Tutorial i Prestashop-it për fillestarët


Ka shumë mënyra për të krijuar një dyqan online. Nga WooCommerce mbi Shopify, shitësit në internet do të kenë shumë mjete në dispozicion të tyre për të filluar. Në këtë tutorial të PrestaShop, do të njiheni edhe më shumë.

Në rast se nuk e dini, Prestashop është një pjesë e softuerit që mund ta shkarkoni dhe instaloni në serverin tuaj për të krijuar një dyqan online. Si i tillë, është shumë i ngjashëm me Magento, i cili është një tjetër zgjidhje e vetë-organizuar në tregti elektronike.

Në tutorin e mëposhtëm, ne do të zhytemi thellë në temën e PrestaShop. Ne do të flasim për atë që është, si ta instaloni dhe ta vendosni, si dhe si të filloni ndërtimin e një dyqani në internet me PrestaShop hap pas hapi.

A je gati Atëherë le të vazhdojmë.

Isfarë është PrestaShop?

Para se të flasim për mënyrën e përdorimit të PrestaShop, le të mbulojmë së pari atë që është. Siç u përmend më lart, është një zgjidhje softuerësh e dizajnuar për të ndërtuar faqet e internetit të e-commerce.

faqja fillestare e prestashopit

Programi u themelua nga një kompani private por është me burim të hapur. Kjo do të thotë, ekziston një rrjet i madh vullnetarësh që investojnë kohën, aftësitë dhe energjinë e tyre për të përmirësuar PrestaShop. Ky model ka punuar gjithashtu mirë për WordPress dhe CMS të tjera me burim të hapur.

Me shume se 260,000 dyqane besojnë në PrestaShop.

statistikat e përdorimit të prestashopit

Softueri vjen me të gjithë funksionalitetin e nevojshëm për të ndërtuar një dyqan online:

 • Menaxhoni produktet, aksionet, porositë dhe klientët
 • Pagesa, transporti, taksat dhe kërkesat e tjera ligjore
 • Opsionet e marketingut përfshirë SEO, kuponë, oferta speciale, marketing me email
 • Raportim i hollësishëm për të gjitha pjesët e dyqanit tuaj online
 • Mënyrat për të shtrirë, ndërkombëtarizuar dhe rregulluar dyqanin tuaj

Ajo që është e rëndësishme të theksohet është se megjithëse PrestaShop është falas, ende ka kosto të përfshira. Para së gjithash, ju keni nevojë për host dhe një domen. Kërkesat e sistemit janë goxha normale, kështu që nuk keni nevojë për asgjë të veçantë. PrestaShop ka vetëm disa nevoja për konfigurim që shumica e pritësve duhet të jenë në gjendje të akomodojnë.

Prandaj, për të marrë një ide në lidhje me kostot, mund të shikoni në një listë tonë listën e ofruesve të pritjes së WordPress. Gjithashtu, shikoni një artikull se si të regjistroheni një domen. Për më tepër, mund t’ju duhet të blini tema dhe shtojca. Ne do të flasim për këtë në detaje më poshtë.

Më në fund, nëse keni ndonjë vështirësi, PrestaShop ofron një mbështetje të madhe në formën e dokumentim, dokumente zhvilluesi, forume, dhe më shumë.

Vendosja dhe instalimi i PrestaShop

Mirë, tani që ne e dimë se çfarë po flasim, le të vazhdojmë sesi ta përdorim atë. Mbi të gjitha, kjo ka të ngjarë pse ju erdhët në këtë mësimdhënie PrestaShop në radhë të parë.

Siç u përmend, keni nevojë për host dhe një domen për të instaluar programin. Përndryshe, për të testuar drive PrestaShop, ju gjithashtu mund të vendosni një mjedis lokal dhe ta instaloni atë në kompjuterin tuaj.

1. Shkarkoni dhe Zhbllokoni

Gjëja e parë që duhet të bëni kur krijoni një dyqan online me PrestaShop është shkarkimi i softverit. Për këtë, shkoni në faqe zyrtare e shkarkimit.

faqe e shkarkimit prestashop

Këtu, duhet të futni adresën tuaj të emailit, të pranoni termat dhe kushtet, dhe pastaj të shtypni butonin e madh rozë. Kjo do të fillojë shkarkimin.

Pasi të jetë bërë, do të keni një skedar zip që duhet të paketoni. Brenda do të jenë tre artikuj: një index.php skedar, një skedar tjetër i quajtur Install_Prestashop.html, dhe një skedar zip. Ne do të kthehemi te këta së shpejti.

2. Krijoni një bazë të dhënash

Gjë tjetër që duhet të bëjmë është të krijojmë një bazë të dhënash. Ashtu si zgjidhjet e tjera softuerike si Joomla, Drupal dhe WordPress, një sit i PrestaShop përbëhet nga dy pjesë: sistemi i skedarëve dhe një bazë të dhënash. Kjo e fundit përmban të gjitha të dhënat e rëndësishme si përmbajtjen, tekstin, përdoruesit dhe marrëdhëniet e përmbajtjes. Vetë programi PrestaShop strehon imazhet tuaja dhe skedarët e nevojshëm për të shfaqur përmbajtjen e tërhequr nga baza e të dhënave.

Si krijoni një bazë të dhënash do të varet nga ofruesi i pritjes. Shumë përdorin një program si phpMyAdmin. Nëse ofruesi juaj përdor cPanel, Lexoje kete.

phpMyAdmin

Ju do të keni nevojë për katër gjëra:

 1. Emri i bazës së të dhënave
 2. Një emër përdoruesi për atë bazë të të dhënave me të drejta të plota aksesi
 3. Emri i hostit për vendndodhjen e bazës së të dhënave (shpesh është localhost)
 4. Fjalëkalimi për atë emër përdoruesi

Shkruajini ato diku, ne do t’i përdorim së shpejti.

