25 vjet e World Wide Web

Në ditët e sotme shënohet festimi i 25-të i ditëlindjes së një krijimi i cili paraqet ndryshimin e njerëzimit përgjithmonë, dhe zhvilloi një botë unike dixhitale brenda një brezi. Dje nuk kishte ëmbëlsirë për ditëlindjen, por ju mund të ishit falur sepse mendoni se një njeri i famshëm sapo kishte gjetur gjatë Muzeut të Shkencave.


Përkundrazi, fotografët dhe skuadrat e filmave ishin grumbulluar rreth një sistemi kompjuterik dhe tastierës, me modë të vjetër, me vendosmëri të vjetër. Në përpjekje për ta bërë spektaklin pak më interesant, punëdhënësit e muzeut kishin veshur një punëtor në rrobat e teknologjisë së detyrueshme – shtresa të bardha dhe doreza të bardha.

Baronesha Martha Lane Fox kishte qenë pjesëmarrëse. Bashkëmoshatari, i cili kohët e fundit përfundoi një shkrim sepse fituesi elektronik i qeverisë, mori vëmendjen kur lajmi dha deri në përpjekje për ta bërë kompjuterin të duket interesant. Turma të fëmijëve të shkollës ndërroi jetë me një shikim të lehtë – për tu kuptuar me siguri pamjen e paepur të një kompjuteri të vjetër.

Megjithatë, ata nuk mund të ishin edhe më të saktë. Për kuben e mëposhtme është pajisja mbi të cilën u zhvillua interneti nga shkencëtari britanik i sistemit kompjuterik Sir Tim Berners-Lee.Tim-Berners-Lee-008 Me të vërtetë maja e vetme e rëndësisë që ka një ngjitës i bardhë i lodhur për shkak të paralajmërimit: “Kjo pajisje është një host: Nuk përpiqet të fuqizojë atë!” Mund të jetë e vështirë të besohet sot, megjithatë interneti në mbarë botën dështoi të ndodhte 25 vjet mbrapa – derisa Sir Tim zhvilloi një mënyrë për të përdorur faqet e sistemeve kompjuterike për të biseduar me njëri-tjetrin të ndryshëm.

Sidoqoftë nuk kishte qartë ambicie paraprake madhore për të emancipuar botën përmes lirisë së të dhënave për të gjithë. Origjina kishte qenë aq shumë më e egër: një përpjekje për të forcuar ndërveprimin midis një numri të madh të shkencëtarëve të përfshirë në Cern, organizata evropiane për analiza bërthamore, në Zvicër.

Sir Tim ishte një 34-vjeçar i diplomuar në fizikë që funksiononte si një profesionist i softuerit në Cern në vitin 1989, sa herë që ai publikonte një punim thjesht të quajtur “Kontrolli i Sugjerimeve: Një Propozim”. Ai deklaroi: “Shpresa do të ishte që të mundësohet një grup informacioni që mund të zhvillohet dhe të evoluohet i ndihmuar nga organizata dhe punët që përcakton”. Ironikisht, qëllimi përfundoi duke u parashikuar si “një sistem universal i informacionit i lidhur” ku ” gjeneraliteti dhe transportueshmëria janë shumë më të rëndësishme sesa strategjitë e zbukuruara të ilustrimeve dhe shërbimet komplekse shtesë “.

Teknologjia e informacionit në fillim ishte e dëmtuar me lëvdata të zbehta, mbikëqyrësi i tij Mike Sendall duke shkruar “i paqartë, por emocionues” në kopertinë.

I papërmbajtur, Sir Tim vazhdoi të shkruante Protokollin e Transferimit të HyperText (HTTP), HyperText Markup Language (HTML), dhe gjithashtu shfletuesin e parë në të vërtetë, WorldWideWeb. Interneti në fillim ishte quajtur “Mesh” – me krijimin e “Around The Globe Web” nga Sir Tim në 1990. Deri në 1993 Cern lejoi që teknologjia të përdorej lirshëm nga të gjithë. Dhe brenda nja dy vitesh, një numër i jashtëzakonshëm i individëve globalisht u lidh në lidhje me lëvizjen e detajeve të cilat web jep.

Dekada sepse kanë parë fatet dotcom të bëra dhe humbur, pra rritja e faqeve të rrjeteve sociale. Sot ekzistojnë më shumë se 600 milion faqe interneti në nivel global, si dhe tiparet e internetit ndryshuan gjëra përgjithmonë për njerëzit që kanë mundësi të përdorin informacione dhe të ndajnë gjërat në një mënyrë ndoshta jo të realizueshme për një gjeneratë të kaluar.

Providedshtë siguruar një dimension unik përmes të cilit mund të komunikohet. Shkalla është e gjerë, me miliarda në internet, dhe 100 miliona email dhe 20 milion foto shkëmbyen çdo minutë – për të mos përmendur miliarda të shpenzuara.

Ndërsa shumë do ta kishin shfrytëzuar pa turp akordimin për të qenë personi që do të shpikte interneti vetëm, me radhë Sir Tim karakteristikat kryesisht shmangte vëmendjen dhe vazhdon të punojë për të reklamuar parimet e lidhura me ueb përmes fondacionit të internetit, të cilin ai e themeloi, së bashku me pjesën e tyre si drejtor në lidhje me Konsorciumin e madh botëror.

Dhe këtu janë disa nga shërbimet e mbajtjes së faqes në internet që kemi shqyrtuar dhe do ju rekomandojmë për ju:

1.Siteground 2.Godaddy 3.TSOHost.co.uk

dhe këtu mund të lexoni vlerësimet më të mira të webhosting në Mbretërinë e Bashkuar dhe pritjen në Top WordPress në Mbretërinë e Bashkuar

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me