Farë është qendra e të dhënave?

A Qendra e të dhënave është një strukturë e përdorur për të strehuar sistemet kompjuterike dhe komponentët e lidhur, të tilla si serverët, ruterët, çelsat dhe muret e zjarrit, si dhe komponentët mbështetës si pajisjet rezervë, pajisjet për shtypjen e zjarrit dhe kondicionimi. Qendra e të dhënave është truri i një kompanie dhe vendi ku zhvillohen proceset më kritike. Megjithëse modelet e qendrave të të dhënave janë unike, ato përgjithësisht mund të klasifikohen si Internet ose ndërmarrje


histori

1940, kompjuterat ishin aq të mëdhenj sa që dhomat individuale duhej të liheshin posaçërisht për t’i vendosur ato. Sistemet e hershme kompjuterike ishin komplekse për të operuar dhe mirëmbajtur, dhe kërkonin një mjedis të veçantë në të cilin do të operonin.

Para 1960 (1945), Ushtria zhvilloi një makinë të madhe të quajtur ENIAC (Numeratori elektronik, integruesi, analizuesi dhe kompjuteri):

 • Peshonte 30 tonë
 • Mori 1.800 katrorë hapësirë ​​kat
 • Kërkohen 6 teknikë me kohë të plotë për ta mbajtur atë në punë
 • Bëni 5000 operacione për sekondë

Deri në fillim 1960, kompjuterët u përdorën kryesisht nga agjensitë qeveritare. Ata ishin hapësira të mëdha të ruajtura në dhoma – ato që ne sot e quajmë një “qendër të dhënash”.

Gjatë bumit të industrisë së mikrokompjuterëve, dhe veçanërisht gjatë 1980, kompjuterët filluan të vendosen kudo, në shumë raste me pak ose aspak kujdes për kërkesat e operimit.

Mesi i viteve 1990, Rritja “.com” bëri që kompanitë të dëshirojnë lidhje të shpejtë në internet dhe funksionim pa ndalje. Kjo rezultoi në ndërtimin e ndërmarrjeve të dhomave të serverëve, duke çuar në lehtësira shumë më të mëdha (qindra e mijëra servera). Qendra e të dhënave si një model shërbimi u bë e njohur në këtë kohë.

sot‘s datacenters po zhvendosen nga një model i pronësisë së infrastrukturës, pajisjeve kompjuterike dhe softverit, drejt një pajtimi dhe kapaciteti të modelit të kërkesës. Qendrat e të dhënave kanë evoluar në mënyrë të konsiderueshme vitet e fundit, duke adoptuar teknologji të tilla si virtualizimi për të optimizuar përdorimin e burimeve dhe për të rritur fleksibilitetin e IT.

Objekti dhe pajisjet e qendrës së të dhënave

Një operacion efektiv i qendrës së të dhënave arrihet përmes një investimi të ekuilibruar në objektin dhe pajisjet e vendosura. Elementet e një ndarjeje të qendrës së të dhënave si më poshtë:

 • Lehtësia – vendndodhja dhe “hapësira e bardhë” ose hapësira e përdorshme, që është e disponueshme për pajisjet IT.
 • Infrastruktura mbështetëse – pajisje që kontribuojnë në sigurimin e nivelit më të lartë të disponueshmërisë së mundshme.
 • Pajisjet IT – pajisje aktuale për operacionet e IT dhe ruajtjen e të dhënave të organizatës.
 • Stafi i operacioneve – për të monitoruar operacionet dhe mirëmbajtjen e pajisjeve informatike dhe infrastrukturore gjatë gjithë kohës

Ekzistojnë 4 tipe (nivele) të qendrave të të dhënave sipas besueshmërisë së objektit:

 • Shkalla 1 – e përbërë nga një rrugë e vetme për shpërndarjen e energjisë dhe ftohjes, pa komponentë të tepërt që sigurojnë disponueshmëri 99.0%
 • Niveli 2 – i përbërë nga një rrugë e vetme për shpërndarjen e energjisë dhe ftohjes, me përbërës të tepërt, që sigurojnë disponueshmëri 99,75%
 • Niveli 3 – i përbërë nga shtigje të shumëfishta aktive dhe shpërndarëse të ftohjes, por vetëm një rrugë aktive, ka përbërës të tepërt dhe është njëkohësisht i mirëmbajtshëm, duke siguruar disponueshmëri 99.98%
 • Niveli 4 – i përbërë nga shtigje të shumta aktive dhe shpërndarëse të ftohjes, ka përbërës të tepërt dhe është tolerant ndaj gabimeve, duke siguruar disponueshmëri 99,999%