3. Ngarkoni skedarët dhe filloni të instaloni PrestaShop

Pasi të keni një bazë të dhënash, është koha që të ngarkoni skedarët në serverin tuaj dhe të filloni instalimin. Për këtë, lidheni me ofruesin tuaj të pritjes përmes FTP, për shembull, me një klient si FileZilla.

Për ta bërë këtë, ju duhet një përdorues, fjalëkalim dhe adresë e FTP. Mund të gjeni më shumë informacion mbi FileZilla në këtë punë praktike. Sapo të lidheni, gjeni skedarët e shkarkuar dhe unzipped dhe filloni ngarkimin. Kjo mund të marrë një moment.

Kur të keni mbaruar, ju mund ta filloni instalimin duke shkuar te domeni që po tregon serverin ku sapo keni ngarkuar skedarët. Kjo automatikisht do të marrë atë duke shkuar.

filloni instalimin

Prisni ndërsa skedarët e PrestaShop janë unzipped.

4. Vendosja e plotë

Pas kësaj, ju do të gjeni veten në këtë ekran.

magjistar instalimi prestashop

Ky është fillimi i një magjistari të instalimit që ju ecën përmes instalimit të PrestaShop.

Këtu janë hapat dhe çfarë të bëni në secilin:

 1. Zgjidhni gjuhën tuaj të preferuar nga menuja drop-down dhe goditi tjetër buton.
 2. Pajtohemi për marrëveshjen e licencës dhe pastaj goditi tjetër përsëri për të vazhduar.
 3. PrestaShop do të drejtojë një diagnostikim të shkurtër për të parë nëse mjedisi i serverit tuaj është i përshtatshëm. Fiksoni çdo paralajmërim që shihni këtu. Refresh nëse është e nevojshme për të ecur përpara.
 4. Vendosni informacionin e dyqanit tuaj, domethënë emrin e dyqanit, kategorinë (ata e quajnë aktivitet kryesor) dhe vendin dhe zonën kohore ku do të operoni. Vendosni një llogari administratori duke futur emrin dhe mbiemrin tuaj si dhe adresën e postës elektronike (kjo është gjithashtu emrin tuaj të përdoruesit!). Pastaj vendosni një fjalëkalim – dy herë – dhe lëviz më tej.
 5. Këtu, duhet të futni adresën e serverit tuaj të bazës së të dhënave, emrin e bazës së të dhënave, login dhe fjalëkalimin. Ju gjithashtu mund të zgjidhni një prefiks të tabelës dhe është ndoshta një ide e mirë të përdorni diçka tjetër përveç standardit ps_, e.g. xyz_. Testoni nëse gjithçka funksionon ashtu siç duhet dhe kaloni në hapin tjetër.

Kur e keni arritur këtë larg, ju merrni në instalimin aktual. Këtu, PrestaShop do të shpaketojë skedarët, do të popullojë bazën e të dhënave dhe do të krijojë gjithçka që duhet për të ekzekutuar.

instalimi i prestashopit

Kur të përfundojë, ju do të merrni këtë mesazh suksesi.

instalimi i mbaruar

Siç përmend, hapi i fundit është të fshini instaloj folder. Ju mund ta bëni këtë përmes FTP si më parë, ajo është e vendosur në drejtorinë kryesore të PrestaShop.

5. Hyni dhe kontrolloni për herë të parë Dyqanin tuaj

Në ekranin e suksesit, do të gjeni gjithashtu dy butona që do t’ju çojnë në pjesën e pasme dhe në pjesën e përparme të faqes tuaj. Kur klikoni Zbuloni dyqanin tuaj në të djathtë ose futni domenin që po tregon për serverin ku sapo keni instaluar PrestaShop, do t’ju çojë në pjesën e përparme të dyqanit tuaj krejt të ri.

dyqan mostrash prestashop

Siç mund ta shihni, ajo tashmë ka një dizajn dhe disa përmbajtje kuzhine që shërben si një shembull i një dyqani të përfunduar. I rregullt, apo jo?

Kur ktheheni dhe klikoni Menaxhoni dyqanin tuaj, do t’ju çojë në faqen e hyrjes.

faqe e hyrjes në prestashop

E rëndësishme: Për arsye sigurie, PrestaShop gjeneron një adresë të rastit për zonën e administratorit, si diçka http://yourdomain.com/admin345kjnkna. Prandaj, sigurohuni që ta shënjoni atë ose ta shënoni diku, që të mund ta gjeni më vonë!

Vendosni letrat kredenciale që keni krijuar gjatë instalimit (mbani mend, adresa juaj e emailit është emri i përdoruesit) dhe goditni Identifikohu. Kjo ju merr në pultin kryesor të administratorit PrestaShop. Mbyllni dritaren e sipërme, ne do të mbulojmë hapat e ardhshëm së bashku.

Urime, ju instaluat me sukses PrestaShop!

Njoftohuni me Panelin PrestaShop

Kur të keni mbaruar me instalimin, gjëja e parë që do të shihni është pulti kryesor.

tabelë prestashop

Le të kalojmë atë që ka për të ofruar.

