Web Hosting dhe Domain Emrat (Shpjeguar)


Emrat e domeneve dhe web hosting janë dy shërbime krejtësisht të ndryshme. Mendoni për një emri i domain si një adresë rruge që i ndihmon njerëzit të gjejnë dhe të përdorin vendndodhjen e faqes suaj të internetit.

Si dhe adresën e tij dixhitale, në faqen tuaj të internetit do të ketë skedarë dhe kod që do të marrin hapësirë ​​dhe do të duhet të ruhen. Web hosting është hapësira aktuale në një kompjuter (server) ku janë ruajtur të gjithë skedarët e faqes suaj të internetit, përfshirë HTML, dokumente dhe media.

Nëse e mendoni uebfaqen tuaj si shtëpi dhe emrin e domain si adresë, web hosting do të ishte pronë aktuale.

Tani që kemi mbuluar bazat, të qarta dhe të thjeshta, mund të futemi në më shumë detaje.

 • >>> Unë dua të di më shumë rreth fushave
 • >>> Unë dua të di më shumë rreth pritjes në internet

Pyetje të zakonshme të domenit:

Pyetje të zakonshme të domenit1. Isfarë është një emër domain?

Siç u përmend më parë, një emër domaini është thjesht emri juaj në internet ose ajo që njerëzit shkruajnë në shiritin e URL-së të shfletuesit kur duan të vizitojnë faqen tuaj të internetit. Shembuj të kësaj mund të jenë Google.com, Hotmail.com ose Facebook.com.

Ju nuk mund të krijoni një faqe në internet pa marrë më parë një emër domain. Por nëse po pyesni sesi saktësisht e bëni këtë, është e thjeshtë – blini një nga një regjistrues domeni.

Pasi të keni blerë një domen të veçantë, ai bëhet pronë juaj dhe askush tjetër në internet nuk do të ketë të njëjtin domen si i juaji. Kjo varg unike e karaktereve do t’i sigurojë uebsajtit tuaj një identitet dallues.

2. Sa kushton një emër domaini për të blerë dhe rinovuar?

Kostoja e një emri domaini varet nga disa faktorë, të tilla si cili regjistrues i zonës që zgjidhni dhe nëse do të përdorni një emër të ri domain ose do të blini një të vjetër.

Fushat më të vjetra, veçanërisht ato që kanë një emër të vetëm-fjalë si sigurimi.com, janë të shtrenjta, dhe procesi i marrjes së tyre është i ndërlikuar. Por nëse keni ndërmend të merrni një emër të ri domain, duhet të kushtojë rreth 10-15 dollarë në vit.

Do regjistrues ka tarifën e vet standarde të rinovimit. Mbani në mend se rinovimi i emrit të domenit varet nga regjistruesi i domain që ju zgjidhni, TLD (domain i nivelit të lartë) që ju zgjidhni dhe kohëzgjatja e kohës së rinovimit tuaj.

Zakonisht, sa më e gjatë të jetë kontrata juaj, aq më e lirë është norma mujore që do të merrni.

3. Cilat janë TLD kryesore për domenet?

Domeni i nivelit të lartë (TLD) është thjesht segmenti i fundit i një emri domaini ose pjesa e shkurtër që ndjek pikën. TLD quhen gjithashtu prapashtesa domain.

Korporata e Internetit për Emrat dhe Numrat e caktuar (ICANN) është korporatë përgjegjëse për administrimin e emrave të domain dhe adresave IP në internet. ICANN kategorizon TLD-të si vijon:

 • Domenet e përgjithshme të nivelit të lartë (gTLD)
 • Domainet e nivelit të lartë të kodit të vendit (ccTLD)
 • Domenet e sponsorizuara të nivelit të lartë (sTLD)
 • Domenet e nivelit të lartë të infrastrukturës (iTLD)

TLD-të më të njohura janë zakonisht fusha gjenerike.

Disa nga TLD-të më të njohura janë:

 • .com – Tregtare
 • .org – Tregtare
 • .neto – Tregtare
 • .qeveria – Agjencitë qeveritare amerikane
 • .mil – ushtarak
 • .edu – Objektet arsimore si universitetet

4. Cilat janë regjistruesit më të njohur të domenit?

Aktualisht, regjistruesit më të besueshëm të emrave të domain janë:

Kur zgjidhni regjistruesit e emrave të domain, kini kujdes për sa vijon:

