Савјет за хостинг хостинга: Увијек чувајте локалну сигурносну копију

Како кажу људи из ИТ-а, ако немате резервну копију вашег пројекта, то значи да вам није битна.


Постоје бројни сценарији о томе шта би могло поћи по злу од случајног брисања базе података до хакирања и веб локације испуњене малвером и штетним скриптама. Размислите на тренутак ако вам се то деси – колико сати ће вам требати да обновите веб локацију? А ово је велики губитак и времена и трошкова за развој и вашег промета и позиција претраживача.

Да бисте могли брзо реаговати у ванредној ситуацији, морате имати резервну копију. Многи веб домаћини не подржавају ту услугу или ако то чине ради своје сигурности и неће вам дозволити да обновите своје податке, или ће бити дјелимично. Сви провајдери веб хостинга које препоручујемо праве дневне / недељне сигурносне копије података, али то није довољно. То је уредна функција која ће вам помоћи да се брзо вратите на здраву верзију пројекта, али има и своја ограничења и као у овом примјеру на Реддиту, можете видјети чак и велика имена попут Блуехост вам може зезнути резервну копију.

  • нико се не брине за ваше податке као и ви (хостинг компаније раде стотине хиљада сигурносних копија, а велика је шанса да се нешто догоди вашим).
  • провајдери веб хостинга чувају само резервне копије одређено време, као што је недеља или две. Шта ако је веб локација хакована пре датума последње израде сигурносне копије и до тренутка када сте је схватили и одлучили да је вратите, резервна верзија је такође угрожена?
  • чак и ако чувају резервну копију на засебној машини, велика је вероватноћа да се она налази у истом дата центру и ако се догоди нека природна катастрофа, ваша веб локација ће нестати.

Шта заиста треба направити резервну копију?

Најбоља пракса за све податке који вас занимају је чување на три одвојена места – сигурносна копија на вашем веб хостингу за брз приступ и обнављање, а копирајте на посебан чврсти диск код куће и а копирати у облак као ДропБок, пЦлоуд или Амазон С3.

Такође, обавезно сачувајте верзије софтвера јер се сваки софтвер редовно ажурира и желели бисте да задржите најмање 3-4 верзије и бар два месеца уназад. На овај начин можете бити сигурни да чак и ако је нека од резервних верзија угрожена, и даље имате базу за надоградњу.

Како направити резервну копију?

Како да направите резервну копију путем ФТП-а

Прављење резервне копије преко ФТП-а је најстарија и најмање технолошка метода. Овако то функционише:

1. Повежите се са сервером са омиљеним ФТП клијентом ФилеЗилла.

ФилеЗилла екран

2. Започните преузимање свих датотека. Ово може трајати заувек ако имате много датотека тако да олакшате свој живот и резервне копије брже ако имате приступ контролној табли хостинга на којој прво можете да архивирате датотеке. На овај начин преузимате само једну датотеку и то много брже.

3. Организирајте мапе тако да знате која верзија резервне копије иде где

4. Не заборавите да направите резервне копије било које базе података. То можете учинити помоћу ПхпМиАдмин-а. (Питајте свог домаћина за приступ)

ПХПМиАдмин СКЛ сигурносна копија

Како створити резервну копију путем цПанела

Ако имате приступ цПанел, генерација резервних копија може бити много бржа јер цПанел може да спакује све ваше датотеке и базе података у једну архиву. Ево корака

1. Пријавите се у цПанел

2. Идите на Датотеке и кликните на икону Резервне копије

цПанел сигурносна копија

3. Овде имате две могућности:

а) испод Потпуне сигурносне копије кликните Преузми целу сигурносну копију. На следећем кораку кликните на Генерирај и унесите своју е-пошту. цПанел ће вам послати е-пошту када је сигурносна копија спремна. Имајте на уму да цела сигурносна копија ствара архиву свих датотека и конфигурација веб локације. Можете користити ову датотеку за премјештање налога на други сервер или за чување локалне копије података.

б) Под Дјеломичним сигурносним копијама кликните на Преузми, сигурносна копија кућног именика> Преузми. Ово је много брже и лакше вратити сигурносну копију само вашег кућног директорија.

Можете да направите једну резервну копију сваког месеца и делимичну резервну копију сваке недеље.

Како аутоматизовати резервну копију

Одговор је додатним софтвером. Ако своју веб локацију покрећете на некој од најчешће кориштених ЦМС платформи, попут Јоомле или ВордПресса, можете је користити Акееба Бацкуп. Овај додатак има бесплатну верзију која делује прилично добро и полу-аутоматизује ваш поступак прављења резервних копија. Има пуно напредних опција, али цео процес прављења резервних копија је само један клик, то је са вашег администрацијског панела, и чини и архиву коју је лако вратити и такође имати базу података. Ево како можете направити резервну копију помоћу Акеебе:

Акееба

Трик је да након што је резервна копија спремна, резервну копију морате преузети преко ФТП-а у бинарном режиму.

Како подесити режим бинарног преноса у ФилеЗилла

Ако желите да буде у потпуности аутоматизована, морате да купите Акееба Бацкуп плаћену верзију која подржава израду резервних копија на удаљеним локацијама као што су ДропБок или Амазон С3 или софтвер попут БацкупМацхине.

И не заборавите – увек преузмите локалну копију!

Ако имате било каквих питања, јавите нам се у коментарима.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me