Bar i lartë do të duket i njohur për përdoruesit e WordPress. Ja çfarë përmban:

 • Një menu drop-down e rregullueshme e hyrjes e rregullueshme që ju lejon të përdorni veprime të rëndësishme dhe pjesë të dyqanit tuaj
 • Një fushë kërkimi për të kërkuar në të gjithë dyqanin tuaj
 • Butoni që thotë Shikoni dyqanin tim ju çon direkt në pjesën e përparme të dyqanit tuaj në internet
 • Një buton njoftimi që, kur klikohet, ju tregon porositë më të fundit, klientët e rinj dhe mesazhet
 • Ikona e vogël e trofeve tregon arritjet tuaja në vendosjen e dyqanit tuaj online
 • Më në fund, ikona e fundit ju lejon të redaktoni profilin tuaj dhe burimet e dobishme

Në anën e majtë, ju keni qasje në pjesë të tjera të dyqanit tuaj. Ne do të flasim për këto në detaje më poshtë.

Pjesa kryesore e ekranit përmban shumë informacione mbi gjendjen e dyqanit tuaj dhe si ta përmirësoni atë. Ju mund t’i rregulloni të gjitha statistikat që shihni duke ndryshuar kornizën kohore në krye në ditën, muajin ose vitin aktual. Ju jeni gjithashtu në gjendje të vendosni një kornizë kohe të personalizuar dhe ta krahasoni atë me një tjetër si në Google Analytics. Nëse aktivizoni modalitetin demo në cepin e sipërm të djathtë, ai do të mbledhë të gjitha statistikat me numra kuzhinë, në mënyrë që të mund të kuptoni më mirë se për çfarë janë.

modaliteti i demonstrimit të pultit

Shumica e elementeve janë goxha vetë-shpjegues. Ata ju tregojnë nëse faqja juaj është e azhurnuar, numri i vizitorëve, karrocat për blerje, porositë, shitjet, produktet më të mira dhe informacione të tjera të rëndësishme për dyqanet. nën Parashikim, ju mund të vendosni synime për veten tuaj dhe PrestaShop do t’ju tregojë se sa afër jeni për t’i arritur ato.

Simboli i veglave të vogla në këndin e sipërm të djathtë lejon të bëni rregullime në mënyrën se si shfaqin përmbajtjen. Pasi të keni njohuri për modulet, gjithashtu mund të shtoni më shumë elemente si kjo në pultin tuaj.

Nëse ndonjë prej kësaj është e paqartë, e madhe Ndihmë butoni në këndin e sipërm të djathtë përshkruan hollësisht gjithçka në ekran. Ju e shihni se pothuajse në çdo ekran në PrestaShop, kështu që nëse ngeceni, këtu mund t’i drejtoheni.

Krijoni një produkt

Sigurisht, kur drejtoni një dyqan online, krijimi dhe administrimi i produkteve është një nga çështjet më kryesore. Në PrestaShop, ju gjeni funksionimin për atë nën Katalogu> Produkte. Kur e klikoni atë, ju merrni në ekranin më poshtë.

katalogu i produkteve

Këtu, ju gjeni një listë të të gjitha produkteve në faqen tuaj. Ju gjithashtu mund të filtroni, aktivizoni / çaktivizoni, kopjoni dhe t’i fshini ato nga këtu.

Për të krijuar një produkt të ri, klikoni në butonin me të njëjtin emër në të djathtën e sipërme ose goditni Ctrl P. Kjo ju çon në ekranin e mëposhtëm.

krijoni një produkt të ri

1. Cilësimet themelore

Gjëja e parë që duhet të bëni këtu është të përfshini një emër për produktin tuaj në krye. E drejta pranë kësaj, ju keni një menu drop-down që ju lejon të përcaktoni nëse ky është një produkt fizik, një paketë produkti (një kombinim i të paktën dy produkteve tashmë ekzistues), ose një produkt virtual.

Më poshtë, ju gjeni cilësimet tuaja themelore. Klikoni në fushën në krye ku thotë Hidhni imazhet këtu për të ngarkuar imazhet e produkteve. Kur të keni disa, ju gjithashtu mund të zgjidhni cili do të jetë mbulesa. Klikoni mbi ta për të shtuar një titull.

Tjetra, ju gjeni një redaktues teksti në të cilin mund të shtoni një përmbledhje të produktit (i cili do të shfaqet në faqen e dyqanit) dhe një përshkrim më të gjatë që do të jetë i dukshëm për ata që shikojnë vetë produktin.

Më në fund, ju mund të shtoni veçori, marka dhe produkte të lidhura. Jini të vetëdijshëm, që ju duhet të keni krijuar ato në disa nga menutë e tjera tashmë në mënyrë që të jenë në gjendje t’i zgjidhni ato këtu.

Në anën e djathtë ka disa mundësi për të dhëna të rëndësishme:

 • kombinimet – Këtu, ju përcaktoni nëse ky është një produkt i thjeshtë apo ai ku mund të zgjidhni gjëra të tilla si madhësia, pesha, ngjyra, etj. Nëse kjo e fundit, mund ta konfiguroni këtë nën kombinimet skedë që do të shfaqet kur aktivizoni këtë mundësi.
 • referim – Ky është kodi i referencës për këtë produkt, i cili është i rëndësishëm për menaxhimin e aksioneve.
 • çmim – Përcaktoni çmimin me dhe pa taksat, si dhe shkallën e taksave. Më shumë se si t’i vendosni këto më vonë.
 • Kategoritë – Ashtu si postimet në blog, caktimi i kategorive për produkte i bën ata më të lehtë për tu filtruar dhe gjetur. Zgjidhni nga ato që keni tashmë në faqen tuaj ose krijoni të reja.

