Шта је ширина појаса и колико треба вашој веб локацији?

Кад год прегледате најбоље услуге веб хостинга, увек ћете наићи на појам пропусности. Да ли је добра ствар за најскупљи план који има највећу ширину опсега (обично неограничену)? Или је боље прво тестирати воде јефтиним планом са нижим опсегом? Колико пропусне ширине заиста треба вашој веб локацији? Шта је, ширина појаса, свеједно?


Шта је ширина појаса [укратко]

Сигурно је рећи да је ширина појаса ваше веб локације брзина преноса ваше веб локације. Треба укључити брзину преузимања. Међутим, ако не допустите корисницима да преносе значајне величине података на ваш сервер, то се може занемарити, што је случај за већину веб локација.

Брзина преноса ваше веб локације користи се кад год корисник приступи вашој веб локацији. Опет, када много корисника истовремено приступи вашој веб локацији, брзина преноса ваше веб локације биће подељена.

У зависности од броја корисника и ваше пропусне ширине, време потребно за кориснике да преузму датотеку или веб странице којима приступају. Једноставно речено, ако вам је пропусна ширина прениска и имате много посетилаца, време учитавања ваше веб странице или преузимања датотека постаће знатно спорије.

Ширина опсега у односу на пренос података

Већина људи збуните пропусност са ограничењем преноса података (обично месечно ограничење). За разлику од пропусног опсега, пренос података сличан је ограничењу података за вашу мобилну Интернет везу. Ако ваш веб хостинг план има месечно ограничење преноса података, кад год ваша веб локација пренесе одређену количину података или корисници преузму одређену количину података, услуга може да се обустави.

Лаички речено, пренос података односи се на количину података коју веб локација може да пружи посетиоцима у одређеном временском периоду (обично се мери месечно), док се пропусна ширина односи на брзину ваше веб странице за пружање података у једном тренутку (обично се мери у секунди ).

Како знати идеално ограничење пропусности за своју веб локацију

Сада разумете шта су пропусна ширина и ограничење преноса података. На жалост, већина људи се међусобно размењује а да ни не зна да су различити. И што је најгоре, неки веб домаћини су искористили то незнање.

Прелазећи то, питање колике је ширине опсега потребна вашој веб страници још увек није одговорено. Сигурно, до овог тренутка, знате чињеницу да избор ниске пропусности може бити погубан за корисничко искуство вашег посетиоца.

Оба фактора могу лако смањити број посетилаца.

Нажалост, не можете тачно да одредите тачну ширину појаса која је идеална за вашу веб локацију. Број посетилаца ваше веб странице варира, веб странице којима приступају могу превише варирати, а исправке које се догађају на вашој веб локацији могу да промене величину датотеке сваке странице. Ти фактори могу лако да промене ваше потребе за опсегом.

Израчунавање грубе процене

Упркос немогућности израчунавања тачне ширине опсега за вашу веб локацију, можете израчунати грубу процену. То можете постићи тако што ћете у месецу добити највише укупних посетилаца, највећи укупан број прегледа у току месеца и величину датотеке ваше почетне странице.

Можете се одлучити за просечну величину веб страница, али то би било заморно. Много је лакше и тачније израчунати величину ваше почетне странице, јер је обично највећа „датотека“ којој ваш корисник и већина корисника готово увек прво приступа почетној страници..

Такође, ако желите једноставан израчун, можете једноставно игнорисати број посетилаца. Оно што је заиста важно је број прегледа страница које добијате месечно.

Можете да примените више метода да бисте знали број посетилаца и прегледа страница које имате месечно. Ако користите ВордПресс као главни ЦМС на вашој веб локацији (систем за управљање садржајем), на контролној табли можете добити потребне статистике. С друге стране, можете користити услуге трећих страна или додатке да бисте добили те статистике.

Да бисте одредили величину датотеке ваше почетне странице, једноставно је можете сачувати у рачунару. Већина прегледача омогућава спремање веб страница као комплетних датотека са веб страницама. Једном када сачувате датотеку, она ће бити одвојена на датотеку и фасциклу.

Датотека ће бити ХТМЛ датотека за вашу почетну страницу. Мапа ће садржавати све ресурсе као што су скрипте, стилови, слике, аудио, фласх, видео (у неким случајевима) и други веб садржај ваше почетне странице.

Ако ваш рачунар ради на Виндовс-у, можете једноставно одабрати датотеку и фасциклу. Након тога, десном типком миша кликните на њих. Кликните на Својства. Појавиће се дијалошки оквир и тамо ћете видети укупну величину почетне странице.

Једном када добијете све потребне податке, множите их заједно овако:

Укупан број прегледа страница * Величина почетне странице = Процењени пренос података / месец

Ево неколико бројева ако је ваша веб локација популарна и велика:

Пример

15.000 Прикази страница * 1.5Мбајта = 22.500 Мбајта или 22.5 Гбајта

У овом примеру, ваша веб локација је за месец дана послала 22,5 Гбајта података. То је ваша величина преноса података месечно. Ако желите да искористите процијењену пропусну ширину, подијелите је са 30. Дакле, 22,5 Гбата подијељено са 30 једнако је 0,75 Гбајта или 750 Мбајта. У битовима та вредност је еквивалентна 6 Гбита или 6.000 Мбита. Може се сигурно рећи да је овом примеру потребан стабилан пропусни опсег од 6 Гбита дневно како би се прилагодили свим његовим корисницима и спречило пропадање времена учитавања странице..