 • çmimi: Do regjistrues domain ofron tarifa të ndryshme çmimi dhe tarifa rinovimi. Disa prej tyre gjithashtu kanë tarifa të fshehura, prandaj sigurohuni që të kontrolloni kushtet e tyre të shërbimit.
 • Transferet e domenit: Regjistruesit e domeneve zakonisht lejojnë klientët të transferojnë lehtë emrat e domain-ve të tyre pa paguar një tarifë shtesë. Sidoqoftë, disa ndërmarrje e bëjnë me qëllim këtë proces më të komplikuar ose paguajnë një tarifë shtesë. Gjithmonë kontrolloni politikën e transferimit të domain para se të zgjidhni regjistruesin e domain.
 • Politikat e skadimit të domenit: Emrat e domenit kanë një datë skadimi. Nëse nuk e rinovoni emrin e domain në kohë, ai do të skadojë, që do të thotë se çdokush mund ta regjistrojë atë si të vetin. Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme të zgjidhni një regjistrues të emrave të domain që ofron rinovime automatike ose u siguron klientëve një periudhë mospagimi për të rinovuar emrin e domain-it edhe pas skadimit të tij.
 • Shërbime shtesë: Gjithmonë kontrolloni se çfarë shërbimesh të tjera ofron regjistruesi i emrit të domain. Ju mund të mos keni nevojë për këto shërbime tani, por gjërat mund të ndryshojnë ndërsa biznesi juaj rritet. Këto shërbime përfshijnë mbajtjen e postës elektronike, marketing në internet, marketing me email, etj.

5. A mund të blej një emër domaini pa host?

Përgjigja, me pak fjalë, është “jo”.

Njerëzit do të drejtohen tek faqja juaj e internetit në internet vetëm nëse keni një shërbim të mbajtjes në internet që ju lejon të ruani skedarët e faqes tuaj. Marrja e një emri domaini pa blerjen e një hosti në internet është në thelb e padobishme. Për të shkurtuar një histori të shkurtër, duhet të keni një emër domaini dhe një llogari pritjeje për të krijuar një faqe në internet.

Por nëse pyetja juaj është “A mund të blej një emër domaini nga një kompani dhe ta përdor atë me një kompani tjetër në internet?”, Përgjigjja është “po”.

Ju mund të regjistroni emrin e domain në një ofrues dhe akoma të blini një plan pritës me një shërbim tjetër.

6. A mund ta përdor emrin e domain-it me ndonjë host?

Po ti mundesh. Shtë e mundur të blini një emër domain nga një kompani dhe të përdorni një kompani tjetër për mbajtjen në internet. Ju keni dy mundësi: ju mund të merrni një emër domain dhe web hosting si një paketë 2-në-1 në të njëjtin ofrues ose të blini dy shërbime veç e veç.

Për shumë njerëz, regjistrimi i një emri domain dhe vendosja e pritjes për faqen e tyre në internet duke përdorur të njëjtin pritje, është mënyra më e lehtë për të shkuar. Sidoqoftë, disa zbulojnë se mbajtja e emrit të tyre të domain-it dhe mbajtja e veçantë i përshtatet atyre më mirë. Nëse nuk jeni të kënaqur me shërbimin tuaj të mbajtjes në internet dhe dëshironi të transferoheni në një tjetër, me siguri do të dëshironi të transferoni edhe emrin e domain, i cili mund të marrë kohë.

7. Si ta lidh domenin tim me një host Web?

Lidhja e emrit të domain-it me hostin tënd të internetit është më e lehtë nga sa mendon. Vetëm ndiqni këto hapa:

 1. Regjistroni një emër domain – Mos harroni, ju nuk mund të filloni faqen tuaj nëse nuk keni një emër domain.
 2. Regjistrohu për një plan të mbajtjes në internet – Në mënyrë që ta tregoni emrin e domain në një server pritës, së pari duhet të blini një shërbim të mbajtjes së faqes në internet.
 3. Gjeni cilësimet e DNS (serveri i emrit të domain) të hostit tuaj të internetit – Pritësit e uebit do t’ju dërgojnë një email të mirëpritur me adresat e serverit DNS ose të emrit të domain, i cili do të duket si diçka e tillë: ns1.example.com ose ns359.example.com.
 4. Ruani serverin tuaj të emrit me regjistruesit tuaj – Identifikohuni në panelin tuaj të administratorit të regjistruesit, gjeni “Cilësimet DNS” ose “Zona e Konfigurimit të Emrit të Domainit” dhe kopjoni-ngjisni adresat e serverit të emrave të domain në Parametrat DNS (zakonisht NS1 dhe NS2)
 5. Prisni përhapjen e DNS – Do të duhet të prisni për të azhurnuar cilësimet tuaja DNS. Procesi mund të zgjasë 48-72 orë. Pasi të keni mbaruar, ju keni lidhur me sukses emrin e domain në një host të uebit.

