt å bruke og veldig raskt å lære. Den bruker spesialtegn og tegnsetting for å indikere stil og lenker. Tegnene som brukes viser hvordan dokumentet vil bli formatert, så vel som hjelp til å style tekstdokumenter slik at de enkelt kan vises. Når dokumentet publiseres på nettet, konverteres disse tegnene til riktig stil og format.

Å skrive i Markdown er ekstremt rent. Når du bruker den, oversettes formateringen til fullførte HTML-stiler. Du trenger ikke å bekymre deg for å savne lukkemerker eller hekkeemerker feil. Det kreves ingen styling inline som betyr at du ikke vil bryte noe av formateringen når den er publisert på nettet.

Det er også en fleksibel og bærbar syntaks å bruke. Den lar deg sende ut dokumenter til flere formater. Mens vi diskuterer spesifikt å bruke det med WordPress, er det også enkelt å lage innholdet offline i et tekstdokument og lime det direkte inn i redigeringsvinduet. Denne fleksibiliteten lar deg også konvertere den til en stilert PDF eller andre formater uten å måtte gjøre noen endringer.

Bruke Markdown Med WordPress

plugg inn

Selv om Markdown ikke har blitt introdusert i den kjerne WordPress-programvaren ennå, er det ekstremt enkelt å legge til med en enkelt plugin.

Det er flere plugins du kan installere for å bruke Markdown på bloggen din, men i dette innlegget vil jeg snakke om en som heter WP-Markdown. Når du har installert og aktivert plugin-en får du flere nye alternativer i innstillingsmenyen på WordPress-dashbordet.

Markdown-innstillinger

Under Innstillinger> Skriving menyen kan du endre alternativene for å aktivere Markdown på innlegg, sider og kommentarer. Denne menyen lar deg aktivere hjelpefeltet for redigeringsprogrammet og kommentarene, samt aktivere et syntaksmerke for å merke deg for å bli vant til å bruke Markdown.

Markdown

Når du bruker Markdown i innleggene dine, blir innleggsredigeringsvinduet delt opp i to separate seksjoner. Hovedvinduet brukes til å skrive innlegget ditt, og under dette vinduet blir du presentert innlegget, fullstendig stylet. Dette vinduet oppdateres i sanntid som lar deg raskt bekrefte at stylingsyntaxen din er riktig.

Å gjennomføre den grunnleggende stylingen med Markdown er enkelt. For å lage konvertering av tekst til en H1-overskrift-kode, må du gå foran teksten med en enkelt hasj. H2-overskrifter er gitt med dobbelt hasj, og hvert nivå av overskriften blir deretter markert med et ekstra hasjmerke.

Markdown bruker stjerne som indikatorer for vekt. For å gjøre et utvalg av fet skrift, må den pakkes inn med to stjerner. Vektlegging av tekst med kursiv er så enkelt som å pakke inn teksten i enkelte stjerner.

Lister legges til ved bruk av forskjellige metoder. For uordnede lister kan du gå foran listeelementer med en enkelt stjerne, et enkelt pluss eller en enkelt bindestrek. For bestilte lister bruker du bare nummeret etterfulgt av en periode som du ville gjort i ethvert normalt tekstdokument.

Å lage lenker krever litt mer ettertanke, men kan opprettes veldig raskt når du er vant til riktig syntaks. For å legge til en lenke må du legge til lenketeksten mellom to firkantede parenteser, og så skal selve koblingen følge denne lenketeksten i parentes. Et eksempel på dette vil være: [WPExplorer] (http://wpexplorer.com).

Når du refererer til interne sider og innlegg, trenger du ganske enkelt å bruke relative stier for lenken i stedet for hele URL-en.

Å legge bilder til innlegget ditt fungerer på en lignende måte som å legge til en lenke. Alt-teksten som brukes på bildene dine legges til i de firkantede parentesene og plasseringen av bildefilen legges i parentesene.

Du kan også vise kodeblokkavdrag ved å gå foran hver tekstlinje i kodeblokken med fire mellomrom. Hvert ekstra innrykk i koden kan utformes med ytterligere fire mellomrom for å gjøre det lettere å lese.

Markdown bruker e-poststil> tegn for å opprette blokkering. Disse fungerer best når hver linje innen blokkeringstegn er hardt innpakket og foran> tegnet.

Last ned WP Markdown

Markdown er kanskje ikke for alle. Men for de som ønsker en rask og ren metode for å lage innlegg uten å måtte bekymre deg for HTML eller bremse ned ved å fjerne hendene for tastaturet, kan det være en skrivemetode som passer deg.

Det er ikke så ekspansivt som å bruke HTML for å lage stilvalgene dine, men det vil dekke et stort flertall av dem og absolutt de stilvalgene du vil bruke 90% av tiden.

Har du brukt Markdown med WordPress eller har du brukt det i andre programmer? Vi vil gjerne høre deg tanker om Markdown og om du synes det er et nyttig verktøy for WordPress-nettsteder.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me