Наравно, ово је оптимална процена. Ако желите да осигурате да је ваш пропусни опсег довољан, додавањем 25% до 100% пропусног капацитета ће заштитити вашу веб локацију.

Само фуснота

Ако мислите да је почетна страница од 1,5 Мбајта нереална јер већина чланака о мјерењу пропусности у својим примјерима даје просјечну величину странице од 40 КБ, размислите поново. Ако не дате почетну или веб страницу која садржи само ХТМЛ, ЦСС и неке ЈаваСцрипт датотеке, просечна величина странице ће бити око 25 до 50 Кбајта.

Међутим, ако на вашој страници постоје квалитетне слике и сличице, она лако може достићи 1 до 2 Мбајта. Само једна вртачка слика (некомпресована) слика или банер само на веб локацији може износити од 100 до 250 Кбајта. Имајући их два или три, сигурно ће повећати просечну величину ваше веб странице.

Увод у основни однос сервера и корисника

Пре него што сазнате о ширини појаса, морате знати да је веб домаћин „рачунар“Која садржи ваше датотеке или веб странице на Вебу. Веб домаћин је такође повезан на Интернет путем интернетске везе, баш као и на рачунару.

Кад год корисник посети вашу страницу, његов рачунар заправо преузима датотеке са веб локације. Корисник троши своју брзину преузимања. С друге стране, будући да ће веб домаћин кориснику пружити датотеке које су му потребне за преглед странице, веб домаћин технички шаље датотеке кориснику.

Да ли је збуњујуће? То може бити. Покушајте поново прочитати и пробавити претходни одломак.

Интернет провајдери и ваша интернетска веза

Сада би требало да добијете идеју. Као и ви и остали корисници Интернета, и ваши интернетски провајдери (провајдери интернетских услуга) вам дају одређеност проток (или брзина Интернета). На примјер, можда ћете од свог даватеља интернетских услуга добити опсег (брзина преузимања) од 3 Мбитс / с (Напомена: Вриједности су спуштене да бисте касније лакше израчунали).

Битови и бајтови

Израчунајте ширину појаса

Инфо

Имајте на уму да се 3 Мбитс / с разликује од 3 Мбајта / с. Ако претворите 3 Мбитс / с у Мбитес / с, добићете 0,375Мбитес / с, што износи отприлике 375 Кбитес / с. Дакле, када преузмете датотеку и употребите сву пропусну ширину, брзина преузимања ће бити 375 Кбајта / с или 3 Мбитс / с – а не 3 Мбајта / с или 3000 Кбајта / с. Имајте на уму да сваки бајт садржи 8 бита – 1 Кбајт = 8 Кбита и 1 Мбајт = 8 Мбита.

У сваком случају, ако истовремено преузмете две датотеке и рачунар ће дати предност тим преузимањима и исцрпити ширину појаса до крајњих граница, свака датотека ће имати брзину преузимања од 187,5 Кбајта / с. Тако функционише интернетска веза (на основном нивоу).

Да ли сте збуњени терминима који се користе у брзини интернета? Зашто је ово превише збуњујуће? Маркетинг тактике. Лакше је продати 3 Мбитс / с него 0,375 Мбитес / с. А то доводи до збуњених потрошача.

Веб домаћин и ваш сервер

Провајдери веб хостинг услуга раде исто као и ИСП-ови. Осим што дају простор за веб датотеке, они такође пружају брзину пропусности (у овом случају брзину слања) на ваш сервер.

На пример, ако сте се само одлучили за план пропусне ширине од 3 Мбита за своју веб локацију и један корисник покуша да са вас преузме једну датотеку, шта ће се догодити? Тај корисник ће моћи да преузме ту датотеку брзином од 375 Кбите / с.

С друге стране, ако сте се само одлучили за план пропусне ширине од 3 Мбита за своју веб локацију и 10 корисника покуша да са вас преузме једну датотеку, шта ће се догодити? Сви корисници ће имати брзину преузимања 0,3 Мбитс или 37,5Кбитес. То је прилично споро, зар не? То се дешава зато што ће ваш сервер покушати да задовољи све кориснике који преузимају са ваше веб локације.

Пошто имате само малу пропусност од 3 Мбитс, брзина ће се смањивати за сваког корисника јер ће они делити ширину опсега коју имате. Ипак, брзина од 37,5 Кбајта и даље је пристојна.

Међутим, шта ће се догодити ако 100 корисника покуша да преузме са ваше веб локације? Сви ће их преузети са вас брзином од 3,75 Кбајта. И то је преспоро, посебно у данашњим стандардима брзине преузимања.

Погледајте нашу листу најбољих веб хостинг пружатеља услуга у Великој Британији.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me