2. Sasitë

paneli i sasive

Në këtë skedar, ju kontrolloni stokun e këtij produkti dhe prapambetjet:

 • Sasia e disponueshme dhe sasia minimale për blerje
 • Vendndodhja e aksioneve, në të cilën pikë niveli i aksioneve konsiderohet i ulët dhe nëse do t’ju informojë kur të arrijë atje
 • Lejoni / mos lejoni kufijtë e mbrapa, konfiguroni atë që blerësit shohin kur produkti është brenda dhe jashtë tregut, dhe kur do të jetë përsëri në dispozicion

3. Transporti

panel transporti

Unuditërisht, ja ku merreni me gjithçka që lidhet me transportimin e produktit:

 • Dimensionet e produktit dhe pesha për të llogaritur kostot e transportit
 • Koha e dorëzimit (si për produktin ashtu edhe jashtë saj)
 • Tarifat shtesë të transportit nëse aplikohen
 • Transportuesit e disponueshëm për këtë produkt të konfiguruar në cilësimet tuaja

4. Prmimi

paneli i çmimeve

Në këtë ekran, ju bëni rregullime në gjërat që kanë të bëjnë me çmimin e produktit:

 • Pricemimi me ose pa taksë, rregulli i zbatueshëm i taksave, dhe nëse produkti është në shitje
 • Pricemimi i njësisë nëse përcaktohet nga ligjet e vendndodhjes suaj
 • Pricemimi i kostos, do të thotë ajo që keni paguar për të, për të ndihmuar PrestaShop të kuptojë marzhin dhe fitimin tuaj
 • Mime specifike për grupe të ndryshme klientësh, monedha, vende, data, dhe më shumë, si dhe si të peshoni ato prona

5. SEO

panel seo

PrestaShop vjen me karakteristika mjaft të ngurta të integruara të SEO. Këtu, ju jeni në gjendje të kontrolloni pjesën më të madhe të asaj që duket produkti në kërkimin në Google, përfshirë titullin e SEO, përshkrimin e meta dhe permalink. Ju gjithashtu mund të vendosni ridrejtimet e faqeve nëse është e nevojshme.

6. Opsionet

paneli i opsioneve

Më në fund, ky ekran ju lejon të shtoni opsione dhe informacion shtesë në produktin tuaj:

 • Dukshmëria e produktit (katalogu i produktit, kërkimi, kudo, asnjë nga sa më sipër)
 • Nëse është në dispozicion për porosinë dhe nëse kufizohet vetëm në webfaqen tuaj
 • Etiketa për të ndihmuar klientët të gjejnë atë që duan më lehtë
 • Gjendja (e re, e përdorur, e rinovuar) dhe nëse do të transmetojë këtë informacion
 • Informacione shtesë si numri ISBN, barkodi
 • Aftësia për të rregulluar produktin, siç është me një tekst ose imazh të personalizuar
 • Skedarët që i përkasin këtij artikulli, si manuali, udhëzimet ose diku tjetër

7. Publikoni Produktin

Kur të keni mbushur të gjitha informacionet, gjëja e parë që dëshironi të bëni është goditur Save në shiritin e poshtëm të ekranit.

publikoni produktin

Në këtë mënyrë, jeni i sigurt se ajo që keni futur nuk do të zhduket. Pas kësaj, mund të shikoni paraprakisht se si duket produkti me butonin përkatës. Kur ta bëni këtë, PrestaShop tashmë do t’ju tregojë nëse diçka nuk është e duhur dhe duhet të korrigjohet.

Kur gjithçka është në rregull dhe jeni i kënaqur, dërgoni produktin në dyqanin tuaj duke e ndërruar Offline buton në online (e kundërta është gjithashtu se si ju nuk publikoni produkte, natyrisht). Dhe këtu është rezultati i përfunduar:

produkt i perfunduar

Nuk ishte aq e vështirë tani, ishte ashtu?

Opsione të tjera të Katalogut të Produkteve

Këtu janë opsionet e tjera që gjeni në katalog seksionin dhe çfarë mund të bëni atje:

 • Kategoritë – Krijoni dhe menaxhoni kategori produktesh për të organizuar më mirë produktet tuaja
 • Monitorimi – Ju tregon shumë informacione rreth produkteve tuaja, siç janë kategoritë bosh dhe produktet me informacion të humbur
 • atributet – Kjo është ajo ku ju menaxhoni atributet dhe veçoritë e produktit si ngjyra, madhësia, pesha, etj.
 • Markat & Furnizuesit – Markat lejojnë vizitorët të filtrojnë nga prodhuesit e tyre të preferuar dhe ju gjithashtu mund të ruani adresat e furnitorëve tuaj këtu
 • Files – Ruani skedarë të rëndësishëm që klientët tuaj mund të dëshirojnë të lexojnë përpara se të blini dokumente
 • Zbritje – Vendosni rregulla për zbritje, kuponë ose zbritje më specifike
 • Stoqet – Kjo është ajo ku ju menaxhoni sa nga secila artikull keni në dispozicion dhe kur do të merrni një paralajmërim për rezervat e ulëta

Rregulloni modelin tuaj

Sigurisht, një nga aspektet më të rëndësishme të krijimit të dyqanit tuaj është hartimi i tij. Prandaj, ne do ta mbulojmë në detaje.

Ndalesa jonë e parë është Dizajn> Tema & Logo.

tema dhe menuja e logos

Këtu, do të vini re opsionet në krye për të vendosur një logo për faqen kryesore, email-et e klientit tuaj dhe faturat. Ju jeni gjithashtu në gjendje të vendosni një favorit (ikona e vogël që do të shfaqet në skedat e shfletuesit). Asshtë aq e lehtë sa të klikosh Shfleto ose Zgjidhni skedarët, ngarkimi dhe pastaj kursimi më pas. Vini re rekomandimin e madhësisë në këndin e sipërm të majtë.

