Шта је дата центар?

А Центар за податке је објект који се користи за смештање рачунарских система и повезаних компоненти, као што су сервери, рутери, прекидачи и заштитни зидови, као и пратеће компоненте попут резервне опреме, опреме за сузбијање пожара и клима уређаја. Дата центар је мозак компаније и место где се одвијају најкритичнији процеси. Иако су дизајни податковних центара јединствени, они се генерално могу класификовати као Интернет или предузећа


Историја

У 1940с, рачунари су били толико велики да су поједине собе морале бити посебно одвојене како би се могле смјестити. Рани рачунарски системи су били сложни за руковање и одржавање и захтевали су посебно окружење у коме су могли да раде.

Пре 1960 (1945), Армија је развила огромну машину названу ЕНИАЦ (Електронски број, интегратор, анализатор и рачунар):

 • Тежила је 30 тона
 • Заузели сте 1800 квадратних метара простора
 • Потребно је 6 техничара са пуним радним временом да би то наставило
 • Да ли је 5000 операција у секунди

Све до раног 1960-е, рачунаре су првенствено користиле владине агенције. Биле су то велике главне слике које се чувају у собама – оно што данас називамо „центром података“.

Током процвата индустрије микрорачунара, а посебно током 1980-е, рачунари су почели да се постављају свуда, у многим случајевима са мало или нимало бриге о оперативним захтевима.

Средина 1990-их, налет „.цом“ узроковао је компаније да желе брзу интернетску повезаност и нон-стоп рад. То је резултирало пословном изградњом серверских соба, што је довело до много већих објеката (стотине и хиљаде сервера). Дата центар је као модел услуге постао популаран у ово време.

ДанасС датацентрес прелазе са модела инфраструктуре, хардвера и софтвера у власништво, према претплати и моделу на захтев. Посљедњих година су се податковни центри значајно развијали, усвајајући технологије попут виртуализације како би се оптимизирала употреба ресурса и повећала флексибилност ИТ-а..

Постројење и опрема податковног центра

Ефикасна операција дата центра постиже се уравнотеженим улагањем у постројење и опрему у којој се налази. Елементи расцјепа податковног центра су сљедећи:

 • Објекат – локација и „бели простор“ или употребљиви простор који је доступан за ИТ опрему.
 • Подршка инфраструктуре – опрема која доприноси сигурном одржавању највишег нивоа доступности.
 • ИТ опрема – стварна опрема за ИТ операције и складиштење података организације.
 • Оперативно особље – свакодневно надгледа рад и одржавање информатичке и инфраструктурне опреме

Постоје 4 врсте (нивоа) података центара према поузданости објекта:

 • Ниво 1 – састављен од јединственог пута за дистрибуцију снаге и хлађења, без сувишних компоненти које пружају 99,0% доступности
 • Ниво 2 – састављен од јединственог пута за дистрибуцију снаге и хлађења, са сувишним компонентама, који пружају 99,75% доступности
 • Ниво 3 – састављен од више путова дистрибуције активне снаге и хлађења, али само један пут је активан, има сувишне компоненте и истовремено је одржив, пружајући 99,98% доступности
 • Ниво 4 – састављен од више путова дистрибуције активне снаге и хлађења, има сувишне компоненте и отпоран је на оштећења, пружајући 99,999% доступности

Гоогле најсавременији центар података

Гоогле центар података

Гоогле је власник и управља центрима података широм света како би наши производи радили 24 сата дневно, 7 дана у недељи. Гоогле је прва велика компанија за Интернет услуге која је стекла екстерну сертификацију својих високих стандарда заштите животне средине и на радном месту широм својих америчких и европских центара података. Погледајте Гоогле-ове центре података широм света. Погледајте фотографије технологије, људи и места која Гооглеове производе држе на мрежи.

УК дата центрес

Тренутно постоји око 250 података центра за колокацију из више од 60 области у Великој Британији. Испод можете видети списак дата центара у Великој Британији, који нуди простор за колокацију и велепродају, као што су простор у заједничким ормарићима, комплетни ормарићи, приватни кавези и апартмани.

Абердин (1); Бедфорд (1); Белфаст (4); Берксхире (12); Бирмингхам УК (8); Бирмингхам УК (8); Боурнемоутх (1); Брадфорд (1); Цамбридге (5); Цардифф (1); Цхелтенхам (1); Кроули (2); Цроидон (1); Дерби (1); Данди (1); Единбург (3); Ессек (1); Глазгов (2); Хертфорд (2); Ипсвич (1); Кент (3); Лидс (7); Лестер (1); Леистон (1); Линцолнсхире (1); Ливерпоол (2); Лондон (69); Лутон (1); Манчестер (20); Мидлсбро (1); Мидлсбро (1); Милтон Кеинес (6); Невцастле (7); Северни Велс (3); Нортхамптонсхире (2); Норвицх (1); Нотингем (3); Пооле (1); Портсмоутх (7); Редхилл (1); Реигате (1); Шефилд (5); Шропсхире (2); Слоугх (6); Сомерсет (1); Јужни Велс (1); Саутемптон (1); Стевенаге (1); Сурреи (2); Свиндон (1); Гуштер (1); Вакефиелд (1); Валсалл (2); Велвин Гарден Цити (1); Вхерстеад (1); Вилтсхире (3); Вокинг (4).

Одабир локације за хостинг (дата центар)

Када размислите где да лоцирате свој сервер или купите веб хостинг, најбоља локација ће зависити од квалитета доступних хостинг провајдера, њихове повезаности са глобалном комуникационом мрежом и близине вашег циљног тржишта. Неки од најбољих пружатеља услуга веб хостинга, према нашим експертима, заједнички хостинг је СитеГроунд, а за цлоуд хостинг је ДигиталОцеан, можете прочитати и рецензију Ситегроунд-а и ДигиталОцеан преглед.

Локација веб хостинга је главни фактор за Гоогле, који узима у обзир када покушава да утврди да ли је ваша веб локација релевантна за одређену земљу или тржиште језика. Шта Гоогле каже о проблему:

„Локација сервера (преко ИП адресе сервера): локација сервера је често физички близу ваших корисника и може бити сигнал о циљној публици ваше веб локације. Неке веб локације користе дистрибуиране мреже за испоруку садржаја (ЦДН-ови) или се налазе у земљи са бољом инфраструктуром за веб сервер, тако да то није дефинитивни сигнал. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me