Këshillimi për Pro Hosting: Gjithmonë mbani një kopje rezervë lokale

Siç thonë njerëzit në TI, nëse nuk keni një kopje rezervë të projektit tuaj do të thotë se nuk është e rëndësishme për ju.


Ekzistojnë skenarë të shumtë se çfarë mund të shkojnë keq nga fshirja aksidentale e bazës së të dhënave tuaja për tu hakuar dhe faqja juaj është e mbushur me malware dhe shkrime të dëmshme. Mendoni për një moment nëse kjo ju ndodh – sa orë do të duhet për të rindërtuar faqen tuaj? Dhe kjo është një humbje e madhe si e kohës së zhvillimit, ashtu edhe e kostos, si dhe pozicionet e trafikut dhe motorit të kërkimit.

Për të qenë në gjendje të reagoni shpejt në një situatë emergjente ju duhet të keni një kopje rezervë. Shumë web host nuk e mbështesin atë shërbim ose nëse ata e bëjnë atë për sigurinë e tyre dhe nuk do t’ju lejojnë të rivendosni të dhënat tuaja, ose do të jenë të pjesshme. Të gjithë ofruesit e web hosting-it që ju rekomandojmë po bëjnë kopje rezervë ditore / javore të të dhënave tuaja, por kjo nuk është e mjaftueshme. Shtë një veçori e zoti që do t’ju ndihmojë të riktheheni shpejt në një version të shëndetshëm të projektit tuaj, por gjithashtu ka kufizimet e tij dhe si në këtë shembull në Reddit, mund të shihni që edhe emra të mëdhenj si Bluehost mund të shpejtoj rezervën tuaj.

  • askush nuk kujdeset për të dhënat tuaja si ju (kompanitë pritëse merren me qindra mijëra kopje rezervë, dhe ka një shans të madh që diçka mund të ndodhë me tuajin).
  • ofruesit e web hosting mbajnë vetëm kopje rezervë për një kohë të kufizuar, si një javë ose dy. Po sikur faqja të ishte hakuar përpara datës së kopjes së fundit dhe në kohën që e keni realizuar atë dhe të vendosni ta rivendosni atë, versioni rezervë është gjithashtu i komprometuar?
  • edhe nga ata mbajnë rezervën tuaj në një makinë të veçantë ka një shans të madh që është në të njëjtën qendër të të dhënave dhe nëse ndodh ndonjë fatkeqësi natyrore, faqja juaj është zhdukur.

Farë do të thotë të bëni një kopje rezervë me të vërtetë?

Praktika më e mirë për çdo të dhënë për të cilën ju intereson është ruajtja e saj në tre vende të ndara – rezervë në pritjen tuaj në internet për qasje të shpejtë dhe rivendosje, a kopjoni në një hard disk të veçantë në shtëpinë tuaj dhe a kopjoni në re si Dropbox, pCloud ose Amazon S3.

Gjithashtu, sigurohuni që të mbani versionet e tij pasi që çdo program azhurnohet rregullisht dhe dëshironi të mbani të paktën 3-4 versione dhe, të paktën, dy muaj mbrapa. Në këtë mënyrë mund të jeni i sigurt se edhe nëse disa nga versionet rezervë janë të komprometuar ju keni ende një bazë për të ndërtuar.

Si të bëni një kopje rezervë?

Si të gjeneroni një kopje rezervë përmes FTP

Marrja e një kopje rezervë FTP është metoda më e vjetër dhe më pak teknologjike. Kështu funksionon:

1. Lidhuni me serverin tuaj me klientin tuaj të preferuar FTP si FileZilla.

Ekrani FileZilla

2. Filloni të shkarkoni të gjithë skedarët tuaj. Kjo mund të zgjasë përgjithmonë nëse keni shumë skedarë në mënyrë që të mund ta bëni jetën tuaj më të lehtë dhe kopjimin tuaj më shpejt nëse keni qasje në një panel kontrolli pritës ku mund të arkivoni skedarët tuaj së pari. Në këtë mënyrë ju shkarkoni vetëm një skedar dhe është shumë më shpejt.

3. Organizoni dosjet tuaja, kështu që ju e dini se cili version i rezervës tuaj shkon ku

4. Mos harroni të kopjoni ndonjë bazë të të dhënave. Ju mund ta bëni këtë me PhpMyAdmin. (Kërkoj nga ju të presë për hyrje)

Kopje rezervë PHPMyAdmin SQL

Si të gjeneroni një kopje rezervë përmes cPanel

Nëse keni qasje në cPanel, gjenerimi juaj rezervë mund të jetë shumë më i shpejtë sepse cPanel mund të paketojë të gjitha skedarët dhe bazat e të dhënave tuaja në një arkiv. Këtu janë hapat

1. Hyni në cPanel

2. Shkoni te Files dhe klikoni në ikonën Backup

rezervë cPanel

3. Këtu keni dy mundësi:

a) nën Rezervimin e plotë klikoni Shkarkoni një kopje rezervë të plotë të faqes në internet. Në hapin tjetër klikoni Gjeneroni dhe futni emailin tuaj. cPanel do t’ju dërgojë një email kur kopja është gati. Mbani në mend se kopjimi i plotë krijon një arkiv të të gjitha skedarëve dhe konfigurimeve të faqes tuaj. Ju mund ta përdorni këtë skedar për të transferuar llogarinë tuaj në një server tjetër ose për të mbajtur një kopje lokale të të dhënave tuaja.

b) Në Rezervime të pjesshme klikoni në Shkarkim, një Kopje rezervë të Drejtorisë së Përgjithshme> Shkarkim. Ky është një shumë më i shpejtë dhe më i lehtë për të rivendosur versionin rezervë të vetëm direktoriumit tuaj shtëpiak.

Ju mund të bëni një kopje rezervë të plotë çdo muaj dhe një rezervë të pjesshme çdo javë.

Si të automatizoni kopjen rezervë

Përgjigja është me softuer shtesë. Nëse drejtoni faqen tuaj në disa prej platformave më të përdorura CMS si Joomla ose WordPress, mund të përdorni Rezervim Akeeba. Kjo shtojcë ka një version falas që funksionon mjaft mirë dhe gjysëm automatizon procesin tuaj të kopjimit. Ka shumë mundësi të përparuara, por i gjithë procesi rezervë është vetëm një klik, ai është nga paneli juaj admin, dhe bën dhe arkivon që është i thjeshtë për tu rikuperuar dhe të ketë bazën e të dhënave tuaja atje. Ja se si ju bëni një kopje rezervë me Akeeba:

Akeeba

Mashtrim është që pasi të jetë gati kopja rezervë, duhet të shkarkoni në mënyrë binare kopjen e kopjimit përmes FTP.

Si të vendosni modalitetin e transferimit binar në FileZilla

Nëse dëshironi që ai të jetë plotësisht i automatizuar, duhet të blini versionin e paguar me kopje Akeeba i cili mbështet kopje rezervë në vendet e largëta si DropBox ose Amazon S3 ose programe si BackupMachine.

Dhe mos harroni – gjithmonë shkarkoni një kopje lokale!

Nëse keni ndonjë pyetje, na tregoni në komente.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me