Më poshtë, ju shihni temën tuaj të tanishme dhe gjeni butona për të vizituar katalogun e temave dhe modifikoni faqosjet e faqeve. Ne do të arrijmë atë shpejt.

Më në fund, në fund, ju shihni tema të disponueshme në tregun e PrestaShop, të cilave ju mund të përdorni nga këtu.

2. Instaloni dhe ndryshoni Temën tuaj

Nëse doni të ndryshoni temën e dyqanit tuaj PrestaShop, mund të gjeni disa tema poshtë Dizajni> Katalogu i Temave. Sidoqoftë, në mënyrë që t’i merrni ato, ju duhet të shkoni në temë tregu, kështu që edhe ju mund ta bëni atë direkt.

dyqan shabllon prestashop

Këtu, ju mund të filtroni temat sipas versionit tuaj PrestaShop, kategorisë së dyqaneve, gjuhës dhe shumë më tepër. Fatkeqësisht, tregu zyrtar nuk përmban ndonjë temë falas, dhe çmimet janë midis 60 dhe 300 dollarë.

Sidoqoftë, ka tema falas atje, për shembull, në vazhdim Përbindësh shablloni ku mund të merrni disa për çmimin e një pjese sociale. PrestaShop forume gjithashtu kanë disa koleksione me tema falas.

Pasi të keni zgjidhur një temë (dhe / ose e keni blerë atë), përsëri në dyqanin tuaj, klikoni në +Shtoni temë të re në krye.

Ju atëherë keni tre mënyra se si të vendosni temën tuaj në faqen tuaj:

 • Ngarko atë si një skedar zip
 • Importojeni direkt nga URL-ja e saj
 • FTP atë në themes dosje në instalimin tuaj PrestaShop dhe zgjedhni atë nga menuja drop-down

instaloni temë të re

Pasi të ngarkohet, ajo shfaqet në listën tuaj të temave nën Tema & Logo.

temë e re në dispozicion

Një klikim në Përdoreni këtë temë (rri pezull mbi temën e re dhe konfirmo) e aktivizon atë. Pas kësaj, kur shikoni dyqanin tuaj, mund të shihni se përmbajtja është e njëjtë, megjithatë, dizajni ka ndryshuar.

temë e re aktive

3. Zgjidhni faqet e faqeve

Një buton mjaft i pakonkurueshëm me një funksion të rëndësishëm është Zgjidhni skedarët butonin poshtë listës suaj të temave. Kur klikoni mbi të, arrini në një faqe ku mund të zgjidhni paraqitjen e secilës prej faqeve në faqen tuaj përmes menusë drop-down. Ajo që është në dispozicion varet nga ajo që tema juaj duhet të ofrojë.

zgjidhni faqosjet

Për shembull, tema që sapo instaluam ju lejon të zgjidhni midis një skedari me gjerësi të plotë, me tre kolona ose dy skedarë me dy kolona. Prandaj, nëse nuk jeni të kënaqur me paraqitjen e njërës prej faqeve tuaja, këtu mund ta ndryshoni.

4. Ndryshoni konfigurimin e faqes së faqes

Në maje të Tema & Logo, ju gjeni një skedë të quajtur Konfigurimi i faqes në internet. Siç mund ta imagjinoni, këtu mund të bëni ndryshime në faqen tuaj. Shufrat horizontale paraqesin module të ndryshme që aktualisht janë aktive atje. Kur klikoni një, kjo gjithashtu e thekson atë në skematikën në të majtë.

konfigurimi i faqes fillestare

Nëse, për shembull, doni të çaktivizoni rrëshqitësin, thjesht klikoni në atë, atëherë shigjetën e vogël dhe zgjidhni Disable. Kjo gjithashtu do ta heqë atë nga skaji i përparmë i dyqanit tuaj.

çaktivizoni modulet në konfigurimin e faqes fillestare

Për disa pozicione, si p.sh. Produkte shtëpiake, gjithashtu propozon blloqe të caktuara që mund të instaloni menjëherë nga kjo faqe.

module të disponueshme për t'u instaluar në konfigurimin e faqes fillestare

Për më tepër, menuja ju siguron lidhje me pjesët e tjera të prapaskenës ku mund të bëni më shumë ndryshime. Për shembull, nëse doni të shtoni module në faqen kryesore ose të ndryshoni rendin e tyre, duhet ta bëni atë në modulet seksioni. Më shumë për këtë tani.

5. Punoni me module

Le ta kthejmë vëmendjen tonë Dizajni> Pozicionet. Mos u shqetëso nëse në fillim duket pak teknik, do ta heqësh shpejt. Ajo që shihni këtu janë të gjitha lidhjet në temën tuaj dhe modulet bashkangjitur tyre.

menyja e pozicioneve

Grilat janë të vendosura lokacione në temën tuaj (si në pjesën e përparme ashtu edhe në atë të pasme) dhe modulet mund të jenë gjëra si vegël, statistika, lista lidhjesh, forma pajtimesh, rrëshqitëse imazhi, butona shoqërorë dhe më shumë. Për shembull, në displayHome goditje, ju gjeni një modul të quajtur Blloqe teksti me porosi.

goditje ekspozite

Siç mund ta merrni me mend, kjo është Lorem ipsum bllok i mbushur në faqen kryesore.

bllok teksti me porosi në pjesën e përparme

Përshkrimi i shkurtër i goditje ju tregon gjithashtu pozicionin e saj në temë. Si pasojë, nëse doni të bëni ndryshime në këtë bllok, këtu mund ta bëni.

