Tendencat e projektimit në internet ndryshojnë vazhdimisht, dhe viti 2020 nuk bën përjashtim.


Këtë vit, shumë stilistë po fillojnë eksperimente të guximshme — rregulla thyerje, rikrijimin e stileve ekzistuese dhe marrjen e frymëzimit edhe më shumë nga dizajni industrial dhe printimi — ndërsa të tjerët vazhdojnë të shtyjnë kufijtë e tipografisë këndshëm dhe minimalizmit të guximshëm aq të popullarizuar gjatë viteve të fundit.

Një pamje e zogjve për peizazhin e dizajnit bën të qartë se qasjet e projektimit janë më të larmishme se kurrë.

Por prapa këtij diversiteti të estetikës dhe qasjeve themelore qëndron një përçarje në rritje. Ndërsa dizajni UX dhe përqendrimi i tij në përdorshmërinë dhe funksionin janë bërë gjithnjë e më të zakonshme, fleksibiliteti në rritje teknik i disponueshëm për projektuesit ka bërë që një grup tjetër të përqëndrohet edhe më shumë në hartimin e uebit si një medium artistik.

E gjithë kjo do të thotë që viti 2020 është një vit i skajeve të projektimit. Ditët e një qasje të vetme duke marrë rrjetin nga stuhia (mbani mend modelin e sheshtë në 2012?) Kanë mbaruar. Ajo që mbetet është shumë më e nuancuar dhe shumë më interesante.

Le të hedhim një vështrim në tendencat kryesore të projektimit të vitit 2020.

Trendet e Dizajnit Estetik të Ueb-it të vitit 2020

1. E zeza kthehet

Kur Apple dhe Google lëshuan cilësimet e modës së errët gati njëkohësisht në vitin 2019, ata nisi një prirje të faqeve të internetit të njohura duke zhvilluar tema alternative të dizajnuara posaçërisht për situata me dritë të ulët.

Por ndikimi afatgjatë i modalitetit të errët mund të jetë edhe më i gjerë. Papritur, faqet e internetit të Geocities nga 1997 nuk kishin më monopole në prejardhje të errëta dhe ngjyra neoni. Dhe projektuesit në vitin 2020 po përfitojnë.

Mijëra stilistë kanë lëshuar uebfaqe me temë të errëta tashmë këtë vit, dhe modelet e tyre nuk synojnë vetëm për përdorim të dritës së ulët. Sfondet e errëta janë përsëri rrjedhë. E zeza kthehet.

Temë e errët DevArt

Google DevArt dhe Dy kafe shampa janë dy shembuj të shkëlqyeshëm të stilit.

2. Tipet e tipit Didone

Dizajnuesit eksperimentuan gjerësisht me tipografinë 2019, dhe kjo prirje tashmë po kap shpejtësinë në vitin 2020, duke kristalizuar në një nëndegë specifike të tipave të njohura si Didones.

Didones janë fytyra me seriale të gjata, të ngushta, goditje vertikale të trasha dhe vija të holla horizontale të kundërta.

Printerat popullarizuan Didones në fillim të viteve 1800, dhe këto tipare janë duke shijuar një ringjallje në vitin 2020. Disa tashmë kanë quhet Didones “Tipografia e dekadës tjetër”, dhe ne jemi të prirur të pajtohemi.

logot e didone

Logot e Allswell, Vox dhe Winc janë shembuj të mrekullueshëm të stilit, por nuk janë vetëm markat e drejtpërdrejta ndaj konsumatorit dhe kompanitë e mediave që hyjnë në këtë trend. Shumë startup të teknologjisë, si Skillshare dhe gushëkuq, po përdorin Didones si forma dytësore për të sjellë një prekje të njerëzimit tek markat që përndryshe do të ndjeheshin pak të ftohta dhe robotike në vitin 2020.

Skillshare përdor tipografinë e didones

3. Lloji i tepërt

Duke folur për fytyrat, Didones nuk janë tendenca e vetme e dizajnit tipografik këtë vit.