Pyetje të zakonshme për mbajtjen në internet:

Pyetje të zakonshme për mbajtjen në internet1. Whatfarë është Web Hosting dhe Pse më duhen??

Pa blerë një shërbim të mbajtjes së faqes në internet, nuk mund ta krijoni plotësisht faqen tuaj të internetit. Në thelb, regjistrimi i një emri domaini pa marrë një shërbim të mbajtjes në internet nuk do të shërbejë për asnjë qëllim – faqja juaj nuk do të jetë e plotë.

Kompanitë e mbajtjes së faqeve në internet shesin ose marrin me qira hapësirë ​​në serverët e tyre ku mund të ruani skedarët tuaj të internetit, të tilla si skedarët HTML, CSS, dokumentet, videot dhe imazhet. Këto janë të gjitha skedarët që marrin hapësirë ​​dhe duhet të ruhen.

Dokush mund të krijojë një faqe në internet në kompjuterin e tij, por nëse nuk i kanë ngarkuar skedarët e tyre të internetit në një server pritës, askush nuk do të jetë në gjendje të hyjë në faqen e tij të internetit. Kur njerëzit shkruajnë emrin e domenit tuaj në URL-në e shfletuesit, ato do të drejtohen në faqen tuaj të internetit. Kjo është e mundur vetëm nëse skedarët e faqes tuaj të internetit janë të ruajtura në një server të mbajtjes në internet.

2. Sa kushton Web Hosting për të Blerë dhe Rinovuar?

Pricesmimet e mbajtjes së faqes në internet varen nga lloji i shërbimit të mbajtjes së faqeve në internet që i nevojiten faqes suaj të internetit. Web hosting i përbashkët është zakonisht opsioni më i lirë sepse faqja juaj ruhet në një server që pret edhe faqe të tjera. Mimet për një pritje të përbashkët zakonisht shkojnë nga 3 deri në 10 dollarë në muaj.

Serverët e përkushtuar kushtojnë një krah dhe një këmbë, por ato u ofrojnë klientëve siguri të zgjeruar dhe sigurojnë shpërndarje efektive të ngarkesës. Nëse doni më shumë fleksibilitet dhe kontroll më të madh në faqen tuaj të internetit, por nuk jeni të gatshëm të paguani për një server të dedikuar, konsideroni pritjen e serverit privat virtual (VPS). Mimet për hostimin VPS variojnë nga 29 deri në 69 dollarë në muaj.

Mos harroni se kostot tuaja fillestare kur blini për herë të parë një shërbim të mbajtjes në internet nuk do të mbeten të njëjta, pasi të keni nevojë të rinovoni kontratën tuaj.

3. Cilat janë llojet kryesore të mbajtjes së faqes në internet?

Të gjitha shërbimet e mbajtjes së uebit kanë një gjë të përbashkët – ato veprojnë si një vend depozitimi për faqen tuaj të internetit – por ato nuk janë të gjitha njësoj.

Ato ndryshojnë në aspektin e kapacitetit të ruajtjes, kontrollit, shpejtësisë së serverit dhe besueshmërisë, si dhe nivelit të njohurive teknike që ata kërkojnë për t’i vendosur ato. Shtë e rëndësishme që të mësoni litarë dhe të kuptoni se çfarë lloj shërbimi të mbajtjes së faqes në internet ka nevojë për faqen tuaj.