Qendra e të dhënave të gjendjes së artit Google

Data e të dhënave Google

Google zotëron dhe operon qendrat e të dhënave në të gjithë botën për t’i mbajtur produktet tona të funksionojnë 24 orë në ditë, 7 ditë në javë. Google është kompania e parë e madhe e shërbimeve të internetit që fiton çertifikim të jashtëm të standardeve të tyre të larta mjedisore dhe të sigurisë në vendin e punës në të gjitha qendrat e tyre të SHBA dhe Evropiane. Shikoni brenda qendrave të të dhënave të Google në të gjithë botën. Shihni fotot të teknologjisë, njerëzve dhe vendeve që mbajnë produktet e Google në internet.

Qendrat e të dhënave në Mbretërinë e Bashkuar

Aktualisht ka rreth 250 qendra të të dhënave për kolokim nga më shumë se 60 zona në Mbretërinë e Bashkuar (MB). Më poshtë mund të shihni një listë të qendrave të të dhënave në Mbretërinë e Bashkuar, që ofrojnë kolokim dhe hapësirë ​​me shumicë, të tilla si hapësira në kabinete raft të përbashkët, dollapë të plotë raft, kafaze private dhe suita.

Aberdeen (1); Bedford (1); Belfast (4); Berkshire (12); Birmingham UK (8); Birmingham UK (8); Bournemouth (1); Bradford (1); Kembrixh (5); Cardiff (1); Cheltenham (1); Crawley (2); Croydon (1); Derbi (1); Dundee (1); Edinburgh (3); Essex (1); Glasgow (2); Hertford (2); Ipswich (1); Kent (3); Leeds (7); Leicester (1); Leiston (1); Lincolnshire (1); Liverpool (2); Londër (69); Luton (1); Manchester (20); Middlesbrough (1); Middlesbrough (1); Milton Keynes (6); Newcastle (7); Uellsi i Veriut (3); Northamptonshire (2); Norwich (1); Nottingham (3); Poole (1); Portsmouth (7); Redhill (1); Rigjeneroni (1); Sheffield (5); Shropshire (2); Slough (6); Somerset (1); Uellsi i Jugut (1); Southampton (1); Stevenage (1); Surrey (2); Swindon (1); Lizard (1); Wakefield (1); Walsall (2); Qyteti i Welwyn Garden (1); Wherstead (1); Wiltshire (3); Woking (4).

Zgjedhja e një lokacioni pritës (qendra e të dhënave)

Kur merrni parasysh se ku mund të gjeni serverin tuaj ose të blini një web hosting, vendndodhja më e mirë do të varet nga cilësia e ofruesve të pritjes së pritjes në dispozicion, lidhja e tyre me rrjetin global të komunikimeve dhe afërsia me tregjet tuaja të synuara. Disa nga ofruesit më të mirë të mbajtjes së faqes në internet, sipas ekspertëve tanë, për pritjen e përbashkët është SiteGround dhe për mbajtjen në cloud është DigitalOcean, ju mund të lexoni si rishikimin e sitit ashtu edhe rishikimin DigitalOcean.

Vendndodhja e hostimit në ueb është një faktor kryesor për Google, i cili konsideron kur përpiqeni të konstatoni nëse faqja juaj e internetit është e rëndësishme për një vend të caktuar ose një treg gjuhësor. Saysfarë thotë Google për problemin:

“Vendndodhja e serverit (përmes IP adresës së serverit): vendndodhja e serverit shpesh është fizikisht afër përdoruesve tuaj dhe mund të jetë një sinjal për audiencën e synuar të faqes tuaj. Disa uebfaqe përdorin rrjete të shpërndarjes së përmbajtjes (CDN) ose janë pritur në një vend me infrastrukturë më të mirë të rrjetit, kështu që nuk është një sinjal përfundimtar. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me