Një nga gjërat e para që mund të bëni është të përdorni shigjetat lart dhe poshtë ose të klikoni në numrin e pozicionit për të zvarritur dhe lëshuar modulin në një pozicion të ndryshëm. Në këtë mënyrë, ju mund të ndryshoni aty ku shfaqet blloku. Ndryshimet ruhen automatikisht, kështu që ato duken drejtpërdrejt edhe në faqen e parë.

Për të hequr qafe modulet plotësisht, klikoni në butonin e vogël të shigjetës dhe zgjidhni heq.modul unhook nga goditje

Përndryshe, shënoni kutitë në të majtë të disa moduleve dhe klikoni në Zgjedh zgjedhjen butoni që shfaqet.

unhook disa module

Sido që të jetë, blloku nuk do të jetë më atje.

6. Modulet e transplantit

Nëse doni ta riktheni atë, duhet të lidhni përsëri modulin në goditje. Kjo quhet “transplantim” në PrestaShop dhe ka faqen e vet. Mund të shkoni atje përmes Transplantoni një modul butoni në të djathtën e sipërme të Pozicionet e ekran.

menyja e modulit të transplantit

Lista drop-down në krye ju tregon modulet në dispozicion në faqen tuaj. Pasi të keni zgjedhur atë që dëshironi, Transplantimi në lista bëhet aktive dhe ju jep të gjitha vendet ku mund t’i bashkëngjitni. nën Përjashtimet, ju jeni në gjendje të përcaktoni se ku nuk duhet të shfaqet ky modul. Kjo nuk është me të vërtetë e zbatueshme në këtë rast, por ka kuptim për module të tjera. Ose shtypni një listë me presje ose zgjidhni nga lista më poshtë (përdorni Ctrl dhe ndryshim për të zgjedhur shumëfish).

konfigurimi i modulit të transplantit

Ruani zgjedhjet tuaja në fund kur të jeni të kënaqur. Pas kësaj, blloku i tekstit me porosi duhet të kthehet. Nëse doni të bëni ndryshime në një kohë të mëvonshme, gjithmonë mund të klikoni në redaktoj butoni i modulit në Pozicionet e ekrani për tu rikthyer në këtë meny. Ju mund të gjeni më shumë informacion mbi grepa dhe module në seksionin e ndihmës ose në dokumentim.

7. Modifikoni menunë tuaj

Sidoqoftë, çfarë nëse doni të bëni ndryshime jo në praninë ose pozicionin e moduleve, por në përmbajtjen e tyre, siç është menuja kryesore? Kur lëvizni në fund të Pozicionet e menu, ju mund të shihni se ajo është bashkangjitur në displayTop fiksohem.

moduli kryesor i menusë në goditje ekrani

Megjithatë, nëse doni të bëni ndryshime në atë që shfaq, duhet t’i drejtoheni Modulet> Menaxheri i modulit. Këtu, ju gjeni të gjitha modulet në dispozicion në faqen tuaj si aktive dhe joaktive.

menaxher i modulit

Për të gjetur modulin e menusë kryesore, ndërroni menunë rënëse poshtë statusModulet e aktivizuara. Pastaj, shikoni për Menyja kryesore nën Dizajnimi dhe navigimi (ju mund të duhet të klikoni Shiko me shume në fund).

menyja kryesore në menaxherin e modulit

Mund ta gjesh gjithashtu duke përdorur shiritin e kërkimit në krye. Sido që të jetë, kur të klikoni në Konfiguro, do të të marrë këtu:

konfiguroni modulin kryesor të menusë

Në të majtë, shihni se çfarë janë tashmë në menu, në të djathtë faqet e disponueshme në dyqanin tuaj. Përdorni Hiq dhe shtoj butona për të hequr qafe artikujt e menusë ose të shtoni më shumë në menu. Shënoni ndonjë prej artikujve tashmë të pranishëm dhe më pas përdorni butonat me shigjeta në të majtë për të ndryshuar rendin e tyre. Për të shtuar lidhje me porosi, përdorni formularin në fund.

Kur të keni mbaruar, mos harroni të kurseni për të parë ndryshimet në dyqanin tuaj. Vini re se module të ndryshme do të kenë mundësi të ndryshme konfigurimi. Pra, ky ekran nuk do të duket gjithmonë i njëjtë.

8. Modifikoni faqet

Ndalesa jonë tjetër është Dizajni> Faqet.

menyja e faqeve

Këtu, ne duam të ndryshojmë përmbajtjen e Rreth nesh faqe. Gjëja e parë që do të vini re janë të ashtuquajturat kategori faqesh. Këto ju lejojnë të gruponi faqet me temë për një organizim më të mirë. Kjo gjithashtu do t’i zhvendosë ato nën të njëjtën kategori në bukat e bukës.

Për momentin, ne thjesht duam të lëvizim poshtë në Rreth nesh faqe dhe kliko në “simbolin e stilolapsit” në të djathtë për ta modifikuar. Kjo do të na sjellë në faqen vijuese:

redaktoni faqen

Cilësimet këtu janë mjaft të drejtpërdrejta. Në krye, ju mund të ndryshoni kategorinë nën të cilën dëshironi të shfaqet kjo faqe. Më poshtë, ju jeni në gjendje të modifikoni titullin e faqes, të specifikoni një titull meta, përshkrim dhe fjalë kyçe (kjo e fundit nuk është me të vërtetë e nevojshme). Vendosni lidhjen nën URL miqësore. Paraprakisht do t’ju tregojë se si do të duket faqja në motorët e kërkimit.