Fillimi i vitit 2020 ka parë tashmë shumë site duke eksperimentuar me një lloj jashtëzakonisht të madhësuar. Në shumë raste, madhësia e projektuesve shkronjave aq të mëdha sa që një ose dy rreshta të tekstit marrin pjesën më të madhe, apo edhe të gjitha, të pamjes.

Biçikleta Cowboy përdor fonte të mëdha

Designers shpesh e çiftojnë këtë prirje me ngjyra të theksuara dhe ilustrime të shoqëruara ngushtë me vetë llojin. Biçikleta Kauboj është një shembull fantastik i stilit.

4. Stilet e cilësisë së mirë

Fytyrat e tipit nuk janë reliket e vetme që kthehen. Stilet e cilësisë së mirë janë rikthyer në një mënyrë të madhe këtë vit.

Nga ngjyrat psikhedelike të viteve ’60 dhe tonet më të ngrohta të tokës së viteve ’70 deri në ndjeshmërinë e arkadave të viteve ’80 dhe strukturat grunge të viteve ’90, nostalgjia nuk është kurrë më shumë se disa klikime larg këtij viti.

Disa nga këto modele, si Gucci Lojë e rrokjes me patina, janë qartë parodi, ndërsa të tjerët, si modelet e dhjetëra dhe NudieJeans, e marrin veten shumë më seriozisht.

Lojë e rrokjes së skuadrës së Gucci

Sigurisht, nostalgjia ka qenë një mjet i fuqishëm i shitjeve pasi kishte gjëra për të qenë nostalgjike, dhe markat e njohura si Apple, Nike dhe Instagram e kanë shfrytëzuar atë me vite të tëra. Megjithatë, kjo prirje po rritet, dhe duket se ka mundësi që stilet e cilësisë së mirë do të mbeten pjesë e bisedës përgjatë dekadës së ardhshme.

5. Përqafimi i thellësisë

Në fillim të vitit 2020, shumë marka kanë nisur dizajne që paraqesin një stil faux-3D që përdor shtresa dhe hijet për të krijuar thellësi.

Për dallim nga skeuomorfizmi i fillimit të viteve 2000 apo trendi i dizajnit të sheshtë që pasoi, ky stil as nuk përqafon plotësisht ornamentalizmin jofunksional ose nuk e shmang atë plotësisht. Përkundrazi, projektuesit kërkojnë të tërheqin vëmendjen tek elementët kryesorë të përmbajtjes – si thirrjet për veprim dhe ilustrime – përmes perspektivës.

E thënë thjesht, nuk është e sheshtë. Flatshtë e sheshtë.

Shembulli i faqes Fullstory

Faqja kryesore e plotë e FullStory është një shembull i qartë i stilit me çdo grafik që përmban hije të paqarta dhe të paqarta, shtresa të shumta, dhe një përzierje të të dy fotove dhe elementeve ilustruese. Ekziston edhe një tip i mesëm Didone-esque për masë të mirë.

6. Minimalizmi i guximshëm

Minimalizmi mbetet po aq i popullarizuar këtë vit sa ai në vitet e kaluara, nëse jo më shumë.

Në fakt, shumë site minimaliste ndjehen edhe më të guximshme se kurrë, duke u mbështetur pothuajse vetëm në tipografinë e rëndë dhe ngjyrat e ngopura për të krijuar bukuri. E treta dhe faqja e Grove është një shembull fantastik, duke shfaqur blloqe ngjyrash të alternuara me pamje të plotë, tipografi gjallëruese Didone dhe hapësirë ​​të madhe negative për dhomën e frymëmarrjes.

Shembuj të tjerë, si p.sh. Risi është e vështirë, shmangni ilustrimet plotësisht, por përdorni animacionin për të treguar një histori në vend.E treta dhe siti minimalistlic

Ndërsa minimalizmi mund të mos duket novator në vitin 2020, është mirë të shihet që ajo vazhdon të rritet dhe të evoluojë si kjo. Dhe nëse projektuesit vazhdojnë ta përdorin atë me një impakt kaq të mrekullueshëm, minimalizmi ka të ngjarë të mbetet një prirje për vitet në vazhdim.

