Protokolli i transferimit të skedarëve, ose FTP, është metoda e preferuar nga shumë stilistë në internet kur ngarkoni, shkarkoni skedarë nga llogaria juaj e hostimit dhe menaxhoni faqen tuaj të internetit.


Cilat janë bazat e FTP?

 •  FTP host – është ruajtja për skedarët tuaj
 •  Kujtesë: Nëse domeni juaj i Web Hosting Hub ishte drejtuar drejt serverëve të emrave të tyre, atëherë ai duhet të jetë hosti juaj FTP.
 •  Emri i përdoruesit FTP – është i përbërë nga emri juaj i cPanel ose ndonjë emër tjetër i përdoruesit nga një llogari tjetër
 • Fjalëkalimi FTP – mund të jetë një fjalëkalim specifik i bërë ekskluzivisht për llogarinë tuaj FTP, ose fjalëkalimin tuaj cPanel, nëse fjalëkalimi juaj FTP nuk është përpunuar akoma.

Ekzistojnë gjithashtu cilësime alternative, dhe këto janë:

 • Mënyra pasive: Nëse keni probleme ose çështje që lidhen me FTP, aktivizoni Mënyrën Passive. Ky është një mjedis i lidhur me sigurinë, dhe nëse jeni prapa një firewall, mund t’ju duhet ta përdorni atë.
 • Port: Ekziston një port i paracaktuar për trafikun FTP. Në shumicën e programeve FTP, porti 21 është cilësimi i paracaktuar, dhe nuk keni nevojë ta specifikoni atë. Në çdo rast ju kërkohet një numër porte, shkruani 21.
 • Si mund të lidhet faqja e tij ose saj me FTP?
 • Softueri FTP – shembujt janë FileZilla, iWeb, SmartFTP dhe Dreamweaver
 • Klientët FTP – shembujt janë FTPclient dhe CuteFTP

Ku shkon një skedar i ngarkuar?

Pasi të keni protokollin tuaj të transferimit të skedarëve, jeni gati të ngarkoni faqen tuaj të internetit dhe të gjithë skedarët tuaj. Por ku shkojnë skedarët tuaj të ngarkuar?

 • Tek Domain Main – nëse keni vetëm një domen të vetëm, skedarët do të futen ose ngarkohen direkt në rrënjën e dokumentit në atë domain kryesor. Një rrënjë dokumenti është e nevojshme që është arsyeja pse të gjitha fushat do të kenë një të tillë. Por nëse keni disa domene, skedarët tuaj do të ngarkojnë në domenin tuaj kryesor parazgjedhur. Imazhi i parë i ngarkuar do të jetë faqja e indeksit tuaj të faqeve të internetit e cila do të zëvendësojë imazhin e paracaktuar të WebHostingHub.
 • Tek domenet e Shtesave dhe Nënve – kur do të ketë fusha të reja të shtuara, do të ketë dosje të krijuara automatikisht për atë domen. Emrat e dosjeve të këtyre fushave të reja do të jenë saktësisht të njëjta me ato të domenit të fundit. Sidoqoftë, ju lejohet të ndryshoni emrin e dosjes në mënyrë që të lehtësoni një ngarkim të skedarëve më të lehtë, më të përshtatshëm dhe më të organizuar.

Hapat në bërjen e një llogarie FTP

Ka vetëm 3 hapa të thjeshtë për të bërë llogarinë tuaj të Protokollit të Transferimit të Dosjeve:

 • Së pari: Hyni në cPanel, pastaj shkoni te “Skedarët” dhe klikoni në “FTP Accounts”.
 • Tjetra: Do të lidheni më pas me llogarinë tuaj FTP. Shkoni te opsioni “Directory” dhe më pas shtypni një shtypje përpara për t’i mundësuar dikujt një akses të plotë në llogarinë tuaj FTP. Por nëse thjesht dëshironi të lejoni qasje vetëm në skedarë ose fusha specifike, atëherë përdorni “public_html” si Drejtori.
 • E fundit: Klikoni “Krijo llogarinë FTP”.

Kur të keni krijuar llogarinë tuaj FTP dhe ta keni përfunduar, skedarët tuaj të ngarkuar së pari do të kalojnë në indeksin e dokumentit si rrënja e dokumentit që merr skedarë të ngarkuar. Indeksi i drejtorisë duhet të ndryshohet ose modifikohet në një cilësim të paracaktuar për ju për të mundësuar ngarkimin e skedarëve në uebfaqe të ndryshme.

Dhënia e qasjes FTP për përdoruesit e tjerë

Mund të ketë nevojë që ju të ndani llogarinë tuaj FTP ose t’u jepni përdoruesve të tjerë për të hyrë në të. Për shembull, ju keni një projektues në internet që ka nevojë për qasje në FTP për të ngarkuar skedarë ose llogarinë tuaj, ose një klient që mund të kërkojë qasje në FTP për të ngarkuar dokumente ose të dhëna të mëdha. Sidoqoftë, nuk rekomandohet dhe asnjëherë e mençur të jepni emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj cPanel sepse duke vepruar kështu, do t’u japë atyre qasje të plotë në llogarinë tuaj FTP duke i lejuar ata të verifikojnë atë me Qendrën e Web Hosting dhe të pretendojnë sikur ai ose ajo është pronari i llogarisë . Në vend të kësaj, ju mund të krijoni një llogari tjetër FTP që ka qasje vetëm në dosjen e specifikuar nga klienti ose projektuesi i uebit.
Krijimi i llogarive FTP shtesë është një ide e shkëlqyeshme sepse është e dobishme për të mbajtur të sigurt llogarinë tuaj. Me atë llogari FTP të shtuar rishtazi, vetëm dosje të caktuara ose të kërkuara mund të arrihen nga klientët tuaj ose përdoruesit e tjerë, duke mos rrezikuar skedarët dhe dokumentet tuaja të tjera të rëndësishme ose madje edhe tërë llogarinë tuaj kryesore FTP. Për shembull, ju mund të dëshironi t’i lejoni projektuesit tuaj qasje në public_html tuaj (ku të gjithë skedarët e faqes tuaj të internetit janë të vendosura ose të ruajtura), megjithatë nuk dëshironi që ai ose ajo të kenë qasje të plotë në të gjithë llogarinë ose faqen tuaj të internetit. Klientët tuaj mund të fshijnë gabimisht dokumente të rëndësishme, ose ata mund të gjejnë skedarë konfigurimi privat që nuk duhet. Në vend të kësaj, ju mund t’u jepni atyre përdoruesve të tjerë CompanyX qasje në public_html / CompanyX tuaj, ku ata mund të ngarkojnë skedarët dhe dokumentet e tyre pa hyrë në llogarinë tuaj dhe duke parandaluar dëmtimin e faqes tuaj ekzistuese.
Ju gjithashtu mund të shikoni, të bëni modifikime, ose madje të fshini çdo llogari FTP të krijuar tashmë. Kjo është e dobishme nëse nuk e mbani mend më emrin e përdoruesit, duhet të ndryshoni fjalëkalimin ose të fshini një llogari FTP nëse nuk është më e nevojshme.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me