Pastaj krijoni përmbajtjen e faqes në redaktor. Nëse keni përdorur ndonjëherë redaktorin klasik WordPress ose një procesor normal të fjalëve, duhet të ndiheni mirë në shtëpi. Ju mund të përdorni formatimin, të vendosni tituj, të përfshini imazhe, lidhje në faqe të tjera, video të ngulitura dhe më shumë.

Ruani dhe shikoni paraprakisht në fund. Pastaj shfaqni faqen në dyqanin tuaj duke e ndërruar shfaqet buton në po. Kur e vendosni dyqanin në internet, me siguri dëshironi të vendosni Indeksimi nga motorët e kërkimitpo. Sigurisht, nëse ka kuptim, ju gjithashtu mund ta mbani faqen jashtë indeksit të kërkimit.

Përveç kësaj, ju jeni bërë. Ruani çdo ndryshim që keni bërë për t’i parë ato në pjesën e përparme. Krijimi i faqeve të reja funksionon në të njëjtën mënyrë.

Cilësimet e tjera të projektimit

Elsefarë tjetër bën dizajni duhet të ofroni seksionin? Le ta kalojmë shpejt:

 • Tema e postës elektronike – PrestaShop dërgon rregullisht email për klientët (p.sh. konfirmimi i porosisë së tyre). Këtu, ju jeni në gjendje të kontrolloni modelin dhe aspektet e tjera të atyre mesazheve.
 • Cilësimet e figurës – Në këtë panel, ju vendosni madhësitë që krijon PrestaShop të imazheve që i ngarkoni në dyqanin tuaj.
 • Vegël lidhëse – Krijoni përmbajtje për lista e lidhjeve modul.

Vendosni një Portë Pagesash

Pasi të keni krijuar produktet tuaja dhe të keni dizajnuar dyqanin tuaj, është koha të vendosni një portë pagese. Ju mund ta bëni atë nën Pagesa> Metodat e Pagesës.

menuja e portave të pagesave

Në krye, ju gjeni metodat e pagesës tashmë të disponueshme për klientët tuaj. Më poshtë janë një numër i moduleve që mund të instaloni për të shtuar më shumë në dyqanin tuaj. Ka të tjera në dispozicion në treg.

Një klikim në Konfiguro fillon konfigurimin. Kujdes që shumë nga opsionet e pagesave elektronike ju lejojnë t’i ekzekutoni ato në modalitetin e provës, në mënyrë që t’i provoni ato pa pagesë aktuale.

konfiguroni portën e pagesës

Zgjidh çdo gjë që ka kuptim për ju dhe konfiguroni atë. Pasi të jenë aktiv, portat e pagesave janë automatikisht në dispozicion të vizitorëve, nuk ka nevojë t’i lidhni këto module kudo. Sidoqoftë, nëse doni të hiqni portat e pagesave që nuk përdorni më, duhet ta bëni këtë në Menaxheri i modulit.

Lokalizimi dhe Taksat

Një nga hapat e fundit mund të jetë lokalizimi dhe përkthimi i dyqanit tuaj për klientët ndërkombëtarë. PrestaShop e bën atë me të vërtetë të lehtë dhe ju mund të gjeni opsionet nën Ndërkombëtar> Lokalizimi panel.

menuja e lokalizimit

Këtu, ju lejon të vendosni gjuhën tuaj të paracaktuar, vendin, valutën, zonën e kohës, njësitë, etj. Ju jeni gjithashtu në gjendje të vendosni ato për lokale të ndryshme që mund të jeni duke ushqyer.

Gjëja interesante: PrestaShop vjen me shumë prej saj të konfiguruara tashmë. Në vend që të futni gjithçka me dorë, mund të shkarkoni të ashtuquajturat paketat e lokalizimit. Thjesht zgjidhni se cilin vend ku dëshironi të lokalizoni dyqanin tuaj për dhe cilat pjesë ju duhet të rregulloni (shtetet, taksat, monedha, gjuha, njësitë). Pastaj, goditi import.

Më pas do t’i merrni të gjitha në faqen tuaj, në mënyrë që t’i ofroni klientëve. Plus, PrestaShop automatikisht përfshin një ndërrim gjuhësh dhe monedhash në dyqanin tuaj nëse janë më shumë në dispozicion.

ndërrimi i monedhës dhe i gjuhës në prestashop

Për më tepër, do të gjeni mundësinë që të përfshini përkthime për faqet dhe produktet tuaja në fund të pasmë.

Përveç sa më sipër, ju gjeni tre skeda të tjera në Localization panel:

 • Gjuhë – Gjuhët e instaluara në faqen tuaj. Fshini ato që nuk ju duhen më dhe modifikoni formatin e datës dhe vetitë e tjera të gjuhës.
 • monedhat – Njësoj si gjuhët, por për monedhat. Ai gjithashtu përfshin mundësinë për të mundësuar kursin e këmbimit live.
 • Geolocation – Kjo ju lejon të kufizoni hyrjen në dyqanin tuaj ose pjesë të tij në varësi të vendndodhjes së vizitorit.