7. Temat Futuristic (dhe Skemat e Ngjyrave)

Stilimi i trillimeve shkencore duket se po kthehet në një mënyrë të madhe në vitin 2020.

Nga modelet e frymëzuara nga UFO si Faqja e BrightScout te grafikët e kolonizimit të hapësirës në InVision Raporti i industrisë DesignBetter, dizajnerët janë duke përdorur hapësirë ​​dhe shkencë si shtigje për inovacion ashtu si homologët e tyre në vitet 1950.

Tema Futuristic e faqes Brightscout

Edhe kategoritë e stiluara tradicionale si shërbimet financiare janë duke u hedhur në bandë, duke përdorur skemat e ndritshme të ngjyrave për të shkëlqyer faqet e shurdhëra.

8. Ilustrime abstrakte

Ilustrimet abstrakte – të përbëra shpesh nga silueta pastel – ishin kudo në 2019. Nëse pjesa e hershme e vitit 2020 është ndonjë tregues, kjo prirje do të vazhdojë të rritet.

Uebfaqeve si GitHub dhe HelloSign përdorni këto ilustrime me hollësi, ndërsa të tjerët si Airtable ndjehen të duarve të rënda. Ne e marrim atë; njerëzit e vërtetë përdorin programin tuaj abstrakt.

shembull i faqes së transmetueshme

Prapëseprapë, pavarësisht nga meritat e saj, kjo prirje nuk duket se po shkon kudo.

9. 3D zhytëse

Të ashtuquajturit ekspertë kanë vite që parashikojnë ngritjen e elementeve 3D në faqet e internetit moderne, por viti 2020 mund të jetë viti që në të vërtetë ndodh masivisht.

Shopify po krijon elemente interaktive 3D

Shumica e faqeve të produkteve në Dyqanin Google përdorin elementë 3D për të ilustruar dizajnin industrial të produkteve fizike të Google, dhe madje kompanitë SaaS si Shopify po krijojnë elemente ndërvepruese 3D, megjithëse dobia e një animacioni të globit të tërhequr është e diskutueshme.

10. Tregimi eksperimental

Viti 2020 mund të jetë gjithashtu kulmi i tregimeve në internet eksperimentale dhe ndërvepruese.

Ndërsa faqet si Mundjen Boco përdorni një ndërfaqe të librit tregues për të popullarizuar teknikat e përvojës së përdoruesit, si të tjerët TraffickWatch trajtojë çështje me peshë si trafikimi i qenieve njerëzore në një stil dokumentar.

shembulli i trafikut

Ky lloj tregimesh narrative me forma të gjata dikur ishte i popullarizuar në revista dhe revista të shtypura, por ndërsa mesatarja zbehet në popullaritet, është fantastike të shihet e zëvendësuar nga homologët e tjerë më interaktivë dhe më shumë visceral.

Përdorshmëria dhe Trendet e Dizajnit të Produkteve të vitit 2020

Nëse të gjitha sa më sipër ndjeheni tepër subjektive dhe artistike, nuk jeni vetëm.

Dizajni i përvojës së përdoruesit ka qenë në rritje në popullaritet për vite me radhë, dhe një kuadër gjithnjë në rritje i stilistëve kujdesen më shumë për ndikimin funksional të modeleve të tyre sesa ata në lidhje me estetikën.

Këtu janë disa nga tendencat kryesore të shfrytëzueshmërisë së vitit 2020.

1. Kthimi i Arkitekturës së Informacionit

Arkitektura e informacionit, e konsideruar prej kohësh si xhaxhai i mërzitur i dizajnit UX, po bën një rikthim triumfues në vitin 2020.

Me ardhjen e sistemeve të projektimit dhe bibliotekat e modelit të nxitur nga të dhënat si GoodUI, dizajnerët po kthehen në dhe Reinventing, modelet e arkitekturës së informacionit ato janë injoruar në mënyrë të vazhdueshme që nga ditët e para të uebit.

