Делвинг у историју веб хостинга

Веб хостинг је услуга која људима пружа “простор” у огромном свемиру који се назива интернет. То је еквивалентно земљишту као што је некретнина. Компаније које нуде услуге хостинга су станодавци, а људи који изнајмљују „простор“ су станари. То је лаиково објашњење о чему се та врста услуге ради.


Ви као најмопримац користите простор који пружа веб локација да објавите све што требате да објавите како би вас људи широм света могли пронаћи и знати више о томе шта ви нудите. Ваш пост може бити о облику услуге, производа или једноставно информацијама о којима желите да кажете свету.

Услуге хостинга ових дана могу људима омогућити да једноставно креирају сопствене веб локације. Цена хостинг услуга знатно је пала, тако да сваки Том, Дицк и Харри са везом на Интернет могу направити своју веб страницу и објавити било шта под сунцем. Неки пружаоци услуга чак пружају своје услуге бесплатно. Са свим овим напретком у технологији, запитаћете се зашто свако нема своју веб страницу и не продаје свој бренд. Добро је погледати о чему се ради у историји веб хостинга.

Хостинг је данас огромна индустрија са више милијарди долара. Али у то доба некада је то био само концепт у уму једног Ј.Ц.Р. Лицклидер од МИТ-а Ин 1962, Лицклидер је имао визију светске мреже рачунара који су међусобно повезани тако да сви могу да му приступе. Замишио је простор у коме људи могу да деле ресурсе и информације и назвао га „Галактичком мрежом“. Ово је звучало потпуно изван овог света 1962. године, али као што сви знате то се догађа данас. Лицклидер је тада регрутисан за водитеља Агенције за напредне истраживачке пројекте (АРПА) која је програм за рачунарске науке у МИТ-у како би помогла да се оживи његов концепт умрежавања рачунара..

Ј.Ц.Р. Лицклидер

Иако некима може звучати као једноставан универзитетски програм, америчку војску АРПА је заправо развила као средство за комуникацију с људима унутар војне мреже. Користе концепт преноса пакета за пренос података путем телефонских линија у облику ситних “пакета” који ће пријемнику показати кохезиван скуп информација након што се потпуно пренесу. Ови пакети су толико ситни да се могу покретати у позадини без коришћења превелике пропусности. Стога особа може користити исти рачунар за друге ствари без муке.

Ин 1965 Лавренце Г. Робертс и Тхомас Меррилл успјели су успјешно повезати ТКС-2 рачунар из Массацхусеттс-а са К-32 рачунаром у Калифорнији. Користили су телефон који се зове АТ&Т. Иако је веза изузетно спора, брзином од 2,4 кбпс не мање, ова веза између два рачунара на различитим локацијама указивала је на то да је почела умрежавање рачунара.

Годину дана након што се родила прва мрежа, Лавренце Г. Робертс смислио је први план мреже широког подручја који се зове „АРПАНЕТ“. 1969. године он и његов тим су овај план остварили. Они су могли да повежу рачунаре на Истраживачком институту Станфорд, УЦЛА, Калифорнијском Универзитету Санта Барбара и Универзитету Утах. Сваки рачунар је тада постао оно што се назива „домаћин“ или такође познато као чвор у вези који сваком од њих омогућава међусобну интеракцију. У наредне две године се на ову малу мрежу повезало још 19 домаћина.

Тхе 1970-е угледао је процват интернета. Програм е-поште је интегрисан у мрежу и ускоро људи унутар мреже размењују е-пошту. ТЕЛЕНЕТ је такође представљен 70-их као комерцијална верзија интернета. ТЦП / ИП који означава Протокол контроле преноса / Интернет протокол је такође примењен за то време како би се помогло у регулисању и обједињавању свих мрежа које су почеле да расту убрзо након тога.

ТЦП је протокол који користе рачунари у хосту за везу са домаћинима док се ИП користи за пренос пакета информација између умрежених рачунара. У 1980-е, уведен је систем домена или ДНС. Веб странице сада садрже .гов (влада), .мил (војска), .цом (комерцијално), .орг (организација) и .нет (мрежни ресурси) који помажу у разликовању њихове намене и употребе. До тада се појавило на хиљаде веб локација, али хостинг услуге су и даље ограничене на оне који имају новац да купе сопствене сервере.

1991 била је година када је хостинг посао заиста ушао у слику, иако још увек у почетној фази. Те је године Национална фондација за науку (НСФ) укинула комерцијална ограничења на интернету. То је створило електронску или е-трговину због чега су компаније гледале на интернет хостинг у другачијој светлости. Видели су потенцијал онога што хостинг услуга може учинити за интернет на Интернету.

Исте године ЦЕРН је отворио Ворлд Виде Веб (ввв) коришћењем ХТМЛ-а Тима Бернерс-Лее-а (ХиперТект Маркуп Лангуаге). ХТМЛ користи спецификације за УРЛ адресе (јединствени локатори ресурса) што је сада стандард који се користи за лоцирање веб локација.

ибм 360 фулл

Како се све више и више људи повезивало на мрежу, повећавала се потражња за све већим простором. Велике компаније почеле су да купују огромне сервере како би задовољиле потребе компаније да буду увек видљиве и доступне својим клијентима 24 сата на дан. Хостинг посао се десет пута повећао не само за велике компаније, већ и за мање предузетнике.

Компаније за интернет хостинг сада вам омогућавају да створите сопствени бренд и веб локацију уз накнаду која је много нижа од оне коју потрошите на јутарњи латте у месецу. Неки чак нуде своје услуге бесплатно. Сада можете да направите сопствену веб локацију или веб локацију за е-трговину са неколико кликова дугмета. Не морате чак ни да имате диплому рачунарске науке само да бисте је створили. На вебу постоји више од прегршт информација о томе како можете покренути сопствену веб локацију користећи бесплатне комерцијално доступне услуге хостинга. Заиста је сада више него икад лакше повезати се са људима широм света. Овде можете проверити нашу листу најбољих веб хостинга у Великој Британији.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me