 • Pritja e përbashkët: Kjo është zgjidhja perfekte për mbajtjen në internet të nivelit të hyrjes. Pritja e përbashkët vjen me një kosto të ulët sepse faqja juaj e internetit do të ruhet në të njëjtin server si shumë faqe të tjera të internetit. Të gjitha faqet e internetit kanë të njëjtat burime të serverit, duke përfshirë RAM (memorje të rastësishme të hyrjes) dhe CPU (njësi qendrore e përpunimit).
 • Pritja e serverit privat virtual (VPS): Një zgjidhje hosting VPS është e përkryer për përdoruesit e përparuar që kanë nevojë për burime të dedikuara, programe specifike dhe instalime të paketave. Një plan hosting VPS vendos shumë faqe interneti në të njëjtin server, por secila faqe në internet ka hapësirën e vet në server. VPS hostimi u siguron pronarëve të faqeve të internetit performancë më të mirë dhe stabilitet.
 • Server i përkushtuar i serverit: Pritja e dedikuar do të thotë që faqja juaj e internetit do të jetë i vetmi domain i pritur në server. Serveri i përkushtuar i serverëve u siguron pronarëve të faqeve të internetit qasjen në rrënjë dhe në domain dhe i lejon ata të kontrollojnë gjithçka, nga siguria në sistemet operative. Kjo është zgjidhja më e shtrenjtë për mbajtjen e faqeve në internet dhe është e përshtatshme për faqet komplekse që marrin shumë trafik.
 • Pritja në renë: Pritja në re u mundëson shumë kompjuterëve të punojnë së bashku, të drejtojnë aplikacione dhe të përdorin burime të kombinuara kompjuterike. Cloud hosting është në gjendje të trajtojë sasi të mëdha të trafikut dhe ajo siguron siguri dhe mbrojtje të përmirësuar.
 • Pritja e menaxhuar: Pritja e menaxhuar u siguron përdoruesve menaxhimin e përditshëm të pajisjeve kompjuterike dhe sistemeve operative. Kompanitë që ofrojnë arritën të presin shërbime të tilla si mirëmbajtja, konfigurimi, monitorimi, zëvendësimi i pajisjeve, azhurnimet dhe mbështetja teknike.
 • Colocation: Colocation u jep klientëve mundësinë për të marrë me qira hapësirë ​​në një qendër colocation. Në këto lloje të qendrave, përdoruesit marrin me qira hapësirë ​​në rafte dhe kabinete dhe qendra siguron në uebfaqen e tyre sisteme energjie, bandë dhe ftohje.

4. A ka ndonjë host Web falas?

Epo, gjithçka që shkëlqen nuk është e artë. Po, ka hostë falas në internet – më të njohurit në mesin e tyre janë hostë të tillë si 000webhost, InfinityFree, SitesGoogle, dhe AwardSpace – por patjetër që duhet të mendoni dy herë përpara se të përdorni një.

Nëse jeni me një buxhet, mund ta gjeni joshëse të provoni host-in falas të uebit. Sidoqoftë, ne nuk mund të rekomandojmë të zbresësh në këtë rrugë. Pritësit e lirë të uebit ofrojnë një kapacitet të kufizuar ruajtjeje, gjerësi bandë dhe shpejtësinë e serverit. Ato janë të paqëndrueshme dhe zakonisht u mungojnë veçoritë themelore siç janë llogaritë e postës elektronike dhe instalimet në uebfaqe.

Ata u japin klientëve serverë jo të besueshëm që do të prishin mundësinë e faqes tuaj për të pasur sukses në hapësirën e sotme shumë konkurruese në internet. Përveç kësaj, pritësit e lirë të internetit ka të ngjarë të pësojnë shkelje masive të sigurisë. Pra, në vend që të zgjidhni një host të lirë, bëjeni vetes një favor dhe vendosni faqen tuaj te internetit në duar të sigurta.

Gjithmonë mbani në mend se elementi më jetësor i çdo faqeje të suksesshme është një shërbim i besueshëm për mbajtjen në internet.

5. Cilat janë shërbimet më të njohura të mbajtjes në internet?

Hapësira në internet është e mbushur me zgjidhje të ndryshme të mbajtjes në internet dhe zgjedhja e duhur mund të jetë një detyrë frikësuese.

Ajo që ne mund të rekomandojmë është të jemi të kujdesshëm dhe gjithmonë të kontrolloni kushtet e shërbimit të një hosti, sepse shërbimet e mbajtjes së faqeve në internet shpesh janë të gjitha të shfaqura dhe nuk shkojnë. Prandaj kontrolloni gjithçka dy herë. Një host i besueshëm në internet duhet të jetë në gjendje të shënojë të gjitha këto kuti:

 • Shuma e ruajtjes së ofruar
 • Bandwidth / transferimi i të dhënave
 • uptime
 • Mbështetja e klientit
 • Karakteristikat e panelit të kontrollit
 • Mjete ndërtimi
 • Mimi transparent
 • Baza e të dhënave SQL
 • Statistikat dhe mjetet e monitorimit
 • Aplikacione të para-instaluara
 • Karakteristikat e postës elektronike
 • Privatësia dhe siguria
 • Bonuse falas

Në përvojën tonë, këto janë zgjidhjet më të njohura të mbajtjes në internet që arrijnë t’u ofrojnë klientëve të gjitha nevojat më të rëndësishme:

 • Bluehost
 • SiteGround
 • Hostinger
 • GoDaddy
 • A2 Hosting
 • Dreamhost

Keni një pyetje në lidhje me emrat e domain -eve ose host-in e internetit që nuk përfshihen këtu? Lini një koment më poshtë. ��

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me