2. Aksesueshmëria shkon në rrjedhën kryesore

Avokatët dhe aleatët kanë bërë presion për vite me rradhë me rezultate të përziera. Deri më tani, projektuesit kanë shpërfillur standardet, nëse nuk janë të vetëdijshëm për to, dhe shumica e kompanive të vogla besojnë se nuk mund të përballojnë të hartojnë për qasje.

2020 mund të jetë viti që të gjitha ndryshimet.

Një numër fillestar i përqendruar në bërjen e rrjedhës kryesore po fiton popullaritet. AccessiBe dhe UserWay, për shembull, ofroni platforma SaaS që automatizojnë shumë nga sfidat që lidhen me bërjen e faqeve në internet të arritshme.

Shembulli i faqes hyrëse të AccessiBe

AccessiBe tashmë shërben një listë të gjatë të klientëve të shquar, duke përfshirë Fiverr, Hilton dhe BMW, ndërsa UserWay mund të mburret me klientë si Disney, eBay dhe Coca-Cola. Pas një mori padish të drejtuara nga konsumatori kundër kompanive me standarde të dobët të aksesit në 2019, të dy startup-et duket se janë gati të rriten ndjeshëm në vitin 2020.

3. Transparenca Tani

Ligjet e intimitetit të konsumatorit në internet si GDPR dhe CCPA ka të ngjarë të jenë vetëm maja e ajsbergut. Në vitin 2020, konsumatorët po kërkojnë rritje të niveleve të transparencës dhe kontrollit mbi të dhënat e tyre.

Në vitet 2000 dhe 2010, kompanitë zotëronin të dhënat e klientëve të tyre. Në vitin 2020 dhe më gjerë, duket se skenari do të rrokulliset.

4. Dosjet e Dizajnit Zhduken

Mund të jetë viti 2019 i fundit që ju në të vërtetë hartoni duke përdorur skedarë të ruajtur lokalisht në laptopin tuaj? Një grup në rritje i stilistëve mendojnë kështu.

Figma, një platformë bashkëpunuese e projektimit UX me version të integruar, fitoi kaq shumë popullaritet në vitin 2019 nuk është e vështirë të imagjinohet një botë ku dërgimi i postës elektronike në versionin e fundit të dizajnit për një koleg është një gjë e së kaluarës.

shembulli i faqes figma

Në këtë botë të re të guximshme, dizajnerë të shumtë mund të bashkëpunojnë në të njëjtën skedar, klientët dhe palët e interesuara mund të japin përshtypje në kohë reale, dhe mjetet janë bërë aq të lehta për t’u përdorur sa që kushdo mund të kontribuojë.

5. Testimi, Matja dhe Eksperimentimi

Ndërsa pothuajse gjithçka tjetër ka ndryshuar në internet, testimi i A / B dhe analitika e produktit kanë qëndruar në provën e kohës. 2020 nuk do të jetë përjashtim.

Përkundër asaj që parashikuesit e ditës së GDPR dëshirojnë të besoni, matja dhe eksperimentimi janë të gjallë dhe mirë. Raportimi i drejtpërdrejtë i marketingut dhe raportimi i analitikës mund të bëhen më të vështira në vitin 2020, por rrjeti do të evoluojë për të përmbushur atë sfidë.

Në një botë ku normat e konvertimit të optimizuara dhe mbajtja e përdoruesve shkelin gjithçka, kompanitë do të vazhdojnë të inovojnë.

Shtegu përpara

Nëse mbi një dekadë të projektimit dhe zhvillimit të uebit na ka mësuar ndonjë gjë, duhet të marrim parasysh trendet me një sy skeptik dhe të shmangni kapjen në hype.

Kujdes nga sindroma e objektit me shkëlqim.

Nëse drejtoni një biznes në internet ose punoni në një profesion të bazuar në ueb, basti juaj më i mirë është të përqendroheni në planin tuaj dhe të zgjidhni strategjinë dhe taktikat me shumë mundësi që t’ju ndihmojnë të arrini qëllimet tuaja.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me