Menutë e tjerë të lokalizimit

Ja çfarë tjetër ndërkombëtar Seksioni përmban:

 • Locations – Këtu, ju përcaktoni vendet gjeografike që ju shesni dhe dërgoni tek ose që klientët mund të zgjedhin si vendndodhjen e tyre kur regjistrohen. Kjo është gjithashtu kur konfiguroni cilësimet e taksave, monedhën dhe cilësimet e rëndësishme të transportit në varësi të vendndodhjes së klientit.
 • Tatimet – Kjo menu përfshin të gjitha taksat e ruajtura në dyqanin tuaj. Ju kontrolloni se cila normë e taksës vlen për atë rajon gjeografik, përqindjen dhe më shumë. PrestaShop automatikisht e importon këtë nga paketat e lokalizimit, por gjithashtu mund të bëni ndryshime manuale.
 • përkthime – PrestaShop dhe përbërësit e tij vijnë në shumë gjuhë por jo të gjitha janë të plota. Nëse diçka nuk është e duhur, në këtë meny, mund të bëni ndryshime në të gjitha përkthimet. Shtë një temë relativisht e ndërlikuar prandaj kontrolloni dokumentet e përdoruesit.

Konfiguro Cilësimet

PrestaShop ofron një mori cilësimesh që ndodhen brenda Parametrat e dyqaneve dhe Parametrat e përparuar. Ka shumë për të kapërcyer ato një nga një, kështu që këtu është një përmbledhje e shkurtër.

Parametrat e dyqaneve

 • i përgjithshëm – SSL dhe cilësimet e tjera të sigurisë, rrumbullakimi i numrave, cilësimet e ekranit, multistorja, kategoria kryesore e dyqaneve dhe mënyrat për ta vendosur dyqanin tuaj në modalitetin e mirëmbajtjes
 • Rregullimet e porositjes – customersfarë shohin klientët në arkë dhe nëse janë të mundshme arketimet e miqve, opsionet minimale të blerjes dhe dhuratave, porositë e statusit të porositjes
 • Cilësimet e produkteve – Aftësia për të fikur karrocat e blerjeve, cilësimet për produkte të reja dhe përshkrimet e produkteve, opsionet për shfaqjen e faqeve të produkteve, aksionet dhe menaxhimin jashtë tregut, pagination
 • Klientët – informationfarë informacioni për të kërkuar nga dhe për t’u treguar klientëve, grupeve të klientëve (p.sh. për zbritjet), tituj që klientët mund të zgjedhin vetë (p.sh. Mr./Mrs)
 • kontakt – Informacione të kontaktit për t’u shfaqur në Na kontaktoni faqet dhe lokacionet e dyqaneve
 • Trafiku & SEO – Redaktoni permalink-un e faqeve në faqen tuaj, vendosni përshkrime meta, titull SEO dhe informacione të tjera meta, ndryshoni strukturën e URL-së, konfiguroni robots.txt, motorët e kërkimit që instalimi juaj PrestaShop i njeh, dhe shikoni faqet e internetit që ju referojnë vizitorëve
 • Kërko – Cilësimet për të përmirësuar kërkimin në faqen tuaj, për shembull, pseudonimet e fjalëve të gabuara dhe etiketat e përdorura në faqen tuaj
 • Ekspertiza tregtare – Karakteristikë gamifikimi që ju jep shënjat dhe shpërblime të tjera për plotësimin e pjesëve të caktuara të vendosjes së faqes tuaj

Parametrat e përparuar

 • informacion – Mblidhni të dhëna në lidhje me dyqanin tuaj, siç janë serveri dhe informacioni i bazës së të dhënave
 • Performance – Mënyrat për të përmirësuar performancën e dyqaneve, pastrimin e cache, aktivizimin e modalitetit të korrigjimit, kompresimit, caching-it dhe më shumë
 • administratë – Përditësimet e modulit dhe cilësimet e cookie-ve, ngarkoni kuotat dhe njoftimet
 • E-mail – Lista e postave elektronike të dërguara nga instalimi juaj i PrestaShop, cilësimet për dërgimin e postave elektronike dhe testimin e tyre
 • import – Importoni të dhënat në formën CSV
 • ekip – Konfiguroni se kush ka qasje në dyqanin tuaj, çfarë roli kanë ata dhe çfarë leje që përfshin
 • Baza e të dhënave – Merret me bazën e të dhënave themelore dhe ju lejon të ekzekutoni pyetje SQL, rezervoni dhe rivendosni bazën e të dhënave nga brenda PrestaShop
 • Shkrime – Everythingdo gjë që ka ndodhur në dyqanin tuaj (siç janë veprimet e përdoruesit) është regjistruar këtu
 • Webservice – Krijoni çelësat API për të lidhur PrestaShop me softuer të palëve të treta

Nisni dyqanin tuaj online me PrestaShop

PrestaShop është një suitë e fuqishme eCommerce. Kjo ju lejon të ndërtoni një dyqan online të plotë, me karakteristika të përparuara. Ju mund ta rregulloni atë sipas nevojave tuaja dhe të filloni të shesni në asnjë kohë.

Ndërsa cilësimet janë shumë komplekse, ai ka një ndërfaqe miqësore për fillestarët dhe është i përshtatshëm për përdoruesit jo-teknikë. Duhet vetëm një kohë për të kuptuar se çfarë pjesë e ndërfaqes së administratorit bën çfarë.

Sasia e veçorive që ofron versioni falas është një surprizë pozitive. Zgjidhje të tjera paguajnë para për pjesën më të madhe të asaj që, me PrestaShop, ju merrni menjëherë nga kutia.

E vetmja dobësi është se, për modelet dhe tiparet e avancuara, çmimet janë pak të shtrenjta. Prandaj, duhet të kuptoni paraprakisht se çfarë ju nevojitet dhe sa do të kushtojë. Pas kësaj, ju merrni një zgjidhje të fortë dhe të pasur me funksione të tregtisë elektronike.

Cila është veçoria juaj e preferuar PrestaShop? Ndonjë pyetje në lidhje me informacionin e mësipërm? Na tregoni në seksionin e komenteve më poshtë!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me